Weer rellen in voorstad Stockholm

In Husby, een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm, zijn groepen jongeren maandagnacht voor de tweede achtereenvolgende nacht relschoppend door de straten getrokken. Zij gooiden met stenen naar de politie en staken auto's in brand. De jongeren waren kwaad over het doodschieten van een man door de politie, eerder deze maand.

Volgens de politie waren bij de ongeregeldheden rond de tweehonderd jongeren betrokken. Zeven jongeren werden gearresteerd, van wie er drie na verhoor werden heengezonden. De resterende vier blijven vooralsnog in hechtenis, zei een politiewoordvoerder dinsdag.

In Husby wonen voornamelijk immigranten. Bewoners verklaarden dat zij zondag bijeen waren om tegen het doodschieten van de 69-jarige man op 13 mei in Husby te protesteren, maar dat de politie de ME met honden op hen af had gestuurd.

De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten omdat hij met een mes op hen afkwam nadat zij de deur hadden opengebroken van een flat waar de man zichzelf met een vrouw had opgesloten. Inwoners verwijten de politie dat zij in eerste instantie berichtte dat de man naar een ziekenhuis was gebracht, terwijl iedereen had kunnen zien dat hij uren na het voorval door een lijkwagen was opgehaald. De politie heeft later toegegeven dat de eerdere verklaring onjuist was.