Rusland hoopvol over OVSE-waarnemers

Rusland hoopt dat de waarnemersmissie van de OVSE in Oekraïne bijdraagt aan het wegnemen van de spanningen in dat land. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

Moskou zegt zich zorgen te maken over het aandeel Russischtaligen in Oekraïne en stemde vrijdag als een van de 57 lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in met een waarnemersmissie voor Oekraïne.

De tweehonderd civiele waarnemers die naar Oekraïne gaan, kunnen de 'interne Oekraïense crisis helpen oplossen' en de mensenrechten daar waarborgen, aldus het Kremlin. Vooral in het zuiden en oosten van het land, waar veel Russischtaligen wonen, is het onrustig sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim inlijfde.

De waarnemers blijven in eerste instantie een halfjaar in Oekraïne. Hun missie kan als het nodig is worden uitgebreid met nog eens vierhonderd waarnemers.

Overigens zijn de waarnemers nog steeds niet welkom op de Krim, het schiereiland dat vrijdag definitief door Rusland werd ingelijfd. De missie spitst zich toe op Oekraïne, aldus het Kremlin, en de Krim is nu onderdeel van Rusland.