FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 januari 2013

Rutger Hauer-film in première Sundance

Deze maand gaat het Sundance film festival weer van start en we kunnen onze trots nou eenmaal niet verbergen als we weer een Nederlandse naam voorbij zien komen. Dit jaar zal Rutger Hauer te zien zijn op het festival dat jaarlijks in Park City, Utah gehouden wordt.

Op 19 januari zal hij te zien zijn in de wereldpremière van de film Il Futuro. De film is gebaseerd op een boek van Roberto Bolano getiteld Una Novelita Lumpen en vertelt het verhaal van een verouderende B-film acteur die blind is, een kluizenaar, voormalig Mr. Universe en in een landhuis in Rome woont dat is gebouwd in rococo stijl. Zijn tegenspeelster is een wees meisje die onlangs haar ouders is verloren en wordt overgehaald om het personage van Hauer te verleiden. De film richt zich voornamelijk op de onverwachte romance die ontstaat tussen de twee.

Il Futuro
Il Futuro

[BDO WK] Van de Wiel onderuit tegen Waites

Willy van de Wiel is er vanavond niet in geslaagd om de tweede ronde te halen van het BDO WK darts. Onze landgenoot verloor in Frimley Green met 0-3 van de als derde geplaatste Scott Waites; 2-3, 2-3 en 0-3.

Door de nederlaag van Free Willy zijn er in het mannentoernooi nog drie Nederlanders actief. Wesley Harms, Jan Dekker en Jimmy Hendriks komen vanaf morgen in actie in de tweede ronde. Bij de vrouwen staat Sharon Prins in de halve eindstrijd.

'Kardashian slaat miljoenenbod voor babyfoto's af'

Kim Kardashian wil de eerste babyfoto's voorlopig niet verkopen. Kardashian, die vorige week bekendmaakte haar eerste kind te verwachten, zou zijn overspoeld met miljoenendeals, maar nog geen enkel medium heeft de rechten van de babyfoto's in handen weten te krijgen.

Een tabloid zou drie miljoen dollar hebben geboden voor de eerste kiekjes van de baby. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ wacht Kim, die een relatie heeft met Kanye West, mogelijk tot nog meer geld wordt geboden.

TMZ schrijft dat Brad Pitt en Angelina Jolie 4,1 miljoen dollar voor de eerste beelden van dochter Shiloh kregen, en veertien miljoen dollar voor de foto's van hun tweeling. Jennifer Lopez en Marc Anthony vingen zes miljoen dollar voor de eerste plaatjes van hun tweeling.

Vrouw in Eindhoven overleden na huiselijk geweld

Een 42-jarige vrouw uit Eindhoven is zondag hoogstwaarschijnlijk overleden door huiselijk geweld. Haar 38-jarige echtgenoot is aangehouden. Dat meldt de politie maandag.

Bij de politie kwam om 07.00 uur een melding binnen van huiselijk geweld in de woning van de vrouw in de wijk Tongelre. Agenten troffen de vrouw daar bewusteloos aan. Ze overleed zondagochtend in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

Lindsay Lohan voorlopig vrijuit na vechtpartij

Lindsay Lohan gaat voorlopig vrijuit voor haar aandeel in een vechtpartij in een nachtclub eind november. "Het onderzoek in deze zaak loopt nog", zeiden aanklagers in de zaak maandagochtend.

De actrice werd maandag verwacht in een rechtbank in New York, maar kwam niet opdagen. Haar advocaat, Mark Heller, gaat ervan uit dat Lohan uiteindelijk helemaal niet gestraft wordt voor het incident op 29 november, waarbij ze een vrouw zou hebben geslagen in een nachtclub in New York.

Meer reizigers RET ondanks bezuinigingen

Het aantal reizigerskilometers bij de Rotterdamse vervoerder RET is ondanks een reeks bezuinigingen in 2012 met vier procent toegenomen. De toename is vooral te danken aan de Randstadrail, laat het bedrijf maandag weten.

Begin vorig jaar moest vanwege de bezuinigingen het buslijnennet aangepast worden en werden enkele lijnen helemaal geschrapt. Het aantal ritten werd met achttien procent verminderd, wat uiteindelijk tien procent minder busreizigers opleverde. Die daling werd echter ruim gecompenseerd door de groei van de metro, aldus RET.

Het openbaarvervoerbedrijf zag verder het aantal zwartrijders in 2012 dalen tot twee procent. Dat is voornamelijk het gevolg van de invoering van de OV-chipkaart, denkt directeur Petro Peters. "De invoering van de OV-chipkaart is alleen al door dit onverwacht goede en snelle resultaat een succes. De resultaten blijken structureel te zijn", zegt hij in een verklaring.

Volgens RET zorgt ?die kleine harde kern zwartrijders' die nog overblijft wel voor zichtbare overlast en agressie. Hoewel reizigers aangeven zich veiliger te voelen in het openbaar vervoer rondom Rotterdam vindt Peters dat er aandacht, tijd en geld voor dit onderwerp nodig blijft.

Bioscoopschutter Aurora voor de rechter

James Holmes is maandag in Colorado voor een pro-formazitting voor de rechter verschenen. Hij toonde geen enkele emotie terwijl politieagenten de toestand beschreven die zij op 20 juli aantroffen bij een bioscoop in de stad Aurora, waar de ex-student het vuur had geopend op bioscoopbezoekers. Daarbij vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

De agenten die Holmes arresteerden verklaarden dat hij een 'zeer ontspannen' indruk maakte en geen 'normale emotionele reacties' toonde. "Het leek alsof het allemaal langs hem heen ging", zei agent Jason Oviatt.

Toen Oviatt Holmes met kogelvrij vest aan staande naast zijn auto achter de bioscoop ontwaarde, dacht hij in eerste instantie met een collega van doen te hebben. Maar het viel hem op dat Holmes stil stond en niet naar de bioscoop rende. Oviatt trok zijn pistool en sloeg Holmes in de boeien. Hij trof twee messen en een halfautomatisch pistool aan op het dak van de auto van Holmes. Uit zijn zak viel een kogelmagazijn en op de grond lag er nog een. Holmes transpireerde hevig en zijn pupillen stonden wijd open.

Volgens onderzoekers rolde Holmes twee bussen traangas de bioscoopzaal in en begon hij vervolgens te schieten tijdens de nachtelijke première van de Batman-film The Dark Knight Rises. De film draaide nog toen de politie arriveerde. Er stond een alarm te loeien en overal gingen mobiele telefoons af. Er lag zo veel bloed op de vloer dat agent Justin Grizzle uitgleed en bijna viel. Later reed hij met gewonden heen en weer naar het ziekenhuis; hij zei dat hij het bloed in zijn patrouillewagen hoorde klotsen.

De bebaarde Holmes hoorde de verhalen schijnbaar onbewogen aan. De pro-formazitting duurt ongeveer een week. De rechter moet bepalen of het openbaar ministerie voldoende bewijs heeft verzameld voor een proces. Ook komen vragen aan de orde over de geestelijke gesteldheid van Holmes ten tijde van het bloedbad.

Volgens de politie had Holmes, die nu 25 is, wapens, munitie, explosieven en kogelvrije vesten ingeslagen. Hij studeerde neurowetenschappen aan de Universiteit van Colorado in Denver, maar zakte voor een eindejaarstentamen en staakte zijn studie in juni, zes weken voor de schietpartij.

De advocaten van Holmes hebben de rechter verteld dat hun cliënt geestesziek is, maar hebben zich er niet over uitgelaten of zij dat ook willen aanvoeren in het proces. Hij had een psychiater bezocht en had volgens zijn advocaten negen minuten voordat hij aan het moorden sloeg geprobeerd met de psychiater te bellen.

Elektrische auto's moeten meer lawaai maken

Een Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst wil dat elektrische en hybride auto's meer lawaai maken als ze langzaam rijden. Nu zijn ze zo stil, dat voetgangers, fietsers of mensen met een gezichtsbeperking ze niet of te laat opmerken. Bij snelheden van dertig kilometer per uur en hoger maken de voertuigen voldoende kabaal, zegt de National Highway Traffic Safety Administration.

Autofabrikanten moeten uit een aantal geluiden kiezen welk geluid hun product maakt. Voertuigen van dezelfde categorieën zouden hetzelfde geluid moeten maken. Het geluid moet ook voldoende onderscheidend zijn van achtergrondlawaai.

De NHTSA geeft het publiek zestig dagen inspraak over de voorgestelde maatregel.

Bettini: "Lance, spreek je uit"

De Italiaanse bondscoach Paulo Bettini heeft Lance Armstrong opgeroepen open kaart te spelen wat betreft zijn dopinggebruik. De Italiaan denkt dat met zo'n bekentenis het wielrennen opnieuw kan beginnen.

"Natuurlijk moet de show verder gaan, maar het fietsen moet zijn geloofwaardigheid terug krijgen", aldus Bettini tegenover La Repubblica. "Dat zou een kans zijn om een punt achter het verleden te zetten en helemaal opnieuw te beginnen. Armstrong moet het doen. Al het bewijs draait om hem. Hij heeft de beschuldigingen niet bestreden, omdat hij dacht dat hij de wereld van het fietsen achter zich had gelaten."

"Maar ik kan hem als ex-renner vertellen dat dit zijn wereld is en je niet gewoon kan vertrekken. Lance, spreek je uit. Het zou goed voor hem zijn en voor ons allemaal", aldus de voormalig wereldkampioen. Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat de Amerikaan zou overwegen een bekentenis af te leggen.

Stropers slachten elf olifanten

Parkwachters van de dienst faunabeheer van Kenia maken jacht op een bende stropers die vermoedelijk een complete kudde van elf olifanten hebben geslacht om hun ivoren slagtanden.

De dieren werden zaterdag doodgeschoten. De stropers hakten vervolgens de slagtanden af en reden er mee weg.

De slachtpartij vond plaats in het nationaal park Tsavo, waar ongeveer dertienduizend olifanten leven.

In heel Afrika neemt de stroperij van olifanten en neushoorns toe. Vanuit Azië, vooral China, is veel vraag naar ivoor. Voor arme Afrikaanse dorpelingen vormt de stroperij een welkome aanvulling op hun karige inkomen.

Wilt u hier even tekenen?

"Hallo, ik ben Janne en ik verzamel mooie momenten. Willen jullie me helpen?" Janne pakt een dozijn viltstiften uit haar trommel en legt twee lege ansichtkaarten op het tafeltje. Een dame van - ik schat - richting de dertig stopt haar mobiel terug in haar bruine leren tas. De jongen tegenover haar van ongeveer dezelfde leeftijd haalt de witte oordopjes uit zijn oren en vraagt nogmaals aan Janne wat er precies van hem wordt verwacht. "Wil je me helpen door een mooi moment te tekenen dat je afgelopen week hebt meegemaakt?"

Sporting ontslaat trainer Vercauteren

Franky Vercauteren is na iets meer dan twee maanden weer trainer af bij Sporting Lissabon. De Belgische trainer ging zaterdag met de Portugese ploeg op eigen veld met 0-1 onderuit tegen Paços Ferreira. Reden genoeg voor het bestuur om de trainer op straat te zetten.

Door de nederlaag neemt Sporting na dit weekend een teleurstellende twaalfde plaats in op de ranglijst. De club stelde Jesualdo Ferreri aan als opvolger van Vercauteren. Bij Sporting staan onder meer Ricky van Wolfswinkel, Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz onder contract.

[Primera División] Vallecano in eigen stadion langs Getafe

Rayo Vallecano heeft maandagavond in de Primera División een thuiszege geboekt op Getafe. De ploeg van trainer Paco zegevierde met 3-1. Alhassane Bangoura en Piti zorgden bij rust voor een 2-0 voorsprong, waarna Piti met zijn tweede treffer de marge naar drie tilde.

Alcacer deed nog iets terug voor Getafe, dat door een rode kaart van Míchel de wedstrijd met tien man beëindigde. Vallecano bracht door de zege zijn puntentotaal op 28 en steeg naar de zevende plaats. Getafe staat met vier punten minder drie plaatsen lager.

[FA Cup] Everton zonder Heitinga simpel verder

Everton heeft maandagavond simpel de vierde ronde van de FA Cup bereikt. Zonder de geblesseerde John Heitinga werd met 5-1 gewonnen bij Cheltenham, dat uitkomt op het vierde niveau. In de volgende ronde speelt Everton een uitwedstrijd tegen de winnaar van het treffen tussen Bolton Wanderers en Sunderland.

Everton klaarde de klus vrij eenvoudig. Na een kwart wedstrijd leidden de Toffees al met 2-0 door een goal van Nikica Jelavic en een benutte strafschop van Leighton Baines.

Cheltenham-middenvelder Russell Penn bracht na rust de spanning terug, maar verder liet Everton het niet komen. Sterker nog, door goals van Leon Osman, Séamus Coleman en Marouane Fellaini liepen de bezoekers uit naar 1-5.

[Dakar] Motorcrosser De Bois breekt rugwervel

Thomas de Bois heeft een lendenwervel gebroken. De motorcrosser reed zondag tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally in een gat en ging hard onderuit. Hij voltooide niettemin de rit, maar liet zich daarna meteen medisch onderzoeken.

Op de eerste röntgenfoto was schade aan de wervelkolom te zien die de arts deed besluiten De Bois in een helikoper te zetten naar Lima. In een ziekenhuis in de hoofdstad van Peru werd een tweede breukje vastgesteld. De onfortuinlijke coureur kreeg een korset aangemeten en keert in de loop van de week naar Nederland terug.

De Bois' ploeggenoot Sten Knuiman kwam ook zwaar ten val, maar verscheen ondanks de rugklachten maandag wel aan de start.

Doelpunt Stoch mooiste treffer van 2012

Miroslav Stoch, voormalig speler van FC Twente, heeft tijdens het FIFA-gala een individuele prijs gewonnen. De prachtige volley van de Fenerbahçe-speler tegen Gençlerbirligi werd tijdens het gala uitgeroepen tot mooiste doelpunt van 2012.

De Slowaak kreeg voor zijn schitterende doelpunt de Puskas Award uitgereikt. In het competitieduel met Gençlerbirligi nam Stoch van buiten het vijandelijke doelgebied een corner direct op zijn schoen. Zijn volley belandde vervolgens buiten het bereik van de keeper strak in de kruising.

Naast het doelpunt van Stoch waren ook de solo van Neymar en de omhaal van Radamel Falcao genomineerd. De Puskas Award, vernoemd naar de legendarische Hongaarse voetballer Ferenc Puskas, wordt uigereikt op basis van stemmen van bezoekers op de website van de FIFA.

Hieronder het winnende doelpunt van Stoch.


Het mooiste doelpunt van 2012 volgens de bezoekers van fifa.com (Bron: YouTube)

Van Persie niet gekozen in wereldelftal

Robin van Persie is niet opgenomen in het wereldelftal van 2012. De 29-jarige Rotterdammmer behoorde tot de 55 genomineerden, maar haalde de laatste elf niet. Dat werd maandagavond bekend bij het Gouden Bal-gala in het Zwitserse Zürich.

In het wereldelftal van het jaar was opvallend genoeg alleen plaats voor spelers die actief zijn in de Spaanse Primera Division. Lionel Messi, Andrés Iniesta en Cristiano Ronaldo, de drie genomineerden voor de prestigieuze Gouden Bal, werden uiteraard ook opgenomen. Ruim 52 duizend bij vakbond Fifpro aangesloten voetballers mochten hun stem uitbrengen.

