Debat voor dummies

Thako (Okaht)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Maar vandaag hebben we een gastoptreden van Okaht.

Nee. Ik ga mijn klauwen niet meer verbranden aan de sinterklaasdiscussie. Dat gedoe geeft echter wel duidelijk aan wat er mis is met de moderne samenleving in het algemeen. Wat een stelletje klootzakken bij elkaar zeg! Hoe wil je tolerantie creëren, als je elkaar bij voorbaat het licht in de ogen al niet gunt?

Voorbeeldje. Een neger roept – niet al te gefundeerd – dat hij zich gekwetst voelt door blanken. Een blanke reageert met het voorstel die zwarte maar een kogel door z'n kop te jagen. Hoor ik hier een argument? Een rechtvaardiging om ook maar een beetje gelijk te krijgen of dichter bij elkaar te komen? Niet echt. De neger komt niet eens meer terug op zijn toch al povere argumenten en gaat met die bedreiging aan de haal. Die blanke heeft zich voor eens en voor altijd als racist geprofileerd en kan verder beter zijn muil houden.

Een kogel door iemands hoofd is tenslotte tamelijk lastig te nuanceren.

Het blijft echter niet beperkt tot rassenstrijd. Alles wordt een wedstrijd! Geen enkel debat kan worden gevoerd, zonder dat twee of meer partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Alleen absolute winst wordt een aanvaardbare uitslag. Pas als de tegenpartij voorgoed zijn bek houdt, stopt de discussie. Eigenlijk mag die tegenpartij dus niet eens meer bestaan!

Nu blijft racisme daarin toch wel het meest aansprekende voorbeeld. Want hoe stop je racisme echt? Simpel. Door één ras in stand te houden en de rest uit te roeien. Volledige sterilisatie is een optie. Die kogel door de kop gaat rapper. Eén-nul voor de blanken zou je dan denken, maar er zijn toch echt aanzienlijk meer Aziaten in de wereld. Amsterdam zou zomaar New-Beijing kunnen worden.

Probleempje. Ook onder Aziaten heb je er met bollere ogen, iets minder zwart haar of een iets te donker geel huidje. Er staat dus altijd wel een of andere Chang op, die zich ofwel minderwaardig, ofwel superieur voelt. En dan begint het gedonder weer!

In Nederland heb je jongeren die veel te dure bejaarden tamelijk lastig vinden. Oplossing: spuitje. Buitenlanders die allemaal crimineel zijn? Deporteren. Te geil geklede tienermeisjes? Eerst verkrachten en dan de sharia invoeren. Lamme bijstandtrekkers? Werkkampen. Zeiken over onderdrukking? Een kogel door je kop!

Gezellig, niet? Ooit leerden we kinderen dat je door samenwerking een wedstrijd kon winnen, maar dat er ook niks mis was met verliezen. Als je maar plezier had. Zowel strijd als verliezen kweekten karakter. Het leerde dat het leven nu eenmaal ook wel eens tegen kon zitten.

Dat dus! Het zit wel eens tegen! Het zit zelfs regelmatig gewoon tegen! Je krijgt maar zelden volledig je zin en soms zijn er volledig ongrijpbare redenen die roet in het eten gooien. 'Gelijk krijgen' gaat daar zelden iets aan veranderen.

Debat anno 2013. Een schermwedstrijd met vlijmscherpe degens. Voetbal met een honkbalknuppel in de hand. Motorcross met raketwerpers op het stuur. Als de tegenstander is uitgeroeid, gaan we gezellig een pilsje drinken in de kantine.