FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 oktober 2013

F. de Boer: "Te veel jongens uit vorm"

Frank de Boer zag zaterdag hoe zijn Ajax er niet in slaagde RKC Waalwijk te verslaan. De hekkensluiter verliet Amsterdam met een punt (0-0). "We hadden de vorm niet."

"We waren niet bij machte de RKC-muur te slechten", zei De Boer tegenover Fox Sports. "We hadden vandaag gewoon de vorm niet. Als de ruimtes zo klein zijn, zul je een gaatje moeten vinden. Dat hebben we in de eerste helft een paar keer goed gedaan."

Al met al was het te weinig wat Ajax zaterdagavond het eigen publiek voorschotelde. RKC profiteerde daarvan en stuntte met een 0-0 gelijkspel. "Te veel jongens waren ondermaats", concludeerde De Boer. "Ik heb in de rust gezegd, dat als je een vrije trap krijgt, je 'm snel moet nemen. Dan krijg je het publiek ook makkelijker mee en komt er een schwung. Dat heb ik vandaag niet gezien."

Aanvoerder Siem de Jong accentueerde het gebrek aan vorm bij Ajax nog wel het meest, zag ook de trainer. "Als je Siem bijvoorbeeld ziet, de bal die wordt teruggelegd op randje zestien. Zijn schot komt niet eens in de buurt van de goal en dat is vorm van de dag. Daar hadden er meer last van."

[Serie A] Inter passeert Hellas Verona door zege

Internazionale heeft Hellas Verona van de vierde plaats gestoten in de Serie A. De Milanezen wonnen in eigen huis de onderlinge confrontatie met de concurrent met 4-2. Inter heeft na negen wedstrijden achttien punten, twee meer dan Verona. De achterstand op koploper AS Roma, dat zondag nog speelt, is zes punten.

Inter kwam in de tiende minuut op voorsprong via een eigen doelpunt van Vangelis Moras, die een poging van Jonathan van richting veranderde. Twee minuten later was het ook raak voor Rodrigo Palacio, maar na ruim een halfuur bracht Martinho de bezoekers terug tot 2-1. Nog voor rust vergrootte Esteban Cambiasso de marge weer.

Na rust zorgde verdediger Rolando voor de beslissing. Twintig minuten voor tijd maakte Romulo er nog 4-2 van, maar spannend wist Verona het niet meer te maken. Voor Inter was het de eerste competitiezege in vier wedstrijden.

[JL] Fortuna Sittard is Achilles nipt de baas

Fortuna Sittard heeft verder afstand genomen van de onderste regionen in de Jupiler League. De Limburgers wonnen thuis met 2-1 van Achilles '29. Jeffrey Vlug maakte in de 83e minuut het winnende doelpunt. Na een rode kaart voor Steven Edwards ruim twintig minuten voor tijd stond Achilles nog met tien man.

Patrick Amoah had de Limburgers in de negentiende minuut al op voorsprong gezet, maar niet veel later maakte Freek Thoone gelijk. Door de overwinning heeft Fortuna nu negentien punten, goed voor de twaalfde plaats. Achilles staat achttiende met dertien punten.

Van Barneveld uitgeschakeld, Van Gerwen wel door

Tijdens de tweede ronde van de Dutch Dart Masters in Veldhoven is Raymond van Barneveld uitgeschakeld. Hij verloor met 6-3 van Peter Wright. Michael van Gerwen wist wel te winnen. Ross Smith werd met 6-4 verslagen. 

In de vijfde leg tussen Wright en Barney gooide Snakebite 167 uit en kwam Wright op een 3-2 voorsprong. Van Barneveld pakte nog wel de zesde leg om weer op gelijke hoogte te komen. De laatste drie legs gingen alledrie naar Wright. Van Gerwen pakte al snel de voorsprong in de partij tegen Smith en gaf deze niet meer weg. Het gemiddelde van Smith was wel hoger dan die van Mighty Mike(95 om 90). 

De partij van de avond ging tussen Andy Hamilton en Adrian Lewis. The Hammer wist Jackpot met 6-4 te verslaan. Simon Whitlock versloeg Mark Webster met 6-3. Zondagmiddag staan de achtste finales gepland en zondagavond wordt het toernooi afgesloten met de kwart- en halve finales gevolgd door de finale. 

Uitslagen tweede ronde, avondsesssie

Naam Score Naam
Gary Anderson 5-6 Brendan Dolan
Daryl Gurney 1-6 James Wade
Peter Wright 6-3 Raymond van Barneveld
Jamie Caven 6-5 Joe Cullen
Wes Newton 6-4 Ronny Huybrechts
Andy Hamilton 6-4 Adrian Lewis
Michael van Gerwen 6-4 Ross Smith
Simon Whitlock 6-3 Mark Webster

 Ronde III

Naam Naam
Michael van Gerwen Michael Barnard
Wes Newton Mervyn King
Michael Mansell Kim Huybrechts
Peter Wright Ronnie Baxter
David Pallett Brendan Dolan
James Wade Jarkko Komula
Jamie Caven Mark Cox
Simon Whitlock Andy Hamilton

Haase en Sijsling door in kwalificaties Parijs

Robin Haase en Igor Sijsling hebben zich zaterdag naar de tweede kwalificatieronde van het masterstoernooi in Parijs geslagen. Haase, die als eerste is geplaatst in de voorrondes, rekende af met de Spanjaard Albert Ramos. Het werd 6-1, 3-6 en 7-6 (10) voor de Hagenaar. Sijsling (9) versloeg thuisspeler Maxime Teixeira met 6-3 en 6-2.

Haase neemt het in zijn tweede partij in de Franse hoofdstad op tegen de Pool Lukasz Kubot (10). De volgende tegenstander van Sijsling komt uit de ontmoeting tussen de Spanjaard Roberto Bautista Agut en Alejandro Falla uit Colombia. Beide Nederlanders moeten nog twee keer winnen om het hoofdschema te bereiken.

Amerikanen in actie tegen spionage

Enkele duizenden Amerikanen hebben zaterdag in Washington actie gevoerd tegen de spionagepraktijken van de geheime dienst NSA. Ze willen een petitie met 570 duizend handtekeningen overhandigen aan het Amerikaanse Congres.

Het protest is georganiseerd door Stop Watching Us, een collectief van zo'n 100 organisaties en individuen als de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en Glenn Greenwald, de journalist die met klokkenluider Edward Snowden samenwerkte om de afluisterpraktijken te onthullen.

Amerikanen voeren actie tegen spionage
Amerikanen voeren actie tegen spionage (Foto: ANP)

Valse start

Dion de Kievit, wil graag het MBO doen om gamedesigner te worden.
Hij heeft de vereiste vooropleiding en scoort bovengemiddeld bij het toelatingsexamen. Toch is hij afgewezen. Waarom?
Hij kreeg een brief waar geen duidelijke reden instaat. Volgens hem zelf zit de school niet zitten te wachten op een leerling met autisme.
In zijn vrije tijd maakt hij 3D ontwerpen en bedenkt hij verhalen.
Voor mij is Dion een voorbeeld. Hij heeft het talent en het zelfvertrouwen.

Uitslag AFC Ajax - RKC Waalwijk

Om 20.45 uur begon in de Amsterdam Arena het duel tussen Ajax en RKC Waalwijk. Tegen de hekkensluiter kwam Ajax niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

RKC Waalwijk-speler Mitch Apau in duel met Ajax-speler Viktor Fischer (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

0-0

RKC Waalwijk

     
 
 Gele kaart: Denswil (AFC Ajax), Duits, Beauguel (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.256
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Schone (v. Rhijn/50)
Veltman
Denswil
Boilesen
S. de Jong (Klaasen/80)
Blind
Serero
Andersen
Sígthórsson (Hoessen/69)
Fischer
  Seda
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Anderson (Slager/90+2)
Duits
Braber
Schet (Jungschlager/69)
Beauguel
Joachim (Tavares/82)

Diddy verslaafd aan naam veranderen

Diddy is verslaafd aan het veranderen van zijn naam. "Ik heb een probleem, ik geef het toe", zei de rapper vrijdag lachend in de talkshow van Ellen DeGeneres. Diddy ging in het verleden ook als onder anderen Puff Daddy, Puffy en P. Diddy door het leven.

"Ik ben op zoek naar een praatgroep, maar om de een of andere reden zijn die er niet voor mensen die vaak hun naam veranderen", vervolgde de rapper. Volgens Ellen zou Diddy met Prince, die in het verleden regelmatig zijn artiestennaam aanpaste, een groep kunnen starten.

Diddy vertelde dat het veranderen van zijn naam ontstond doordat hij in de derde persoon over zichzelf begon te praten. "Zoals beroemdheden dat doen omdat we gek zijn", grapte de rapper. "We denken dat we het recht hebben om dat te doen, maar dat hebben we niet."

De 43-jarige rapper ziet zijn verschillende namen meer als verschillende alter ego's. Diddy, die werd geboren als Sean John Combs, lanceerde eerder deze week zijn muziekzender Revolt en was weer even zijn alter ego Puff Daddy. "Ik ging terug naar het intense en agressieve van Puff Daddy. Hij is een superheld. Diddy is lang niet zo leuk."

Dief probeert agent te besmetten met hiv

Een diefstalverdachte in België heeft zaterdag bij zijn arrestatie geprobeerd een politieagent te besmetten met het hiv-virus. Dat heeft de woordvoerder van het Brusselse parket bekendgemaakt.

De man, die verdacht wordt van dertien strafbare feiten, werd gevolgd nadat hij een autosleutel en een portefeuille had gestolen. Hij werd opgemerkt onder een wagen. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en viel een van de agenten aan. De man verwondde zich tot bloedens toe en kraste de politieman in het gezicht om hem te besmetten met het hiv-virus.

De verdachte verklaarde aids te hebben en zei nog: ,,Zo zullen we samen sterven." De man wordt behalve van de diefstallen ook verdacht van poging tot vergiftiging.

KNMG wil scholing over levenseinde

Artsenfederatie KNMG wil dat huisartsen iedere vijf jaar getoetst worden over hun kennis van de regels rondom euthanasie en palliatieve zorg. Dat zegt voorzitter Rutger Jan van der Gaag zaterdag tegen de NOS. Huisartsen worden nu al iedere vijf jaar getoetst, maar niet op de begeleiding van het levenseinde van patiënten.

Volgens Van der Gaag zijn verreweg de meeste huisartsen op de hoogte van de regels. De kleine groep huisartsen die echter niet weet wat de regels zijn kan hier op deze manier op gewezen worden.

Artsenfederatie KNMG gaf eerder op de dag al aan blij te zijn dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) duidelijkheid heeft gegeven rondom de dood van een terminaal zieke patiënt van de in opspraak geraakte huisarts uit Tuitjenhorn. De federatie had om meer duidelijkheid gevraagd nadat onrust onder artsen was ontstaan na de zelfmoord van de arts.

De 58-jarige man was kort daarvoor op non-actief gesteld in verband met zijn handelen rondom de dood van zijn patiënt. Die had hij een hoeveelheid morfine toegediend die vele malen hoger was dan toegestaan, waardoor hij overleed.

Man die vrouwen doodreed vrij

De 56-jarige man die vrijdagavond in Chaam een ongeluk veroorzaakte waarbij twee 18-jarige vrouwen omkwamen is zaterdag weer vrijgelaten. De man, die nog wel verdachte is, had gedronken. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De botsing tussen twee auto's vond plaats op de Baarleseweg. De auto waarin de jonge vrouwen zaten vloog in brand. Omroep Brabant meldt dat de brandweervrouw die de auto hielp blussen de moeder is van een van de overleden meisjes. Zij wist toen ze aan het blussen was nog niet dat haar dochter in het voertuig zat.

Uitslagen Eredivisie 26/10/2013

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur twee duels op het programma. SC Cambuur Leeuwarden wist in eigen huis FC Utrecht met 3-1 aan de zegekar te binden en de Domstedelingen op de ranglijst te achterhalen. NAC Breda rolde Go Ahead Eagles met 5-0 op en krijgt nu het linkerrijtje in zicht.

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 1

FC Utrecht

 61' Hemmen
 80' Bakker
 90+1' Ritzmaier
   10' Ayoub
 
 Gele kaart: Leeuwin, El Makrini (sc Cambuur Leeuwarden), Diemers, Heerings (FC Utrecht)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.620
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
Van der Laan
Bijker
Bakker (Van Moorsel/90+2)
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki (Feldballe/89)
Hemmen
Brands (Christovao/83)
  Ruiter
Van der Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Mårtensson (Diemers/45+1)
Ayoub
Toornstra
Van Velzen (Mulenga/60)
De Ridder (Teijsse/69)
Van der Gun

NAC Breda

5 - 0

Go Ahead Eagles

 24' Poepon
 27' Buijs
 35' Sarpong
 44' Poepon
 87' Perica
   
 
 Gele kaart: Seuntjens (NAC Breda), Turuc, Falkenburg (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor
Buijs
Lurling
Seuntjens (Hadouir/81)
Verbeek (Suk/78)
Poepon (Perica/68)
Sarpong
  Room
Schmidt
Vriends
Schenk
Amevor
Falkenburg
Overgoor (Lambooij/72)
Turuc (Rijsdijk/82)
Antonia (Houtkoop/72)
Kolder
Godee

Federer wint en treft Del Potro in finale Basel

Roger Feder en Juan Martin del Potro spelen zondag net als vorig jaar de finale van het ATP-toernooi in Basel. De als derde geplaatste Zwitser versloeg de 23-jarige Canadees Vasek Pospisil zaterdag met 6-3, 6-7 (3), 7-5. Vijfvoudig winnaar Federer werd vorig jaar door Del Potro (1) verslagen in de finale.

De Zwitser schreef dit jaar alleen het toernooi van Halle op zijn naam. In 2001 won Federer, die dertien van de zeventien onderlinge ontmoetingen met Del Potro won, voor het laatst minder dan drie toernooien. Del Potro kan in Basel zijn vierde toernooizege van het jaar pakken.

Zuid-Korea wint laatste kwalificatietoernooi sledgehockey

Het Zuid-Koreaanse sledgehockeyteam heeft het laatste paralympische kwalificatietoernooi in Turijn gewonnen. Na drie periodes was de eindstand in de finale nog steeds gelijk (2-2) en moesten shootouts bepalen wie er met het goud naar huis gingen. 

In de eerste periode van de wedstrijd opende Zuid-Korea na drie minuten al met een goal door Seung-Hwan Jung. Na elf minuten was het de Italiaanse Gianluigi Rosa die de gelijkmaker scoorde en Italië weer op gelijke hoogte bracht. In de tweede periode schoot Florian Planker van het Italiaanse team na 41 seconden al de 2-1 binnen. Tien minuten daarna was het Sang-Hyeong Park die de 2-2 maakte. In de derde periode werden voor beide teams de verdediging sterker en kwam niemand tot scoren, waardoor er een verlenging gespeeld moest worden. Ook in de extra tijd werd er niet gescoord en moest de wedstrijd beslist worden in shootouts.

