Permanent toezicht in straat ex-Hells Angel

De politie gaat 24 uur per dag toezicht houden in de straat waar voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers woont. Dat zei burgemeester Jos Hessels van Nieuwstadt op Lokale Omroep Echt Susteren.

Het huis van Ramakers in de Limburgse plaats was in een week tijd twee keer doelwit van een aanslag. Vorige week zaterdagnacht ging een explosief af waardoor de woning en enkele geparkeerde auto's ernstig beschadigd raakten. Vrijdagnacht ging opnieuw een explosief af bij de woning aan De Linde. Deze keer was volgens de burgemeester een lichter explosief gebruikt.

In beide gevallen vielen geen gewonden, maar was er wel schade. "Maar veel belangrijker is dat mensen in de wijde omgeving zich dood zijn geschrokken", zegt de burgemeester. De buurt is volgens hem erg bezorgd. Na de eerste aanslag werd het aantal surveillances in de straat al verhoogd, maar nu komt er dus permanent toezicht. Zo moet worden voorkomen dat het nog eens tot een aanslag komt.

Voor de bewoners wordt zaterdag om 16.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden. "Daar mogen ze in de eerste plaats hun gevoelens uiten. Dat is belangrijk in dit soort gevallen." Ook wordt verteld welke maatregelen worden genomen. De burgemeester hoopt dat de bewoners zich veiliger voelen nu de straat continu in de gaten wordt gehouden.

De politie weet nog niet wie achter de vernielingen zit of van welk motief moet worden uitgegaan. Ramakers was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek. Hij is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos, die sinds vorig weekeinde een chapter heeft in Sittard.

De advocaat van Ramakers, Gitte Stevens, liet eerder weten dat haar cliënt niet denkt dat de aanslag het werk is van een rivaliserende motorbende. Zij sprak van een erecode waarin staat dat motorclubs of leden nooit de privéwoning van een lid tot doelwit maken. Ook Hessels waarschuwde voor speculatie. "Ik heb er ook allerlei ideeën over, maar politie en justitie houden met alle scenario's rekening."