Wereldelftal 2012

Iker Casillas, Dani Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo, Xabi Alonso, Xavi, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Radamel Falcao, Cristiano Ronaldo.

[Dakar] De Rooy blijft winnen, Stacey verliest drie kwartier

Gerard de Rooy blijft imponeren tijdens de Dakar Rally 2013. De Nederlandse trucker wist vandaag ook de derde etappe op zijn naam te schrijven. Tegenvaller voor het team van De Rooy was dat Hans Stacey op maar liefst 47 minuten van De Rooy over de finish kwam vanwege problemen met de brandstoftoevoer.

De Rooy voltooide de 243 kilometer lange special in een tijd van 2:55,58 uur. Dit komt neer op een gemiddelde van 83 km/uur, waarmee hij tussen de auto's in de top tien zou eindigen, wat een geweldige prestatie is. Navigator Tom Colsoul liet weten: "Het liep perfect vandaag, geen technische mankementen, behouden en safe gereden en geen enkel navigatie probleem. Enfin, de uitslag spreekt voor zich."

De eerste vier deelnemers bleven vandaag dicht bij elkaar. Voor het eerst wist KAMAZ-rijder Nikolaev als tweede over de eindstreep te komen op 1:24 minuut van De Rooy. Miki Biosion, teamgenoot van De Rooy, reed ook vandaag weer ijzersterk en eindigde op 2,31 minuut knap als derde. Rivaal Alais Loprais eindigde als vierde op 4,43 minuut, gevolgd door Peter Versluis in zijn MAN die 6:32 minuut meer nodig had dan de IVECO Powerstar van De Rooy.

Marcel van Vliet was de derde en laatste Nederlander in de top-tien op de achtste plek. Zijn achterstand op De Rooy bedroeg 18,36 minuut. René Kuipers begint deze Dakar Rally steeds beter te rijden en noteerde vandaag de vijftiende tijd met een achterstand van 39,53 minuut. Stacey kwam uiteindelijk als negentiende over de meet op 46,59 minuut, iets waar de Brabander niet gewend aan is.

In het algemeen klassement heeft koploper De Rooy nu een voorsprong van 6,59 minuut op Loprais. Biasion volgt op 13,26 minuut. KAMAZ-kopman vinden we terug op plek vier met een achterstand van 21,44 minuut, net voor MAN-rijder Peter Versluis (28,21).

[Dakar] Al-Attiyah doet goede zaken, crash Van Merksteijn

Nasser Al-Attiyah heeft in de derde etappe van de Dakar Rally goede zaken gedaan door in de 243 kilometer lange proef tussen Pisco naar Nazca veel tijd goed te maken op zijn concurrenten. De Qatarees kwam met zijn buggy als eerste over de streep, ruim een minuut voor de Hummer van Robbie Gordon.

De winnaar van gisteren, Carlos Sainz, verloor een half uur op zijn teamgenoot door problemen met de electronica. Het was sowieso een lastige dag voor veel rijders, want Giniel de Villiers verloor een half uur door navigatiefouten, terwijl Krzysztof Holowczyc na veertig kilometer bij een crash zijn Mini afschreef. De Pool werd met een rug- en ribblessure naar het ziekenhuis gebracht.

Ook voor Peter van Merksteijn lijkt de rally afgelopen te zijn. De pick-up van de Nederlander is na het vijfde meetpunt een aantal malen over de kop geslagen, maar zowel Van Merksteijn als zijn navigator zijn ongedeerd gebleven. Onduidelijk is nog of hij na langdurige reparaties verder kan rijden. Beste Nederlander vandaag was Erik Wevers met een zeventiende plaats op 33 minuten van Al-Attiyah.

In het klassement leidt de Fransman Stephane Peterhansel met een voorsprong van 6.33 minuten op Al-Attiyah. De Argentijn Lucio Ezequiel Alvarez staat derde op ruim achttien minuten. Sainz zakte naar een vijfde positie op ruim twintig minuten van de leider. Beste Nederlander is Wevers met een achterstand van 54 minuten.

Alt-J en Portishead naar nieuw Nederlands festival

Alt-J en Portishead komen eind juni naar het nieuwe Nederlandse festival Best Kept Secret. De organisatie wist ook Arctic Monkeys en Sigur Rós te strikken, werd maandag bekendgemaakt.

"Als muziekliefhebbers en concertorganisator liepen wij de afgelopen jaren vol bewondering rond op Melt!, Way Out West en Primavera Sound", licht festivaldirecteur Rob Swarts toe in een verklaring. "Die buitenlandse festivals focussen honderd procent op muziek en trekken met een aantal bekende namen een flink publiek, maar besteden minstens zoveel aandacht aan nieuwe acts, bands en uiteenlopende stijlen en artiesten. Dat doen wij ook."

De eerste editie van Best Kept Secret wordt op 21, 22 en 23 juni gehouden op het evenemententerrein van de Beekse Bergen in het Brabantse Hilvarenbeek. In totaal staan vijftig acts op verschillende podia. Binnenkort worden meer namen naar buiten gebracht.

The Hobbit nog steeds niet verslagen

The Hobbit: An Unexpected Journey was afgelopen weekeinde weer de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. Het eerste deel van Peter Jacksons Hobbit-trilogie voert voor de vierde achtereenvolgende week de bioscooplijst aan.

Life of Pi staat net als vorige week op de tweede plaats, terwijl Skyfall en Alles is Familie stuivertje wisselen. De Bondfilm, die eind oktober in première ging, neemt nu de derde positie in. In de top tien is Het Bombardement verder afgezakt van de negende naar de tiende plaats.

WB-ticket Wüst op 1500 meter

Ireen Wüst heeft van de selectiecomissie van de KNSB een startbewijs gekregen voor de komende wereldbekerwedstrijden over 1.500 meter. De olympisch kampioene over deze afstand kon zich aanvankelijk niet kwalificeren omdat ze de skate-off afgelopen woensdag door ziekte moest missen.

Ze krijgt nu alsnog een ticket op basis van haar scherpe tijd van 1.56,89 op het NK allround. Door deze aanwijsplek van Marije Joling nu buiten de boot. De eerstkomende wereldbekerwedstrijd over 1500 meter vindt begint februari plaats in Inzell.

CyberConnect2 werkt aan drie nieuwe IP's

Hiroshi Matsuyama, de CEO van CyberConnect2, de makers van Asura’s Wrath, heeft bekendgemaakt dat de studio aan drie nieuwe IP’s zal werken in 2013. Buiten deze titels zal CyberConnect2 ook werken aan Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3, JoJo's Bizarre Adventure All-Star Battle en Night Runner, een game voor smartphones.

Er werd geen informatie gegeven over de nieuwe projecten, noch over een vervolg op Asura’s Wrath.

Asura's Wrath

Snijden in arm voor Justin Bieber

Vergeet planking, milking en baguetting. Nee, in je arm snijden voor Justin Bieber is de nieuwe hype.

Beliebers, fans van Justin Bieber, wordt op Twitter gevraagd om in de arm te snijden en hiervan foto’s te delen via het sociale medium. Door in de arm te snijden en deze te delen onder de hashtag #cut4bieber protesteren de fans tegen het gebruik van wiet van de jonge ster. De geknipte fans zien dit tevens als morele steun.

Een aantal fans besluiten klakkeloos in hun arm te snijden, anderen besluiten de naam van de ster in hun arm te graveren. Twitteraar Dutchminati laat de wereld, onder het ‘genot’ van een opengeragde arm, weten: “Stop met het roken van wiet Justin. Ik hou van je!”

Gelukkig bestaan er ook fans met hersenen. Als tegenbeweging twitteren diverse fans foto’s van zichzelf waarin zij afbeeldingen van Bieber uitknippen. Twitteraar Gallally, plaatste een foto waarin hij in een papier knipt en andere fans vraagt of hij “het zo goed doet”.

De hashtag #cut4bieber was maandagavond wereldwijd trending topic en daarmee één van de tien meest getweette onderwerpen op het sociale netwerk.

Dunste smartphone ooit komt van Alcatel

Smartphones worden steeds dunner en Alcatel zet de volgende stap in de afslanking met de One Touch Idol Ultra. Met slechts 6,45 mm is dit de dunste smartphone ooit en verstoot het de Oppo Finder van de eerste plek.

Doordat de telefoon zo dun is levert het wel wat in op de hardware en krijgt de Idol Ultra 'slechts' een dualcore op 1,2GHz met 1GB RAM. Het scherm meet 4,7" met een resolutie van 1280x720. Er zit geen 3,5mm jackaansluiting (standaard voor koptelefoons) en je kunt het 8GB interne geheugen niet uitbreiden. Zoals het gros van de telefoons draait ook Alcatel op Android.

Buiten de Idol Ultra komt Alcatel ook nog met een Scribe X en Scribe HD met quadcore processors en een drietal budgettoestellen in de zogenaamde Pop-serie. Prijzen en releasedata zijn op dit moment nog niet bekend, al lijkt het erop dat de Idol Ultra enkel in China gaat verschijnen.

Alcatel

Sexy fotoshoot Kate Upton verpest

Op internet zijn vandaag bijzonder geile kiekjes van Kate Upton gepubliceerd. Toch zijn ze niet allemaal mooi om naar te kijken. Verreweg de meeste foto's worden verpest door de aanwezigheid van een halfnaakte kerel.

Het leek Kate en de mannelijke helft van de werelbevolking wel eens een goed idee om eens een sexy fotoshoot met de rondborstige blondine te maken. Zo is Kate liggend op bed te zien, en toont ze haar weelderige boezem in een lift. Op weer een andere foto staat het model halfnaakt voor de spiegel, terwijl ze geil de camera in kijkt.

Maar helaas, op bijna iedere foto is die halfnaakte vent weer te zien. Gelukkig is er nog eentje waar hij niet op staat, terwijl Kate niets meer draagt dan een sexy bh. Yes!

Sneijder koos voor RvP bij Gouden Bal

Eerder vanavond mocht Lionel Messi opnieuw de Gouden Bal mee naar huis nemen. De Argentijn, in dienst van FC Barcelona, werd voor de vierde opeenvolgende keer verkozen tot beste voetballer van de wereld.

Kort na de bekendmaking publiceerde de wereldvoetbalbond (FIFA) de lijst met stemmen. Daaruit bleek onder meer dat Wesley Sneijder, aanvoerder van het Nederlands elftal, voor Robin van Persie koos. Messi kwam bij de middenvelder op de tweede plaats en Cristiano Ronaldo maakte de top drie van onze landgenoot compleet.

De eerste stem van bondscoach Louis van Gaal ging wel naar Messi. Hij zette Cristiano Ronaldo op de tweede positie en gaf ook nog een stem aan Radamel Falcao.

Ben je benieuwd naar de overige stemmen? De volledige lijst is hier terug te vinden.

Nep-homoseksuelen Kameroen vrijgelaten

Een rechter in Kameroen heeft maandag de veroordeling van twee mannen vernietigd die waren veroordeeld wegens vermeende homoseksualiteit. Een andere rechter had de mannen tot vijf jaar cel veroordeeld omdat ze homoseksueel leken door Bailey's Irish Cream te bestellen.

De twee mannen zijn onmiddellijk vrijgelaten. Ze zaten al een jaar vast en volgens mensenrechtenadvocaten werden ze in de gevangenis mishandeld door zowel bewakers als medegevangenen.

Mensenrechtenactivisten hebben president Paul Biya opgeroepen alle gevangenen die zijn veroordeeld wegens homoseksualiteit vrij te laten. In december werd een gevangenisstraf van vijf jaar van een andere man gehandhaafd. Die man werd veroordeeld omdat hij in een sms aan een andere man had laten weten dat hij verliefd was op hem.

Onderzoek naar blogger Tunesië wegens publicaties

De Tunesische minister van buitenlandse zaken is door een blogger beticht van het onjuist besteden van publieke fondsen. Justitie stelt een onderzoek in naar de aantijgingen, maar de blogger, Olfa Riahi, mag het land voorlopig niet verlaten.

Volgens Riahi, die zichzelf onderzoeksjournalist noemt, heeft minister Rafik Abdessalam vorig jaar gemeenschapsgeld gebruikt om zes nachten in het Sheraton-hotel in Tunis te verblijven. Tijdens een van de nachten zou Abdessalam zijn vergezeld door een onbekende vrouw, wat weer tot geruchten over overspel heeft geleid. Abdessalam, de schoonzoon van een van de oprichters van de regeringspartij Ennahda, ontkent de aantijgingen en zegt dat de vrouw zijn nichtje is.

Riahi bracht de factuur van het verblijf in het hotel op 26 december naar buiten. Enkele dagen later publiceerde ze documenten waaruit bleek dat de Chinese regering een miljoen dollar rechtstreeks had overgemaakt naar een bankrekening van het ministerie van buitenlandse zaken. Dergelijke transacties horen normaal gesproken via het ministerie van financiën te lopen. Volgens het ministerie was het geld een vergoeding van de Chinezen voor een conferentie over de betrekkingen tussen de twee landen.

De partijsecretaris van de Conferentie voor de Republiek, een seculiere coalitiepartner van Ennahda, neemt het voor Riahi op en zegt pal te staan voor 'vrijheid van de pers en onderzoeksjournalistiek'.

Volgens het Tunesische staatspersbureau heeft de openbare aanklager 3 januari een onderzoek naar de aantijgingen van Riahi ingesteld. Als Riahi wordt veroordeeld wegens het besmeuren van een overheidsmedewerker met valse informatie kan ze twee jaar celstraf krijgen. Ze zegt zich echter geen zorgen te maken. "Ik presenteer alleen hints en sterke vermoedens, geen directe aantijgingen."

De Tunesische Vereniging voor Financiële Transparantie heeft de regering opgeroepen het geld van de overnachtingen terug te betalen.

Zorgkosten vooral voor rekening rijken

Mensen met een hoger inkomen maken gemiddeld minder zorgkosten maar zijn vaak wel meer kwijt aan hun zorgpremie. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Door de stijgende zorguitgaven staat de solidariteit in de zorg onder druk. Een kleiner basispakket of een hogere eigen bijdrage in de zorg zou daarom beter zijn, stellen de onderzoekers.

Vmbo'ers of mensen die alleen hun basisschool hebben afgerond doen een relatief groot beroep op de zorg. Gemiddeld is hun zorggebruik gelijk aan dertig tot veertig procent van hun inkomen. In de toekomst kan dat mogelijk oplopen tot zestig tot zeventig procent. De kosten worden deels betaald door mensen met een hogere opleiding. Gemiddeld de helft van hun bijdrage gaat naar mensen met een lagere opleiding.

Doordat de zorgkosten jaarlijks stijgen, vreest het CPB dat de solidariteit in de zorg uiteindelijk verdwijnt. "Als de sterke groei van de gezondheidszorg zich voortzet, kunnen vraagtekens gezet worden bij de wens om voor iedereen gelijke toegang tot zorg te garanderen", schrijven de onderzoekers.

Bovendien kunnen mensen nu, ongeacht inkomen, niet zelf kiezen voor een zorgpakket. Rijkere mensen hebben weinig keuzemogelijkheden voor uitgebreidere of luxere behandelingen. Mensen met een laag inkomen kunnen daarnaast niet kiezen voor een soberder pakket.

SP-leider Emile Roemer reageert in een reactie geschrokken op het voorstel van het CPB om het basispakket te verkleinen. Volgens Roemer legt het bureau een bom onder de solidariteit in de zorg. "Minder zorg in het basispakket betekent meer tweedeling", zegt hij in een verklaring. "Mensen dreigen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Straks zien we weer aan iemands gebit hoe dik zijn portemonnee is. Die Amerikaanse toestanden moeten we hier niet hebben."