In de shootouts was voor beide teams de eerste poging mis. Daarna schoot voor Italië Greg Leperdi de tweede poging raak en ook Zuid-Korea was door Jong-Kyung Lee nog steeds in de race voor het goud. Ook beide derde pogingen gingen erin (Young-Jae Cho en Giuseppe Condello). Beide vierde poging miste Italië en scoorde Min-Su Han de winnende goal. 

Zuid-Korea plaatst zich hierdoor als zesde voor de Paralympische Spelen in Sochi volgend jaar. Italië is nu de zevende op de lijst. De nummer drie van dit toernooi, Zweden, plaatst zich als achtste. Naast deze drie landen hebben Canada, Amerika, Rusland, Tsjechië en Noorwegen zich al eerder geplaatst voor het Sochi. Duitsland, Japan en Groot-Brittannië hebben zich niet weten te plaatsten voor de Paralympische Spelen. 

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

Vanavond werd er in de eredivisie de wedstrijd gespeeld tussen ADO Den Haag en FC Twente. Op het nieuwe kunstgrasveld in Den Haag werd het 3-2 voor de thuisploeg. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

ADO Den Haag

3 - 2

FC Twente

 51' Bakker
 55' Gouriye
 88' v. Duinen
   69' Castaignos 
 76' Rosales 
 
 Gele kaart: Bakker, Alberg, Tira (ADO Den Haag), Koppers, Bengtsson, Djordjevic, Belland, Castaignos, Marsman (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.823
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Bakker
Meijers
Gehrt
Holla
Alberg (Supusepa/89)
Kramer (Tira/75)
v.Duinen
Gouriye (v.Haaren/81)
  Marsman
Rosales
Bjelland
Bengtsson
Koppers (Schilder/83)
Ebecilio (Corona/63)
Promes
Gutiérrez
Tadic
Castaignos
Mokhtar (Djordjevic/63)

Advocaten klagen over puinzooi bij OM

Strafrechtadvocaten zijn zeer ontevreden over hoe het Openbaar Ministerie functioneert. Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat ze ontevreden zijn over de bereikbaarheid, de punctualiteit en de slordige werkwijze van het OM. Advocaat Gerard Spong spreekt van een 'puinzooi'.

Het OM zou veelvuldig post kwijtraken, met incomplete dossiers werken en te laat stukken aanleveren. "Het lijkt wel alsof er een soort brievenmonster is bij het Openbaar Ministerie. Ze antwoorden gewoon vaak niet," aldus Spong.

Van de 257 advocaten die de enquête invulden geeft 88 procent aan het afgelopen jaar problemen te hebben gehad met het OM. Tegenover RTL Nieuws erkent het OM dat er problemen zijn, maar deze zouden 'schromelijk overdreven' worden.

"Het Openbaar Ministerie zit net als de rest van de strafrechtketen in een flinke verbouwing. Die verbouwing geeft overlast", reageert een woordvoerder. "Voor iedereen die daarmee te maken krijgt, is dat heel vervelend. Niet in de laatste plaats voor de slachtoffers maar we werken er hard aan samen met de rechtspraak en de advocatuur om die op te lossen."

[PD] Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

De eerste Clásico van het seizoen is een prooi geworden voor Barcelona. Neymar was erg belangrijk in zijn Clásico-debuut met een doelpunt. De Catalaanse club won uiteindelijk met 2-1. De eerste Clásico van dit seizoen begon met Barcelona als koploper en Real Madrid met drie punten achterstand. Barcelona had vorig seizoen echter vijf van de zes onderlinge duels niet weten te winnen.

Het was ook de eerste Clásico voor beide trainers: Barcelona’s Gerardo Martino en Real Madrids Carlo Ancelotti. Neymar en Gareth Bale waren de belangrijkste spelers die debuteerden in deze strijd. De openingsfase van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Opvallend genoeg werd niet Lionel Messi veel gezocht, maar Neymar op de linkerkant van het veld. Na twintig minuten leidde dat tot de bekroning van het Clásico-debuut van de 21-jarige Braziliaan.

Andrés Iniesta mocht opstomen door het midden, waar Real sowieso veel ruimte liet aan Barcelona. Na een paar schijnbewegingen stak hij de bal op Neymar aan de linkerkant. Hij schoot met rechts op doel en via het been Raphaël Varane hobbelde de bal in de verre hoek voor de 1-0.

Na de openingstreffer kreeg Real Madrid meer ruimte om te voetballen. Maar verder dan enkele vrije trappen van Angel di Maria kwam de ploeg niet. Gareth Bale vuurde slechts twee schoten over en naast het doel van Barcelona. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft kreeg Real de grootste kans op de gelijkmaker. Cristiano Ronaldo maakte een goede actie aan de linkerkant en legde de bal laag voor. Sami Khedira gleed de bal in, maar stuitte op doelman Victor Valdes die met geluk de bal tegenhield.

Na rust nam Real Madrid de wedstrijd meer in handen, maar kansen kwamen er aan beide kanten. Neymar en Ronaldo wisten echter niet te scoren. Twintig minuten voor tijd ontbeerde het Real Madrid aan geluk, toen invaller Karim Benzema met een vuurpijl de onderkant lat raakte. Hij had even eerder de zwaar teleurstellende Gareth Bale vervangen.

Vijf minuten later werd het nog erger voor De Koninklijke. Barcelona kwam eruit met een snelle aanval. Neymar zag invaller Alexis Sanchez lopen en bediende hem op maat. De Chileense aanvaller kapte Pepe uit en verraste daarna doelman Diego Lopez met een prachtige lob van twintig meter afstand.

In de slotfase was het vooral een kwestie van tegenhouden voor Barcelona. Onder meer Khedira en Pepe kregen nog kansen, maar het was pas in de 91e minuut raak voor Real. Invaller Jesé Rodriguez werd goed bediend door Ronaldo en hij schoot onder Valdes raak voor de 2-1.

Het bleef echter bij die score, waardoor Barcelona de voorsprong in de competitie op Real uitbreidt tot zes punten. Ook in de Clásico-ontmoetingen was winst weer eens prettig voor Barcelona, dat een reeks van vijf Clásico's zonder zege doorbrak.

Grote vechtpartij op voetbalveld

Een amateurvoetbalwedstrijd in het Amsterdamse sportpark Middenmeer is zaterdag uitgemond in een vechtpartij tussen spelers. De politie heeft een speler gearresteerd. Dat heeft de politie laten weten.

De knokpartij brak uit in de tweede helft van de wedstrijd WV-HEDW 8 - Overamstel 2. Volgens voorzitter Casper Hamersma van de thuisclub was de aanleiding voor de vechtpartij een rode kaart voor de doelman van Overamstel. Die kreeg hij omdat hij even daarvoor een speler van WV-HEDW een klap had gegeven, zei Hamersma. Daarbij raakte deze speler zodanig gewond dat hij naar het ziekenhuis is afgevoerd, aldus de voorzitter.

Williams via Jankovic naar finale in Istanbul

Serena Williams heeft zich geplaatst voor de finale van de WTA Championships in Istanbul. De titelhoudster knokte zich zaterdag in de halve eindstrijd in drie sets langs Jelena Jankovic uit Servië: 6-4, 2-6 en 6-4. In de finale van het eindejaarstoernooi neemt ze het op tegen de Chinese Na Li, die eerder op de dag Petra Kvitova versloeg.

Het ging niet eenvoudig voor de als eerste geplaatste Williams, die niet helemaal fit leek. Nadat ze de eerste set nog wel naar zich had toegetrokken, liet ze in het tweede bedrijf slagenwisselingen lopen. Jankovic, de nummer zeven van de plaatsingslijst, profiteerde daarvan en bracht de stand weer in evenwicht.

De Amerikaanse kwam in de derde set toch op 5-1, maar had moeite om de klus te klaren. Ze liet twee games later een wedstrijdpunt onbenut en leverde opnieuw haar service in. Op 5-4 maakte Williams op matchpoint zelfs een dubbele fout, waarna Jankovic kans kreeg om terug te komen tot 5-5.

Een ace hielp Williams evenwel uit de zorgen. Haar vierde wedstrijdpunt was vervolgens raak. "Mijn lichaam is vermoeid na alle wedstrijden dit jaar", liet ze na afloop weten. "Maar ik vecht ervoor." De 32-jarige Williams won het toernooi in 2001, 2009 en 2012.

Oranjevrouwen in zevenklapper langs Portugal

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Portugal werd zaterdag in Maia met 7-0 verslagen. Renée Slegers scoorde twee keer voor rust. Anouk Dekker, Lieke Mertens en de 17-jarige invalster Vivianne Miedema (3x) maakten er in de tweede helft een galavoorstelling van.

Oranje won vorige maand de eerste wedstrijd van Albanië en gaat aan kop in de kwalificatiegroep, waarin Noorwegen de zwaarste tegenstander is. Verder treft Nederland nog België en Griekenland. De winnaar van de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De vier beste nummers twee in Europa spelen play-offs.

Het WK vindt in 2015 plaats in Canada. Oranje plaatste zich nog nooit voor de wereldtitelstrijd.

[JL] Sparta vernedert tiental Den Bosch

Sparta Rotterdam heeft zaterdag flink uitgehaald in de eerstedivisiewedstrijd tegen FC Den Bosch: 7-1. Den Bosch-doelman Wesley de Ruiter veroorzaakte na een halfuur een strafschop op Het Kasteel en moest met een rode kaart vertrekken. Johan Voskamp miste de buitenkans, maar werd daarna alsnog de grote man door drie keer te scoren.

Jeremy de Nooijer, Roald van Hout, Finn Stokkers en Donovan Beekman scoorden de overige treffers. Sparta stijgt naar plek twee met 25 punten, een minder dan koploper FC Dordrecht. Den Bosch staat vijftiende.

[PL] Van Persie helpt United ternauwernood langs Stoke

Manchester United heeft zaterdag de Premier Leaguewedstrijd tegen Stoke City met 3-2 gewonnen. Peter Crouch en voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic brachten de bezoekers twee keer op voorsprong, maar Robin van Persie, Wayne Rooney en Javier Hernandez zorgden met hun doelpunten voor de ommekeer.

Van Persie scoorde zijn 127e Premier Leaguetreffer. De Rotterdammer is daardoor samen met Jimmy Floyd Hasselbaink nu de meest scorende Nederlander in de Premier League.

Van Persie produceerde twee minuten voor rust de 1-1 voor United. Daarnaast verzorgde hij via een hoekschop de assist bij de 2-2 van Rooney in de 78e minuut. Hernandez kopte een minuut later de winnende binnen.

United boekte zijn vierde zege van het seizoen en komt op veertien punten. De ploeg blijft achtste in de Premier League, met acht punten achterstand op koploper Arsenal. Stoke staat zestiende.

Oud-Ajacied Luis Suarez scoorde een hattrick voor Liverpool. Op Anfield versloeg de club West Bromwich Albion met 4-1. Daniel Sturridge maakte de vierde. James Morrison deed via een penalty wat terug voor West Brom, dat twaalfde blijft. Liverpool volgt Arsenal op twee punten.

Everton won met 2-0 bij Aston Villa en houdt met achttien punten zicht op de topploegen. Romelu Lukaku en Leon Osman bezorgden de Liverpudlians met hun goals de overwinning. Christian Benteke miste in de eerste helft een strafschop voor Villa, dat de veertiende plek inneemt. Leandro Bacuna en aanvoerder Ron Vlaar speelden negentig minuten voor de thuisploeg. John Heitinga was niet opgenomen in de Everton-selectie.

Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel speelden met Norwich City 0-0 gelijk tegen Cardiff City. Van Wolfswinkel viel drie minuten voor tijd in. Fer speelde de hele wedstrijd. Norwich staat achttiende, Cardiff vijftiende.

[Bundesliga] Dortmund wint Kohlenpottderby in Gelsenkirchen

Borussia Dortmund is zaterdag als winnaar uit de Kohlenpottderby gekomen. De equipe van trainer Jürgen Klopp versloeg Schalke 04 in Gelsenkirchen met 3-1. Pierre-Emerick Aubameyang, Nuri Sahin en Jakub Blaszczykowski scoorden voor Dortmund. Max Mayer was een klein halfuur voor tijd verantwoordelijk voor de Schalke-goal.

Nadat Aubameyang na veertien minuten had gescoord kreeg Kevin-Prince Boateng na een halfuur een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. De Ghanees zag zijn strafschop echter gekeerd worden door Roman Weidenfeller.

Oud-Feyenoorder Sahin schoot zes minuten na rust fraai de 2-0 binnen, waarna Meyer elf minuten later op eveneens fraaie wijze de aansluitingstreffer scoorde. Via een razendsnelle counter en op aangeven van Henrikh Mkhitaryan besliste Blaszczykowski het duel ruim een kwartier voor tijd.

Dortmund blijft tweede in de Bundesliga met 25 punten. Schalke staat vijfde met veertien punten.

Koploper Bayern München behield zijn punt voorsprong op Dortmund dankzij een 3-2 thuiszege op Hertha BSC. Arjen Robben verliet het veld in de 26e minuut met liesklachten. Trainer Pep Guardiola bracht Mario Mandzukic voor de Groninger in de plaats en maakte daarmee een gouden wissel. De Kroaat scoorde twee keer.

Götze, ook invaller, maakte de derde. Adrian Ramos had Hertha na vier minuten nog op voorsprong gezet. Na de 3-1 van Götze scoorde ook Änis Ben-Hatira voor de ploeg van trainer Jos Luhukay, dat vierde blijft met vijftien punten.

Bayer Leverkusen won dankzij een doelpunt in de 83e minuut met 2-1 van FC Augsburg. Emre Can scoorde de late treffer. Zijn ploeggenoot Simon Rolfes had de thuisploeg op 1-1 gezet na de openingstreffer van André Hahn. Leverkusen volgt Bayern op een punt. Augsburg, dat het moest stellen zonder de geschorste Paul Verhaegh, staat veertiende.

Hannover sloot het duel tegen Hoffenheim met negen man af. Oud-PSV'er Marcelo incasseerde in de 65e minuut een rode kaart. Eerder was Mame Biram Diouf al met twee keer geel naar de kant gestuurd. Hoffenheim profiteerde en won met 4-1 mede dankzij twee goals van Roberto Firmino.

FSV Mainz versloeg Braunschweig met 2-0.

