Ex-PVV'ers lozen laatste loyale PVV'er

De acht opstandige raadsleden van de PVV in Almere willen toch blijven. "Wij hebben geen afscheid genomen van de partij", zei fractievoorzitter Toon van Dijk zaterdag tegen het ANP. Vrijdagavond leek het erop dat acht van de negen raadsleden de PVV in Almere de rug wilden toekeren, maar dat berust op een misverstand, aldus Van Dijk.

Het misverstand is ontstaan omdat de tweede man in de fractie, Chris Jansen, zich vrijdag in de media direct opwierp als de enige PVV-vertegenwoordiger in Almere, aldus Van Dijk. Jansen weigerde afstand te nemen van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Van Dijk zei dat Jansen zaterdagochtend uit de fractie is gezet "omdat hij zijn eigen koers ging varen".

Update 13.48 uur:
Novum voegt aan bovenstaande toe: de acht PVV-raadsleden die vrijdag afstand namen van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen hebben het enige raadslid dat Wilders bleef steunen uit de fractie gezet. Dat zegt fractievoorzitter Toon van Dijk tegen Omroep Flevoland.

Chris Jansen was de enige die geen afstand nam van de uitspraken van Wilders. Hij zegt volgens de omroep dat juist hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere is. Beide zijden kunnen gelijk hebben, als de acht anderen niet onder de noemer PVV verdergaan.

Wilders liet zijn achterban woensdag na de gemeenteraadsverkiezingen scanderen dat ze minder Marokkanen willen. De acht namen daar woensdag in een verklaring afstand van. Jansen gaf aan dat PVV-leider Geert Wilders hen heeft gewaarschuwd dat ze niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze die verklaring uitsturen. Daarom zou hij het enige overgebleven PVV-raadslid in Almere zijn.

De acht dissidenten kwamen zaterdagochtend opnieuw bijeen. Na afloop verklaarde Van Dijk volgens de omroep dat Chris Jansen ook was uitgenodigd, maar niet kwam opdagen. De uitlatingen van Jansen stroken volgens Van Dijk niet met wat vrijdag in de fractieraad is afgesproken. Daarom zou Jansen uit de fractie worden gezet.

Na het uitgaan van de verklaring van vrijdag is er geen contact meer met Wilders geweest, zegt Van Dijk tegen de omroep.

Vertrekkende PVV'ers Almere willen blijven
'Vertrokken' PVV'ers Almere willen blijven (Foto: ANP)