FOK!filmblik: Body Double (1984)

Vandaag keren we terug naar 26 oktober 1984. Op die dag verscheen de film Body Double van Brian De Palma voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. In Nederland moesten we echter wachten tot 24 januari 1985 voordat we naar deze thriller konden gaan kijken.

Body Double

Craig Wasson is Jake Scully, een mislukte acteur die merkt hoezeer het leven tegen kan zitten. Zo wordt hij afgewezen voor een filmrol, blijkt zijn vrouw overspel te plegen en wordt hij ook nog eens zijn huis uitgezet. Als een vriend naar het buitenland moet mag Scully op zijn huis passen. Via een telescoop gluurt hij elke avond naar een stripteaseact van zijn overbuurvrouw Gloria Revelle. Op zekere dag is hij getuige van een gevecht op leven en dood tussen Gloria en een inbreker.

Body Double 1

Een heerlijke jaren tachtig film van De Palma die zijn bewondering voor Hitchcock duidelijk niet onder stoelen of banken steekt. De regisseur liet zich voor de film door diverse films van de master of suspense (Rear Window, Vertigo) inspireren. Van de film werd in 1993 ook een Bollywood uitvoering gemaakt met als titel Pehla Nasha. Body Double was ook de favoriete film van Patrick Bateman, de hoofdpersoon in het boek American Psycho van Bret Easton Ellis. Body Double was een film die de adem van de tachtiger jaren uitademde. De film kende een sterke soundtrack met veel new wave muziek en fraai in beeld gebrachte erotiek.