'Pietitie niet overhandigd aan de PVV'

Er is zaterdag verwarring ontstaan over de overhandiging van de Pietitie. Tientallen ondertekenaars van de Zwarte Piet-petitie hebben zich boos gemeld bij de opstellers van de Pietitie omdat hun 'handtekening' zaterdag op het Malieveld zou zijn overgedragen aan PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. De opstellers Kevin van Boeckholtz en Bas Vreugde zeggen echter dat dit buiten hun medeweten om is gebeurd.

Dat heeft Van Boeckholtz zaterdag laten weten. "Wij willen duidelijk maken dat wij de Pietitie niet hebben overhandigd", zegt Boeckholtz. Hij benadrukt verder dat zijn petitie, voor het behoud van Zwarte Piet, geen politieke voorkeur heeft. Aan wie de petitie wel wordt overhandigd weet hij nog niet.

'Pietitie is niet overhandigd aan de PVV'
'Pietitie is niet overhandigd aan de PVV' (Foto: ANP)

Verdacht pakje was van Politieacademie

Het verdachte pakketje dat vrijdag werd gevonden in Bergen op Zoom blijkt een nepcamera te zijn, die werd gebruikt voor de politieopleiding. De vondst leidde tot een urenlange afzetting van het gebied rond de Coehoornstraat. De Politieacademie betreurt het incident.

Agenten moesten donderdagavond als onderdeel van hun examen voorwerpen zoeken die in de stad waren geplaatst. Op de Coehoornstraat werd een doos met een lens erin verstopt. Dit moest een camera voorstellen, maar studenten wisten het voorwerp niet te herkennen.

Vervolgens werd vergeten om het voorwerp op te halen en werd niet aan de meldkamer verteld dat de nepcamera vergeten was. Twee bedrijvengebouwen werden vrijdag ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte uit.

'Obama wist niets van tap'

De Amerikaanse president Barack Obama wist niet dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluisterde. Dat schrijft The New York Times zaterdag. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice zou dat tegen haar Duitse ambtgenoot hebben gezegd.

Het afluisteren van Merkel zou zo'n 10 jaar geleden zijn begonnen, onder Obama's voorganger George W. Bush. Het is niet duidelijk waarom dat destijds gebeurde. Net zoals het ook onduidelijk blijft waarom Obama na 5 jaar presidentschap niet op de hoogte was van de afluisterpraktijken.

'Obama wist niet dat Merkel werd afgetapt'
'Obama wist niet dat Merkel werd afgetapt' (Foto: ANP)

Sinterklaasfeest niet op Unesco-lijst om Piet

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft gedwarsboomd dat het sinterklaasfeest op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed zou komen. Een aanvraag van het Sint Nicolaasgenootschap werd een paar maanden geleden teruggestuurd, omdat eerst iets aan het 'zwarte pietenprobleem' moest worden gedaan. Directeur van het Centrum voor Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken bevestigt de afwijzing tegenover Eenvandaag.

Het Sint Nicolaasgenootschap Nederland is niet van plan om het probleem op te lossen. "Ik vind het erg dat wij de opdracht krijgen de figuur van Zwarte Piet te veranderen en dat we dan pas op de lijst mogen staan", zegt voorzitter Jan van Wijk. "Het is niet aan ons om Zwarte Piet te veranderen."

Op de lijst van Unesco staat onder meer het bloemencorso Zundert, de Sint-Maartensviering in Utrecht en de oude volkssport Krulbollen. Ook Koningsdag staat op de lijst.

[NK Afstanden] Boer pakt titel op 500 meter

Margot Boer is voor de vierde keer Nederlands kampioen geworden op de 500 meter. Ze was in de eerste omloop al de snelste en noteerde nu 38,30. Met een puntentotaal van 76.840 noteerde ze een kampioenschaprecord. 

Thijsje Oenema stond tweede na de eerste omloop, maar werd met 38,91 vijfde. In het klassement werd ze uiteindelijk derde. Laurine van Rissen werd overall tweede na de derde tijd op de tweede omloop. Anice Das vocht zich in de wereldbekerselectie door 38,61 te rijden in de tweede omloop. Ze verbeterde zich met zes tienden en werd vijfde overall. \

Marrit Leensta werd twee keer vierde en mag ook mee naar Noord-Amerika. Annette Gerritsen zal er net zoals vorig seizoen weer niet bij zijn. Ze eindigde in het klassement als zesde. 

Uitslag tweede 500 meter

# Naam Tijd
1 Margot Boer 38,30
2 Anice Das 38,61
3 Laurine van Riessen 38,64
4 Marrit Leenstra 38,83
5 Thijsje Oenema 38,91
6 Mayon Kuipers 38,95
7 Annette Gerritsen 38,99
8 Bo vd Werff 39,00
9 Janine Smit 39,10
10 Lotte van Beek 39,13

Klassement 

# Naam Punten
1 Margot Boer 76.840
2 Laurine van Riessen 77.250
3 Thijsje Oenema 77.480
4 Marrit Leenstra 77.720
5 Anice Das 77.800
6 Annette Gerritsen 78.000
7 Mayon Kuipers 78.070
8 Janine Smit 78.340
9 Floor vd Brandt 78.370
10 Bo vd Werff 78.430

Veldrijder Van der Haar wint weer

Veldrijder Lars van der Haar heeft in het Tsjechische Tabor ook de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen op zijn naam geschreven. De jonge Nederlander was te sterk voor de Duitser Philipp Walsleben en de Belg Kevin Pauwels.

Van der Haar pakte met Walsleben al snel een voorsprong op de rest van het veld. Een foutje van de Nederlander betekende dat hij vijftien seconden op de Duitser goed moest maken, maar dat deed hij eenvoudig. Daarna was Van der Haar in de sprint duidelijk de sterkste. Pauwels, die vorige week in Valkenburg tweede was geworden, werd ditmaal derde.

Bij de vrouwen was de Amerikaanse Katherine Compton de beste. Zij is ook meteen de nieuwe leidster in het klassement, omdat Marianne Vos een rustperiode heeft ingelast. Zij laat zich in de rustperiode ook opereren aan een cyste in haar buik.

"Online multiplayer is niet Nintendo's focus"

Shigeru Miyamoto liet vorige week tijdens een interview met Kotaku weten dat Super Mario 3D World geen online multiplayer krijgt, omdat daar de focus simpelweg niet op lag. Als mensen samen willen spelen, zou dat volgens Miyamoto het beste in de woonkamer gebeuren.

“While online play is certainly technically possible for us, it simply wasn’t the focus for us this time around,” aldus Miyamoto. “What we really wanted to do was to create something that people could experience fully while playing comfortably with others who were nearby them, and this is something we decided would be best for Pikmin and the best case for Mario here as well."

“Now, that is to say the answer to this question might change in ten years time, if there’s a future game where for example we don’t think it’s important to be able to see the face of the person you’re playing with, then we might be able to focus more on some online function there."

“But for right now our focus is really on a comfortable play experience with people in the same room.”

Super Mario 3D World komt in Europe op 29 november uit voor Wii U.

Is het volgens jullie nog wel van deze tijd om een game uit te brengen zonder online multiplayer? Of is lokale co-op 'goed genoeg?'

Super Mario 3D World (Foto: Nintendo)

Call of Duty: Strike Team beschikbaar op Android

Call of Duty: Strike Team is vanaf nu beschikbaar voor Android. Het spel is te downloaden via Google Play voor €5,11. Strike Team is ontwikkeld door de Britse studio The Blast Furnace, dat eerder al de mobiele versies van Activision-games WipeOut en Pitfall ontwikkelde.

De game heeft zowel een campaign als een survivalmodus. De campaign neemt je mee over de gehele wereld en laat je missies voltooien die samen een groot verhaal vormen. In de survivalmodus vecht je tegen steeds sterkere waves aan tegenstanders en probeer je zo lang mogelijk te overleven.

Call of Duty: Strike Team kwam vorige maand al uit voor iOS.

Call of Duty: Strike Team

FOK!filmtip van de dag: Buongiorno, Notte (2003)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Buongiorno, Notte

Vanavond gaan we bij de FOK!filmtip van de dag voor Buongiorno, Notte, een prachtige film van de Italiaanse cineast Marco Bellocchio, die vanavond om 00.25 uur op Nederland 2 te zien is. In Buongiorno, Notte oftewel Goedemorgen, Nacht draait het om de Italiaanse terreurgroep de Rode Brigades. In de film zien we hoe de extreem-linkse terroristische organisatie in 1978 de politicus Aldo Moro ontvoerd. Bij deze ontvoering kwamen vijf lijfwachten om het leven. In Buongiorno, Notte zien we deze gebeurtenissen door de ogen van de jonge Chiara (Maya Sansa), één van de leden van de Rode Brigades.

Buongiorno, Notte 2

Sommige films moet je niet teveel woorden aan vuil maken, die moet je gewoon gaan kijken zonder teveel voorkennis. Mensen die films als Munich en Arlington Road konden waarderen, zullen deze reclamevrije topfilm niet willen missen.

Buongiorno, Notte 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Darter Vos niet opgewassen tegen Mansell

In Veldhoven is de eerste sessie afgewerkt van de tweede ronde van de Dutch Dart Masters. Gino Vos was de enige landgenoot die in de middag in actie kwam. Vanavond treden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld nog aan. 

Vos mocht de partij tegen Michael Mansell beginnen maar zag direct zijn tegenstander 116 uitgooien. Ook in de resterende legs heeft staat Mansell redelijk te finishen en loopt uit naar 5-1. Vos pakt nog een leg voor de eer maar gaat er wel met 6-2 af. 

Een verrassing is dat Jarkko Komula Paul Nicholson met 6-1 naar huis stuurt. Dave Chisnall zien we ook niet meer terug nadat David Pallett met 6-3 te sterk was. De Belg Kim Huybrechts was met 6-5 te sterk voor Wayne Jones. Van Gerwen speelt later vanavond tegen Ross Smith en Van Barneveld treedt aan tegen Peter Wright. 

Alle uitslagen tweede ronde, middagsessie. 

Naam Score Naam
Michael Barnard 6-4 Kevin Painter
Michael Mansell 6-2 Gino Vos
Kim Huybrechts 6-5 Wayne Jones
Mervyn King 6-4 Colin Lloyd
Ian White 5-6 Ronnie Baxter
Dave Chisnall 3-6 David Pallett
Campbell Jackson 5-6 Mark Cox
Paul Nicholson 1-6 Jarkko Komula

Titelverdediger Del Potro naar finale Basel

Juan Martin del Potro kan zondag zijn titel verdedigen in de finale van het ATP-toernooi in Basel. De als eerste geplaatste Argentijn versloeg de Fransman Edouard Roger-Vasselin zaterdag in de halve finale met 6-4, 4-6 en 6-2. Roger Federer (3) kan later op de dag zorgen voor een herhaling van de finale van vorig jaar.

De Zwitser, die het toernooi won van 2006 tot en met 2008 en in 2010 en 2011, moet dan wel winnen van de Canadees Vasek Pospisil. Vorig jaar was Del Potro in drie sets te sterk voor Federer.

Etna spuwt weer as en lava

De Etna, de actiefste vulkaan van Europa, is zaterdagochtend vroeg uitgebarsten. De vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië spuwde as en lava.

De luchthaven van Catania moest enige uren dicht, omdat de aswolk het zicht belemmerde. In de loop van zaterdagochtend werd het luchtruim boven Sicilië weer vrijgegeven. Evacuatie van de bewoners van nabijgelegen dorpen was niet nodig.

De Etna kent regelmatig kortstondige uitbarstingen. De laatste grote uitbarsting dateert van 1992.

[NK Afstanden] Verweij wint 1500 meter

Koen Verweij heeft zijn eerste Nederlandse afstandskampioenschappen medaille binnen. Hij won in Heerenveen de 1500 meter in 1.46,22. Vorig jaar werd hij nog gediskwalificeerd. Hij reed in rit acht tegen Kjeld Nuis die met 1.46,98 derde werd. 

Het zilver was voor Kjeld Nuis(1.46,94). Olympisch kampioen Mark Tuitert werd met 1.46,98 vierde. Wouter Olde Heuvel mag zich met 1.47,54 en een vijfde plaats over twee weken ook in Noord-Amerika melden voor de wereldbekerwedstrijden. Jan Blokhuijsen en Stefan Groothuis vallen op deze afstand buiten de boot.

Erben Wennemars noteerde 1.49,49. Zijn comeback leverde hem een vijftiende plaats op. 

# Naam Naam
1 Koen Verweij 1:46.22
2 Kjeld Nuis 1:46.94
3 Rhian Ket 1:46.98
4 Mark Tuitert 1:47.17
5 Wouter Olde Heuvel 1:47.54
6 Jan Blokhuijsen 1:47.57
7 Stefan Groothuis 1:47.68
8 Pim Schipper 1:47.80
9 Thomas Krol 1:47.88
10 Maurice Vriend 1:48.68

Zondag en maandag storm

Zondag steekt in heel Nederland een storm op, die met name in de kustprovincies tot zware windstoten kan leiden. De wind neemt zondagmiddag geleidelijk toe. Maandagmiddag staat er langs de kust een zuidwesterstorm, verwacht het KNMI. De windstoten kunnen een snelheid van 130 kilometer per uur bereiken.

Vanaf zondagmiddag geld een weerswaarschuwing in de kustprovincies, voor maandag geldt dit voor het hele land. Maandagavond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Zondag en maandag is ook kans op buien.

[EHL] Rotterdam bekert als groepswinnaar door in Europa

Ook Rotterdam heeft zich verzekerd van een plaats bij de beste zestien hockeyclubs van Europa. De havenstedelingen wonnen zaterdag met 4-1 van Reading, waardoor zij zich ook groepswinnaar mogen noemen. De Britten strijden zondag met Lille om het overgebleven ticket voor de KO 16.

Er was nog niet bijster veel gebeurd in het derde duel van deze EHL-dag, toen de bal in de veertiende minuut voor de stick van Frans Hagemans belandde. De aanvaller bracht pardoes de openingstreffer op zijn naam. Dat niet conform de verhoudingen van het begin van de wedstrijd. Reading was in de beginfase simpelweg de betere ploeg.

In het tweede kwart herpakte Rotterdam zich, zonder veel kansen te creëren. Uit een van de spaarzame mogelijkheden trof Timmo Kranstauber de paal. Toegeschenen door een heerlijk herfstzonnetje, ontstond er na de lange pauze meer gevaar voor beide doelen. Uit een van deze uitvallen schoot Bjorn Kellerman raak: hij maaide de bal vol in de kruising.

Nadat Floris Benschop een inzet van Reading van de lijn haalde en Bas Campbell het houtwerk trof, mocht Kellerman opnieuw lachend teruglopen naar de middenlijn. De aanvaller haalde van dichtbij uit en tekende voor de 3-0. Nog geen minuut later benutte Jonty Clarke een strafbal voor de Britten. De marge van drie werd hersteld door Seve van Ass, die dertien minuten voor tijd voor de 4-1 eindstand tekende.

