Markus Persson wuift claims Machinima van de hand

Gameontwikkelaar Markus Persson vindt niet dat videobedrijf Machinima recht heeft op een deel van de omzet uit het computerspel Minecraft. "Die beweringen zijn een belediging", zei topman Markus Persson van gamestudio Mojang in een verklaring. Het Amerikaanse videobedrijf eiste een deel van de omzet van Minecraft omdat het met zijn video's een flinke bijdrage zou leveren aan de populariteit van de game.

Hoewel Persson de invloed van Machinima niet ontkent, is hij niet van mening dat het bedrijf recht heeft op een vergoeding. De video's van het bedrijf worden immers gemaakt met behulp van de software van Mojang. De studio verdient geld met de verkoop van de spellen, terwijl Machinima geld verdient met de productie van filmpjes. "Het is een goed voorbeeld van een win-win-situatie", aldus de ontwikkelaar.

Niet alle gamebedrijven hanteren dezelfde visie als Mojang. Vorige week kwam Nintendo in het nieuws toen bleek dat het bedrijf alle rechten claimt op filmpjes van zijn spellen. Video's van gamers die tijdens het spelen uitleg geven en praten over een bepaald spel, worden geclaimd door het gamebedrijf. Hierdoor verdienen verschillende YouTubers geen geld meer met hun video's over spellen van Nintendo.


Markus Persson wuift claims Machinima van de hand