Volgens Roemer is de huidige brede opzet juist goed. "Het CPB maakt een hele grote fout. Een brede zorgverzekering is juist goed voor iedereen omdat je samen de kosten deelt als iemand ziek wordt. Iedereen betaalt premie en iedereen heeft recht op zorg", vindt hij.

SP'er Gesthuizen 'Engel van het Jaar'

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is door de jongerenorganisatie van de ChristenUnie Perspectief uitgeroepen tot Engel van het Jaar 2012. Gesthuizen krijgt de prijs vanwege haar inzet voor een 'menswaardig asielbeleid'. Dat laat Perspectief maandag weten.

De ChristenUnie-jongeren vinden dat Gesthuizens inzet voor de positie van uitgeprocedeerde asielzoekers 'nadrukkelijk' in het oog springt. Zo heeft zij in de Tweede Kamer meerdere malen aandacht gevraagd voor de positie van asielzoekers, stelt voorzitter Maarten van Ooijen. Dat zij daarbij een motie van afkeuring indiende tegen verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD), toont in ieder geval haar 'enorme betrokkenheid en hart voor dit onderwerp', aldus Van Ooijen.

De 'Engel van het Jaar-award' van Perspectief is een prijs voor politici die zich inzetten voor christelijke idealen, maar zelf geen lid zijn van een christelijke partij. Eerdere winnaars van de prijs zijn VVD-coryfee Hans Wiegel, PVV-Kamerlid Fleur Agema en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De prijs wordt maandagavond uitgereikt in Amersfoort.


SP'er Gesthuizen ?Engel van het Jaar' (Foto: Novum)

Afrojack heeft nieuwe liefde

Afrojack is weer verliefd. De dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet, heeft sinds kort een relatie met een collega. "Ja, het is waar. Dj Bambi is mijn meisje sinds 26 november", schrijft Afrojack op Twitter. "Maar zeg het tegen niemand. Het is ons geheimpje, oké?"

Dj Bambi heet eigenlijk Eva Shaw en is naast dj ook model. De 25-jarige Afrojack had eerder een relatie met Amanda Balk, met wie hij een dochter kreeg. Later werd hij gekoppeld aan Paris Hilton, hoewel de twee een liefdesrelatie altijd hebben ontkend.

PDC-kampioen krijgt meer geld

De PDC heeft besloten het prijzengeld voor zijn wereldkampioenschap darts te verhogen. De winnaar krijgt vanaf volgend jaar 250.000 pond, momenteel 306.000 euro.

Phil Taylor mocht op nieuwjaarsdag als winnaar nog een cheque van 200.000 pond in ontvangst nemen, Michael van Gerwen moest het als verliezend finalist doen met de helft. De PDC maakte vandaag ook bekend dat op het afgelopen WK voor het eerst in totaal iets meer dan 1 miljoen pond aan prijzengeld is uitgekeerd aan de 72 deelnemers uit 21 landen. Dat was een gevolg van de 9-darters van Van Gerwen en Dean Winsteanley. In totaal trok het toernooi in het Alexandra Palace over vijftien dagen 45.000 bezoekers.

"Het 2013 Ladbrokes WK was het succesvolste toernooi in de geschiedenis van het darts", aldus Barry Hearn, de grote baas van de PDC.

Goede cijfers voor Nederlandse musea

Nederlandse musea hebben over het algemeen weinig reden tot klagen. Ze trekken veel bezoekers en ook op andere manieren wordt veel verdiend. Dat blijkt uit de cijfers over 2011, die maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Museumvereniging werden gepresenteerd. Het was voor het eerst dat Stichting Museana de cijfers van musea in kaart bracht. De cijfers over 2012 zijn voorlopig nog niet bekend.

Wat opvalt is dat musea in verhouding veel geld weten te halen uit de particuliere sector. Entreegelden zijn een belangrijke bron van inkomsten, net als de exploitatie van winkels en horeca. De eigen inkomsten van musea waren in 2011 groter dan de bijdragen van het Rijk, gemeenten en provincies.

Musea trokken 19,8 miljoen bezoekers. 26 procent van hen kwam uit het buitenland. Kinderen bezochten in 2011 4,5 miljoen keer een museum.

Stichting Museana beheert een gegevensbank waarin ongeveer 250 musea hun gegevens over 2011 hebben opgeslagen.

Goede cijfers voor Nederlandse musea
Goede cijfers voor Nederlandse musea (Foto: ANP)

Gouden Bal wederom naar Argentijn Messi

Lionel Messi is voor het vierde jaar op rij winnaar geworden van de FIFA Ballon d'Or. De Argentijnse baltovenaar werd maandag bij het Gouden Bal-gala in het Zwitserse Zürich verkozen boven Cristiano Ronaldo en diens teamgenoot bij Barcelona Andrés Iniesta. Messi maakte in 2012 liefst 91 goals en verbrak daarmee het veertig jaar oude record van de Duitser Gerd Müller van meeste goals in een kalenderjaar.

Messi won in 2010 de eerste Ballon d'Or van de wereldvoetbalbond FIFA. Een jaar eerder won hij zowel de Gouden Bal als de trofee voor Wereldvoetballer van het jaar. Die beide prijzen werden in 2010 samengevoegd tot Ballon d'Or. De bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen en een select aantal sportjournalisten mochten stemmen.

Frituurpan lijkt oorzaak fatale brand Maastricht

De woningbrand waarbij zondagnacht twee jongens van 3 en 5 jaar omkwamen in Maastricht begon in de keuken. Mogelijk is een frituurpan de oorzaak, laat het Openbaar Ministerie maandag weten. Dat de vader van een van de kinderen de brand heeft gesticht wordt echter niet uitgesloten.

De moeder had zaterdag aangifte gedaan van huiselijk geweld door haar ex- partner, de vader van een van de omgekomen kinderen. Hij zou haar hebben mishandeld en bedreigd en spullen hebben vernield. De officier van justitie gaf direct na de aangifte toestemming om de verdachte aan te houden.

De politie heeft dat zaterdag en daarna geprobeerd, maar de man was tot maandagochtend onvindbaar, waarop hij is aangehouden. De voormalige partner is voorlopig in een cel gezet. Alle mogelijke scenario's worden onderzocht, waaronder brandstichting, aldus het OM.

Toch lijkt de oorzaak de frituurpan te zijn. Hoewel dat nog niet definitief kan worden vastgesteld, komen de bevindingen van de brandweer en forensische politieonderzoekers overeen.

De woning is maandag doorzocht onder leiding van een onderzoeksrechter. Het onderzoek wordt dinsdag vervolgd.

Bij de brand in de rijtjeswoning Aalmoezenier Roumenstraat kwamen twee kinderen van 3 en 5 jaar om het leven. Op hun lichamen wordt dinsdag sectie verricht.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes zegt erg mee te leven met de familie. Hij had een emotionele eerste werkdag in het nieuwe jaar, laat hij via Twitter weten. Hij hoopt dat er dinsdag in de loop van de dag meer duidelijkheid is.

Justin Bieber te laat bij concert om ziek kind

Justin Bieber was zaterdagavond te laat voor zijn optreden in Salt Lake City. De zanger ging voor aanvang van het concert op bezoek bij een meisje dat te ziek was om zijn show bij te wonen.

Bieber bezocht volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ de 7-jarige Millie Flamm, een leukemiepatiëntje. De 18-jarige zanger gaf een privéconcert terwijl hij haar hand vasthield. "Kijk deze schat", schreef Bieber later bij een foto die hij op Twitter plaatste van het blije meisje. "Ik hou van haar."

[Dakar] Lopez wint, Verhoeven achtste

Francisco Lopez heeft de derde etappe van de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. De Chileen had in de 243 kilometer lange proef van Pisco naar Nazca een voorsprong van 1.08 minuten op de Portugees Paulo Goncalves. Frans Verhoeven was op ruim zeven minuten met een achtste plaats de beste Nederlander. Henk Knuiman verloor bijna 20 minuten.

In het klassement leidt Cyril Després met een voorsprong van bijna drie minuten op Lopez. De Noor Pal Anders Ullevalseter staat derde op vijf minuten van de leider. David Casteu, de leider van gisteren, verloor vandaag twaalf minuten en zakte naar de vijfde plaats in het klassement. Beste Nederlander is Verhoeven die zevende op acht minuten achter Després staat. Knuiman is de nummer 27 op 25 minuten van de Fransman.

Bij de quads verstevigde de Argentijn Marcos Patronelli zijn leidende positie door de etappe met een kwartier voorsprong op de nummer twee Rafal Sonik af te sluiten. De enige overgebleven Nederlander, Kees Koolen, werd zestiende op 49 minuten van Patronelli. De Argentijn leidt in het klassement met een voorsprong van 21 minuten op zijn naaste belager Sebastian Husseini uit de Verenigde Arabische Emiraten. Koolen staat dertiende op ruim een uur en twintig minuten achter de leider.

Volendammers boos op Theo Maassen

In Volendam heeft een aantal mensen met verontwaardiging gereageerd op een grap van Theo Maassen in zijn nieuwe show 'Met alle respect', die onlangs op televisie te zien was. Dat zei Johan Bond, manager van verenigingsgebouw 'De Jozef', maandag. Bond heeft Maassen uitgenodigd om de show in Volendam te komen spelen.

Bond is met name woedend over een kort onderdeel in de voorstelling van Maassen over de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand. Dat gebeurt in een passage waar het gaat om Volendam en het grote aantal inwoners dat bij de vorige verkiezingen PVV stemde. Maassen zegt daarover: "PVV! In Volendam! Dat hele dorp is 100 procent blank. De enige variatie die ze daar hebben in huidskleur, zijn die slachtoffers van die cafébrand."

Volendammers boos over grap Maassen
Volendammers boos over grap Maassen (Foto: ANP)

Boek: David Baldacci - Vergeten

John Puller werkt als special agent voor de US Army's Criminal Investigative Division, de ACID. Hij onderzoekt zware misdaden waarbij Amerikaanse militairen bij betrokken zijn, als slachtoffer of als dader. In Vergeten raakt hij echter betrokken in een zaak die hem persoonlijk raakt; de zeer verdachte omstandigheden waardoor zijn tante is overleden. Kort voor haar dood schrijft Betsy Simon een brief aan haar broer, Johns vader. In die brief luidt ze de noodklok over dat er in haar woonplaats Paridise in Florida zaken zich voordoen die het daglicht niet kunnen verdragen en vraagt ze of John junior er werk van kan maken. John reist af naar Florida om de zaak te onderzoeken, waar hij niet kan rekenen van de plaatselijke politie.

'Dead Rising 3 heeft een trailer'

Dead Rising 3 is momenteel nog niet meer dan een gerucht maar op de LinkedIn-pagina van de Fransman Jeremie Passerin staat dat er een trailer voor de game is gemaakt in 2012. Passerin werkt voor Studio Blur, een studio die gespecialiseerd is in het maken van trailers.

Zo heeft Passerin gewerkt aan trailers voor Halo 4, Dark Souls 2 en Injustice. Dit nieuws is natuurlijk geen bevestiging van Dead Rising 3 maar de geruchten blijven aanhouden. Eerdere geruchten gaven aan dat de game in Californië zou afspelen rondom een automonteur genaamd Rick. De grote vraag blijft natuurlijk wel of hij enige vorm van oorlogsverslaggeving heeft gedaan.

Afschuw om Ruud van Nistelrooy als neger

Op internet is met afschuw gereageerd op een goede daad van Ruud van Nistelrooy. De oud-voetballer ging gisteren verkleed als neger cadeautjes uitdelen aan zieke kindertjes.

Het was gisteren Driekoningen, een belangrijk feest in het katholieke Spanje. 'Van the Man' had zich speciaal voor dit doel zwart laten schminken en ging met twee andere nepkoningen naar een ziekenhuis in Marbella. Hier deelde hij cadeautjes en snoep uit aan kinderen.

Ondanks de goede bedoelingen, is internettend Engeland woedend om de nepnegroïde Nederlander. "Nistelrooy is een enorm, racistisch stuk stront", twittert er een. "Dus dit is er van Ruud Van Nistelrooy geworden sinds het beëindigen van zijn loopbaan?", vraagt een ander zich af.

Het is duidelijk dat na Sinterklaas nu wederom een traditie de Zwarte Piet krijgt toegespeeld. Volgens de Driekoningen-traditie (sla je bijbel er maar op na) was er nu eenmaal een zwarte koning bij.

Pics or it didn't happen!

Playstation 4 wellicht eind februari onthuld

De onthulling van de PlayStation 4 zou eind februari kunnen plaatsvinden. Dat schrijven diverse Amerikaanse techweblogs maandag. Sony organiseert op 25 februari het Destination PlayStation-evenement. Tijdens dit besloten evenement onthult het gamebedrijf jaarlijks diverse nieuwigheden voor zijn spelcomputers.

De nieuwe PlayStation-spelcomputer zou volgend jaar op de markt moeten komen. Geruchten rond de PlayStation 4 doen al enige tijd de ronde. Hetzelfde geldt voor de volgende generatie Xbox van concurrent Microsoft. De verwachting is dat beide bedrijven dit jaar hun kaarten op tafel leggen.

De PlayStation 3 werd in 2006 op de markt gebracht. De Japanse gamegigant beloofde toen dat de PlayStation 3 zeker tien jaar mee zou gaan. De PlayStation 2, waarvan de productie eind vorig jaar werd stilgelegd, heeft twaalf jaar meegedraaid.

Bank of America schikt in hypotheekzaak

Bank of America heeft ruim tien miljard dollar (7,6 miljard euro) uitgetrokken om claims af te kopen voor slechte hypotheekleningen, die waren verstrekt voor het uitbreken van de huizencrisis in de Verenigde Staten. Dat maakte de bank maandag bekend.

Bank of America betaalt 3,55 miljard dollar aan Fannie Mae, de partij die hypotheken van Bank of America's dochteronderneming Countrywide opkocht, verpakte en weer doorverkocht. Daarnaast koopt Bank of America voor 6,75 miljard euro dertigduizend leningen terug die de instelling tussen 2000 en 2008 aan Fannie Mae verkocht.

De leningen hadden oorspronkelijk een waarde van 1,4 biljoen dollar. Het uitstaande bedrag is nu nog driehonderd miljard dollar.

Fannie Mae werd tijdens de hypotheekcrisis in de VS gered door de Amerikaanse overheid. Net als branchegenoot Freddie Mac bezweek de hypotheekopkoper onder de vele slechte hypotheekleningen die in de VS waren verkocht, onder andere door Countrywide. Dat bedrijf werd kort voor het uitbreken van de crisis gekocht door Bank of America.

Bank of America kondigde daarnaast aan twee miljoen hypotheekleningen ter waarde van 306 miljard dollar te verkopen. De verkoop wordt naar verwachting in de loop van dit jaar afgerond.

De regelingen gaan ten koste van 2,5 miljard aan winst voor belasting bij Bank of America in het vierde kwartaal. De rest wordt betaald uit reserves. Volgens topman Brian Moynihan betekenen de regelingen 'significante stappen' in de afhandeling van de erfenis uit de hypotheekcrisis en zorgen ze voor flink minder kosten in de toekomst.


Bank of America schikt in hypotheekzaak (Foto: Novum)

AZ blokkeert Parma-gelden Feyenoord

AZ heeft maandag beslag gelegd op een deel van de transfersom die Feyenoord betaald aan Parma voor het aantrekken van aanvaller Graziano Pellè. De Alkmaarders verkochten de Italiaanse aanvaller in 2011 aan Parma, maar kregen nog niet de volledige tranfersom betaald. Een bedrag van een miljoen euro staat nog open.