Overstromingen in zuidoosten India

Overstromingen in het zuidoosten van India hebben sinds maandag aan zeker 39 mensen het leven gekost. Meer dan zeventigduizend mensen in laaggelegen dorpen zijn voor het water op de vlucht geslagen. Zij zijn in tentenkampen ondergebracht.

De overstromingen zijn het gevolg van dagenlange niet-aflatende neerslag. Getroffen zijn de deelstaten Andhra Pradesh en Orissa. Dit meldt het persbureau PTI.

Na Li eerste finaliste na zege op Kvitova

Na Li heeft zich als eerste tennisster geplaatst voor de finale van de WTA Championships in Istanbul. De als vierde geplaatste Chinese versloeg zaterdag de Tsjechische Petra Kvitova (5) met 6-4 en 6-2. De winnaar van het duel tussen titelverdedigster Serena Williams (1) en Jelena Jankovic (7) neemt het in de finale op tegen Li.

De Chinese kwam razendsnel op een 3-0 voorsprong tegen Kvitova, de winnaar van 2011. De Tsjechische kwam vervolgens knap terug tot 4-4, maar leverde toen meteen haar service weer in. Li serveerde de set daarna uit. In de tweede set bleek Li effectief en benutte ze al haar drie breakkansen. Doordat Kvitova ook tot een break kwam eindigde de set in 6-2.

Li stijgt door haar finaleplek naar de derde plek op de wereldranglijst.

[PL] Arsenal wint bij Palace en behoudt koppositie

Arsenal blijft de koploper in de Premier League. De ploeg van trainer Arsène Wenger versloeg Crystal Palace zaterdag in een Londens onderonsje met 2-0. Mikel Arteta scoorde kort na rust vanaf de strafschopstip voor de bezoekers. Nadat de Spanjaard met rood van het veld was gestuurd besliste spits Olivier Giroud het duel in de slotfase met een rake kopbal.

Arteta moest na 65 minuten vertrekken na een vermeende overtreding op de doorgebroken Marouane Chamakh, die deze zomer door Palace werd overgenomen van Arsenal. Giroud maakte in de 87e minuut een eind aan de spanning. De Fransman kopte toen een voorzet van Aaron Ramsey binnen.

Arsenal heeft na negen duels 22 punten gewonnen. Chelsea en Liverpool, die dit weekeinde nog in actie moeten komen, volgen op vijf punten.

[NK Afstanden] Boer net voor Oenema op eerste 500 meter

Margot Boer heeft de eerste 500 meter op haar naam geschreven bij de Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand in Heerenveen. Ze was de snelste in 38,84. Thijsje Oenema was nipt langzamer, zij noteerde 38,57. 

Ook Laurine van Riessen maakt nog een goede kans op de nationale titel. Met 38,61 noteert zij de derde tijd. De beslissing op deze afstand valt na de 1500 meter voor heren. Dan wordt de tweede 500 meter verreden.  

# Naam Naam
1 Margot Boer 38,54
2 Thijsje Oenema 38,57
3 Laurine van Riessen 38,61
4 Marrit Leenstra 38,89
5 Floor vd Brandt 39,01
- Annette Gerritsen 39,01
7 Mayon Kuipers 39,12
8 Anice Das 39,19
9 Janine Smit 39,24
10 Lotte van Beek 39,36

MotoGP-coureur Spies stopt vanwege blessureleed

MotoGP-coureur Ben Spies heeft per direct een punt achter zijn carrière gezet. De Amerikaan kampt met aanhoudend blessureleed, waardoor hij besloten heeft om zijn contract in te leveren.

Spies werd in 2009 kampioen in de Superbikes en maakte het jaar erop de overstap naar de MotoGP. De 29-jarige Amerikaan boekte in 2011 voor Yamaha bij de TT in Assen zijn enige zege en werd dat seizoen vijfde in het kampioenschap. Eind vorig jaar liep hij een schouderblessure op, waarna Spies het eind van het seizoen moest missen. Dit jaar kwam de Amerikaan uit voor Pramac Ducati en voltooide tot nu toe slechts twee races. Twee maanden in Indianapolis viel hij opnieuw, waarna weer een operatie volgde. Hij verwacht niet volgend jaar fit genoeg te zijn om te racen, waardoor hij zijn contract ingeleverd heeft.

"Ik bedank iedereen die me heeft geholpen in al die jaren, inclusief de fans. Ik ben teleurgesteld dat ik mijn hoge verwachtingen bij Ducati niet heb kunnen waarmaken, maar trots op het niveau dat ik in al die jaren bereikt heb. Het is helaas tijd om te stoppen."

Jabhat al-Nusra: leider leeft

De Syrische rebellenbeweging Jabhat al-Nusra ontkent dat haar leider, Abu Mohammad al-Golani, is gedood. De Syrische staatsmedia meldden vrijdagavond dat Al-Golani in de kustprovincie Latakia het leven had gelaten. Wanneer dat zou zijn gebeurd en onder welke omstandigheden, bleef onvermeld.

Jabhat al-Nusra, een in Syrië opererende factie van Al-Qaida, heeft zaterdag laten weten dat Al-Golani helemaal niet dood is en het goed maakt.

De groepering, die een radicaalislamistische staat propageert, staat op de lijst van terreurorganisaties van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Jabhat al-Nusra blijkt in de Syrische burgeroorlog een van de effectiefste tegenstanders van het regime van president Bashar Assad.

Koerden Syrië verdrijven Al-Qaida uit grenspost

Syrisch-Koerdische strijders hebben zaterdag een belangrijke grensovergang in het noordoosten van Syrië veroverd op jihadisten van aan Al-Qaida gelieerde facties. Het gaat om de grensovergang naar Irak bij Yaaroubiyeh, tot dusverre in handen van strijders van Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Via de grensovergang Yaaroubiyeh werden veel goederen en wapens voor de jihadisten aangevoerd. De jihadisten zijn soennieten, net als de opstandelingen die in Irak strijd leveren tegen de sjiitische regering in Bagdad.

De Koerden hebben drie dagen strijd geleverd met de jihadisten, zei het Observatorium. Bij de confrontaties is een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Bij eerdere gevechten tussen Koerden en jihadisten in het noorden van Syrië zijn de afgelopen maanden honderden doden gevallen.

Polen stelt Nawalka aan als bondscoach

Adam Nawalka is de nieuwe bondscoach van Polen. De 56-jarige oud-voetballer moet het land naar het EK van 2016 in Frankrijk loodsen. Dat meldt de Poolse voetbalbond zaterdag.

Nawalka, een voormalige middenvelder van Wisla Krakow, kwam 34 keer uit voor de nationale ploeg en was actief op het WK van 1978. Vanaf 2010 was hij in eigen land trainer van Gornik Zabrze.

Waldemar Fornalik werd anderhalve week geleden ontslagen als bondscoach na het mislopen van het WK van volgend jaar in Brazilië. De Polen eindigden als vierde in groep H.

Remise Seoul en Guangzhou in eerste finaleduel

FC Seoul en Guangzhou Evergrande FC hebben het eerste finaleduel in de Aziatische Champions League met 2-2 gelijkgespeeld. In Zuid-Korea scoorden Sergio Escudero en Dejan Damjanovic voor de thuisploeg. Elkeson en Lin Gao waren trefzeker voor de Chinezen.

De tweede finalewedstrijd staat 9 november op het programma in China. Geen van beide ploegen won ooit de Aziatische Champions League. Het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai FC won de titel vorig jaar.

[NK Afstanden] Wüst wint wel de drie kilometer

Na een derde plek op de 1500 meter heeft Ireen Wüst wel de 3000 meter gewonnen op de NK Afstanden in Heerenveen. De wereldkampioene op deze afstand won in 4.02,77. Ze reed in de laatste rit tegen Jorien ter Mors die 4.04,08 noteerde. 

Het brons ging naar Antoinette de Jong die met 4.05,07 een nationaal junioren record noteerde. Yvonne Nauta en Jorien Voorhuis werden vierde en vijfde en mogen samen met Wüst, Ter Mors en De Jong de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika rijden. 

# Naam Naam
1 Ireen Wüst 4.02,77
2 Jorien ter Mors 4.04,08
3 Antoinette de Jong 4.05,07
4 Yvonne Nauta 4.05,83
5 Jorien Voorhuis 4.06,10
6 Linda de Vries 4.07,53
7 Annouk vd Weijden 4.07,94
8 Diane Valkenburg 4.08,01
9 Carlijn AchtereektePR 4.09,46
10 Carien Kleibeuker 4.10,93

Duitsland telt minstens 210 Syrië-gangers

Duitsland telt minstens 210 Syrië-gangers, maar vermoedelijk veel meer. Zeker vijftig van hen zijn inmiddels weer terug in Duitsland en vijftien van hen hebben meegevochten in de burgeroorlog en vechtervaring opgedaan. Dat zegt Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst zaterdag.

Volgens Maassen zijn tien uit Duitsland afkomstige strijders in Syrië gesneuveld.

Hij benadrukte dat de jihadisten die terugkomen naar Duitsland in staat zijn tot 'ernstige gewelddaden' en betoogde dat deze mensen 'nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden'.

Maassen sprak zaterdag met het persbureau dpa.

Gut opent winter met zege

Skister Lara Gut heeft in het Oostenrijkse Sölden de eerste World Cup van het nieuwe seizoen gewonnen. De Zwitserse was over twee runs duidelijk de beste en stootte de Oostenrijkse Kathrin Zettel van de eerste plaats.

Na de eerste run was duidelijk dat Gut met een geweldige vorm naar Sölden was afgereisd, ze pakte bijna een seconde voorsprong op de Duitse Viktoria Rebensburg en de Oostenrijkse Anna Fenninger. Tina Maze, vorig seizoen nog dominant in de World Cup, moest al ruim twee seconden toegeven op Gut. Een andere kanshebber die tegenviel was de Duitse Maria Hoefl-Riesch, die na minder dan twintig seconden al onderuit ging.

In de tweede run leek het er even op dat Zettel de eerste Oostenrijkse in vijf jaar zou worden die in Sölden de zege pakt. Gut begon op het technische gedeelte niet zo snel als Zettel, maar de snelheidsspecialiste was op het tweede, snellere deel toch weer de beste, Rebensburg werd na Gut en Zettel derde. Voor de 22-jarige Gut was het de eerste keer dat ze een reuzenslalom in de World Cup op haar naam wist te schrijven. Zondag staat in Sölden de reuzenslalom voor de mannen op het programma, waarmee ook de mannen hun seizoen zullen openen.

Zes keer zes voor The Witcher

The Witcher bestaat zes jaar en ontwikkelaar CD Projekt Red laat weten dat de serie ook zes miljoen keer is verkocht. De Poolse ontwikkelaar begon met The Witcher in de herfst van 2007. Een jaar later kwam The Witcher: Enhanced Edition uit.

In het voorjaar van 2011 kwam er een vervolg uit op pc, namelijk The Witcher 2: Assassins of Kings en een jaar daarna volgde de Xbox 360-editie van dit spel.

Het derde deel uit de serie is de eerste game van de studio dat gelijktijdig op meerdere platforms uitkomt. The Witcher 3 komt ergens in 2014 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

"CD Projekt RED was built on the idea that giving gamers more is always worth it," zo liet studio head Adam Badowski weten.

"Since the very beginning of our journey we have seen that the approach of inviting gamers into a dialogue with the developer is really important and can shake up the - sometimes self-destructive - business side of games. We hope you'll stay with us for the years to come and that we will continue to make these changes together."

The Witcher in cijfers

Headshots en nieuwe vijanden in Nazi Zombie Army 2

Vandaag is een nieuwe gameplay trailer uitgekomen van Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2. In de trailer zijn zowel nieuwe omgevingen als nieuwe vijanden te zien. Zombies, skeletten en een nieuwe baas, de 'Summoner', die zombies weer tot 'leven' kan wekken, gaan de vier spelers het leven zuur maken.

Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 komt exclusief uit voor pc op 31 oktober 2013. Het spel zal €8,79 per stuk of €26,39 voor vier stuks kosten.

[EHL] Kampong schrijft geschiedenis tijdens debuut

Kampong heeft een daverende entree gemaakt op de Euro Hockey League (EHL). De Utrechters hielden geen spaan heel van het arme Stroitel Brest uit Wit-Rusland, dat met 14-0 werd afgeslacht. Kampong is nu recordhouder van de hoogste EHL-zege en plaatste zich en passant voor de volgende ronde.

Waar Rotterdam vrijdag veel tijd nodig had om de ban te breken, sloeg Kampong wél snel toe. De EHL-debutant maakte binnen vier minuten de openingstreffer via Constantijn Jonker. Het bleek de opmaat naar een waar doelpuntenfestival. In het eerste kwart liep de score op naar 4-0. Roderick Weusthof, nogmaals Jonker en Philip Meulenbroek zorgden voor het kwartet.

De Wit-Russen haalden één strafcorner, maar kwamen verder amper in de buurt van doelman David Harte, die na 35 minuten werd afgelost door Bram Ouendag. Bij rust was het 6-0 dankzij een strafcorner van Martijn Havenga en een intikker van Thierry Brinkman.

De Utrechtse doelpuntenmachine draaide ook in het derde kwart op volle toeren. Terwijl de toeschouwers bespraken welk niveau Stroitel Brest haalde zorgden Weusthof, Jonker (tweemaal) en Robbert Kemperman ervoor dat de dubbele cijfers op het bord kwamen.

Spannend was alleen nog of Kampong het doelpuntenrecord van Rotterdam ging breken. De landskampioen won vorig seizoen met 13-0 van het Schotse Grange. Brinkman, Jonker en Kemperman zorgden ervoor dat deze cijfers geëvenaard werden. Zeven minuten voor tijd prikte Quirijn Caspers nummer veertien op het bord, zodat het Kampong tijdens zijn eerste EHL-duel meteen geschiedenis schreef.

'Snel onderzoek knikkebolziekte'

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking onderzoekt op welke manier Nederland kan helpen bij de bestrijding van de mysterieuze knikkebolziekte. Deze ziekte heeft al ruim 10.000 kinderen getroffen in Zuid-Soedan en Noord-Oeganda, zo bleek donderdag uit een reportage van het tv-programma Nieuwsuur.

De minister maakte vrijdag bekend dat zij contact heeft opgenomen met beide landen om te zien hoe Nederland kan bijdragen aan de strijd tegen de ziekte. "De oorzaak van de knikkebolziekte is onbekend. Men weet eigenlijk alleen dat het niet besmettelijk is en dat kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud de ziekte kunnen krijgen. Daarom is verder onderzoek naar deze vreselijke ziekte snel nodig. Daar wil ik me voor inzetten", aldus de minister, die ook de hulp heeft ingeroepen van universiteiten en internationale organisaties die onderzoek doen naar de ziekte.

