PVV-Statenlid Noord-Holland neemt afstand Wilders

Redactie

Joost van Hooff, een van de drie PVV'ers in de Provinciale Staten van Noord-Holland, neemt afstand van Geert Wilders. "Ik distantieer mij nadrukkelijk, natuurlijk, van de opmerking van Geert over minder Marokkanen", schrijft hij zaterdag op zijn weblog. "Zo praat je niet over mensen."

"Geert, je weet wel, onze blonde leider, neemt de bocht te ruim. Of te kort", vervolgt Van Hooff, die er woensdag tijdens de verkiezingsuitslagavond bij was in de kroeg in Den Haag waar Wilders zijn gewraakte uitspraak deed.

Het Statenlid vindt dat Wilders ondoordacht heeft gepraat, maar noemt de 'hetze' over de kwestie wel 'volstrekt buiten proporties'. Van Hooff blijft overigens gewoon lid van de PVV-fractie in de Provinciale Staten.

Dat geldt niet voor twee van de vier Statenleden van de PVV in Friesland. Otto van der Galiën en Pieter Buisman hebben de fractie verlaten. Daarnaast splitsen drie van de vier Statenleden in Flevoland zich af van de landelijke PVV, zo berichtte Omroep Flevoland zaterdag. Een van hen is Joram van Klaveren, die vrijdag al opstapte als Kamerlid. Zijn collega Roland van Vliet stapte donderdag al uit de fractie.

PVV-fractievoorzitter in het Europees Parlement en lid van de Limburgse Provinciale Staten Laurence Stassen is ook uit de partij gestapt. Ook het Haagse PVV-raadslid Chris van der Helm heeft inmiddels afscheid genomen van de partij. Acht van de negen in Almere gekozen raadsleden nemen afstand van Wilders, maar blijven volgens Omroep Flevoland ondanks eerdere berichtgeving wel bij de PVV.