[PL] Jubileum Wenger eindigt in nachtmerrie

Arsene Wenger zat zaterdagmiddag tegen Chelsea voor de duizendste keer op de bank bij Arsenal. De manager zag The Gunners hard onderuit gaan op Stamford Bridge (6-0). Wenger beleefde één van de zwartste dagen in de dug-out van Arsenal sinds zijn komst in 1996. Uitgerekend tegen rivaal José Mourinho ging het helemaal mis voor de Fransman. Mourinho benadrukte in aanloop naar het duel op Stamford Bridge nog maar eens dat Wenger acht jaar geen prijzen heeft gepakt met de Londense club.

Arsenal had dit seizoen hoop op een eerste landstitel sinds 2004. De titeldroom spatte zaterdagmiddag uiteen. In de jubileumwedstrijd van Wenger kwam Chelsea al na vijf minuten aan de leiding. Samuel Eto'o kapte Kieran Gibbs simpel uit en plaatste de bal in de verre hoek. Nog geen twee minuten later verdubbelde André Schürrle de voorsprong voor Chelsea. De inzet ging door de benen van Laurent Koscielny en langs Wojciech Szczesny.

De pikstart van de thuisploeg kreeg een bizar vervolg na een kwartier spelen. Alex Oxlade-Chamberlain wilde een schot van Eden Hazard uit het doel koppen, maar kon er met zijn hoofd niet bij. De middenvelder besloot daarom zijn handen te gebruiken. Dat ontging arbiter Andre Marriner niet, maar hij gaf vervolgens tot verbazing van iedereen een rode kaart aan Gibbs. De linksback moest van het veld, ondanks dat Oxlade-Chamberlain de scheidsrechter vertelde dat hij de schuldige was.

De strafschop werd vervolgens benut door Hazard, waardoor de Londense derby al vroeg beslist was. Nog voor rust liep Chelsea uit naar 4-0. Oscar tikte van dichtbij raak op aangeven van invaller Fernando Torres, die de geblesseerd geraakte Eto'o verving. Wenger zat stoïcijns op de bank en hoopte met het inbrengen van Thomas Vermaelen, Carl Jenkinson en Mathieu Flamini de schade nog enigszins te beperken.

Dat lukte niet. Chelsea maakte de vernedering compleet in de tweede helft. The Blues schakelden weliswaar een paar tandjes terug, maar na ruim een uur spelen scoorde Oscar zijn tweede. De Braziliaan haalde van afstand en zag Szczesny mistasten bij de houdbare inzet. De Poolse goalie kon een paar minuten later niet voorkomen dat invaller Mohamed Salah scoorde nadat hij aan buitenspel ontsnapte: 6-0.

De grootste nederlaag onder Wenger leek aanstaande. Vorig seizoen ging Arsenal met liefst 8-2 onderuit bij Manchester United. De teller stopte tot opluchting van The Gunners bij zes tegendoelpunten, waardoor ook de grootse verliespartij uit de historie van Arsenal (Loughborough 0-8 in 1896) in de boeken blijft staan. Dat is voor Wenger het enige waarmee hij 'gelukkig' zal zijn na de nachtmerrie tegen Chelsea en Mourinho. De Portugees ging vlak voor tijd naar binnen en ontliep daarmee een handdruk van zijn Arsenal-collega.