In de tv-reportage werd gewaarschuwd dat de ziekte vele tienduizend kinderen in Oost-Afrika bedreigt. Kinderen die de ziekte krijgen, raken eerst langzaam de controle over hun ledematen kwijt. Daarna gaan ze overmatig kwijlen, knikken met hun hoofd en krijgen ze spastische aanvallen. Met elke aanval van de ziekte vermindert hun weerstand, waarna de kinderen uiteindelijk een pijnlijke dood sterven.


Nieuwsuur-reportage over de knikkebolziekte

Saudische vrouwen rijden tegen rijverbod

Saudische vrouwen hebben hun seksegenotes opgeroepen zaterdag massaal achter het stuur te kruipen. Zo willen zij bereiken dat het rijverbod in auto's uiteindelijk wordt opgeheven. Vanaf zaterdagmorgen vroeg zijn er op YouTube beelden te zien van vrouwen die een auto besturen.

Op de belangrijkste wegen en in verscheidene steden patrouilleren politieagenten en andere veiligheidsmedewerkers. Volgens getuigen hebben ze de opdracht automobilisten aan te houden.


Saudische vrouwen protesteren tegen rijverbod (beeld: BBC)

'Geen redenen voor gratie Timosjenko'

De Oekraïense ex-premier Joelja Timosjenko krijgt voorlopig geen gratie. Dat heeft de Oekraïense minister van justitie, Elena Loekasj, vrijdag gezegd tegen het persbureau Unian. Lopende rechtszaken tegen de oppositieleidster staan behandeling van het gratieverzoek door een presidentiële commissie volgens haar in de weg.

Sinds 2011 zit de ex-pemier een zevenjarige gevangennisstraf uit wegens vermeend ambtsmisbruik bij onderhandelingen met Rusland over de prijs van gas. Tijdens haar gevangenschap heeft het Oekraïense openbaar ministerie tevens zaken tegen Timosjenko geopend wegens belastingontduiking, verduistering van publieke middelen en medeplichtigheid aan moord.

Donderdag zou een presidentiële commissie voor gratieverleningen zich met de kwestie Timosjenko bezighouden, maar het onderwerp kwam niet op de agenda. In een verklaring wees een commissielid op 'de ernst van de begane misdaad als ook het feit dat een nog te beperkt deel van de gevangenisstraf is uitgezeten'. In april van dit jaar wees de commissie ook al een gratieverzoek in de zaak Timosjenko af.

Enkele weken geleden vroegen waarnemers van de Europese Unie president Viktor Janoekovitsj zijn politieke tegenstreefster vrij te laten, zodat zij zich in Duitsland aan een rughernia kan laten behandelen. De EU en de VS beschouwen de strafzaken tegen de voormalige leidster van de Oranjerevolutie als 'selectieve rechtspraak'. Eind november kan de EU een historische samenwerkingsovereenkomst met de voormalige Sovjetrepubliek sluiten. Brussel stelt echter wel als voorwaarde dat de kwestie rond de veroordeelde ex-premier 'wordt opgelost' en dat Oekraïne hervormingen doorvoert die het justitiële apparaat in lijn brengen met Europese standaarden.

Op een persconferentie na afloop van een bijeenkomst met EU-leiders hield bondskanselier Angela Merkel zich vrijdag op de vlakte over het verzoek tot gratieverlening. ,,Het gaat niet alleen om Timosjenko maar ook om wettelijke hervormingen in het land en daar wordt op dit moment aan gewerkt. Wij hebben onze verwachtingen richting Oekraïne zeer duidelijk gemaakt."

De Poolse premier Donald Tusk echter maande de EU-lidstaten het verdrag met Oekraïne niet omwille van de gevangen zittende oppositieleidster in de waagschaal te stellen. ,,Ze mogen de zaak Timosjenko niet als reden aangrijpen om de onderhandelingen te laten mislukken." Afgelopen week werd na een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bekend dat Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk de overeenkomst met Oekraïne niet zullen ratificeren indien Timosjenko nog gevangen zit.

Partijgenoten van president Janoekovitsj zeggen dat de Oekraïense wet in het geval van Timosjenko geen ruimte biedt voor de mogelijkheid van gratie. Een voorwaarde volgens hen is bijvoorbeeld een ondertekend verzoek van de ex-premier aan de president. Vrijdag heeft een lid van de partij van Timosjenko echter laten weten dat de voormalige leidster van de Oranjerevolutie er niet over piekert haar aartsrivaal persoonlijk om vrijlating te vragen.


Strijd met EU gaat door (beeld: PressTV)

F. de Boer: "Voetbal draait om goals maken"

Ajax speelt zaterdagavond thuis tegen RKC Waalwijk. Trainer Frank de Boer hoopt dat zijn spelers koelbloediger zijn voor het doel dan tegen Celtic. In de Champions League-wedstrijd tegen Celtic dinsdagavond had Ajax genoeg kansen om één of zelfs drie punten mee te nemen naar Amsterdam. Alleen stond het vizier niet op scherp bij onder meer Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Thulani Serero.

Die laatste was zich daags na het duel nog schuldbewust. "Ik had natuurlijk moeten scoren. Ik was te lang aan het nadenken in welke hoek ik zou schieten. Daardoor wachtte ik te lang", aldus Serero tegenover het Algemeen Dagblad.

De Boer maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Maar we hebben na de wedstrijd tegen Celtic wel benadrukt dat voetbal draait om goals maken."

De oefenmeester verwacht een lastig duel met RKC. "Ze wonnen met 4-2 van Vitesse, speelden 0-0 tegen Twente en verloren pas in de laatste minuten van PSV. Ze hoeven niet het spel te maken, wachten op een fout van de tegenstander en hebben daarbij de mentaliteit van hun coach (Erwin Koeman, red.) die goed was in gedisciplineerd spelen. Het wordt een goede test voor de return tegen Celtic."

Schoonmaakbranche boos op Blok

Het plan van minister Stef Blok (VVD) van Rijksdienst om een eigen schoonmaakbedrijf te beginnen voor het Rijk heeft boze reacties opgeleverd uit de schoonmaakbranche, schrijft de Volkskrant. Volgens de schoonmaakbedrijven, verenigd in de brancheorganisatie OSB, zal de overheid door de plannen veel duurder uit zijn dan wanneer het werk zoals nu wordt uitbesteed aan schoonmaakbedrijven.

Het plan van Blok behelst de indienstneming van 4.500 schoonmakers bij het Rijk, zodra het contract van hun bedrijf met de overheid afloopt. Zo wil hij van flexwerkers vaste werknemers maken - in dit geval ambtenaren - geheel naar de geest van het recent gesloten sociaal akkoord. Maar volgens de OSB lopen de kosten van de overheid hierdoor enorm op. De uitgaven voor het schoonmaken van ministeries en andere rijksgebouwen, nu zo'n 64 miljoen euro per jaar, zouden met meer dan dertig procent stijgen.

Volgens een woordvoerder is minister Blok bereid die prijs te betalen, omdat mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt er kans door krijgen op een vaste baan. In het verleden werd de overheid juist verweten het schoonmaakwerk altijd voor de laagste prijs en tegen kortlopende contracten uit te besteden. Dat werkte niet bevorderlijk voor de positie van de schoonmakers op de arbeidsmarkt.


Schoonmakers eisen respect in 2010, krijgen ze dat van Blok? (RTV Rijnmond)

Klok al uurtje terug op ministerie

Ze hadden zich een dagje vergist op het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Officiële bekendmaking: nu is het wintertijd", verscheen er in de nacht vrijdag op zaterdag op het Twitteraccount van het ministerie. Te vroeg, zo verbeterden het ministerie en minister Ronald Plasterk zaterdagochtend.

"Eh, morgen, vrienden", twitterde de minister in een antwoord aan het account van zijn ministerie. "Wintertijd gaat natuurlijk pas in zondag 27 oktober om 03.00 uur. Dan gaat de klok terug naar 02.00 uur", schreef het ministerie kort daarna ook op het sociale medium.

Koken op eigen poepgas

Onderzoekers in Singapore hebben een systeem voor het lokaal opwekken van duurzame energie ontwikkeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het toilet. De wc-pot is zo ontworpen dat uitwerpselen worden opgevangen en samen met GFT-afval in een gasinstallatie terechtkomen. Met het biogas kan vervolgens weer gekookt worden en daarmee is de recyclingcirkel rond, zo liet de Britse omroep BBC vrijdag zien.

Om de ontlasting goed te kunnen vergassen, is het wel noodzakelijk om deze zoveel mogelijk gescheiden te houden van vocht. De toiletpot ziet er daarom iets anders uit dan gebruikelijk: hij heeft twee afvoeren in plaats vanéén. Het eerste exemplaar is geïnstalleerd in een gebouw van de Nanyang TU die het systeem heeft bedacht.

Na de vergassing blijft restwater over. Ook daar weten de onderzoekers raad mee: ze kweken er algen in die in brandstof omgezet kunnen worden.


BBC Click legt (en probeert) het uit

Steeds meer Nederjihadisten

Het aantal Nederlanders dat zich mengt in de strijd in Syrië, stijgt nog altijd. Dat bevestigde een woordvoerster van de inlichtingendienst AIVD zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

"We houden het al maanden op 50 tot 100 personen, maar we herkennen de trend dat het aantal licht oploopt", aldus de woordvoerster. Ook blijkt het aantal vrouwen dat zich bijvoorbeeld bij haar man wil voegen, wat op te lopen.

De Telegraaf berichtte zaterdag ook dat Nederlandse Syriëgangers betrokken zijn bij executies en onthoofdingen. Daar doet de AIVD geen mededelingen over.

Rutte houdt open huis

Wie graag eens een kijkje wil nemen in het kantoor van premier Mark Rutte (VVD) kan vanaf nu op zijn gemak de kamer bekijken. Het Torentje is, net als enkele andere locaties op het Binnenhof, toegevoegd aan Google Street View. Dat heeft het ministerie van Algemene Zaken zaterdag bekendgemaakt.

Behalve het Torentje kan iedereen ook vanuit zijn luie stoel een virtueel bezoek brengen aan de Trêveszaal, de plaats waar de ministerraad vergadert, de Statenzaal, de Blauwe Zaal en de centrale hal.

De Statenzaal wordt gebruikt voor officiële ontvangsten. De Blauwe Zaal is een naast de Trêveszaal gelegen vergaderzaal, die wordt gebruikt door de minister-president en zijn adviseurs. De centrale hal is bekend van de persconferenties die de premier er met enige regelmaat geeft.

Rebellen opgehangen na aanval op grenswachten Iran

In Iran zijn zaterdag zestien rebellen opgehangen als vergelding voor de dood van veertien Iraanse grenswachten vrijdagavond. De grenswachten werden gedood bij een verrassingsaanval van rebellen bij de stad Saravan in het grensgebied met Pakistan. Dit heeft het Iraanse persbureau Fars zaterdag gemeld.

Tot welke groepering de aanvallende rebellen behoren is niet duidelijk. In het zuidoosten van Iran zijn drugssmokkelaars actief, maar ook zijn er af en toe geweldsacties van etnische Baluchen, hoewel de Baluchen zich de laatste tijd nauwelijks hebben geroerd.

Evenmin is duidelijk of de opgehangen mensen reeds tot de doodstraf veroordeeld waren en slechts besloten is de tenuitvoerlegging van hun straf te vervroegen.

Kranenborg was streng voor kinderen

Robert Kranenborg gebruikte in de opvoeding van zijn twee kinderen dezelfde directheid als in de keuken. "Ja, ik was streng. Normen en waarden, daar draaide het om", zegt de topchef in het AD.

De 63-jarige Kranenborg zou niet snel meehuilen als zijn kinderen liefdesverdriet hebben. "Daar hebben jonge mensen ook weinig aan", legt hij uit. "Die leren meer van iemand die duidelijk is in z'n standpunten en levenswijze."

Robert ziet zichzelf ook op persoonlijk vlak als chef-kok. "Mijn identiteit als kok zit in bijna iedere beweging die ik maak. Daar valt niet aan te ontkennen", vertelt hij. Toch heeft Kranenborg ook een andere kant. "Thuis bij mijn gezin en mijn echte vrienden ben ik echter een familieman."

Dronkaards betrapt in afgebrande panden Leeuwarden

Drie dronken mannen zijn zaterdagochtend betrapt toen ze 'een bezoek' brachten aan de panden die vorig weekeinde werden verwoest door de grote brand in Leeuwarden. Een van hen is aangehouden, meldt de politie.

Het gebied rond de panden is nog altijd afgesloten vanwege instortingsgevaar en het nog lopende politieonderzoek. Beveiligingsmedewerkers konden echter niet voorkomen dat het trio binnen wist te komen. Toen ze ontdekt werden, zijn ze weggestuurd. Een van hen wilde niet meewerken. Hij is gearresteerd en zit voorlopig vast.

Hoe de drie dronkaards binnen wisten te komen, is onduidelijk. De vuurzee verwoestte vorige week diverse winkelpanden en woningen. Een 24-jarige man kwam om het leven.

Kluun voelt nog steeds haat om eerste boek

Kluun merkt nog steeds dat mensen hem niet mogen vanwege Komt een Vrouw bij de Dokter. "Er zijn nog steeds mensen die een hekel aan mij hebben vanwege mijn eerste boek", zegt de 49-jarige schrijver zaterdag in De Telegraaf. "Voor sommigen blijf ik die vreemdganger die zijn zieke vrouw bedroog."

Kluun kan wel lachen om die reacties. "Het zit ook wel in mijn karakter dat ik het leuk vind. Ik weet dat ik soms provoceer. Dan moet je ook kunnen incasseren", legt hij uit. Komt een Vrouw bij de Dokter verscheen in 2003. Het boek is een gedramatiseerde autobiografie van wat hij meemaakte toen zijn vrouw kanker kreeg en daaraan overleed. Het boek werd in 2009 verfilmd.

Kluun heeft ook een nieuwe liefde, maar wil daar niet te veel over kwijt. "Ze is 43, een onbekende Nederlander. Verder wil ik niets over haar kwijt", zegt de schrijver, die bezig is met een boek over de dancewereld dat niet autobiografisch is. "Iedereen weet alles van mij sinds die autobiografische romans. Ik vind het heerlijk om het nu anders te doen." Zijn nieuwe roman moet volgend voorjaar verschijnen.

'Hoofd Joegoslaviëtribunaal overtrad regels'

De Amerikaanse president van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de regels overtreden door zich te bemoeien met de benoeming van de hoofdaanklager. Dat meldt het Radio 1-onderzoeksprogramma Argos zaterdag op basis van naar Wikileaks gelekte vertrouwelijke documenten.

