'Sluit ogen niet voor Chinese onderdrukking'

Bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland moet premier Mark Rutte (VVD) niet vergeten dat het land nog altijd mensenrechten schendt. Dat schrijven twaalf organisaties en deskundigen op het gebied van democratie en mensenrechten samen met Amnesty International in een brief aan Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Belgische premier Elio Di Rupo.

De schrijvers zeggen de ontwikkeling van gezonde diplomatieke en economische banden te steunen. "Maar we hopen oprecht dat met het verdiepen van de handelsrelatie met China meer aandacht wordt besteed aan mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. We hopen ook dat China's voortdurende inspanningen om deze kernwaarden te onderdrukken niet worden genegeerd."

De opstellers van de brief wijzen erop dat oppositie in China niet wordt getolereerd en dat China daarmee sterk afwijkt van andere moderne beschavingen. "Dissidenten in China worden geconfronteerd met ongelooflijke moeilijkheden, worden vaak onder huisarrest geplaatst, in de gevangenis gegooid of verbannen."

China ondertekende in 1998 op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York een internationaal convenant over politieke en burgerrechten. "Maar het Chinees Nationaal Volkscongres heeft hier nog niks over gehoord van de Staatsraad. Het verdrag wordt nog altijd niet uitgeoefend", schrijven de organisaties en deskundigen. Zij hopen dat Rutte en de andere Europese staatslieden er bij Xi op aandringen het verdrag in praktijk te brengen.

Dat zou betekenen dat oppositie wordt geadviseerd, politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten en verbannen dissidenten weer naar huis mogen zonder het risico te worden vervolgd.