Biatlete Kuzmina wint, spannende strijd World Cup

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft in Oslo de achtervolging op de beroemde Holmenkollen gewonnen. De Slowaakse startte als zesde en wist zich door goed schieten en snel langlaufen naar de eerste plek te werken. Met nog één wedstrijd te gaan, zondag volgt de massastart, is de strijd om de World Cup nog altijd bijzonder spannend.

De achtervolging leek lang de kant op te gaan van de Wit-Russische Darya Domracheva, die vanwege haar overwinning op de sprint als eerste van start mocht gaan. Bij de eerste twee schietbeurten bleef ze foutloos, waardoor ze een voorsprong van bijna een minuut op wist te bouwen.

Bij het staand schieten ging het echter fout voor Domracheva. In de derde beurt miste ze maar liefst drie van de vijf schoten. Doordat haar naaste concurrenten ook niet foutloos bleven kon ze wel de leiding vasthouden. Dat lukte niet bij de laatste schietbeurt, waar ze opnieuw drie strafrondes moest lopen. Kuzmina, die totaal twee fouten had gemaakt, kon hierdoor comfortabel de leiding overnemen en onbedreigd naar de overwinning lopen.

Kuzmina won in Sochi haar tweede olympische sprintgoud op rij (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Kuzmina won in Sochi haar tweede olympische sprintgoud op rij (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

De strijd daarachter ging vooral tussen de Noorse Tora Berger en de Finse Kaisa Mäkäräinen, die in een gevecht om de World Cup verwikkeld zijn. De Finse, die de leiding in het klassement in handen heeft, haalde Berger in en leek uit te gaan lopen. Bij de laatste schietbeurt miste ze echter één schot, waardoor Berger er weer voorbij kon. De Noorse werd uiteindelijk tweede, twee plaatsen voor haar concurrente. De achterstand van Berger in het klassement bedraagt met nog één wedstrijd te gaan slechts tien punten.