Federer bereikt halve finale in Basel

Peterselieman

Roger Federer is vrijdagavond doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi van Basel. De als derde geplaatste Zwitser was in eigen land met 6-3 en 7-6 (2) te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov (8). Als Federer het toernooi wint plaatst hij zich voor de World Tour Finals in november.

Federer pakte al vijfmaal de eindzege in Basel. Vasek Pospisil is zijn tegenstander in de halve finale. De Canadees, de mondiale nummer veertig, versloeg de Kroaat Ivan Dodig in twee sets: 7-6 (11) en 6-4.

De als eerste ingeschaalde Juan Martin del Potro was de Franse qualifier Paul-Henri Mathieu met 6-4 en 6-4 de baas. De Argentijn treft nu de Fransman Edouard Roger-Vasselin, die de Duitser Daniel Brands met 6-3, 4-6 en 6-3 versloeg. Del Potro won het toernooi vorig jaar door in de finale van Federer te winnen.

In Valencia bereikte titelverdediger David Ferrer de laatste vier. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-4, 4-6 en 6-0 te sterk voor de Pool Jerzy Janowicz (5). Ferrer treft nu zijn landgenoot Nicolas Almagro (3). Die won met 7-6 (6) en 6-2 van de Italiaan Fabio Fognini (7).

In de andere halve finale ontmoeten de Russen Mikhail Youzhny en Dmitry Tursunov elkaar. Youzhny versloeg de Fin Jarkko Nieminen met 7-5, 6-7 (4) en 6-4. De Fransman Jérémy Chardy werd geveld door Tursunov: 6-3 en 6-3.