AZ heeft maandag een conservatoir derdenbeslag onder Feyenoord gelegd. Door de beslaglegging worden de Rotterdammers verboden om gelden tot het bedrag dat AZ tegoed heeft, over te maken aan Parma. Dit heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald.

"Door deze beslaglegging heeft AZ meer zekerheid gekregen over de betaling van het totale geldbedrag dat met de transfer van Pellè naar Italië was gemoeid", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands op de site van de Alkmaarders.

"Zodra wij door de instanties in het gelijk zijn gesteld in 'de zaak Pellè', kunnen wij het bedrag eventueel via Feyenoord opeisen. De beslaglegging heeft geen negatieve gevolgen voor Feyenoord", aldus Gerbrands. Pellè groeide dit seizoen uit tot publiekslieveling bij Feyenoord. De huurling ondertekende zaterdag een vierjarig contract in Rotterdam-Zuid.

FOK!filmtip van de dag: Sherlock Holmes

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is Sherlock Holmes, te zien om 20:30 op SBS 6: De Nationale Campingzender.

Het verhaal in het kort: Privédetective Sherlock Holmes (een rol van Robert Downey Jr.) en zijn vriend, huisgenoot en loyale assistent Dr. John Watson (vertolkt door Jude Law) grijpen in bij een geheim ritueel waarbij ze de invloedrijke Lord Blackwood in zijn kraag vatten. Blackwood verdwijnt achter de tralies en wordt helaas voor hem veroordeeld tot de strop. Hij schijnt over duistere krachten te beschikken, kan dingen doen waar geen wetenschappelijke verklaring voor bestaat en hij beweert zelfs dat hij in staat is om te herrijzen uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Holmes en Watson zich tegen hun zin met hun 'laatste' zaak bezig moeten gaan houden. Ze zullen hun krachten moeten bundelen om te overleven in deze zaak die bedreigend is voor heel Engeland.

Reizigersverenigingen willen af van Fyra

Reizigersverenigingen Rover en de Maatschappij voor beter OV hebben genoeg van de problemen met de Fyra-trein. Zij willen dat de hogesnelheidstrein op het traject tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen, laten woordvoerders van de reizigersclubs maandag weten.

De staatssecretaris moet ingrijpen, vindt de Maatschappij voor beter OV. "NS Hispeed voldoet niet aan de eisen die werden gesteld bij de aanbesteding wat betreft het aantal treinen en de vertraging op het traject. Zo zouden er achttien treinen per dag heen en weer moeten rijden en zijn dat er nu maar tien", aldus de zegsman. "Daarnaast vallen de treinen met bosjes uit." De reizigervereniging wil dat Arriva de exploitatie van treinen tussen Amsterdam en Brussel op zich neemt.

Ook reizigersclub Rover wil dat NS Hispeed stopt met de Fyra vanwege de vele problemen. Rover vreest echter dat Arriva te onervaren is en pleit ervoor de oude Beneluxtreinen weer in te zetten. "Pas wanneer de Fyra zonder problemen rijdt, is die weer aan de beurt", aldus een woordvoerder van de reizigersvereniging.

Maandagochtend ontstonden opnieuw problemen met de Fyra-trein. Tussen Rotterdam en Breda stond de hogesnelheidstrein ruim een halfuur stil vanwege problemen met een spanningsbrug, meldt een woordvoerder van de NS. Zaterdag stond de Fyra eveneens enige tijd stil, ditmaal bij de grens.

De Fyra kampt sinds zijn lancering bijna een maand geleden veelvuldig met technische problemen en staat daardoor geregeld stil of valt in zijn geheel uit.


Reizigersverenigingen willen af van Fyra (Foto: Novum)

Hercules zendt huurling Sarpong terug naar Sociedad

Hercules Alicante stuurt Jeffrey Sarpong terug naar Real Sociedad. De Spanjaarden hebben besloten de huurconstructie van de oud-Ajacied per direct te beëindigen, meldt de club maandag. Sarpong zou eigenlijk tot het einde van het seizoen gehuurd worden, maar Hercules maakt wegens gebrek aan perspectief een einde aan het verblijf van de middenvelder.

De 24-jarige Sarpong slaagde er bij de nummer laatst van de Segunda Division niet in een vaste plaats te veroveren. Hij kwam tot zes optredens in de basis en evenzovele invalbeurten. Geleidelijk aan raakte Sarpong buiten beeld. In de maand december mocht hij slechts tweemaal opdraven.

Sarpongs carrière dreigt in het slop te raken. De Amsterdammer, die als jeugdspeler van Ajax nog in de belangstelling stond van Chelsea, kwam ook de afgelopen jaren bij Real Sociedad maar sporadisch aan de bak. Sinds zijn overstap in de zomer van 2010 mocht hij slechts tweemaal in de basis beginnen. Eerdere uitleenbeurten bij NEC en NAC waren ook niet bijster succesvol voor Sarpong, die tot vijftien duels in de hoofdmacht van Ajax kwam.

'Allah' geweigerd als merknaam

Kunstenaar Teun Castelein kan 'Allah' maar beter niet gebruiken als merknaam op producten als zwepen, hoofddeksels, schoenen of paraplu's. Zijn aanvraag om het merk te registreren is geweigerd door het Benelux-Bureau voor Intellectueel Eigendom (BBIE), zo blijkt uit het register van de organisatie.

De aanvraag werd geweigerd omdat de naam niet als merk kan worden gezien, zegt een woordvoerder van BBIE maandag. Aan de aanvraag mankeert blijkens het openbare register niets.

Castelein kan nog in beroep gaan tegen het besluit. De Nederlander wilde de merknaam Allah, geschreven in gestileerde letters, ook gebruiken voor reiskoffers, wandelstokken, kleding en lederwaren.

De afwijzing van het bureau betekent overigens niet dat Allah niet als merk mag worden gebruikt. De weigering betekent alleen dat de naam niet wordt geregistreerd als intellectueel eigendom.

Rekening restaurant leidt tot rellen India

Ruzie over de rekening in een restaurant in het Indiase Dhule heeft geleid tot onlusten die vier doden, meer dan 200 gewonden en een enorme schade hebben veroorzaakt.

The Deccan Herald meldde dat in de plaats 350 kilometer ten noordoosten van Mumbai (Bombay) maandag een gewonde aan zijn verwondingen is bezweken en dat daarmee het dodental op vier is komen te staan. De autoriteiten in de deelstaat Maharashtra zijn een onderzoek gestart naar de plotselinge en hevige onlusten.

Een jongeman weigerde zondag de rekening te betalen in een restaurantje op het plein. De restauranthouder werd razend en viel zijn klant aan. Die nam de wijk om terug te keren met tientallen leden van zijn religieuze gemeenschap. Vrijwel onmiddellijk braken tot in de wijde omgeving vechtpartijen uit tussen hindoes en moslims.

De politie probeerde die eerst met de wapenstok, toen met traangas, vervolgens met plastic kogels en uiteindelijk met gewone munitie te bezweren. Dat lukte uiteindelijk. Meer dan de helft van de 213 gewonden zijn politiemensen.

Pamela Anderson geeft boezem schuld van exit ijsshow

Het schaatsavontuur van Pamela Anderson bij de Britse show Dancing on Ice is na één aflevering alweer voorbij. De blondine verloor in een skate-off van presentator Keith Chegwin omdat haar boezem uit haar pakje floepte.

"Ik struikelde en mijn borsten vielen eruit", tekende de BBC op uit de mond van Anderson, die beroemd is vanwege haar grote nepborsten. Later betuigde de 45-jarige actrice op Twitter haar spijt. "Het spijt me dat ik ben weggestemd. Mijn jurk hield het niet in de save-me-skate. Ik ben er kapot van."

Avonturiers willen Antarctica oversteken

De Britse avonturier Sir Ranulph Fiennes is begonnen aan wat hij een van de grootste uitdagingen voor poolverkenners noemt: de oversteek van Antarctica in de winter. Fiennes en zijn vijfkoppige team vertrokken maandag per schip uit Kaapstad.

In maart wil het team aan zijn reis op de zuidpool beginnen. Het is de bedoeling dat de avonturiers een reis van bijna vierduizend kilometer in vrijwel volledige duisternis en met temperaturen tot -90 graden Celsius maken.

Fiennes (68) zegt dat hij en zijn medereizigers de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen willen opzoeken.

Stam gaat technische staf Ajax versterken

Jaap Stam gaat vanaf komende zomer aan de slag bij Ajax. Voor de oud-prof ligt in Amsterdam een contract voor drie seizoenen klaar, meldt Ajax maandag. Stam wordt assistent van trainer Frank de Boer en neemt bovendien de training van de verdedigers van de jeugd, de beloften en het eerste elftal op zich.

De 40-jarige Stam deed de afgelopen jaren al ervaring op als assistent-trainer bij PEC Zwolle, onder Art Langeler. Vorige week werd bekend dat het succesvolle duo de huidige nummer veertien van de Eredivisie gaat verlaten. In mei wees Stam een aanbieding van zijn voormalige club Ajax nog van de hand en prefereerde hij een langer verblijf in Zwolle.

De Kampenaar is bekend met Ajax, want in 2006 en 2007 kwam hij in totaal tot 31 competitieduels voor de Amsterdamse club. De ex-international speelde in oktober 2007 in de thuiswedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen zijn laatste duel als profvoetballer. Stam diende in zijn imposante loopbaan ook onder meer Lazio Roma, AC Milan, Manchester United en PSV.

Stam wordt naast Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman de derde assistent van De Boer, met wie hij jarenlang in het Nederlands elftal centraal achterin een betrouwbaar duo vormde.

Hof VS wil embryostamcelonderzoek niet stoppen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof wil de overheid niet verbieden onderzoek van embryonische stamcellen te financieren. Het hof weigerde maandag een appel te behandelen van twee wetenschappers die stellen dat het onderzoekswerk alleen mogelijk is door menselijke embryo's te vernietigen.

De wetenschappers kregen eerder nul op het rekest bij het hof van appel voor Washington.

Het onderzoek moet leiden tot behandelmethodes voor dodelijke ziektes. Tegenstanders stellen dat de onderzoekers in strijd handelen met een wet uit 1996 die verbiedt dat belastinggeld wordt gebruikt voor werk dat schadelijk is voor een embryo.

Amerikaanse drone gevonden in zee bij Filipijnen

Een Amerikaans onbemand vliegtuig is door de Filipijnse marine uit het water gevist voor de kust van de centraal gelegen provincie Masbate. De marine stuurde een schip op de drone af nadat vissers hadden gemeld dat er mogelijk een bom in het water dreef.

De drie meter lange BQM-74e, waar het woord 'Navy' op staat, werd zondag gevonden, aldus marineofficier Jason Rommel Galang. Hoe de drone in het water is beland kon Galang niet zeggen.

Volgens een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade wordt momenteel onderzocht of het toestel werd gebruikt als doelwit voor een trainingsmissie van de Amerikaanse krijgsmacht. Ook wordt bekeken hoe de drone in de wateren voor Masbate terecht is gekomen. Het toestel was niet bewapend en werd niet gebruikt voor surveillance, zei de woordvoerster.


Amerikaanse drone gevonden in zee bij Filipijnen (Foto: Novum)

17 jaar voor doodslaan zoontje om Koranstudie

Een Britse rechter heeft maandag een overigens 'toegewijde en liefhebbende moeder' zeventien jaar gevangenisstraf opgelegd, omdat zij haar 7-jarig zoontje heeft doodgeslagen omdat hij geen Koranverzen uit het hoofd kon opzeggen. Na de doodslag had zij geprobeerd het lichaam van het jongetje te verbranden om bewijzen uit te wissen.

Volgens de rechter werd het zoontje gedurende een periode van maanden regelmatig geslagen. Op de dag dat hij stierf was hij door zijn moeder thuis gehouden van school om Koranverzen uit het hoofd te leren. Toen hij ze niet kon opdreunen, ontstak zij in woede en sloeg zij hem, met de dood als gevolg.

De rechter accepteerde het door de verdediging aangevoerde argument dat de in India geboren vrouw 'een toegewijde en liefhebbende moeder' was, die zelf te maken had met een depressie en huiselijk geweld. Niettemin oordeelde hij dat zij haar zoontje aan 'langdurige wreedheid' had blootgesteld.

Pastoor laat niets los over toekomst

Tijdens het trainingskamp van N.E.C. Nijmegen in Portugal gaat hoofdtrainer Alex Pastoor in gesprek met technisch directeur Carlos Aalbers over een eventueel langer verblijf. De club uit Nijmegen wil graag door met de hoofdtrainer. Pastoor kan bij N.E.C. met minimaal een jaar verlengen. "Ik ga ook nu niet in op mijn toekomst", zegt de coach tegenover De Gelderlander.

"Dat ik al rond ben met Heerenveen heb ik via mijn dochter ook vernomen. Stond ergens op Facebook of Twitter. Dat is uit de lucht gegrepen. Ik ga praten met N.E.C. Meer valt er niet te melden", aldus Pastoor.

Tijdens het trainingskamp gaat de clubleiding ook in gesprek met Kevin Conboy. Dit onderhoud gaat niet over een nieuw contract, maar over de speelwijze van de verdediger. Conboy pakte in de eerste seizoenshelft al drie keer een rode kaart. "Daarover gaan we praten. De insteek is daarbij wel helder, denk ik", aldus Pastoor.

Afellay verlaat trainingskamp met blessure

Ibrahim Afellay moet zijn rentree voor Schalke 04 voorlopig uitstellen. De middenvelder heeft op het trainingskamp in Qatar een spierblessure opgelopen en keert daarom eerder terug naar huis. Afellay was juist hersteld van een hamstringblessure die hem sinds november aan de kant hield.

Een eerste diagnose wijst uit dat Afellay rekening moet houden met een revalidatie van zeker twee maanden, meldt het Duitse voetbalblad Kicker op zijn website. De Nederlandse international, die wordt gehuurd van Barcelona, kwam dit seizoen tot tien wedstrijden. Daarin scoorde hij twee keer. De tweede seizoenshelft in Duitsland begint over een kleine twee weken.

Assassin's Creed III-DLC vanaf morgen verkrijgbaar


Vanaf morgen kunnen liefhebbers van de game Assassin's Creed III aan de slag met een nieuwe DLC, genaamd The Battle Hardened Pack.  Deze DLC richt zich op de multiplayer mode en bevat o.a. nieuwe maps en personages.

The Battle Hardened Pack heeft drie nieuwe maps en personages:

• Drie nieuwe personages 
- Influential Governor
- Resilient Highlander
- Fearsome Coyote Man

• Drie nieuwe maps 
- Lush
- Moody
- Embattled 

Gamers met een seizoenspas kunnen de DLC gratis binnen slepen. Voor degene zonder seizoenspas is de DLC verkrijgbaar voor 800 MS  punten op Xbox 360. Bezitters van PS3 en pc kunnen de DLC verwachten tussen 9 en 15 januari. 

Brad Pitt actief op Chinese Twitter

Brad Pitt heeft zich aangemeld bij de Chinese versie van Twitter. "Het is de waarheid. Yep, ik kom eraan", schreef de 49-jarige acteur maandag op zijn geverifieerde account op Sina Weibo. Wat Pitt precies bedoelt met zijn bericht of waarom hij zich heeft aangemeld, is niet bekend.