Meron zou in juli 2003 in een vertrouwelijk gesprek met de Amerikaanse ambassadeur hebben geklaagd over de 'zwakheden' van de toenmalige aanklager Carla del Ponte. Hij drong erop aan om haar dienstverband niet te verlengen.

Juristen stellen tegenover Argos dat de handelswijze 'een doodzonde' is. Zijn handelen is in strijd met de noodzakelijke strikte scheiding tussen de rechterlijke macht en de openbare aanklager.

Meron kwam al eens eerder in opspraak. Zo zou hij zich bij enkele belangrijke rechtszaken hebben laten influisteren door de Verenigde Staten. Daardoor zouden belangrijke hoofdrolspelers uit de oorlogen in voormalig Joegoslavië in hoger beroep onverwacht zijn vrijgesproken.

Amerikanen willen collectie Tropeninstituut redden

Enkele Amerikaanse bibliotheken hebben belangstelling voor een deel van de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). De groep zou de Zuidoost Azië-verzameling van de papierversnipperaar willen redden, schrijft Trouw zaterdag.

Het Tropeninstituut verliest zijn collectie omdat het geen subsidie meer krijgt. De bibliotheek moet voor 1 januari zijn ontmanteld. Het gros van de collectie bestaat uit documenten van voor 1950 over het koloniale verleden van Nederland. Een deel is inmiddels al gered. Zo gaan zo'n negentigduizend van de in totaal zevenhonderdduizend titels naar de universiteitsbibliotheek van Leiden.

Een bibliothecaris van een van de geïnteresseerde bibliotheken noemt het in de krant een grof schandaal dat de boeken dreigen te verdwijnen. Hij zegt met stomheid te zijn geslagen door de gang van zaken. Bovendien snapt hij niet dat er in Nederland niet meer publieke verontwaardiging over heerst.

[F1] Uitslag kwalificatie India

Sebastian Vettel heeft voor het derde jaar op rij de pole position veroverd bij de Grand Prix van India. De Duitse coureur van Red Bull was in de kwalificatie veel sneller dan de Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Giedo van der Garde wist de twintigste startpositie te behalen.

Vettel kan morgen zijn vierde opeenvolgende wereldtitel behalen. Een plaats bij de eerste vijf zal daarvoor al voldoende zijn. Zelfs als dat niet gebeurd dan zal Fernando Alonso, de enige overgebleven concurrent, bij de eerste twee moeten finishten om Vettel van de titel af te houden. De Spanjaard van Ferrari heeft echter geen gunstige uitgangspositie, gezien zijn achtste plaats bij de kwalificatie.

Uitslag kwalificatie Grand Prix India

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:24.119   12
2 N. Rosberg Mercedes 1:24.871 +0:00.752 21
3 L. Hamilton Mercedes 1:24.941 +0:00.822 20
4 M. Webber Red Bull 1:25.047 +0:00.928 17
5 F. Massa Ferrari 1:25.201 +0:01.082 19
6 K. Räikkönen Lotus 1:25.248 +0:01.129 18
7 N. Hülkenberg Sauber 1:25.334 +0:01.215 19
8 F. Alonso Ferrari 1:25.826 +0:01.707 15
9 S. Perez McLaren 1:26.153 +0:02.034 21
10 J. Button McLaren 1:26.487 +0:02.368 23
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:25.519   14
12 P. di Resta Force India 1:25.711 +0:00.192 15
13 A. Sutil Force India 1:25.740 +0:00.221 16
14 J. Vergne Toro Rosso 1:25.798 +0:00.279 14
15 V. Bottas Williams 1:26.134 +0:00.615 15
16 E. Gutierrez Sauber 1:26.336 +0:00.817 11
17 R. Grosjean Lotus 1:26.577   7
18 P. Maldonado Williams 1:26.842 +0:00.265 9
19 J. Bianchi Marussia 1:26.970 +0:00.393 8
20 G. van der Garde Caterham 1:27.105 +0:00.528 6
21 C. Pic Caterham 1:27.487 +0:00.910 7
22 M. Chilton Marussia 1:28.138 +0:01.561 8

Zilver voor beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er zaterdag niet in geslaagd het grandslamtoernooi in het Chinese Xiamen te winnen. De Nederlanders verloren in de finale van de Brazilianen Alison en Vitor Felipe: 21-18, 15-21 en 13-15.

De regerend wereldkampioenen hadden in de halve finale hun landgenoten Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst verslagen. Dat laatste duo verloor vervolgens ook de strijd om het brons. Brouwer en Meeuwsen wachten nog op hun eerste eindzege op een grandslamtoernooi.

GTA V krijgt gratis DLC

Rockstar Games heeft gratis DLC voor GTA V aangekondigd. Deze updates staan gepland voor "de eerste paar weken" van GTA Online

"Those weeks will be an aggressive period of tuning and finessing the game. We will give you dates for all of this content as soon as we have them - bear in mind that the order of things may well change, and we will probably add some extra stuff as well!"

De updates bevatten onder andere DLC voor GTA Online en Story Mode: Beach Bum Pack. Laatstgenoemde uitbreiding arriveert in november en bevat nieuwe content rond het thema 'strand', alsmede nieuwe voertuigen en wapens. Ook zorgt het gratis pakket voor aanpassingsmogelijkheden voor GTA Online-karakters zoals tatoeages en kapsels en voor nieuwe banen in Los Santos en Blaine County. Verder belooft Rockstar dat de GTA Online Content Creator deze herfst zal verschijnen.

Nintendo updatet Pokémon X/Y

Nintendo heeft een update voor de nieuwste Pokémon games, X en Y, gelanceerd. De update verhelpt onder andere een bug met savegames.

Al kort na de release van de nieuwste game in de Pokémon serie, werd deze gamebreaking bug ontdekt.

De bug met het saven kwam voor in Lumiose City, de hoofdstad van de spelwereld van Pokémon X/Y. Als spelers hen spel opsloegen in bepaalde gebieden van de stad, dan was de game niet speelbaar na het laden van deze save. Spelers moesten dus of terug naar een eerdere save, en in sommige gevallen moesten spelers volledig opnieuw beginnen.

De patch is te downloaden in Nintendo's 3DS eShop, en verhelpt tevens tal van andere kleine bugs.

Uitslag derde vrije training India

Niks lijkt Sebastian Vettel in de weg te kunnen staan om dit weekend de wereldtitel in de Formule 1 binnen te halen. De Duitser van Red Bull was ook bij de derde vrije training veruit het snelste en bleef ook hier zijn teamgenoot Mark Webber voor. Giedo van der Garde eindigde de training op de twintigste plek.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:25.332   16
2 M. Webber Red Bull 1:25.892 +0:00.560 14
3 F. Alonso Ferrari 1:26.105 +0:00.773 19
4 N. Hülkenberg Sauber 1:26.306 +0:00.974 17
5 R. Grosjean Lotus 1:26.350 +0:01.018 16
6 F. Massa Ferrari 1:26.435 +0:01.103 20
7 P. di Resta Force India 1:26.438 +0:01.106 15
8 N. Rosberg Mercedes 1:26.441 +0:01.109 19
9 J. Button McLaren 1:26.489 +0:01.157 15
10 L. Hamilton Mercedes 1:26.557 +0:01.225 17
11 K. Räikkönen Lotus 1:26.635 +0:01.303 14
12 P. Maldonado Williams 1:26.641 +0:01.309 13
13 S. Perez McLaren 1:26.737 +0:01.405 13
14 A. Sutil Force India 1:26.847 +0:01.515 17
15 J. Vergne Toro Rosso 1:26.876 +0:01.544 17
16 V. Bottas Williams 1:26.883 +0:01.551 15
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:27.259 +0:01.927 18
18 C. Pic Caterham 1:27.941 +0:02.609 18
19 E. Gutierrez Sauber 1:28.019 +0:02.687 15
20 G. van der Garde Caterham 1:28.498 +0:03.166 16
21 M. Chilton Marussia 1:29.094 +0:03.762 11
22 J. Bianchi Marussia 1:29.169 +0:03.837 13

Wij willen WW

Na Zangeres Zonder Naam kwam er een hitje wat wel in de Nationale Top 40 kwam, van "Henk en de Stainless Steelband"... Ja. Dit was een hit uit 1974. Maar liefst 7 weken in de Top 40 met als hoogste notering nummer 17!

Daar in Suriname
Zijn wij altijd werkeloos
Zeg niet dat wij lui zijn
Want dan word ik heel erg boos
Wij willen beter leven
Dat kan in Nederland
Bij die Sociale Zaken
Krijg je WW a contant

Wij willen WW

André van Duin heeft ook niet stilgezeten en een parodie gemaakt op dit nummer. Uiteraard politiek correct. In dit geval gaat het om de WW, de wegenwacht. André zijn nummer heeft de Top 40 niet gehaald. Wat zou dat willen zeggen?

Van Gerwen verslaat Van der Voort op Dutch Dart Masters

Tijdens de avondsessie van de Dutch Dart Masters in Veldhoven kwamen er diverse Nederlanders in actie. Michael van Gerwen trof Vincent van der Voort. Raymond van Barneveld speelde tegen Andrew Gilding en Gino Vos nam het op tegen Richie Burnett. 

De partij van de avond was voor Van Gerwen en Van der Voort. Mighty Mike wist De Snelste Darter Ter Wereld met 6-5 te verslaan. Van Gerwen nam een voorsprong op 4-2 maar Van der Voort kwam toch terug op 4-4. Het werd 5-5 en in de laatste leg kreeg Van der Voort de eerste kans om de partij te beslissen. Hij faalde en Van Gerwen won de partij door tops uit te gooien. 

Van Barneveld moet tegen Gilding nog wel direct een break toestaan, maar dit brengt hem niet in verwarring en wint met 6-3. De partij tussen Vos en Burnett leek eenvoudig naar Vos te gaan. The Fox kwam met 5-1 voor. Burnett gooide toen 100 uit en dat leek Vos een beetje te doen gaan twijfelen. Maar met dubbel vier kon Vos toch de partij met 6-4 winnen. 

Ook Davy Verkooijen trad aan in Veldhoven. Hij speelde tegen Andy Hamilton. The Hammer wist deze partij eenvoudig met 6-2 te winnen. Op zaterdag staat de tweede ronde op het programma. Van Gerwen speelt tegen Ross Smith en Van Barneveld treedt aan tegen Peter Wright

Uitslagen eerste ronde, avondsessie

Naam Uitslg Naam
Adrian Lewis 6-1 Michael Hurtz
Paul Nicholson 6-2 Peter Hudson
Andy Hamilton 6-2 Davy Verkooijen
Wes Newton 6-3 Mark Dudbridge
Raymond van Barneveld 6-3 Andrew Gilding
Michael van Gerwen 6-5 Vincent van der Voort
John Part 3-6 Campbell Jackson
Simon Whitlock 6-1 Darren Johnson
Ian White 6-1 Mark Lawrence
Gary Anderson 6-4 Andree Welge
Richie Burnett 4-6 Gino Vos
Jamie Caven 6-2 Maik Langendorf
Terry Jenkins 1-6 Joe Cullen
Steve Beaton 4-6 Daryl Gurney
Peter Wright 6-3 John Bowles
Kim Huybrechts 6-2 Dean Winstanley

Tweede ronde

Naam Naam
Michael Barnard Kevin Painter
Michael Mansell Gino Vos
Kim Huybrechts Wayne Jones
Mervyn King Colin Lloyd
Ian White Ronnie Baxter
Dave Chisnall David Pallett
Campbell Jackson Mark Cox
Paul Nicholson Jarkko Komula
Gary Anderson Brendan Dolan
Daryl Gurney James Wade
Peter Wright Raymond van Barneveld
Jamie Caven Joe Cullen
Wes Newton Ronny Huybrechts 
Andy Hamilton Adrian Lewis
Michael van Gerwen Ross Smith
Simon Whitlock Mark Webster

Belkinpodium in Tour of Hainan

Theo Bos heeft ook de zevende etappe in de Tour of Hainan gewonnen. Na een etappe van 217 kilometer was de Nederlander van Team Belkin de snelste in de massasprint. Lars Boom en Moreno Hofland maakten het Belkinpodium compleet door als respectievelijk tweede en derde te eindigen in Dongfang.

Door de zege heeft Belkin elke etappe nog gewonnen: Bos won al vier keer en Hofland pakte twee keer de etappe en is daardoor klassementsleider. Door de bonificatieseconden op de finish verstevigde de 22-jarige Hofland zijn leidersplaats. De Tour of Hainan duurt nog tot en met maandag.

Cadel Evans rijdt Tour Down Under

Voormalig Tourwinnaar Cadel Evans neemt in januari 2014 voor het eerst in drie jaar deel aan de wielerronde in zijn geboorteland Australië, de Tour Down Under, zo heeft hij vandaag bekendgemaakt.

Met de koers in Austrralië begint Evans zijn voorbereidingen op wat in 2014 zijn belangrijkste doel wordt: het winnen van de Giro d'Italia. In zijn schema is komend seizoen daarom geen plaats voor de Tour de France.

Evans heeft acht maal eerder deelgenomen aan de Tour Down Under. Twee keer (2002 en 2006) werd hij winnaar van het bergklassement. De laatste keer dat hij de Australische ronde reed was in 2010. Een jaar later werd Cadel Evans in Parijs gehuldigd als winnaar van de Tour de France.

'Fulham en Stoke volgen Klich'

Mateusz Klich kan rekenen op belangstelling vanuit de Premier League. Twee clubs zouden interesse in hem hebben. Volgens de Daily Mail houden Fulham en Stoke City de verrichtingen van Klich bij PEC Zwolle in de gaten. De Poolse middenvelder is bezig aan een goed seizoen in Zwolle. Onlangs viel hij ook positief op tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Polen tegen Engeland, op Wembley.

Eerder deze week meldde Voetbal International al dat verschillende scouts zondag in Zwolle waren bij de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (6-1 winst). Het zou gaan om scouts uit Engeland, Duitsland en Italië. Klich speelde eerder al in de Bundesliga voor VfL Wolfsburg.

Behalve buitenlandse clubs zijn ook Ajax en PSV geïnteresseerd in de 23-jarige middenvelder. PEC Zwolle nam hem afgelopen zomer voor twee ton over van Wolfsburg. Klich speelde vorig seizoen de tweede competitiehelft al op huurbasis voor de Blauwvingers.

R. Koeman: "Nooit op kunstgras trainen"

Voetbal speel je op gras en niet op kunstgras, vindt Ronald Koeman. De coach van Feyenoord moet er niet aan denken om niet op echt gras te trainen.

"Ik zal nooit een club gaan trainen waar het eerste elftal speelt op kunstgras. Het echte voetbal speel je op gras en niet op kunstgras. Dat is ander voetbal", sprak Koeman volgens De Telegraaf. Hij reageert daarmee op het feit dat ADO Den Haag sinds kort ook op kunstgras voetbalt.

