's Werelds grootste zoutwaterkrokodil is niet meer

Lolong, de grootste zoutwaterkrokodil ter wereld, is niet meer. Het 6,17 meter lange dier bezweek zondagavond in een ecotoeristische dierentuin in het Zuid-Filipijnse Bunawan, waar hij was ondergebracht nadat hij in september 2011 was gevangen. Er wordt een speciale rouwplechtigheid voor Lolong georganiseerd, heeft burgemeester Edwin Cox Elorde van Bunawan laten weten.

De naar schatting zeker 50 jaar oude en ruim duizend kilo wegende Lolong was een toeristische trekpleister van jewelste. Elorde zei dat het dier zal worden opgezet en dat het in een museum in Bunawan zal worden tentoongesteld zodat de toeristen zullen blijven komen. Eerst echter wordt autopsie verricht om te proberen de doodsoorzaak te achterhalen.

Lolong werd gevangen na een drie weken durende klopjacht nadat de plaatselijke bevolking melding had gemaakt van aanvallen door een krokodil met dodelijke afloop. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, zijn bek dichtgebonden met nylondraad en een net.

Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken.