Tibetanen demonstreren tijdens NSS op Malieveld

De eerste officiële demonstratie die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart in Den Haag wordt gehouden, is aangekondigd. Op het Malieveld gaat de Tibetaanse gemeenschap demonstreren. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag laten weten.

De Tibet Support Groep Nederland vraagt alle supporters van Tibet om naar Den Haag te komen om aandacht te vragen 'voor de Chinese repressie van het Tibetaanse volk'. De actie is gericht tegen de Chinese president Xi Jinping die de nucleaire top zal bijwonen.

De gemeente is op dit moment nog met twee andere groepen in onderhandeling over een demonstratievergunning. Welke groepen dat zijn en op welke locatie ze willen demonstreren, wil een woordvoerder niet zeggen.

"In overleg kijken we samen naar een geschikte plek. De demonstranten mogen daarbij zelf ook hun wensen kenbaar maken", aldus de zegsman. Het is niet de bedoeling om de demonstranten ver uit elkaar te plaatsen. "Er is ruimte genoeg op het Malieveld dus het kan het zijn dat daar naast de Tibetanen ook nog een andere groep komt demonstreren", zegt de woordvoerder.

Ook in de omgeving van het World Forum mag gedemonstreerd worden. Maar de zegsman benadrukt dat dit vanwege veiligheidsmaatregelen wel op enige afstand zal zijn. Burgemeester Jozias van Aartsen had vorige maand ook al laten weten dat demonstranten er rekening mee moeten houden dat door wegafsluitingen en bijzondere verkeersbewegingen niet alle gewenste locaties beschikbaar of geschikt zijn.

Ook zei Van Aartsen dat hij geen massa's demonstranten verwacht, zoals bij de G20 vaak wel het geval is. "Dit is een totaal ander type conferentie dan de G20. Het is een grote top, maar we moeten het niet groter maken dan het is." De burgemeester spreekt van een conferentie met een 'idealistisch en vreedzaam doel'. Hij verwacht daarom geen uitspattingen.