Feyenoord staat dit weekend tegenover Heracles Almelo, ook een club die geen echte mat in het stadion heeft liggen. "Zolang het wordt toegestaan, moet je erop voetballen. Maar in de beste competities van de wereld zie je nergens kunstgras."

"Het geeft steeds meer het gevoel dat we er niet bij horen in Nederland. Het kunnen financiële overwegingen zijn, maar aan de andere kant is je hoofdveld bijna het belangrijkste bij een voetbalclub. Dat is een prioriteit waar ik geld voor opzij zou leggen."

Nijntje de film beste Nederlandse kinderfilm

Nijntje de film is vrijdagavond uitgeroepen tot de beste Nederlandse kinderfilm op het Cinekid Festival in Amsterdam. De film kreeg de Cinekid Leeuw Juryprijs ter waarde van 7500 euro. De publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm ging naar de Spijt!. De belangrijkste prijzen voor film-, tv- en nieuwe media voor de jeugd, de Cinekid Leeuwen, werden vrijdag tijdens de slotavond uitgereikt.

De beste internationale kinderfilm was volgens de vakjury de Australische film De Raket. Die kreeg de Cinekid Leeuw Juryprijs van 15.000 euro. De publieksprijs in deze categorie ging naar de Argentijnse film Selkirk, de echte Robinson Crusoe.

De Cinekid Gouden Kinderkast voor beste Nederlandse jeugdtelevisieprogramma was voor de speciale uitzendingen van Het Klokhuis over kindermishandeling (NTR). De makers kregen een een geldbedrag van 7500 euro mee. De juryprijs voor beste fictieprogramma ging naar Picknick met taart (KRO) en de publieksprijs hiervoor naar De avonturen van Pim& Pom (Nickelodeon). In de categorie non-fictie kreeg het tv-programma Achter de toren (KRO) de meeste stemmen van de vakjury en Het Klokhuis over kindermishandeling ging er hier ook nog met de publieksprijs vandoor.

De 27e editie van het internationale film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor kinderen had afgelopen 1,5 week plaats op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam. Ook in andere steden waren Cinekidacitiviteiten.

[JL] Willem II en FC Eindhoven verliezen dure punten

Willem II en FC Eindhoven zijn er vrijdagavond in de Eerste Divisie niet in geslaagd koploper FC Dordrecht te passeren op de ranglijst. Willem II speelde in Tilburg ruim een halfuur met tien man en kwam niet verder dan 0-0 tegen MVV Maastricht. Eindhoven verloor in eigen huis met 3-1 van Excelsior.

Willem II'er Robbie Haemhouts pakte in de 57e minuut zijn tweede gele kaart. De Tilburgse ploeg nam door het puntverlies niet de koppositie over van Dordrecht, dat een punt meer heeft en nog een duel tegoed. De ploeg gaat maandag op bezoek bij Jong Ajax.

Eindhoven blijft op twee punten achterstand staan van de koploper. Lars Hutten zette Excelsior na 23 minuten op voorsprong, waarna Jens van Son de stand gelijktrok. Goals van Kevin van Diermen en Jordan Botaka bezorgden de Rotterdammers uiteindelijk de overwinning. Excelsior staat elfde op zes punten van Dordrecht.

FC Emmen versloeg Almere City met 2-1. Roland Bergkamp bezorgde de thuisploeg met twee treffers de zege. Vincent Janssen deed wat terug voor Almere, dat negentiende blijft staan. Emmen deed goede zaken en steeg naar plek vier met drie punten minder dan Dordrecht.

Helmond Sport won met 3-2 bij FC Oss. Marko Maletic en Jorzolino Falkenstein brachten hekkensluiter Oss twee keer op voorsprong, maar doelpunten van Stanley Erbers (2x) en Davy Brouwers zorgden voor een Brabantse overwinning. Oss sloot het duel met tien man af nadat Joep van den Ouweland in de negentigste minuut met rood van het veld was gestuurd. Helmond staat zevende met vier punten achterstand op Dordrecht.

Featurettes voor Thor: The Dark World

Als voorproefje op de release van de tweede Thor-film heeft Marvel Entertainment een vijftal featurettes op hun YouTube-kanaal gezet. Ze tonen fragmenten uit de film en cast en crew vertellen er, zoals dat gaat bij featurettes, iets bij.

Thor: The Dark World is een vervolg op The Avengers voor wat betreft de relatie tussen Thor en Loki, en een vervolg op Thor voor wat betreft de relatie tussen Thor en Jane Foster. In de film moet Thor het opnemen tegen de Donkere Elf Malekith om te voorkomen dat Asgard, Aarde en de andere Rijken worden gehuld in eeuwige duisternis.

De eerste featurette dient als een inleiding voor het verhaal, komend uit het einde van The Avengers.

Featurette nummer twee benadrukt dat de film 'epic' poogt te zijn.

De derde benadrukt de verhoudingen tussen de twee broers.

Nummer vier vertelt wat over de God van de Donder zelf.

De meest recente featurette gaat een klein beetje in op de relatie tussen Jane Foster en Thor.

Thor: The Dark World, met Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Christopher Eccleston, Anthony Hopkins, Rene Russo en Stellan Skarsgård, is vanaf volgende week te zien in IMAX 3D. 

FOK!film zoekt nieuwe redactieleden!

FOK!film zoekt nieuwe redacteuren voor de website!

Ben jij een filmliefhebber, volg jij het filmnieuws op de voet en heb jij zin om andere filmliefhebbers te voorzien van het laatste nieuws? Dan zoeken wij jou! FOK!film is al ruim twee jaar een filmgerelateerde site en wij zoeken enthousiaste redactieleden.

Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van film en de bijbehorende (ludieke) entertainment. Als redactielid zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!film kan lezen. Hierbij zit je in een enthousiaste crew met leuke collega's. Als redactielid is er voor ieder wat wils om te doen, van het schrijven van nieuwsberichten en specials, reviewmogelijk van te verschijnen DVD's en blu-ray's tot het bezoeken van nog uit te brengen films in de bioscoop. Verder is het soms mogelijk om regisseurs of filmsterren te interviewen of om als VIP bij premiéres aanwezig te zijn.

Wat kunnen wij jou bieden?
- Een leerzame functie bij een leuke site
- Een goede referentie voor op het cv
- De mogelijkheid tot creatieve ontplooiing
- Een speelplaats om jouw creativiteit op los te laten
- Gratis en voor niets naar (pers)bioscoopvoorstellingen, het ontvangen van dvd's- en/of Bluray's (mits review)
- Mogelijkheid tot interessante, soms buitenlandse uitjes
- Ervaring op het gebied van schrijven, taalkennis en eventueel pr-gerelateerde zaken
- Het opbouwen van een netwerk
- Het achter de schermen van de filmwereld zien

Wat vragen wij van jou?
- Enthousiasme
- Goede schrijfstijl
- Leergierig
- Creatief

Heb je interesse gekregen? Stuur dan een mail naar film@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie redactie' en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de mail een motivatie, iets over jezelf, jouw username, hoeveel tijd je denkt te hebben om te schrijven en wat je naast nieuws schrijven nog meer kan doen: Photoshop/Bluray-reviewer/dvd-reviewer/bioscoopreviewer (persvoorstelling / regulier). Stuur daarnaast een proefnieuwsbericht mee. Maak het niet te lang, maar zeker ook niet te kort.

Wellicht tot snel!

Voor (korte) vragen of een directe sollicitatie kun je een bericht sturen naar film@fok.nl!

Nederjihadisten gruwelijk gewelddadig

Nederlandse jihadisten in Syrië zijn betrokken bij extreem geweld. Zo zouden ze meedoen met onthoofdingen, standrechtelijke executies en andere gruwelijkheden. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van inlichtingenbronnen.

"Wij hebben stevige aanwijzingen, zoals verklaringen, beelden en verhalen, dat ook Hollandse jihadisten erbij betrokken zijn, erbij aanwezig zijn", aldus de bronnen in de krant. "Ze hinten er ook naar, gaan er prat op. Hun eigen verklaringen daarover zijn beslist geen grootspraak. Polderjihadisten staan midden in de gruwelijkheden. Op grote schaal."

Naar schatting zijn bijna honderd Nederlandse jihadisten actief in Syrië. Dat aantal groeit nog altijd, weten de bronnen. De meesten zitten in het noorden rondom de steden Aleppo en Homs.

Met het groeiende aantal Syriëgangers groeit ook de vrees voor een aanslag door terugkerende jihadisten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland momenteel substantieel.

Supervaccin waarschijnlijk over vier jaar klaar

Onderzoekers werken aan een vaccin dat mensen beschermt tegen alle vormen van griep. Het griepvaccin moet over vier jaar klaar zijn en maakt de jaarlijkse griepprik naar verwachting overbodig. Dat zei hoogleraar farmaceutische technologie van de Rijksuniversiteit Groningen Erik Frijlink zaterdagochtend op Radio 1.

Het vaccin moet universele bescherming bieden en commercieel levensvatbaar zijn. Het middel werkt langer dan de seizoensprik en hoeft daarom minder vaak te worden toegediend. Het vaccin wordt vermoedelijk door middel van een inhaler toegediend. Dat heeft waarschijnlijk een effectiever resultaat dan een injectie.

Frijlink leidt een internationaal consortium dat met het vaccin bezig is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door drie universiteiten, vijf nationale gezondheidsinstituten en vier bedrijven. De Europese Unie kende het project afgelopen zomer een subsidie van zes miljoen euro toe. In totaal worden de drie meest kansrijke vaccins ontwikkeld en getest.

'Verslag coassistent extreem dik aangezet'

Het relaas van de coassistent die betrokken was bij de dood van de zieke kankerpatiënt van de in opspraak geraakte huisarts uit Tuitjenhorn, Nico Tromp, klopt niet. Het verslag, dat zaterdagochtend in de Volkskrant is gepubliceerd, is 'extreem eenzijdig' en 'extreem dik aangezet'. Dat zei de advocaat van de arts Cor Hellingman in een reactie zaterdagochtend op Radio 1.

De coassistent suggereert in het verslag dat Tromp, die nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord pleegde, vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt had beëindigd. Zo had de arts weleens een zak over iemands hoofd getrokken.

De advocaat neemt het verslag van de assistent, 'net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras', niet al te serieus. "Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts", aldus Hellingman.

Volgens de advocaat is het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam een 'uitzonderlijke situatie'. "Het is mij niet bekend dat hij eerder zo gehandeld heeft", zo zei de raadsman. Hij erkent wel dat Tromp in dit geval een te grote dosis morfine heeft gebruikt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakte vrijdag bekend dat Tromp zijn patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine gaf. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.

Brand in studentenhuis Delft

In een studentenhuis in Delft heeft zaterdagochtend brand gewoed. Drie bewoners zijn met ademhalingsklachten naar een ziekenhuis gebracht, laat de brandweer weten.

Het vuur ontstond in de gemeenschappelijke ruimte van enkele woning op de eerste verdieping van het pand aan het Krakeelhof. Politie en brandweer moesten meerder woningen ontruimen. Het vuur was echter snel onder controle. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

'Kankerpatiënt naar buitenland'

Nederlandse kankerpatiënten zoeken in toenemende mate hun heil in België en Duitsland, schrijft het AD zaterdag op basis van gesprekken met oncologen in onder meer Antwerpen en Frankfurt.

Belangrijke reden voor de gang naar het buitenland zou zijn dat Nederlandse artsen te veel vasthouden aan protocollen en richtlijnen, terwijl hun collega's in de landen om ons heen meer kijken naar wat in individuele gevallen nog mogelijk is. Minister Schippers (Volksgezondheid) laat onderzoeken waarom steeds meer patiënten - niet alleen mensen met kanker - voor behandeling naar het buitenland gaan.

FOK!filmblik: Body Double (1984)

Vandaag keren we terug naar 26 oktober 1984. Op die dag verscheen de film Body Double van Brian De Palma voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. In Nederland moesten we echter wachten tot 24 januari 1985 voordat we naar deze thriller konden gaan kijken.

Body Double

Craig Wasson is Jake Scully, een mislukte acteur die merkt hoezeer het leven tegen kan zitten. Zo wordt hij afgewezen voor een filmrol, blijkt zijn vrouw overspel te plegen en wordt hij ook nog eens zijn huis uitgezet. Als een vriend naar het buitenland moet mag Scully op zijn huis passen. Via een telescoop gluurt hij elke avond naar een stripteaseact van zijn overbuurvrouw Gloria Revelle. Op zekere dag is hij getuige van een gevecht op leven en dood tussen Gloria en een inbreker.

Body Double 1

Een heerlijke jaren tachtig film van De Palma die zijn bewondering voor Hitchcock duidelijk niet onder stoelen of banken steekt. De regisseur liet zich voor de film door diverse films van de master of suspense (Rear Window, Vertigo) inspireren. Van de film werd in 1993 ook een Bollywood uitvoering gemaakt met als titel Pehla Nasha. Body Double was ook de favoriete film van Patrick Bateman, de hoofdpersoon in het boek American Psycho van Bret Easton Ellis. Body Double was een film die de adem van de tachtiger jaren uitademde. De film kende een sterke soundtrack met veel new wave muziek en fraai in beeld gebrachte erotiek.

Zwarte Piet blijft voorlopig

Gemeenten zijn niet van plan om de intocht van Sinterklaas dit jaar aan te passen naar aanleiding van de discussie rond Zwarte Piet. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. Enkele gemeenten zeggen wel te willen nadenken over een mogelijke aanpassing volgend jaar.

Veel gemeenten zeggen zich niet aangesproken te voelen door de kritiek op Zwarte Piet. Een aanpassing is daarom niet aan de orde. Andere ondervraagden begrijpen de discussie wel en denken na over een mogelijk aanpassingen. Zo denkt Utrecht na over de toevoeging van 'Spaanse edelen'. Amsterdam laat weten al bezig te zijn met een andere opzet. Of die al dit jaar worden ingevoerd, is niet duidelijk.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na klachten in Amsterdam. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn. De kwestie laaide afgelopen week verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.

Klok vannacht uur achteruit

De klok gaat komende nacht in alle landen van de Europese Unie een uur achteruit. De wintertijd gaat in als in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur de tijd 60 minuten terug wordt gedraaid. Over vijf maanden, in de nacht van 29 op 30 maart 2014, gaat de klok weer een uur vooruit.

Er zijn wereldwijd ongeveer 70 landen die het systeem van zomer- en wintertijd hanteren. Van de geïndustrialiseerde landen is Japan het enige dat niet meedoet. Naarmate een land dichter bij de evenaar ligt hebben zomer- en wintertijd minder zin, omdat dagen en nachten er in elk seizoen ongeveer even lang duren. Het idee achter het systeem van zomer- en wintertijd is dat de middagen dan meer daglicht hebben en de ochtenden minder.

