Sri Lanka slaat cricketers Oranje van roze wolk

Boris (borisz)

De Nederlandse cricketers staan na een wedstrijd in de tweede ronde van het WK twenty20 weer met beide benen op de grond. Na het geweldige optreden tegen Ierland vrijdag in de eerste ronde bleek Sri Lanka maandag meer dan een maat te groot. Nederland kwam tot 39 all out, Sri Lanka had precies vijf overs nodig om dat totaal te verbeteren: 40/1.

De Nederlandse openers, Stephan Myburgh en Michael Swart, werden beiden zonder een run gescoord te hebben uitgevangen. Wesley Barresi, de nummer drie van de batting order, scoorde een run.

Tom Cooper was vervolgens de eerste die zich enigszins met de Sri Lankaanse bowlers kon meten. Zijn zestien runs waren de beste score van Nederland, maar zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Ben Cooper kwam tot acht runs. Na 10.3 overs was het echter over aan Nederlandse zijde.

Ajantha Mendis en Angelo Mathews waren aan Sri Lankaanse kant beiden goed voor drie wickets. Nuwan Kulasekara was echter de beste bowler. Hij bowlde slechts twee overs, maar kreeg daarin geen enkele run tegen en pakte ook nog een wicket.

Sri Lanka werd vervolgens niet nerveus van de taak die hen met het bat in de hand wachtte. Kusal Perera werd nog wel uitgevangen door Swart, maar had toen al veertien runs gescoord. Tillakaratne Dilshan en Mahela Jayawardene gingen vervolgens onverstoorbaar verder en stelden op een kwart van de beschikbare overs de zege al veilig.

Net als tegen Ierland stelde Nederland ook nu weer een record in het internationale twenty20-cricket. Deze keer was het echter weinig positief: nog nooit scoorde een ploeg minder runs. Sri Lanka had nog de meeste ballen over terwijl de zege al binnen was: negentig.

Nederland speelt later in de tweede ronde nog tegen Engeland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.