Het bericht van de acteur werd al snel meer dan dertigduizend keer doorgestuurd en inmiddels heeft Pitt al meer dan honderdduizend volgers. Ook werd er duizenden keren gereageerd door Chinese fans.

Pitt mag al jaren China niet meer in. De acteur werd na zijn rol in de film Seven Years in Tibet door de Chinese overheid verbannen. In de film uit 1997 zou het Chinese regime te negatief zijn neergezet.

Elizabeth Olsen genomineerd voor talenten-Bafta

Elizabeth Olsen maakt kans op de Bafta voor veelbelovend talent. De Amerikaanse actrice is genomineerd naast de Britse Andrea Riseborough, bekend van W.E., The Dark Knight Rises-actrice Juno Temple, de Indiase Life of Pi-acteur Suraj Sharma en de Zweedse Alicia Vikander, die dit jaar doorbrak met haar rol in A Royal Affair.

Tot en met 8 februari kunnen Britten online stemmen op hun favoriet. Vorig jaar was er nog kritiek op de talentenprijs van de Bafta's omdat alleen mannelijke acteurs waren genomineerd. Toen ging de prijs naar de Britse acteur Adam Deacon. Eerdere winnaars waren James McAvoy, Shia LaBeouf, Tom Hardy en Kristen Stewart.

Olsen, de 23-jarige zus van de beroemde Olsen-tweeling Mary-Kate en Ashley, was in 2011 te zien in de beklemmende thriller Martha Macy May Marlene en had vorig jaar rollen in het drama Red Lights naast Robert De Niro en de komedie Liberal Arts van How I Met Your Mother-acteur Josh Radnor.

De winnaar van de EE Rising Star Award wordt bekendgemaakt tijdens de Bafta-uitreiking van de British Academy of Film and Television Arts op 10 februari.

Eerste blik Pixar-short The Blue Umbrella

Mensen die naar een film van Pixar gaan worden voor de hoofdfilm getrakteerd op een kleine animatie. De video die meestal tussen de vijf á acht minuten duurt lijkt ook deze keer weer een vermakelijke film te worden.

De animatie heet The Blue Umbrella en is het regiedebuut van Saschka Unseld, die zich van de camera- en productieafdeling binnen Pixar omhoog pitchte met zijn idee. Om ons nieuwsgierig te maken heeft de animatiestudio een kort fragmentje vrijgegeven van wat we kunnen verwachten.

Het doel van The Blue Umbrella is volgens Pixar dat het realistisch gebracht moet worden, ook al zijn het paraplu’s. Sommige scènes van de kleine animatie duurde tussen de 20 á 30 uur per frame om te renderen. "We hebben bij Pixar nog nooit geprobeerd om iets te maken dat zo realistisch lijkt,"  zo vertelde John Lasseter aan Wall Street Journal. "Wij probeerden die dingen te simuleren in een computeranimatie, maar de waarheid is dat we tot voor kort niet de rekenkracht hadden of algoritmes gebruikten die slim genoeg waren om nog realistischere beelden te maken." Deze laatste verklaring komt van Pixar technology officer Steve May.

The Blue Umbrella is gemaakt door de 36-jaar oude Saschka Unseld, die heeft gewerkt in de camera- en productieafdeling van Pixar sinds 2008. Unseld is trots op zijn project die dit jaar in de bioscoopzalen gaat draaien. "De zes minuten durende film gaat over een blauwe paraplu die flirt met een rode paraplu en, in een poging om dat flirterige te behouden, wordt uitgedaagd door weer en wind."

De short is te zien voor de film Monsters University die op 10 juli 2013 verschijnt.

Ayew uit selectie Ghana gezet

Bondscoach Kwesi Appiah heeft Andre Ayew uit de Ghanese selectie voor de African Cup of Nations verwijderd. De speler kwam niet opdagen bij de medische keuring.

De speler van Olympique Marseille raakte vorige week op de training geblesseerd aan zijn dijbeen. Hij gaf er daarna de voorkeur aan zich te laten behandelen bij zijn club. De Ghanese bondscoach was het daar niet mee eens. "Ik moet zo wel mijn definitieve selectie inleveren, En ik weet dus niet zeker of hij fit is." Ghana mist hierdoor flink wat ervaring, de buitenspeler speelde al 44 interlands voor The Black Stars.

De Afrika Cup begint zaterdag 19 januari in Zuid-Afrika, Ghana speelt haar eerste wedstrijd een dag later tegen Congo-Kinshasa. Wil je er meer weten? FOK!sport schreef een uitgebreide voorbeschouwing.

[Upd] Hans en Grietje jagen in bloederige trailer

Hans en Grietje zijn nog nooit zo bloederig geweest. Ontmoet de twee bekende helden uit het bekende sprookje, die vijftien jaar na dato van hun kindertrauma een baan hebben gemaakt.

Vijftien jaar na het traumatische incident bij het gemberkoekhuisje waarbij ze bijna het leven lieten zijn de tweeling Hansel (Jeremy Renner) en Gretel (Gemma Arterton) volwassen geworden. Ze zijn nu gespecialiseerde premiejagers die op jacht zijn naar heksen. Eén van die heksen terroriseerde hen op jonge leeftijd.

Naast Renner en Arterton zijn onder meer Famke Janssen en Peter Stormare te zien. Hansel and Gretel: Witch Hunters draait vanaf 28 februari de bioscoop te zien.

Update 15.15 uur

Wij hebben ook de poster van Hansel and Gretel: Witch Hunters ontvangen. Klik op de afbeelding voor een groter format van de afbeelding.

Bloederige Carrie op nieuwe poster

Carrie keert dit jaar weer terug in de bioscoop. Om ons warm te maken voor de naderende release heeft Sony Pictures afgelopen weekend een zeer bloederige poster vrijgegeven van de horrorfilm.

Een hervertelling van het klassieke horrorverhaal over Carrie White (Chloë Grace Moretz), een verlegen meisje dat uitgesloten wordt door haar schoolgenoten en wordt beschermd door haar streng gelovige moeder (Julianne Moore). Nadat de pesterijen zijn hoogtepunt bereiken op Carries schoolfeest, gebruikt ze haar telekinetische krachten om wraak te nemen.

Carrie verschijnt op 13 juni in de Nederlandse bioscoop.

Zieke Velthuizen niet met Vitesse naar Spanje

De selectie van Vitesse is maandag zonder keeper Piet Velthuizen naar Spanje vertrokken voor een trainingskamp. De eerste doelman is ziek. Mogelijk reist hij later deze week alsnog richting Orihuela.

Vitesse zal tijdens het trainingskamp twee oefenwedstrijdenspelen . Dinsdag komt de Arnhemse club uit tegen het Spaanse Orihuela CF, drie dagen later is Mouloudia club d'Alger uit Algerije de tegenstander.

De ploeg van trainer Fred Rutten presteerde tijdens de eerste helft van het seizoen boven verwachting. Vitesse is de huidige nummer vijf van de Eredivisie met vijf punten achterstand op koploper PSV.

Nintendo overweegt free-to-play-opties voor toekomstige titels

Satoru Iwata heeft laten weten dat Nintendo nauwlettend de free-to-play-markt in de gaten heeft gehouden. Maar dat betekent niet dat je straks gratis een Mario-game kunt binnenhalen en moet betalen voor extra pakjes en dergelijke.

In een interview met het Japanse financiële dagblad Nikkei, heeft directeur van Nintendo Satoru Iwata het volgende gezegd. "We [as an industry] can now do distribution by digital means as well as micro-transactions, and the ways to obtain money through supporting entertainment have increased."

"I have no intention of denying charged games or the free-to-play model. If we were to talk about if Nintendo were to do that, however, I do not [have] much inclination to do that with Nintendo’s established well-known products, where people trust their interesting-ness."

Iwata noemt bijvoorbeeld de downloadable content van New Super Mario Bros. 2 als voorbeeld van hoe Nintendo op dit moment met zijn grote teen het water aan het voelen is, voordat het bedrijf helemaal het water in gaat. 

"We will not have a proverbial door to full enjoyment that can only be unlocked via payment. However, this is separate from, say, having something where because there are people who want more stages to play in Mario games, we will create new courses for those people and charge for them."

Wat gevestigde series betreft zegt Iwata dat het bedrijf niet zo snel met nieuwe betaalmethodes zal gaan komen, maar dat het wellicht wel voor iets afwijkende modellen kan kiezen. 

"For new titles with no established base, if, in the process of development, we found it to suit the free-to-play model, we might follow that route, or we might do something like ‘cheap-to-play’."

"Our sales methods have been freed up and I have no desire to extinguish that freedom. If we were to release something like that, it is not a betrayal but the birth of an interesting idea through our new found freedom, that’s all. I am not talking about changing how we sell Mario or Pokémon."

Het is dus nog maar even afwachten op wat voor manier Nintendo de nieuwe markten omhelst.

Kijkers Jeugdjournaal: Achtste-Groepers beste film

Achtste-Groepers Huilen Niet is door de kijkers van het NOS Jeugdjournaal gekozen tot beste speelfilm van 2012. Dat laat producent Rinkel Film maandag weten. De jeugdige kijker verkoos de Nederlandse jeugdfilm boven andere grote publieksfilms als Mees Kees en Skyfall.

Voor Achtste-Groepers Huilen Niet was 2012 een fantastisch jaar. Zo werd de film onder meer onderscheiden met het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. Dit jaar staat Achtste-Groepers Huilen Niet volop in de internationale belangstelling. De film draait op internationale festivals als het International Children's Film Festival Bengaluru in India, Gioffini in Sao Paulo in Brazilië en het toonaangevende BUFF International Children and Young People's Film Festival in Malmö in Zweden. Daarnaast gaat de Noorse remake van de film in maart in productie.

De film van Dennis Bots, het scenario is van de hand van Karin van de Holst-Pellekaan, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De 8-jarige Ankie kan vanwege leukemie niet meedoen met het schoolvoetbaltoernooi. Uiteindelijk bedenkt zelfs Joep, die voetbal niets voor meisjes vindt, een plan om haar toch mee te kunnen laten genieten.

Meer dan 40 miljard downloads in App Store

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat klanten meer dan 40 miljard apps hebben gedownload, waarvan bijna 20 miljard alleen al in 2012. Met ruim 2 miljard downloads was december een recordmaand in de App Store, die meer dan 500 miljoen actieve accounts heeft.

Het betreft 40 miljard unieke downloads, exclusief herhaalde downloads en updates. Ontwikkelaars wereldwijd hebben meer dan 775.000 apps geproduceerd voor alle iPhone-, iPad- en iPod touch-gebruikers. Daarvan zijn er 300.000 speciaal voor iPad geschreven. Apple in totaal ruim 7 miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars van deze apps.

"Het was een ongelooflijk jaar voor onze iOS-ontwikkelaars", vertelt Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. "Ze hebben meer dan 7 miljard dollar aan de App Store verdiend. Ook in de toekomst krijgen ze van ons een optimaal ecosysteem aangereikt, zodat ze de meest innovatieve apps ter wereld kunnen blijven maken."

In 2012 werd de game Temple Run van het familiebedrijfje Imangi Studios meer dan 75 miljoen keer gedownload. De freemium-titels DragonVale en Clash of Clans van respectievelijk Backflip Studios en Supercell, twee gameontwikkelaars in opkomst, brachten samen meer dan 100 miljoen dollar in het laatje. Nieuwe voorzieningen als Uber, Flipboard, HotelTonight en AirBnB mochten zich verheugen in de belangstelling van miljoenen iOS-gebruikers. Bedrijven als Electronic Arts, Ubisoft, Autodesk, Marvel en Major League Baseball breidden hun iOS-aanbod verder uit, terwijl ontwikkelaars als Bad Robot Interactive van JJ Abrams en Bottle Rocket de grenzen van iOS-apps weer verder verlegden.

"Dat onze game Temple Run in 2012 zo goed aansloeg, kwam voor ons totaal uit de lucht vallen", aldus Keith Shepherd, medeoprichter van Imangi Studios. "Wij wilden alleen maar een leuk, niet al te moeilijk spelletje maken, maar toen de game eenmaal in de App Store stond, vloog hij over de virtuele toonbank. Het afgelopen jaar werd Temple Run meer dan 75 miljoen keer gedownload op een iOS-apparaat."

"Ons succes op het iOS-platform overtreft onze stoutste verwachtingen", vertelt Samir Hanna, vice president Consumer Products van Autodesk. "Om Autodesk bij iPhone-bezitters te promoten, zijn we klein begonnen met de app SketchBook. Drie jaar later hebben we een aanbod van 20 iOS-apps, die meer dan 50 miljoen keer zijn gedownload. En dat aanbod zullen we in de toekomst verder uitbreiden met nieuwe creativiteits- en ontwerptools, zowel voor beroeps- als gewone gebruikers."

Apple iPads

Crysis 3 komt niet naar Wii U

Cryteks algemeen directeur, Cevat Yerli, heeft bekendgemaakt dat het schietspel Crysis 3 niet naar Wii U komt. Volgens Yerli ligt dit echter niet aan hem, aangezien dit afspraken betreft die Electronic Arts met Nintendo heeft gemaakt.

Yerli geeft wel aan dat hij het tof zou vinden als Crysis 3 wél op Nintendo's nieuwste zou verschijnen, maar dat dit een "business decision between EA and Nintendo" is.

"I’d love to see it on Wii U but what I love to see and what gets done at the end of the day are two different things. Even so, I could initiate it but someone has to sell it, right? If that business decision doesn’t make sense, or seems to not make sense for them, it’s… not possible for us to make it. We can’t publish ourselves, and that’s the bottom line."

Op 22 februari komt het spel uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Life of Pi mooiste filmposter 2012

De filmposter van het avonturendrama Life of Pi van Ang Lee is verkozen tot winnaar van de TV Krant Filmposter Award 2012. Dat laat de organisatie maandag weten. Lezers konden via Facebook hun stem uitbrengen. De poster van de Amerikaanse studio The Refinery kreeg bijna elfduizend stemmen van de in totaal 61.323, iets meer dan vorig jaar en daarmee een nieuw record.

Op de overheersend oranje poster is een enorme tijgerkop te zien. Deze loopt onderaan over in een eindeloze, spiegelgladde oceaan waarop een zelfgebouwd vlotje met de hoofdpersoon Pi en een reddingsboot met een Bengaalse tijger drijven. De Indiase Pi overleeft in de boekverfilming een schipbreuk met een stel dieren en blijft al gauw alleen over met een tijger, met wie hij maandenlang op zee ronddobbert.

Het verschil met de tweede poster in de ranglijst, The Dark Knight Rises, is aanzienlijk. Het affiche van de Batman-film wist bijna 7700 stemmen in de wacht te slepen. The Hunger Games stond met 7363 stemmen op de derde plaats. Martha Marcy May Marlene en Snow White and the Huntsman maakten de top 5 compleet, zij behaalden 5541 en 5389 stemmen.

De winst van Life of Pi is opmerkelijk, daar de film pas sinds 20 december in de Nederlandse bioscopen draait en de stemming al op 4 december van start ging. Inmiddels heeft de film al ruim 175 duizend bezoekers getrokken.

Het is voor de tweede keer op rij dat een poster van een film van Warner Bros de Nederlandse prijs wint. Vorig jaar werd de poster van de balletfilm Black Swan tot winnaar verkozen.