Komende nacht, als de klok wordt teruggezet, wordt op meerdere plaatsen in Nederland voor de negende maal de Nacht van de Nacht gehouden. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Vorig jaar deden ruim dertigduizend deelnemers mee aan een van de driehonderd activiteiten.

Geen Heinzketchup meer bij McDonald's

De komst van een nieuwe topman heeft ketchupfabrikant Heinz het contract met hamburgerketen McDonald's gekost. De fastfoodketen heeft het ketchupcontract verbroken omdat Heinz een nieuwe topman heeft aangesteld die tot juni van dit jaar de hoogste baas was van Burger King, de grote rivaal van McDonald's.

Ruim 40 jaar gebruikte McDonald's tomatenketchup van Heinz, met name in het buitenland. In thuisland VS zijn er maar twee steden waar MacDonald's Heinz op de hamburger doet. Het was al die tijd geen enkel probleem dat ook Burger King door Heinz werd voorzien van ketchup.

Maar nu de 43-jarige Braziliaan Bernardo Hees van de ketchup is overgestapt naar de hamburgers van de concurrent, was voor McDonald's de maat vol. In de Amerikaanse media worden ketchupfabrikanten DelMonte en Hunt's genoemd als nieuwe leverancier voor McDonald's.

Dode vrouw gevonden, partner aangehouden

In een woning in Zeist is vrijdagavond het lichaam van een dode vrouw gevonden. Ze is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, meldt de politie. De partner van het slachtoffer is aangehouden.

De 51-jarige vrouw werd aan het begin van de avond in haar woning aan de Promenade aangetroffen. De man, een 51-jarige Zeistenaar, werd even later aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Huisarts Tuitjenhorn vaker over de schreef

De huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld heeft in het verleden vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt beëindigd. Tegen de coassistent, die de kwestie aan de orde bracht, zei hij dat hij 'ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan'. Dat staat in een verslag van de coassistent dat in het bezit is van de Volkskrant.

De huisarts had in zijn praktijk een speciaal kastje waarin hij onder meer morfine verstopte. Tegen de coassistent zei hij dat 'alle huisartsen zo'n kastje zouden moeten hebben' en 'dat je een lapzwans bent als je het niet zo doet'. Volgens de arts kost euthanasie te veel administratie en duurt het bovendien veel te lang.

De arts biechtte op dat hij een patiënt ook wel eens een zak over het hoofd had getrokken. Toen de coassistent geschrokken reageerde zei hij dat 'een CO2-dood een hele zachte dood is'. Ook had hij helium in de praktijk liggen voor 'dit soort gevallen'.

De coassistent van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam schrijft verder dat de huisarts zei dat zijn uitlatingen niet openbaar mochten worden. "Hij zei: en dit ga je natuurlijk niet op de opleiding vertellen, want dan hang ik, dat snap je wel." Het ziekenhuis bevestigt in de krant dat het verslag ook naar de inspectie is gestuurd.

Bij het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam, gaf de huisarts een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine, zo maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag bekend. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.

JP Morgan betaalt 5,1 miljard boete

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase gaat 5,1 miljard dollar schadevergoeding betalen aan hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Het bedrag is een compensatie voor de verliezen als gevolg van dubieuze woningkredieten van JP Morgan aan beide hypotheekinstellingen. Hierover is zaterdag een akkoord bereikt tussen JP Morgan en de Amerikaanse hypotheektoezichthouder FHFA.

Het is niet het enige miljardenbedrag dat de grootbank moet betalen. Onlangs toonde JP Morgan Chase zich bereid om een vergoeding van in totaal 13 miljard dollar op te hoesten omdat de bank investeerders rommelkredieten heeft aangesmeerd. De overeenkomst met de hypotheekwaakhond zou onderdeel zijn van het akkoord van 13 miljard, waarover overigens nog steeds wordt onderhandeld met het Amerikaanse ministerie van justitie.

Naast de boetes wachten de bank en voormalige topmannen mogelijk ook een strafrechtelijke vervolging. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar frauduleuze praktijken van de bank tussen 2005 en 2007, die mede hebben bijgedragen aan de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007.

Personeel Arriva klaagt over geweld in treinen

Het personeel van vervoersbedrijf Arriva luidt de noodklok over het geweld aan boord van de treinen. Dat meldt zaterdag het Nederlands Dagblad. Stewards en machinisten worden regelmatig uitgescholden en aangevallen door reizigers.

De treinen van Arriva rijden in het noorden rond Leeuwarden en Groningen en in het oosten van het land. Twee weken geleden probeerde een reiziger een personeelslid van Arriva te wurgen. Vakbondsbestuurder van de VVMC Wim Eilert wil maatregelen. Omdat de machinist volgens de VVMC vaak het enige personeelslid aan boord van de trein is, wordt er veel zwartgereden en is geweld gewoon geworden.

De VVMC heeft een uitnodiging van Arriva gehad om over de situatie te praten. In het Nederlands Dagblad zegt de vakbond meer personeel aan boord van de treinen te willen, om het geweld in te dammen. Arriva laat in een reactie weten 'een lichte daling' te zien van het aantal geregistreerde incidenten en gevallen van agressie. De vervoerder stelt verder dat de treinen zijn voorzien van een camerasysteem en een systeem waarmee het personeel in direct contact staat met de verkeersleiding en de politie. Die bewering wordt weersproken door de vakbond.

FOK! Wat een weer: Buien her en der

Goedemorgen Nederland!

Ik neem het weerbericht over van Stephan5 tot hij klaar is met bakken en/of braden in Griekenland. Laat me beginnen met een korte terugblik op gisteren. Met een hoogstgemeten temperatuur van 18.0 graden rond 16.00u is het de op één na warmste 25 oktober ooit geworden. Het was alleen warmer op 25 oktober in 1953. Even geleden dus.

Het blijft vandaag grotendeels droog, maar schrik niet van een enkele bui her en der, zeker niet als je in het noorden woont. De komende uren kom je de zon misschien nog tegen, maar later zullen er wolkenvelden vanuit België het land binnengdringen om de zon te verdrijven. Ik verwacht temperaturen tussen de 16 en 18 graden.

Vannacht wordt het plaatselijk donker en tussen eventuele buien door zal het droog blijven. ( ) Morgen gaan we de zon weinig zien en zal het gaan regenen. Aan de kust komt een harde tot zelfs stormachtige wind en het zal afkoelen tot een graad of 15/16.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen. Tot 4 november mag je deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Uit het archief: Een herfstwandeling van Timmetjuhs
Uit het archief: Een herfstwandeling (Foto door: Timmetjuhs)

 

 

 

Tom Cruise in racefilm Go Like Hell

Tom Cruise heeft getekend voor de hoofdrol in het racedrama Go Like Hell. De film gaat over de hevige concurrentiestrijd tussen autofabrikant Ford en auto-ontwerper Enzo Ferrari, die uitmondde in de 24 Uur van Le Mans in 1966, een race die jaarlijks wordt gehouden op het Franse circuit. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Voor Cruise, die ook in het dagelijks leven van snelle auto's en motoren houdt, zijn autoraces bekend terrein. In 1990 speelde hij een coureur in Days of Thunder. Op die filmset ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Nicole Kidman.

De film is gebaseerd op het boek Go Like Hell: Ford, Ferrari and Their Battle for Speed and Glory at Le Mans van A.J. Baines uit 2009. De regie is in handen van Jospeh Kosinksi, met wie Cruise eerder dit jaar het sciencefictiondrama Oblivion afleverde. De opnames staan gepland voor volgend jaar, een premièredatum is nog onbekend.

De 24 Uurs van Le Mans staat bekend als een ware uitputtingsslag, zowel voor de coureurs als voor de auto's. In tegenstelling tot de Formule 1, waarbij een auto zo snel mogelijk moet accelereren, is het doel van Le Mans om te testen of autofabrikanten robuuste sportwagens kunnen bouwen.

Tegenwoordig zijn veel strengere veiligheidsregels van kracht dan in 1966. Zo bestaan teams nu uit drie coureurs in plaats van twee en mogen coureurs nog maximaal veertien van de 24 uur rijden.

De race uit 1966 staat verder bekend om de spannendste finish in de geschiedenis van het circuit. Hoewel de auto's van Miles/Hulme en McLaren/Amon op de fotofinish zo goed als gelijktijdig eindigden, bepaalde de racecommissie ACO dat team McLaren/Amon had gewonnen, omdat de auto enkele posities achter die van Miles/Hulme was gestart, en zo acht meter extra had afgelegd.


Tom Cruise in racefilm Go Like Hell (Foto: Novum)

Zemeckis baseert film op docu Marwencol

Robert Zemeckis gaat een film maken gebaseerd op de documentaire Marwencol uit 2010. Daarin wordt beschreven hoe Mark Hogancamp door vijf tieners ernstig werd mishandeld en in coma belandde. Na negen dagen ontwaakte hij maar wist hij niets meer van zijn verleden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Hogancamp probeerde zijn geheugen terug te krijgen door met een soort poppen een Belgisch dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog na te bouwen. Deze poppen maakte hij naar zijn eigen evenbeeld en dat van zijn vrienden, maar onbewust ook van zijn belagers. Het proces zorgde er niet alleen voor dat hij zijn geheugen terugkreeg, maar gaf hem ook de gelegenheid te ontsnappen naar een fantasiewereld.

De 61-jarige Zemeckis is vooral bekend van zijn films uit de jaren tachtig, zoals Romancing the Stone, Who Framed Roger Rabbit en Back to the Future. Vorig jaar leverde hij het drama Flight af, waarin Denzel Washington een piloot speelt die onder invloed een vliegramp voorkomt.

Over de cast van de gedramatiseerde versie van Marwencol is nog niets bekend, maar Zemeckis hoopt Leonardo DiCaprio te strikken. Wanneer de film uit moet komen is nog niet bekend.


Zemeckis baseert film op docu Marwencol (Foto: Novum)

De Ontmaagding van Eva van End wint Prix Europa

De arthousefilm De Ontmaagding van Eva van End van Michiel ten Horn heeft gisteren op het European Broadcasting Festival in Berlijn een Prix Europa gewonnen. De tragikomedie won de prijs voor meest innovatieve fictieve televisiescenario door een nieuwkomer.

Het verhaal vertelt over een vader, moeder en drie kinderen die al jaren lang in een vastgeroest systeem zitten van normen en waarden en al dan niet scheve omgangsvormen. Als de 17-jarige uitwisselingsstudent Veit ineens langskomt uit Duitsland, wordt dit evenwicht aan het wankelen gebracht. Hij lijkt de vleesgeworden perfectie, waardoor zowel de mannen als de vrouwen in de familie Van End zich onzeker en uitermate zelfbewust gaan voelen.

Het festival is het grootste in Europa waar jaarlijks in een competitie de beste televisie-, radio- en onlineproducties worden gekozen. De diverse jury's bestaan uit Europese filmmakers die tijdens een voor het publiek toegankelijk debat de winnaars bepalen. Het festival heeft als doel de distributie van de producties te bevorderen. De organisatoren van de Prix Europa ontvingen 664 inzendingen uit 36 landen voor de dertien verschillende prijzen.


De Ontmaagding van Eva van End wint Prix Europa (Foto: Novum)

[PD] Real Valladolid wint bij Rayo Vallecano

Real Valladolid heeft vrijdagavond zijn tweede zege van het seizoen geboekt in de Primera Division. De ploeg won op bezoek bij Rayo Vallecano met 3-0 dankzij treffers van de Duitser Patrick Ebert, de Spanjaard Javi Guerra en de Zweed Daniel Larsson. Valladolid heeft na tien duels tien punten verzameld en staat dertiende.

Rayo bevindt zich met negen punten twee punten boven de degradatiezone. De ploeg incasseerde dit seizoen al 24 treffers, verreweg het meest van alle ploegen in de Primera Division. Met zeven gescoorde goals is Rayo ook nog eens een van de minst scorende teams.

[Bundesliga] Verbeek debuteert bij Nürnberg met remise

Trainer Gertjan Verbeek is met een gelijkspel aan zijn Bundesliga-avontuur begonnen. Zijn ploeg FC Nürnberg speelde vrijdagavond verdienstelijk met 1-1 gelijk bij nummer zes VfB Stuttgart. Vedad Ibisevic schoot al na drie minuten een strafschop raak voor Stuttgart, waarna Josip Drmic met een fraaie goal drie minuten later de eindstand bepaalde.

"Het was een slechte start maar toen scoorden we een mooie goal en hadden we onze kansen. Ik ben tevreden met de 1-1", zei de oefenmeester na afloop van het duel. "Het resultaat is niet slecht, maar het voetbal moet beter."

Verbeek coachte zijn eerste wedstrijd buiten Nederland. De trainer, die eind september werd ontslagen bij AZ en daarvoor Feyenoord, sc Heerenveen en Heracles Almelo coachte, moet Nürnberg naar de eerste zege van het seizoen en lijfsbehoud loodsen. De ploeg bezet na zeven remises en drie nederlagen de zestiende plek in Duitsland.

Federer bereikt halve finale in Basel

Roger Federer is vrijdagavond doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi van Basel. De als derde geplaatste Zwitser was in eigen land met 6-3 en 7-6 (2) te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov (8). Als Federer het toernooi wint plaatst hij zich voor de World Tour Finals in november.

Federer pakte al vijfmaal de eindzege in Basel. Vasek Pospisil is zijn tegenstander in de halve finale. De Canadees, de mondiale nummer veertig, versloeg de Kroaat Ivan Dodig in twee sets: 7-6 (11) en 6-4.

De als eerste ingeschaalde Juan Martin del Potro was de Franse qualifier Paul-Henri Mathieu met 6-4 en 6-4 de baas. De Argentijn treft nu de Fransman Edouard Roger-Vasselin, die de Duitser Daniel Brands met 6-3, 4-6 en 6-3 versloeg. Del Potro won het toernooi vorig jaar door in de finale van Federer te winnen.

In Valencia bereikte titelverdediger David Ferrer de laatste vier. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-4, 4-6 en 6-0 te sterk voor de Pool Jerzy Janowicz (5). Ferrer treft nu zijn landgenoot Nicolas Almagro (3). Die won met 7-6 (6) en 6-2 van de Italiaan Fabio Fognini (7).

In de andere halve finale ontmoeten de Russen Mikhail Youzhny en Dmitry Tursunov elkaar. Youzhny versloeg de Fin Jarkko Nieminen met 7-5, 6-7 (4) en 6-4. De Fransman Jérémy Chardy werd geveld door Tursunov: 6-3 en 6-3.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.