Grote ontslagronde bij noordelijke kranten

Voor de werknemers van de NDC Mediagroep, uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, is het woensdag de dag van de waarheid. Dan krijgen ze op een officiële vergadering van de nieuwe topman te horen dat 250 van de 750 werknemers op straat komen te staan.

Volgens de nieuwe topman Geert-Jan Snoek is een grootscheepse sanering noodzakelijk. NDC heeft zichzelf 'star gemaakt met overwegend vaste dienstverbanden en roestige ict', zei hij dinsdag in een interview in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. In zijn ogen is het nodig om te werken met een beperkte vaste kern medewerkers en een groot aantal freelancers.

Voor de kranten wordt de aankomende ontslagronde de grootste van de afgelopen jaren. Na deze derde sanering werken er de helft minder mensen dan begin 2010. De twee kranten hebben gezamenlijk een oplage van ongeveer 230 duizend.

Snoek, die spreekt van een zieke onderneming die hij de afgelopen weken achter de schermen heeft leren kennen als een wat slonzige organisatie wil NDC transformeren van een 'logge, lekkende schuit tot een scherp jacht'. Het plan van de nieuwe topman is om de strategie van verbreding te verlaten, maar te kiezen voor verdieping.

De radiostations zijn al verkocht en nog meer onderdelen staan op de nominatie om te verdwijnen. "Brengen wat mensen nog niet weten, onderzoek doen, overheden controleren, ergens de vinger achter krijgen, doorzetten. Zo blijven lezers geïnteresseerd."