Life of Pi mooiste filmposter 2012 (Foto: Novum)

Liberace-film 'te gay' voor Hollywood

Regisseur Steven Soderbergh heeft lang moeten leuren om zijn biografische film Behind the Candelabra over pianist Liberace van de grond te krijgen. Hij kreeg de ene afwijzing na de andere omdat het scenario 'te gay' zou zijn. "Niemand wilde het maken", vertelt hij aan de Amerikaanse filmsite The Wrap. Uiteindelijk werd de film opgepikt door de betaalzender HBO.

Soderbergh had Michael Douglas en Matt Damon al binnengehaald voor de hoofdrollen en zocht nog vijf miljoen dollar voor de productie. "Ze vonden de film te gay", vertelt Soderbergh. "Dit was overigens nadat Brokeback Mountain was uitgebracht", voegt de Magic Mike-regisseur daaraan toe. De film over twee homoseksuele cowboys was een groot succes in 2005.

Douglas speelt in Behind the Candelabra de homoseksuele pianist Liberace. Zijn jarenlange relatie met Scott Thorson, gespeeld door Matt Damon, eindigde in een pittige rechtszaak. Uiteindelijk moest Liberace Thorson 95 duizend euro, een paar auto's en twee honden geven. De excentrieke pianist overleed in 1987 aan de gevolgen van aids.

"Ik stond perplex", gaat Soderbergh verder. Hij vindt het onbegrijpelijk dat geen enkele studio het aandurfde de film te maken. "Ze waren bang." Betaalzender HBO zendt het biografische drama later dit jaar uit. HBO Nederland zendt Behind the Candelabra waarschijnlijk in de herfst uit.


Liberace-film ?te gay? voor Hollywood (Foto: Novum)

Schwarzenegger: geen verband schietfilms en geweld

Arnold Schwarzenegger ziet geen verband tussen gewelddadige films waarin vuurwapens worden gebruikt en werkelijke tragedies waarbij mensen worden neergeschoten. "Het ene is entertainment, het andere is een serieuze tragedie die je verstand te boven gaat", zei de acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De voormalig gouverneur van Californië, die zijn oude carrière van actiester weer heeft opgepakt, werd aan de tand gevoeld naar aanleiding van het bloedbad dat vorige maand op een basisschool in het Amerikaanse stadje Newtown plaatsvond. Hierbij vonden twintig scholieren en zes leerkrachten de dood.

"Ik denk dat we de zaken gescheiden moeten houden", gaat de 65-jarige Schwarzenegger verder. "Natuurlijk moeten we een dergelijk voorval heel goed analyseren en kijken wat wij als maatschappij kunnen doen om herhaling te voorkomen."

De Oostenrijkse Eik heeft er nooit een geheim van gemaakt een voorstander van wapenbezit te zijn, maar is ook openlijk voorstander van strengere Amerikaanse wapenwetten, waarbij kopers beter worden gescreend. "Kunnen we betere wapenwetten krijgen? Als er een maas in de wet zit, moeten we daarnaar kijken."

"Moet een moeder vuurwapens verzamelen en met haar kinderen gaan schieten?", vraagt Schwarzenegger zich hardop af. "We moeten elk detail bekijken, dat zijn we onze mensen verschuldigd. We moeten de zaak juist niet politiek maken."

Schwarzenegger maakte vorig jaar zij rentree als acteur in de harde actiefilm The Expendables 2. Hij is vanaf 7 februari te zien als bijna gepensioneerde sheriff in The Last Stand en zijn bajesdrama The Tomb en politiethriller Ten zijn ook al zo goed als afgerond.


Schwarzenegger: geen verband schietfilms en geweld (Foto: Novum)

Adam Ant wil Franco of Law in eigen biopic

Adam Ant ziet James Franco en Jude Law wel zitten als hoofdrolspelers in de biografische film die hij over zijn eigen leven wil maken. "De grootste uitdaging is dat ze mij moeten kunnen nadoen tijdens mijn zeer fysieke punktijd", zegt de Londense zanger tegen de Britse boulevardkrant Daily Star.

Franco en Law mogen dan grote Hollywoodnamen zijn, Ant is nog lang niet overstag en heeft een stevig eisenpakket. "Ik laat niemand mij spelen tenzij ze om kunnen gaan met het gevaar en de seksualiteit van die begindagen."

De 58-jarige rocker vindt die begindagen veruit het interessants van zijn carrière. "Ik wil dat de film zich focust op de punk, en niet daarna toen ik succesvol werd. Die begindagen zijn het mooist. Als je eenmaal binnenkomt bij Top of the Pops wordt het allemaal nogal gewoontjes."

Of Ant, die al in vele tv-series en kleine films speelde, zelf ook in de film gaat acteren, is onbekend. Wanneer de film in productie moet gaan is ook nog onduidelijk.

Bètaregistratie Final Fantasy XIV: A Realm Reborn open

Heb je zin om mee te doen met de bèta van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn? Dan kan dat wanneer je een pc of PlayStation 3 hebt. De Europese registratiesite is nu open en klaar voor gebruik.

Op de website staat het volgende te lezen:

"Players who met the Legacy campaign requirements can participate in the beta test starting from phase 1 and are not required to apply. However, we ask players who wish to participate in the PlayStation 3 beta test to apply for it."

"If you applied to be a PlayStation 3 beta tester for FFXIV Version 1.0 and were selected to test the Windows version instead, you need not apply again to test the PS3 version—your original application will be reconsidered when we start selecting PS3 testers."

"However, if you wish to be considered as a Windows PC tester, we ask that you apply specifically for that."


Stekelenburg in gesprek met AS Roma

Maarten Stekelenburg gaat dinsdag samen met zijn zaakwaarnemer in gesprek met de clubleiding van AS Roma. De doelman wil duidelijkheid over zijn toekomst bij de club.

Stekelenburg is in Rome zijn basisplaats kwijtgeraakt aan de Urguguayaanse sluitpost Mauro Goicoechea. Ook zondag zat de voormalige keeper van Ajax op de bank tijdens de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Napoli.

"We hebben dinsdag een gesprek met de directie waarin we elkaar goed in de ogen gaan kijken", zegt zaakwaarnemer Rob Jansen in gesprek met Voetbal International. "Als daaruit blijkt dat deze situatie aanhoudt, dan zijn we weg. Maarten is immers niet naar Rome gekomen om op de bank te zitten."

Stekelenburg wil minuten blijven maken om ook bij het Nederlands elftal in beeld te blijven. "Er wordt gekeken naar het Nederlands elftal, het WK en zijn carrière op zich. Maarten is geen doelman die op de bank bij AS Roma gaat zitten", zei Jansen eerder al.

Stekelenburg is bezig aan zijn tweede seizoen bij AS Roma. In Rome heeft hij een contract tot de zomer van 2015. Eerder werd de keeper van Oranje al in verband gebracht met clubs als AC Milan en Fulham.

Dode vrouw in woning Landgraaf, vriend aangehouden

Een 51-jarige man uit Landgraaf heeft maandagochtend de politie gebeld met de mededeling zijn vriendin te hebben gedood. Agenten troffen daarop in de woning van het stel de dode vrouw aan. De man is aangehouden en wordt verhoord, meldt de politie.

De melding van de dode vrouw in de woning aan de Achter het Klooster in de Limburgse plaats kwam rond 10.00 uur bij de politie binnen. Hoe de vrouw, wier identiteit nog niet is bekendgemaakt, om het leven is gekomen wordt onderzocht.

[Video] Het dartbord raken blijkt zeer lastig

Het dartbord raken blijkt zeer lastig, zo bleek zondagavond tijdens het BDO WK Darts. In de partij tussen Wesley Harms en Rune David gebeurde iets opmerkelijks. De excentrieke Noor gooide zijn pijl op de grond in plaats van op het bord.

David heeft zich voor het WK geplaatst via het kwalificatietoernooi oktober vorig jaar. Harms wist de eerste rondepartij met 3-1 te winnen.


Je kunt er geen pijl op trekken...

Nederlanders keken in 2012 meer televisie

Nederlanders keken vorig jaar gemiddeld drie uur en zestien minuten televisie. Dat is vijf minuten meer dan het jaar ervoor, meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag. De toename van tweeënhalf procent wordt onder meer verklaard door de vele sportevenementen van afgelopen zomer en door slecht weer in april.

Het EK voetbal trok de meeste kijkers. Het best bekeken televisieprogramma in 2012 was de wedstrijd van Oranje tegen Portugal, met een kleine acht miljoen kijkers. Pas op de zevende plek staat een programma dat niets met het EK te maken had. Boer Zoekt Vrouw werd op 23 september bekeken door 4,3 miljoen Nederlanders.

Het marktaandeel van de publieke omroepen in de avonduren steeg van 34,3 procent naar 37,7 procent. Dit is ongeveer evenveel als in 2010, toen het WK voetbal en de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Het marktaandeel van RTL Nederland daalde vorig jaar van 30,2 procent naar 28,5 procent, wat weer een fractie meer is dan in 2010. Dat van SBS daalde van 19,3 procent naar 17,0 procent.

Oerlemans blij met Engels succes Sterren Springen

Reinout Oerlemans is tevreden over de kijkcijfers van de eerste uitzending van Splash! Zaterdag keken 6,3 miljoen mensen naar de Engelse versie van Sterren Springen. Splash! was hiermee in Engeland volgens hem het best bekeken programma van de dag.

"We zijn ontzettend blij met het succes van Sterren Springen in Engeland", laat producent Reinout Oerlemans in een verklaring weten. "Het blijft prachtig om in een van de belangrijkste tv-landen zo'n show te maken. Erg inspirerend om daar te kunnen werken. Toen ik zondagochtend terugvloog vanuit Engeland was ik erg trots toen ik van ITV de kijkcijfers doorkreeg."

De eerste aflevering van Sterren Springen trok in augustus in Nederland nog 1,4 miljoen kijkers, en was het populairste entertainmentprogramma van de dag. Tijdens opnames en trainingen voor het SBS-programma, waarin bekende Nederlanders van de duikplank springen, raakten verschillende kandidaten gewond. Zo belandden onder anderen Kimberley Klaver, Emile Ratelband en Patty Brard in de lappenmand.

Eyeworks verkocht het format van Sterren Springen ook al aan de Verenigde Staten. Oerlemans schatte eerder dat sterren straks in vijftig landen van de duikplank gaan. "Volgens mij is een Nederlands programma nog nooit zo snel aan zoveel landen verkocht", zei de tv-maker tegen De Telegraaf.

[NBA] Oklahoma en Miami doen goede zaken

De basketballers van Oklahoma City Thunder en Miami Heat hebben zich in de NBA opnieuw van hun beste kant laten zien. Oklahoma pakte de leiding in de Western Conference door met 104-92 bij Toronto Raptors te winnen. Miami gaat aan kop in het oosten na een eenvoudige 99-71 zege op Washington Wizards.

Oklahoma had de zege voor een groot deel te danken aan Russell Westbrook en Kevin Durant, die respectievelijk 23 en 22 punten voor hun rekening namen. Bij Miami was LeBron James opnieuw de grote man. Hij was goed voor 24 punten en zeven assists. Vorig seizoen stonden Miami en Oklahoma tegenover elkaar in de NBA-finale. Miami won de best-of-sevenserie toen met 4-1.

Overige uitslagen:
Miami - Washington 99-71
Detroit - Charlotte 101-108 (na verlenging)
Phoenix - Memphis 81-92
LA Lakerse - Denver 105-112


Oklahoma en Miami doen goede zaken (Foto: Novum)

Lam en geit misbruikt op kinderboerderij Texel

Op een kinderboerderij in Den Burg op Texel zijn een lam en een geit seksueel misbruikt. De medewerkers hebben aangifte gedaan, meldt een woordvoerder van de politie maandag.

Met kerst werd een lam van enkele maanden oud door medewerkers van kinderboerderij Kotex aangetroffen met bloed op haar geslachtsdelen, licht de zegsman toe. Enkele dagen later gebeurde hetzelfde met een geit.

De politie onderzoekt de incidenten en roept getuigen op zich te melden.

Juventus heeft interesse in Drogba

Juventus heeft laten weten in Didier Drogba een versterking te zien. De Italiaanse topclub overweeg de aanvaller deze maand over te nemen van Shanghai Shenhua.

Sinds afgelopen zomer is Drogba actief bij de Chinese club, maar hij wil alweer graag terugkeren naar Europa. "We zijn op de hoogte van de situatie van Drogba, maar nu moeten we kijken of een deal financieel ook mogelijk is", aldus algemeen directeur Beppe Marotta.

De koploper in der Serie A zou een bedrag van 5,5 miljoen euro over hebben voor de Ivoriaanse spits. Drogba zou in Turijn een contract tot juni 2014 kunnen tekenen. Juve heeft behalve Drogba ook Fernando Llorente van Athletic de Bilbao op het oog als aanvallende versterking.

Strootman: "Niet bezig met andere dingen"

Kevin Strootman wordt de laatste tijd steeds vaker met een transfer in verband gebracht. De middenvelder van PSV houdt zich er niet te veel mee bezig.

Strootman heeft zich bij PSV ontwikkeld tot vaste kracht. Niet alleen in Eindhoven, maar ook bij het Nederlands elftal. Zijn ontwikkeling is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Zo werd hij al vaker in een adem genoemd met clubs als Manchester United en AC Milan.

"In het voetbal zijn er altijd geruchten", zegt Strootman op de clubwebsite van PSV. "Het is goed dat je naam genoemd wordt, maar ik speel voor PSV en wil met die club kampioen worden. Dus met andere dingen ben ik momenteel niet bezig."

Strootman deed zijn uitspraken op een persconferentie in aanloop naar een oefenwedstrijd tegen SCG Munagthong United. "We willen morgen een goede wedstrijd spelen. Ik weet niet hoe lang iedereen gaat spelen, dat bepaald de trainer. Maar als je speelt, geef je je voor de volle 100%", aldus Strootman.

'Falende driehoek Haren moet aftreden'

Gemeente, politie en justitie in Haren hebben gefaald in hun optreden rond Project X en daarom moeten de verantwoordelijke gezagsdragers opstappen. Dat vindt oud-officier van justitie, en inwoner van Haren, Henk Marquart Scholtz. Hij diende zondag een klacht in tegen de verantwoordelijken binnen de driehoek vanwege onder meer 'ernstig plichtsverzuim en zeer laakbare nalatigheid'.

Volgens de gepensioneerde officier van justitie is het bevoegd gezag op de bewuste 21 september en in de aanloop naar de avond toe, 'in zeer ernstige mate in gebreke gebleven'. Ook verwijt Marquart Scholtz de bestuurders dat zij lange tijd geen blijk hebben gegeven van 'enig inzicht in het eigen falen'.

"Het wordt tijd dat de verantwoordelijken publiekelijk hun excuus aanbieden aan de bevolking van Haren. Burgemeester Rob Bats heeft op televisie toegegeven dat Haren onvoldoende voorbereid was, maar van een mea culpa is nooit sprake geweest", licht de oud-officier van justitie, nog actief als plaatsvervangend raadsheer in de rechtbank in Den Haag, telefonisch toe.

Volgens Marquart Scholtz was al twee weken voor de bewuste avond bekend dat het 21 september mogelijk uit de hand zou kunnen lopen. Ook had het bestuur in Haren beter moeten kijken wat er gebeurde bij eerdere Project X-feesten in onder meer Hamburg en Houston. Ook de aankondigingen van feestgangers op sociale media en de toestroom van mensen richting Haren die vrijdag, hadden een aanwijzing moeten zijn voor het bestuur.

Marquart Scholtz hekelt het tekort aan ME-inzet en vraagt zich af waarom geen traangas of waterwerpers zijn ingezet. Ook vraagt hij zich af hoe het mogelijk was dat toegangswegen naar Haren niet tijdig werden afgesloten.

