Bundesliga ziet af van doellijntechnologie

Frank (franklop)

Bij wedstrijden in de Bundesliga wordt voorlopig geen gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Slechts een klein deel van de 36 profclubs stemde maandag tijdens een vergadering in Frankfurt voor de plannen. Er was een tweederdemeerderheid nodig geweest om tot invoering over te gaan.

De meeste clubs vonden de hoge kosten niet opwegen tegen de voordelen. "Ik ben er tegen omdat het nog niet om een volwaardig systeem gaat en veel te veel kost", verwoordde sportief directeur Horst Heldt van Schalke 04 in een reactie tegenover sportblad Kicker de algemene gevoelens. "Te veel vragen zijn nog onbeantwoord."

Bayern München, Werder Bremen en VfB Stuttgart lieten in aanloop naar de vergadering weten voorstander te zijn van het technische hulpmiddel, maar oogstten weinig bijval. Slechts de helft van de achttien clubs op het hoogste niveau toonden zich voorstander van de plannen. In de Tweede Bundesliga waren dat er maar drie van de achttien.

Door de afwijzing van de Bundesliga blijft de Premier League de enige competitie waar structureel gebruikt wordt gemaakt van doellijntechnologie. De Engelse clubs maken sinds dit seizoen gebruik van hawkeye, dat ook bekend is uit het tennis. De FIFA maakt bij het komende WK in Brazilië gebruik van het systeem Goal Control.

In de Nederlandse Eredivisie is dit seizoen gestart met een proef met doellijntechnologie. De wedstrijd tussen FC Utrecht en Roda JC beleefde eind september de primeur.