[upd] Wilders zegt bezoek aan Vlaams Belang af

Redactie

PVV-leider Geert Wilders gaat zondag niet naar een bijeenkomst van het Vlaams Belang in Antwerpen. Voorzitter Gerolf Annemans van deze partij heeft dat zaterdag laten weten. Hij zegt het niet doorgaan van het bezoek zeer te betreuren.

Update 12.12 uur:
Bij monde van redactielid Hugo meer informatie: PVV-voorman Geert Wilders gaat morgen niet naar het partijcongres van het extreem-rechtse Vlaams Belang in Antwerpen. Philip Dewinter, een van de iconen van het VB, heeft dat verklaard.

"Ik kan u bevestigen dat Geert Wilders niet komt, maar dat heeft te maken met veiligheidsrisico's", aldus Dewinter. Volgens de Vlaams Belanger heeft Wilders verschillende bedreigingen ontvangen na zijn uitlatingen over Marokkanen en besloot de PVV het bezoek af te zeggen.

Eerder deze week zei Dewinter in een reactie op de verkiezingsuitslag van de PVV, dat hij volledig achter de gewraakte uitspraken stond en dat Wilders die op het partijcongres gerust mocht herhalen. Een nuancering was daarbij volgens hem niet nodig.

Het VB heeft vergelijkbare ideeën over immigratie als de PVV en is sterk gelieerd aan andere extreem-rechtse organisaties als Voorpost. Daarbij dweept de partij met collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

Wilders heeft plannen voor een Europese extreem-rechtse fractie na de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei aanstaande. Als die fractie er komt, twijfelt Dewinter niet aan de deelname van het Vlaams Belang. Naast de PVV en het Vlaams Belang zouden aan die fractie ook het Franse Front National van Marine Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ zitten.

Verleden jaar toerde Wilders door Europa, op zoek naar steun voor zijn initiatief voor een Europese extreem-rechtse fractie. Hij twitterde zelf hierover op 21 april: "Zojuist lunch gehad met Marine Le Pen in Parijs. Indrukwekkende vrouw. Heb haar uitgenodigd naar NL te komen."

Op 21 juni vanuit België: "Fantastische ontmoeting gehad met Filip Dewinter en Gerolf Annemans van VB. Kijk uit naar intensievere samenwerking!" En op 20 augustus in Oostenrijk: "Vanmiddag in Wenen FPÖ-leider Strache ontmoet. Erg indrukwekkende man. Anti-EU coalitie komt steeds dichterbij."

Wilders zegt bezoek aan Vlaams Belang af
Geert.