De burgers zijn volgens hem door de gemeente, politie en justitie in de steek gelaten. Marquart Scholtz, wiens eigendommen geen schade opliepen tijdens de Facebook-rellen, wil dat de bestuurders opstappen en zo de eer aan zichzelf houden. "Immers, aan slappe, besluiteloze en falende gezagsdragers hebben de burgers niets", aldus de oud-officier van justitie.

Het onderzoek naar de Facebook-rellen door de commissie Cohen wilde Marquart Scholtz niet afwachten. "Daarmee koopt de minister van Justitie tijd, zodat bij de presentatie van de resultaten alle commotie rondom de rellen is doodgebloed."

Het Project X-feest ontstond toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.

[Dakar] Jury geeft Sainz alsnog zege

Autocoureur Carlos Sainz heeft ook de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De autocoureur verloor gisteren tijdens de 242 kilometer lange proef weliswaar 21 minuten, maar de jury besloot deze tijd niet mee te rekenen.

Sainz kampte met problemen aan de gps-installatie en kon zodoende een controlepost niet vinden. Dit was volgens de Spaanse autocoureur niet de schuld van de navigator, iets waar de directie van de Dakar Rally in mee ging.

Daardoor eindigt Sainz alsnog als eerste. Stéphane Peterhansel, die gisteren als eerste de eindstreep haalde, werd daardoor naar de tweede plek verwezen. Ook in het algemeen klassement kreeg Sainz de eerste plek terug.

Argos met Kittel en De Kort in Down Under

Argos-Shimano neemt de Duitse topsprinter Marcel Kittel en Koen de Kort mee naar de Tour Down Under, die 22 januari begint in Adelaide. In de Australische etappekoers maakt de Nederlandse wielerploeg zijn debuut als ProTeam in een wedstrijd uit de UCI Word Tour.

Naast Kittel en De Kort heeft manager Iwan Spekenbrink nog vijf renners geselecteerd. Dat zijn Albert Timmer, de Zweed Jonas Ahlstrand, de Australiër William Clarke, de Fransman Yann Huguet en de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg.

Argos met Kittel en De Kort in Down Under
Argos met Kittel en De Kort in Down Under (Foto: ANP)

'China wil einde aan werkkampen'

De Chinese overheid wil stoppen met de heropvoedingskampen waar gedwongen arbeid plaatsvindt. In de kampen zitten gevangenen tot 4 jaar opgesloten, zonder dat zij voor de rechter zijn verschenen.

Nog dit jaar moet het systeem van 'heropvoeding door arbeid' worden veranderd. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua maandag.

China heeft ongeveer 350 heropvoedingskampen, waar ongeveer 160.000 mensen gevangen zitten. Sinds de jaren 50 pleitten hoge ambtenaren, advocaten en activisten voor hervormingen, maar pas nu wordt er door de overheid over gesproken. Het plan wordt gezien als een eerste stap richting hervormingen, beloofd door de nieuwe partijleider Xi Jinping.

'China wil einde aan werkkampen'
'China wil einde aan werkkampen' (Foto: ANP)

Coolblue wil meer online en fysieke winkels

Coolblue, een onderneming met meer dan tweehonderd webshops, zag de omzet vorig jaar met 48 procent toenemen naar 168 miljoen euro. In 2013 verwacht het bedrijf verder te groeien naar een omzet van minimaal 200 miljoen. Bovendien wil de online retailer dit jaar minimaal honderd internetwinkels openen, ook in nieuwe categorieën.

Om het toenemende aantal shops te bedienen, opent Coolblue binnenkort een nieuw magazijn in de buurt van Tilburg. Er worden eveneens winkels geopend in Amsterdam en Utrecht en in de buurt van Gent. Daarmee komt het aantal fysieke winkels op zeven. Vorig jaar creëerde Coolblue 140 nieuwe banen, onder andere door het openen van nieuwe gespecialiseerde webshops als Pannenstore.nl.

Meisje met de Parel gooit hoge ogen in Japan

Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer heeft veel bekijks getrokken in Japan. Op een reizende tentoonstelling waarin het schilderij te zien is, zijn sinds eind juni 1,2 miljoen bezoekers afgekomen. Dat heeft het Mauritshuis, dat de expositie met 48 stukken uit zijn collectie organiseert, maandag bekendgemaakt.

"Op de eerste dag van de tentoonstelling in Tokyo stonden er zo'n vijfhonderd mensen in de rij te wachten voor openingstijd", zegt directeur Emilie Gordenker in een verklaring. Na het Tokyo Metropolitan Art Museum, reisde de tentoonstelling door naar havenstad Kobe. Daar werd de Japanse toer van de expositie zondag beëindigd.

De volgende stop voor het Meisje met de Parel en de andere topstukken uit het Mauritshuis is de Verenigde Staten. De tentoonstelling trekt tot januari volgend jaar door het land.

Het Haagse museum zelf is gesloten voor een ingrijpende verbouwing, en gaat medio volgend jaar weer open.


Meisje met de Parel gooit hoge ogen in Japan (Foto: Novum)

Justitie Duitsland onderzoekt Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie in Duitsland start een vooronderzoek naar een ingreep van neuroloog Ernst Jansen Steur. De omstreden arts zou bij het afnemen van ruggenmerg in de fout zijn gegaan. Dat meldt de lokale krant de Heilbronner Stimme.

Jansen Steur werkte sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Vorige week werd hij ontslagen toen het ziekenhuis van zijn reputatie hoorde.

In augustus heeft hij bij een 33-jarige vrouw een lumbaalpunctie uitgevoerd, waarbij ruggenmerg is afgenomen. De vrouw zegt in de krant nog weken last te hebben gehad van de ingreep en kon naar eigen zeggen enkele dagen niet eten en bewegen. Justitie in Duitsland gaat bekijken of Jansen Steur de vrouw onnodige pijn heeft toegebracht.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

'Winkeliers betalen te veel voor creditcardgebruik'

Detailhandel Nederland wil dat de politiek actie onderneemt tegen hoge creditcardkosten voor winkeliers. Volgens de branchevereniging kunnen de kosten bij een aankoop van tachtig euro al snel veertig keer hoger liggen dan bij een pinbetaling. Creditcardmaatschappijen zouden daardoor veel meer binnenkrijgen dan zij aan kosten maken.

Winkeliers betalen bij een pintransactie een vaste vergoeding aan de bank. Bij creditcardbetalingen bedraagt de vergoeding een percentage van het aankoopbedrag. Het percentage verschilt per winkelier, maar kan volgens Detailhandel Nederland drie procent bedragen. "Dat is bij een aankoopbedrag van tachtig euro veertig maal hoger dan de zes cent die een pintransactie kost", stelt de organisatie. "Dit is in de huidige economische crisis onverantwoord en onnodig."

Volgens de branchevereniging betalen winkeliers meer dan de daadwerkelijke transactiekosten. "Daardoor betalen winkelier en consument mee aan zaken die niets met betalingsverkeer te maken hebben. Denk aan spaarsystemen en verzekeringen."

De branchevereniging hoopt dat de politiek actie onderneemt om de hoge creditcardkosten in te perken. Dit jaar buigt het Europees Parlement zich over de regelgeving. Detailhandel Nederland wil dat op Europees niveau wordt vastgelegd dat creditcardmaatschappijen alleen nog de werkelijke kosten van de transactie in rekening mogen brengen.

In Nederland liggen de kosten van het betalingsverkeer (pin-, cash- en creditcardbetalingen) een stuk lager dan het Europese gemiddelde. In 2009 bedroegen de kosten 2,4 miljard euro, oftewel 0,42 procent van het bruto binnenlands product. Dat is lager dan het EU-gemiddelde van 0,59 procent.

[Upd] Verongelukte fietster is Pools

Een Amsterdamse vrouw is vrijdag op Hawaï omgekomen bij een val van een klif. Tijdens een fietstocht gleed de 28-jarige voor de ogen van haar vriend en zijn vader van een klif en maakte ze een val van tientallen meters, schrijft het AD maandag.

Uren later vonden hulpdiensten haar lichaam in het dal. Met een helikopter is het lichaam weggehaald. De vakantiegangers fietsten op de Kahekili Highway, een gevaarlijke weg in het westen van het eiland. Bij het naar beneden fietsen is ze de controle over het stuur verloren, zegt een politiewoordvoerder in het AD.

Update 12.38 uur
De omgekomen vrouw kwam in tegenstelling tot de eerdere berichtgeving niet uit Amsterdam, maar is een Poolse die in Nederland woonde, meldt Het Parool. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil omwille van de privacy de woonplaats van de vrouw niet vrijgeven, schrijft de krant. Voorts zou de vrouw geen 28, maar 27 jaar zijn geweest.

Octomom toch weer in de bijstand

Octomom is toch weer in de bijstand beland. De moeder van veertien kinderen wist vijf maanden lang zelf het hoofd boven water te houden, maar Nadya Suleman is toch weer teruggevallen op de overheid.

Bronnen vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat de moeder van een achtling afgelopen week weer een bijstandsuitkering heeft aangevraagd. Ze krijgt in totaal 1.900 dollar per maand. Suleman zou de afgelopen tijd diep in de buidel hebben moeten tasten om haar verblijf in een afkickkliniek te betalen. Ze liet zich eind oktober opnemen om van haar medicijnverslaving af te komen.

Octomom kreeg vorig jaar in maart ook al een bijstandsuitkering, maar kon een paar maanden later zelf haar rekeningen betalen. Suleman verdiende haar centen door te werken in een stripclub en een pikante video op te nemen.

Wind teistert golfkampioenen op Hawaï

Het zit de organisatie van het Tournament of Champions in Hawaï niet mee. Voor de derde opeenvolgende dag konden de golfers hun openingsronde niet afmaken.

Zondag probeerde de organisatie 30 à 45 minuten het spel te hervatten. "Maar toen begon het weer te stormen. De wind blies de ballen zo van de greens af", aldus een woordvoerder. Het gevolg hiervan is dat nog geen enkele speler zijn openingsronde heeft voltooid tot nu toe.

De toernooiorganisatie heeft nu gepland dat er maandag twee rondes gelopen gaan worden en dinsdag de afsluitende derde ronde. Aan het Tournament of Champions mogen alleen spelers meedoen die afgelopen seizoen een PGA-toernooi wonnen.

Twee plaatsen winst Haase op wereldranglijst

Robin Haase is aan een voorzichtige opmars bezig. De hoogst genoteerde Nederlandse tennisser staat op de eerste wereldranglijst van 2013 op de 54e plaats en boekt daarmee twee plaatsen winst. Igor Sijsling levert juist iets in. Hij zakt van de 68e naar de zeventigste positie.

Haase bereikte vorige week tijdens het ATP-toernooi van Chennai de tweede ronde, terwijl Sijsling al na de openingsronde naar huis moest. Dinsdag staan beide Nederlanders in het Nieuw-Zeelandse Auckland tegenover elkaar.

Kiki Bertens steeg op de wereldranglijst van de WTA van de 63e naar de zestigste plaats. Arantxa Rus volgt haar op de voet. Zij steeg van 72e naar zeventig. Michaëlla Krajicek staat precies honderd plaatsen lager.

In de top veranderde er zowel bij de mannen als de vrouwen nagenoeg niets. Novak Djokovic en Victoria Azarenka staan bovenaan. De Serviër en de Wit-Russische voeren ook de plaatsingslijst aan voor de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint over exact een week.

Fries toont piemel in trein

De politie heeft gisteravond een vieze kerel in de kraag gevat op het treinstation van Leeuwarden. De beste man, zelf afkomstig uit de Friese hoofdstad, had in de trein van Zwolle naar Leeuwarden zijn familiewapen getoond aan een treinreizigster.

De 43-jarige Fries verveelde zich tijdens de rit blijkbaar. Om de tijd te doden, haalde hij zijn eenogige slang uit zijn broek en liet deze aan een vrouwelijke medepassagier zien.

De vrouw graaide direct in haar broek en belde 112. Zij had haar ogen goed de kost gegeven, want ze kon een zeer duidelijk signalement van de potloodventer geven. Zodra de man op het station kwam, werd hij door de politie in de boeien geslagen.

Máxima weer uitgeroepen tot Dom Bontje

Prinses Máxima is uitgeroepen tot Dom Bontje 2012. Dat heeft de organisatie Bont voor Dieren bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat de prinses deze dubieuze eer toekomt. Ook in 2004 werd Máxima uitgeroepen tot Dom Bontje.

Bij de jaarlijkse verkiezing, waarbij bekende Nederlanders worden beoordeeld op het dragen van bont, brachten dit jaar bijna twintigduizend mensen hun stem uit. Bont voor Dieren stuurt Máxima een oorkonde en vraagt haar in een brief om in het vervolg af te zien van het dragen van bont.

Máxima hield met 66 procent van de stemmen onder anderen Barbie achter zich. 25 procent van de stemmers koos voor De Oh Oh Cherso-ster. Frans Bauer kreeg negen procent van de stemmen. Bekende Nederlanders als Britt, Yes-R, Robert ten Brink en Nance waren in eerste instantie ook genomineerd, maar gaven direct al aan spijt te hebben van hun keuze om bont te dragen.

Incidenten op spoor op eerste dag na vakantie

Op de eerste dag na de kerstvakantie is het treinverkeer in de ochtendspits op diverse plaatsen verstoord geraakt. Treinen reden met vertraging door wisselstoringen en aanrijdingen, meldt een woordvoerder van de NS maandag. De aanpassingen in de dienstregeling die maandag werden ingevoerd zorgden niet direct voor grote problemen, aldus een woordvoerder van de NS.

Op de trajecten Den Haag-Tilburg en Nijmegen-Oss liepen treinen vertraging op door wisselstoringen. Tussen Haarlem en Den Haag vond een aanrijding met een persoon plaats, waardoor reizigers vertraging opliepen. Ook tussen Arnhem en Dieren werd iemand aangereden. Veel drukker dan verwacht was de spits maandagochtend echter niet, aldus de zegsman.

De NS waarschuwde zondag voor een drukke ochtendspits omdat veel mensen na de kerstvakantie weer met de trein naar werk of school gaan en omdat de dienstregeling na de grote wijzigingen van 9 december opnieuw iets werd aangepast. Vertreksporen op diverse stations werden gewijzigd en vertrektijden zijn iets vervroegd. Daarnaast zijn enkele spitstreinen langer gemaakt.

Google-topman op bezoek in Noord-Korea

Google-topman Eric Schmidt reist maandag via Beijing naar Noord-Korea. Het gaat om een privéreis en humanitaire missie, zei Bill Richardson, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico en reisgenoot van Schmidt.

"Dit is geen reis voor Google, maar ik weet zeker dat hij geïnteresseerd is in sommige economische kwesties daar, zoals het aspect van de sociale media", aldus Richardson, die in het verleden een keer of twintig de reis naar het stalinistische land ondernam. "We spreken met Noord-Koreaanse politieke leiders. We spreken met Noord-Koreaanse economische leiders, legerleiders. We bezoeken een aantal universiteiten. We hebben het bezoek niet georganiseerd. Ze zullen ons laten weten wat het reisschema is zodra we daar aankomen."

Het vierdaagse bezoek heeft in de Verenigde Staten kritiek losgemaakt. Enkele weken geleden vuurde Noord-Korea een langeafstandsraket af waarmee een satelliet in een baan om de aarde werd gebracht. Washington was verbolgen over de rakettest, die in strijd zou zijn met resoluties van de Verenigde Naties die moeten voorkomen dat Pyongyang een kernwapen vervaardigt.

