KNMG wil scholing over levenseinde

Artsenfederatie KNMG wil dat huisartsen iedere vijf jaar getoetst worden over hun kennis van de regels rondom euthanasie en palliatieve zorg. Dat zegt voorzitter Rutger Jan van der Gaag zaterdag tegen de NOS. Huisartsen worden nu al iedere vijf jaar getoetst, maar niet op de begeleiding van het levenseinde van patiënten.

Volgens Van der Gaag zijn verreweg de meeste huisartsen op de hoogte van de regels. De kleine groep huisartsen die echter niet weet wat de regels zijn kan hier op deze manier op gewezen worden.

Artsenfederatie KNMG gaf eerder op de dag al aan blij te zijn dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) duidelijkheid heeft gegeven rondom de dood van een terminaal zieke patiënt van de in opspraak geraakte huisarts uit Tuitjenhorn. De federatie had om meer duidelijkheid gevraagd nadat onrust onder artsen was ontstaan na de zelfmoord van de arts.

De 58-jarige man was kort daarvoor op non-actief gesteld in verband met zijn handelen rondom de dood van zijn patiënt. Die had hij een hoeveelheid morfine toegediend die vele malen hoger was dan toegestaan, waardoor hij overleed.