Chinees vliegtuig vindt wrakstukken in oceaan

Harry

China heeft maandag een schip naar een gebied in het zuiden van de Indische Oceaan gestuurd waar een Chinees verkenningsvliegtuig drijvende voorwerpen heeft waargenomen. Mogelijk gaat het om wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die sinds 8 maart wordt vermist.

De voorwerpen, twee grote en verschillende kleinere, werden gezien in een gebied waar ook door een Franse satelliet een drijvend voorwerp was waargenomen. De bemanning van het de Chinese vliegtuig heeft de coördinaten doorgegeven aan het Australische commandocentrum dat de zoekactie naar het verdwenen lijnvliegtuig leidt en aan een Chinese ijsbreker die naar het gebied onderweg is.

In het zoekgebied, zo'n 2500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth, wordt regen verwacht, wat het zicht beperkt. Vliegtuigen doen er vier uur over om het gebied te bereiken, zodat er niet veel tijd over is om daadwerkelijk naar sporen van de verdwenen Boeing te kunnen zoeken.

De Amerikaanse marine stuurt ondertussen een apparaat naar het gebied waarmee zwarte dozen van vliegtuigen kunnen worden gelokaliseerd. Het apparaat kan signalen van zwarte dozen opvangen tot een diepte van 6100 meter. De zwarte dozen kunnen deze signalen maar een beperkte tijd doorgeven omdat de batterijen op een gegeven moment uitgeput zijn.