Noord-Koreaanse raketten vlakbij Chinees vliegtuig

De raketten die Noord-Korea dinsdag lanceerde vlogen vlak langs een Chinees passagiersvliegtuig. Dat heeft woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Kim Min-seok donderdag gezegd.

Het vliegtuig dat van de Japanse hoofdstad Tokyo naar het Chinese Shenyang onderweg was, vloog op een hoogte van tien kilometer. De raket bereikte op zijn hoogste punt een hoogte van twintig kilometer. Volgens Kim vloog het vliegtuig vijf minuten nadat het Noord-Koreaanse projectiel in zee was beland door het gebied waar de raket had gevlogen. Het was niet duidelijk in wat voor gevaar de 202 passagiers hebben verkeerd, maar Kim noemde het een 'serieuze bedreiging' dat Noord-Korea de internationale luchtvaartautoriteiten niet op de hoogte had gesteld van zijn lanceerplannen.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger zei woensdagnacht dat de lanceringen onderdeel van reguliere militaire oefeningen waren. Hij zei dat de regionale veiligheid noch de internationale luchtvaart in gevaar zijn geweest, omdat Pyongyang 'verregaande veiligheidsmaatregelen had getroffen voor lucht- en zeevaart in de betreffende gebieden.'

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde op het incident met de opmerking dat alle betrokken partijen moeten werken aan het verbeteren van onderlinge betrekkingen en moeten afzien van provocaties.

Dinsdag testte Noord-Korea zeven korteafstandraketten. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie hadden de raketten een bereik van 155 kilometer. Vier projectielen vielen na 55 kilometer te hebben gevlogen in zee. Noord-Korea testte de week daarvoor al tweemaal eerder korteafstandraketten.

Hoewel Noord-Korea vaker korteafstandraketten test, is de timing opmerkelijk. Vorige week maandag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routineoefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd.

Het is niet de eerste opvallende militaire actie van Noord-Korea sinds de oefeningen in het zuiden van start gingen. Ruim een week geleden schond een Noord-Koreaanse patrouilleboot Zuid-Koreaanse wateren. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse autoriteiten voer de boot enkele uren door en naderde het een Zuid-Koreaans eiland tot op 23 kilometer. Noord-Korea erkent andere zeegrenzen dan het zuiden.

Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen Seoul in een vlammenzee te veranderen en Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen. Noord-Korea testte voor het laatst een kernwapen in februari 2013 en een langeafstandraket in december 2012. Het communistische land testte meerdere korteafstandraketten in 2013.