Dijsselbloem nu ook ESM-voorzitter

De Nederlandse PvdA-minister van Financiën en de nieuwe voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem is maandag gekozen tot voorzitter van het permanente noodfonds voor de euro ESM. Dijsselbloem volgt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op, die in januari vertrok als voorzitter van de eurogroep.

Dijsselbloem, die in januari werd gekozen tot voorzitter van de eurogroep, werd door de raad van bestuur van het ESM aangewezen als de nieuwe voorzitter van het noodfonds. De raad van bestuur is het hoogste bestuursorgaan van het fonds en bestaat uit de ministers van Financiën van de lidstaten van het eurogebied. Het noodfonds moet zorgen voor financiële stabiliteit van de economische en monetaire unie door financiële hulp te bieden aan eurolanden die in de problemen zijn geraakt.

De Nederlandse minister van Financiën gaf aan vereerd te zijn met het vertrouwen dat zijn collega's in hem stellen. "Het wordt mijn belangrijkste taak om het ESM zich volledig te laten ontwikkelen tot het mechanisme voor het oplossen van crises waar de munteenheid behoefte aan heeft."