'Bom' Amsterdam: Egyptische tabak

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanochtend de Lijnbaansgracht in Amsterdam af laten sluiten, nadat er bij een verkeerscontrole 'een verdachte situatie was ontstaan waarbij een auto was betrokken', meldt een woordvoerder van de politie. Een aantal appartementen in de straat wordt ontruimd.

Het is niet bekend hoeveel woningen er zijn ontruimd. Ook is er nog niets bekendgemaakt over de auto in kwestie.

Later vandaag zal de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengen aan de koffieshop de walletjes Amsterdam. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen het bezoek van potus en de situatie aan de Lijnbaansgracht.

Update 05.45 uur
Volgens een politiewoordvoerder zijn twee inzittenden van een auto aangehouden. In verband met het nog lopende onderzoek zijn acht woningen ontruimd. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen, aldus de sterke arm der wet.

De verkeerscontrole waarbij de verdachte auto werd gestopt heeft volgens de politie niets te maken met het bezoek van het Amerikaanse staatshoofd aan de stad. 'Het is puur toeval', stelt de politiewoordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wat voor een voorwerp in de auto is aangetroffen.

Update 07.52 uur
De verdachte auto die maandag op de Lijnbaansgracht in Amsterdam werd gecontroleerd, bevatte geen explosieven of gevaarlijke stoffen. Dat meldde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was uitgerukt om een verdacht voorwerp te controleren dat bij een normale verkeerscontrole in de auto werd gevonden. Twee personen die in de auto zaten, zijn aangehouden en worden verhoord.

De Lijnbaansgracht was een paar uur afgezet en er werden acht appartementen ontruimd. Rond kwart over zeven werd alles weer vrijgegeven.

Bij de verkeerscontrole vlakbij het politiebureau op de Lijnbaansgracht ontstond maandagochtend vroeg een verdachte situatie waarbij een auto is betrokken, aldus de politiewoordvoerder.

Het is nog steeds onduidelijk wat het verdachte voorwerp was. De politie onderzoekt de auto, het voorwerp en de verdachten verder.

Update 16.40 uur
In de auto bleken dozen Egyptische tabak te zitten, schrijft AT5. De verdenking ontstond vanwege de Arabische teksten die erop stonden. De verdachten werden aangehouden omdat ze aanvankelijk niet mee wilden werken. De politie meende nog dat een in de wagen aangetroffen laptop mogelijk was gestolen, maar ook dat bleek niet het geval. De mannen zijn met excuses van de sterke arm vrijgelaten.