Grote campagne voor energiebesparing in de maak

De energiesector, overheid en milieubeweging starten volgend jaar een landelijke voorlichtingscampagne waarmee de grootste energiebesparingsoperatie ooit in gang moet worden gezet. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van een vertrouwelijk conceptrapport dat deel uitmaakt van het Nationaal Energieakkoord.

Volgens de krant werken de overheid en maatschappelijke organisaties al maanden aan de campagne en willen ze ermee nationaal draagvlak bereiken voor de omschakeling naar een duurzame energievoorziening. Alleen door hard ingrijpen in het energieverbruik kan de uitstoot van het broeikasgas CO2 worden teruggedrongen, staat volgens Trouw in het rapport.

In 2020 moet van minstens een miljoen huishoudens en bedrijven ruim de helft van het elektriciteitsverbruik uit duurzame energiebronnen komen. In 2050 moeten vervolgens alle gebouwen energieneutraal zijn.

Volgens Trouw zijn de opstellers van het rapport het nog niet overal over eens. Zo zou de milieubeweging sommige maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Vrijdag wordt verder gepraat over het deelrapport.