De paus treedt af, leve de paus!

Henk RigterHet is van dat nieuws waarvan ik denk, wat moet je ermee? Deze dagen zal ik nog tegen een aantal mensen zeggen dat het me toch wat is, met die paus. "Inderdaad..." zullen zij dan antwoorden en dan praten we weer over voetbal. Ja, als volgende maand prins Carnaval ook zijn aftreden aankondigt, kunnen we wel spreken van een trend, abdicatie-technisch. Maar dan nog, een paus. Wat doet die tegenwoordig nog, behalve bejaard zijn en uitspraken van voor de Eerste Wereldoorlog mompelen?

Ja, da's waar ook. Leider zijn van de Katholieke kerk. Opperherder zelfs. Van een kudde. Geen wonder dat de macht van de kerk in het Westen tanende is, want wie noemt zich in onze trotse en op de ontplooiing van het individu gerichte maatschappij nu vol trots onderdeel van een kudde? En als onderdeel van de vrome veestapel moet je doen en laten dan worden beïnvloed door een man die je demente opa had kunnen zijn en ook, misschien, je minderjarige neefje heeft misbruikt. Met zijn laatste stukje goedgeplaatste helderheid heeft signore Benedictus heel verstandig hosties voor zijn geld gekozen en zijn mijter aan de wilgen gehangen. Dahaag, bedankt voor die bloemen.

Abdicatie, yeah!Wereldnieuws is het toch. Voorpaginaspul en zie, ik schrijf er zelfs een stukje over. Vanaf morgen verwacht ik de eerste complottheorieën en ontluikende schandalen; het gebeurt niet zo vaak dat een paus vrijwillig aftreedt, dus is er vast iets anders aan de hand. Maar lieve vriendjes, laat dat nu maar achterwege. De beste man is 85 jaar en beseft, ondanks of juist dankzij zijn Twitteraccount, dat hij niet meer van deze tijd is. Die heeft ook wel wat beters te doen dan een beetje in een glazen auto om zich heen te staan zwaaien.

Op de Interwebs is er ondertussen volop vraag naar een progressievere opvolger. Tenminste, vanuit het altijd in zichzelf gekeerde Westen. Eentje die HIV/AIDS niet ziet als een portie welverdiende en heet opgediende vergelding wegens gadverdarriehomofilie. Kijk je iets verder, dan is het interessant om te weten dat de grootste groeimarkt van het katholicisme in Zuid-Amerika en Afrika ligt. Stukken grond waar de bevolking nou niet echt positief staat jegens de homofiele medemens. Wees dus niet al te verrast wanneer er na 28 februari doodleuk een conservatieve negroïde of latino rimpeljurk met zijn staf de pensioensleeftijd negeert.