Klok vannacht uur achteruit

De klok gaat komende nacht in alle landen van de Europese Unie een uur achteruit. De wintertijd gaat in als in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur de tijd 60 minuten terug wordt gedraaid. Over vijf maanden, in de nacht van 29 op 30 maart 2014, gaat de klok weer een uur vooruit.

Er zijn wereldwijd ongeveer 70 landen die het systeem van zomer- en wintertijd hanteren. Van de geïndustrialiseerde landen is Japan het enige dat niet meedoet. Naarmate een land dichter bij de evenaar ligt hebben zomer- en wintertijd minder zin, omdat dagen en nachten er in elk seizoen ongeveer even lang duren. Het idee achter het systeem van zomer- en wintertijd is dat de middagen dan meer daglicht hebben en de ochtenden minder.

Komende nacht, als de klok wordt teruggezet, wordt op meerdere plaatsen in Nederland voor de negende maal de Nacht van de Nacht gehouden. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Vorig jaar deden ruim dertigduizend deelnemers mee aan een van de driehonderd activiteiten.