G7 om 18.30 uur bijeen in Den Haag

De zeven landen die de G7 vormen komen maandag om 18.30 uur bijeen om te praten over economische hulp aan de Oekraïense regering. Ook wordt er gesproken over de betrekkingen met Rusland. De bijeenkomst vind plaats in de marge van de NSS, de top over nucleaire veiligheid waarvoor tientallen regeringsleiders naar Nederland zijn gekomen.

De bijeenkomst is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. De G7-leden besloten naar aanleiding van het Russische optreden in Oekraïne om voorlopig niet met Moskou om de tafel te gaan. Een bijeenkomst van de G8 in het Russische Sochi, die gepland stond voor later dit jaar, werd geschrapt.

Obama stelde het spoedoverleg voor naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim. Hoewel de betrekkingen tussen Rusland en het Westen de laatste weken ernstig zijn bekoeld, zei een adviseur van Obama dat de G7 Rusland vooralsnog niet uit de G8 willen zetten. "De deur staat nog open voor Rusland, als ze bereid zijn tot de-escalatie", aldus veiligheidsadviseur Ben Rhodes.

Het gesprek van de G7 vindt plaats in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). Rutte heet de deelnemers welkom. Daarna vertrekt hij, omdat Nederland geen lid is van de G7. Na de vergadering schuiven de deelnemers aan bij een diner met koning Willem-Alexander, samen met de overige delegatiehoofden van de nucleaire top.