Concertgebouw krijgt zonnepanelen

Het Concertgebouw wil zijn energieverbruik de komende vijf jaar met veertig procent verminderen. Om dit te bereiken overweegt de instelling onder meer zonnepanelen op het dak te laten plaatsen en dubbel glas en ledverlichting te gaan gebruiken.

De veranderingen kosten zo'n tweeënhalf miljoen euro en worden betaald uit de jaarlijkse bijdrage van de Bankgiro Loterij. Het bedrag wordt tot en met 2017 in jaarlijkse etappes van vijfhonderdduizend euro uitgekeerd.

Bij de 'vergroening' wordt de hulp ingeroepen van het Amerikaanse Rocky Mountain Institute, dat veel deskundigheid heeft op het gebied van verduurzaming van gebouwen. De komende jaren wordt op tal van manieren de aandacht gevestigd op Het Duurzame Concertgebouw, staat in een dinsdag verspreide verklaring.

Het Concertgebouw ontvangt sinds 2000 jaarlijks vijfhonderdduizend euro van de Bankgiro Loterij. Met het geld werd de renovatie van het interieur van het gebouw grotendeels gefinancierd. Dit jaar kreeg Het Concertgebouw anderhalf miljoen extra ter gelegenheid van het 125-jarige jubileum van het gebouw aan het Museumplein.