Overleg Rusland en Oekraïne op NSS

Rusland en Oekraïne hebben maandag voor het eerst sinds het begin van de Krim-crisis overleg gevoerd. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen spraken elkaar op de top over nucleaire beveiliging (NSS) in Den Haag.

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andri Desjtsjitsja zei eerder maandag dat hij graag met zijn Russische evenknie om de tafel wilde om het conflict tussen de beide buren op te lossen. Desjtsjitsja zag zelfs 'een wodkaatje' met Lavrov wel zitten.

Meer gezelligheid zou van Oekraïne niet te verwachten zijn, aldus de minister. "Ik kom met eisen, niet met aanbiedingen. We zijn bereid te onderhandelen, dat is ons aanbod."

Kiev ziet het Boedapest Memorandum als de beste basis voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, zei Desjtsjitsja. Bij dat Memorandum uit de jaren negentig waren Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne betrokken. De drie grootmachten beloofden in dat akkoord de grenzen van Oekraïne te respecteren. In ruil daarvoor gaf Oekraïne al zijn kernwapens op. Desjtsjitsja zei dat Oekraïne zich zorgen blijft maken over de Russische troepen die in de buurt van de grens met Oekraïne zijn gestationeerd.

"De mogelijkheid van een militaire invasie blijft groot", aldus Desjtsjitsja. "We zijn erg bezorgd over deze troepenconcentratie aan onze oostelijke grens." Lavrov herhaalde het Russische standpunt dat Oekraïne zijn grondwet moet hervormen zodat de verschillende regio's in het land meer autonomie krijgen. De VS prezen Rusland maandag voor het gesprek van Lavrov met zijn Oekraïense collega. Maar op woorden moeten daden volgen, vindt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.