Tom Cruise in racefilm Go Like Hell

dekatophetspek

Tom Cruise heeft getekend voor de hoofdrol in het racedrama Go Like Hell. De film gaat over de hevige concurrentiestrijd tussen autofabrikant Ford en auto-ontwerper Enzo Ferrari, die uitmondde in de 24 Uur van Le Mans in 1966, een race die jaarlijks wordt gehouden op het Franse circuit. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Voor Cruise, die ook in het dagelijks leven van snelle auto's en motoren houdt, zijn autoraces bekend terrein. In 1990 speelde hij een coureur in Days of Thunder. Op die filmset ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Nicole Kidman.

De film is gebaseerd op het boek Go Like Hell: Ford, Ferrari and Their Battle for Speed and Glory at Le Mans van A.J. Baines uit 2009. De regie is in handen van Jospeh Kosinksi, met wie Cruise eerder dit jaar het sciencefictiondrama Oblivion afleverde. De opnames staan gepland voor volgend jaar, een premièredatum is nog onbekend.

De 24 Uurs van Le Mans staat bekend als een ware uitputtingsslag, zowel voor de coureurs als voor de auto's. In tegenstelling tot de Formule 1, waarbij een auto zo snel mogelijk moet accelereren, is het doel van Le Mans om te testen of autofabrikanten robuuste sportwagens kunnen bouwen.

Tegenwoordig zijn veel strengere veiligheidsregels van kracht dan in 1966. Zo bestaan teams nu uit drie coureurs in plaats van twee en mogen coureurs nog maximaal veertien van de 24 uur rijden.

De race uit 1966 staat verder bekend om de spannendste finish in de geschiedenis van het circuit. Hoewel de auto's van Miles/Hulme en McLaren/Amon op de fotofinish zo goed als gelijktijdig eindigden, bepaalde de racecommissie ACO dat team McLaren/Amon had gewonnen, omdat de auto enkele posities achter die van Miles/Hulme was gestart, en zo acht meter extra had afgelegd.


Tom Cruise in racefilm Go Like Hell (Foto: Novum)