"We zijn niet van mening dat de timing van het bezoek bevorderlijk is en ze zijn zich daar zeker bewust van", zei woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Victoria Nuland vorige week.

Bronnen bij de delegatie van Schmidt zeiden dat het bezoek al gepland was voor de omstreden rakettest. De Google-topman spreekt vaak over het belang van wereldwijde internettoegang en -technologieën.

In zijn nieuwjaarstoespraak zette de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un een aantal nieuwe doelen uiteen, waaronder de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van zijn land. Die ontwikkelingen moeten bijdragen aan de economische groei in 2013.

In de grote steden in Noord-Korea wint het gebruik van mobiele telefoons en computers terrein. Desondanks hebben Noord-Koreanen slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web. Het internet is nog altijd aan strikte censuur onderhevig.

Chinese journalisten staken tegen censuur

Journalisten van het vooraanstaande liberale Chinese weekblad Southern Weekly zijn in staking gegaan om te protesteren tegen censuur. Vorige week werd een nieuwjaarsboodschap van de krant herschreven, zodat die een ode aan de Communistische Partij werd.

Dat meldde de Britse omroep BBC maandag. Het is zeer uitzonderlijk dat journalisten op deze manier tegen de censuur protesteren.

De leiding van het blad heeft in twee brieven aangedrongen op het ontslag van het hoofd propaganda in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Voor het gebouw van het weekblad in Guangzhou, de hoofdstad van Guangdong, demonstreerden maandag talrijke mensen ter ondersteuning van de stakende journalisten.

'Toivonen overweegt bij PSV te blijven'

Ola Toivonen blijft mogelijk ook na dit seizoen verbonden aan PSV. De Zweed overweegt zijn vertrekwens nog even in de ijskast te zetten.

Toivonen, momenteel herstellende van een zware blessure, wil met PSV in de Champions League uitkomen. Mochten de Eindhovenaren zich niet kwalificeren voor het miljoenenbal, dan vertrekt de middenvelder mogelijk alsnog. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Overigens is de Zweed niet van plan om op dit moment zijn contract te verlengen. De huidige verbintenis van Toivonen loopt medio 2014 ten einde. Hij wil zich eerst concentreren op het herstel van zijn blessure. Mogelijk maakt de Zweed in februari of maart zijn rentree voor PSV.

Afleveringen The Walking Dead verkopen goed

In totaal zijn ruim 8,5 miljoen episodes verkocht van het avonturenspel The Walking Dead. Gamebedrijf Telltale ziet vooral veel groei bij zijn mobiele games. Dat heeft het bedrijf gezegd in een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het avonturenspel is in vijf losse afleveringen op de markt gebracht.

Het avonturenspel is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. "Vooral bij de iPhone- en iPad-versies zien we de impact wanneer de show op televisie is", zei Conners in het interview. The Walking Dead is ook verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Telltale heeft met The Walking Dead een groot succes geboekt, en is al bezig met een tweede seizoen van de gameserie.


Afleveringen The Walking Dead verkopen goed

Nvidia maakt eigen handheld voor games

Fabrikant van videokaarten Nvidia komt in het tweede kwartaal van 2013 met een eigen handheld voor games die draait op Android 4. Onder de codenaam 'Project Shield' hebben ze vlak voor de start van de CES in Las Vegas het product aangekondigd.

Project Shield omvat een controller met daaraan een tablet welke dichtgeklapt kan worden. Het scherm is 5" en ondersteunt resoluties tot 720p. De knoppen zijn zoals we mogen verwachten: analoge sticks die klikbaar zijn, een dpad, een home-button, analoge triggers en gekleurde facebuttons.

Eén van de belangrijkste punten van Project Shield is de grafische Tegra 4-chip van Nvidia zelf. Deze chip is de volgende generatie mobiele chips en volgt Tegra 3 op welke onder andere in de Asus Transformer Prime zit en in Ouya komt.

Naast gamen vanaf het apparaat zelf moet het ook mogelijk worden om vanaf je pc te streamen. Zo zou je in theorie al je Steam-games moeten kunnen spelen. De stream-functie is vergelijkbaar met hoe Wii U games vanaf de console naar de controller stuurt.

Wanneer we precies met deze nieuwe handheld kunnen spelen en hoeveel we er voor moeten neerleggen is op dit moment nog niet bekend. In de onderstaande video kun je zien hoe het apparaat is opgebouwd en zien we ook wat gameplaybeelden van een Mech-game.

Van den Brom: "Zou eer zijn om bij Ajax aan het roer te staan"

John van den Brom zou bij Ajax worden gezien als de man die op lange termijn Frank de Boer moet opvolgen. De coach is vereerd met het gerucht. "Dat is een heel mooi compliment", zegt Van den Brom in De Telegraaf.

"Voor de kerst was ik een dag op De Toekomst en dat was zo leuk. Marc Overmars, Edwin van der Sar, Frank en Ronald de Boer, Bryan Roy, Fons Groenendijk en Michel Kreek gaven me het gevoel dat ik nooit was weggeweest."

Van den Brom volgt Ajax op de voet. "De ontwikkelingen in Amsterdam heb ik gevolgd en als ik het zo van een afstand zie, denk ik dat Ajax op de goede weg is. De voetbalvisie is weer bepalend voor het geheel."

Bij het Ajax van België, Anderlecht, kan Van den Brom ervaring opdoen voor een mogelijke baan in Amsterdam. "Ajax en Anderlecht lijken in heel veel opzichten op elkaar. Ik zal Ajax niet anders laten voetballen dan onder Frank, ben niet voor niets hoofd opleidingen geweest. Het zou een eer zijn ooit bij Ajax aan het roer te staan. Maar dat is toekomstmuziek, want voorlopig heb ik het veel te goed naar mijn zin bij Anderlecht en heeft Ajax een prima trainer."

Verdachten verkrachting India voorgeleid

Vijf mannen die verdacht worden van de verkrachting van een studente in New Delhi zijn maandag voorgeleid. De vijf zijn aangeklaagd voor moord, verkrachting en andere misdrijven. Ze kunnen de doodstraf krijgen.

De zaak wordt naar verwachting maandag doorgestuurd naar een rechtbank die haar in behandeling zal nemen.

Een zesde verdachte is 17 jaar oud en wordt waarschijnlijk door de jeugdrechter berecht. Hij kan maximaal drie jaar in een heropvoedingsinstituut krijgen.

Volgens een aanklager blijkt uit DNA-tests dat het bloed van het slachtoffer overeenkomt met bloedvlekken die op de kleding van alle verdachten is aangetroffen.

Excuses Chinese stad voor lekkage in drinkwater

Het bestuur van de Chinese stad Changzhi heeft zijn excuses aangeboden voor de late melding van een chemische lekkage waardoor drinkwater in de buurstad Handan verontreinigd raakte. De burgemeester van Changzhi ging maandag op een persconferentie door het stof, meldde persbureau Xinhua.

De vervuiler had het stadsbestuur op 31 december ingelicht over de lekkage, maar dat onderschatte de ernst aanvankelijk. Volgens Xinhua had de stad het provinciebestuur eigenlijk binnen twee uur op de hoogte moeten stellen. Zaterdag werd de lekkage pas bekend. Toen had al zo'n negen ton in een rivier gelekte aniline de drinkwatervoorraad van Handan verontreinigd.

Aniline is een grondstof die gebruikt wordt bij de vervaardiging van synthetische kleurstoffen en kan giftig zijn voor de mens.

Kim-Lian van der Meij alweer zwanger

Kim-Lian van der Meij is in verwachting van haar derde kind. "Deze derde is hartstikke gepland en hartstikke welkom", zegt de musicalster maandag tegen De Telegraaf. Kim-Lian heeft met de Zweedse producent Daniël Gibson een 4-jarige dochter Ronja en zoon William, van 2 jaar.

"Het eerste trimester was pittig", vertelt de 32-jarige actrice, die in juli is uitgerekend. "Ik was flink misselijk en moe. Maar nu is duidelijk de volgende fase aangebroken. Ik voel me geweldig en ben blij dat ik eindelijk dit mooie nieuws kan gaan delen."

Kim-Lian, die momenteel in de musical Shrek de rol van prinses Fiona speelt, had de laatste tijd moeite om haar zwangerschap te verbergen. "Mijn pak komt steeds een beetje strakker te zitten. En dat al na drie maanden!", zegt ze. "Ook was het lastig uit te leggen aan collega's dat ik me niet zo lekker voelde en behoefte had aan meer rust tussendoor."

De zangeres wilde altijd al een groot gezin. Of er hierna nog een kindje komt, durft ze niet te voorspellen. "Voor mijn gevoel is het nu zwaarder dan de twee eerdere keren. En mijn man Daniël wil wel vijf kinderen", vertelt Kim-Lian. "Dat lijkt me een beetje veel. Maar goed, zeg nooit nooit. Ik ben nu 32 jaar, dus leeftijdtechnisch zou het moeten kunnen."

Munsterman: "Geen gekke dingen doen"

FC Twente gaat zich deze maand niet op de transfermarkt begeven. Dat stelt voorzitter Joop Munsterman maandag in TC/Tubantia.

Volgens Munsterman is er geen geld om grote aankopen te doen in januari. Dat zou betekenen dat Jaja Coelho en Filip Djuricic, beiden in beeld als winterversterkingen bij de titelkandidaat, niet naar Enschede komen. "Wij hebben in de zomer al veel gedaan en in de competitie hebben we alles overleefd", zegt Munsterman.

"We dachten in de winterstop zo’n beetje rond de derde plek te staan, maar we zijn nu koploper. Dus waarom nu gekke dingen doen? We hebben gewoon het geld niet, ook niet om spelers te huren."

FC Twente deelt de koppositie met PSV, dat een beter doelsaldo heeft en daarom aan de leiding gaat.

Stelling: 'Tweedehandsverkopen blokkeren beperkt vrijheid consument'

Sony heeft onlangs een patent toegewezen gekregen waarmee ze de mogelijkheid hebben om software te koppelen aan een gebruiker. Op deze manier zouden ze theoretisch de verkopen van tweedehands games en/of films kunnen tegengaan.

Dit idee van Sony roept veel weerstand op en de stelling voor vandaag is dan ook:

Het blokkeren van tweedehandsverkopen beperkt de vrijheid en rechten van de consument.

Man van 90 trouwt 15-jarig meisje

Een 90-jarige man uit Saoedi-Arabië is onlangs in het huwelijksbootje gestapt met een 15-jarig meisje. Lang heeft de oude baas niet van zijn droomhuwelijk kunnen genieten. Het tienerbruidje is namelijk gillend teruggerend naar haar ouders.

In het kader van 'ouwe bok zoekt jong blaadje' besloot de beste man onlangs een tienermeisje te huwen. De bruidsschat van 65.000 riyal, ruim 13.000 euro, vormde voor hem geen probleem. En al snel werd het huwelijk tussen de twee tortelduifjes voltrokken.

Eenmaal na de huwelijksgeloften wilde de hoogbejaarde man graag gebruikmaken van zijn aanwinst. Het tienermeisje schrok hier zo van, dat ze naar haar kamer rende en zichzelf hierin opsloot. "Hier bleef ze twee dagen zitten, waarna ze naar haar familie vluchtte", zo berichten Arabische media.

De bedrogen bruidegom is woedend. Hij heeft gezworen naar de rechtbank te stappen om het geld van de bruidsschat terug te eisen. Volgens hem speelt zijn bruidje onder een hoedje met haar moeder.

Dortmund verlengt contracten Subotic en Bender

Borussia Dortmund heeft de contracten van Neven Subotic en Sven Bender opengebroken. De Duitse titelhouder verlengde de verbintenis van Subotic met twee jaar tot de zomer van 2016. Bender lag al tot die tijd vast, maar kreeg er een seizoen bij tot medio 2017. Dat maakte Dortmund zondag bekend.

Succescoach Jürgen Klopp is content met het langer vastleggen van zijn twee spelers. "Ik ben erg blij dat ook deze jongens op de ingeslagen weg verder willen gaan." Eerder verlengden ook Mario Götze, Mats Hummels, Jakub Blaszczykowski, Mitch Langerak en Lukasz Piszczek hun contracten al voor langere tijd.

Servisch international Subotic is al jaren een vaste waarde in de defensie van Dortmund. Hij startte dit seizoen vijftien van de zeventien competitieduels in de basis. De 24-jarige Subotic kwam in de zomer van 2008 over van FSV Mainz 05 en speelde sindsdien 138 competitieduels.

De een jaar jongere Bender wordt met regelmaat opgesteld, maar heeft nog geen vaste plaats. Dit seizoen mocht hij in de Bundesliga zevenmaal vanaf het vertrek starten en was hij een keer invaller.

De drievoudig Duits international was half november eveneens invaller in de oefeninterland tegen Nederland. Bender, wiens tweelingbroer Lars bij Bayer Leverkusen speelt, dient sinds de zomer van 2009 de huidige nummer drie van Duitsland.

Vrouw omgebracht in Hellendoorn

Bij de aanhouding van een vermoedelijke inbreker heeft de Twentse politie zondagnacht in Hellendoorn een omgebrachte vrouw gevonden. De politie onderzoekt wat de aangehouden 48-jarige man met haar dood te maken heeft, zegt een politiewoordvoerder.

Rond 02.30 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken bij een juwelier aan de Smidsstraat. Agenten gingen op zoek en zagen op De Bloeven een man voor een huis staan die aan het signalement voldeed. In het huis werd de dode vrouw gevonden. Wat de aanleiding voor de agenten was om in het huis te kijken kon de woordvoerder niet zeggen.

Jaap de Witte stopt met 3JS

Jaap de Witte moet vanwege een neurologische aandoening stoppen met de 3JS. "Ik kan mijn hand niet meer naar behoren aansturen", vertelt de Volendamse muzikant aan De Telegraaf. Jaap wordt opgevolgd door zijn zoon Jan.

"Na veelvuldig onderzoek en een operatie aan mijn linkerhand, die tevergeefs bleek, is vastgesteld dat ik een neurologisch probleem heb", vertelt de 58-jarige muzikant. "Het signaal vanuit mijn hersenen wordt niet meer doorgegeven naar mijn vingers. Dat frustreerde me zo, dat ik de laatste tijd met een grote boog om mijn gitaar heen liep."

De Witte noemt het een ramp voor een gitarist. "De laatste twee optredens gingen zo slecht dat ik dacht: dit kan zo niet verder. Met veel moeite heb ik daarna de knoop doorgehakt", vertelt de muzikant, die het naar eigen zeggen niet meer kon verbloemen. "Voor mij werd optreden iets waar ik zo tegenop ging zien, dat ik als persoon, zowel thuis al op het podium, ook de leukste niet meer was."

Donderdag start de theatertour de 3JS, Bronnen. "Jaap gaat deze toer nog meedoen, alleen zal hij geen gitaar meer spelen", vertelt zijn collega Jaap Kwakman. "Wel doet hij zijn zangpartijen en andere dingen." Zo kunnen fans afscheid nemen van Jaap. "Ik weet niet of ik het droog zal houden", vertelt De Witte, die doorgaat met nummers schrijven en componeren. "Dat kan je ook zonder dat je vingers willen."

'Militairen gekort door nieuw loonstrookje'

Militairen worden per direct tot vijf procent gekort op hun inkomen. Dat komt volgens het AD door een verandering rond de ziektekostenbijdrage. Die geldt voor alle Nederlanders, maar pakt voor de militairen verkeerd uit.

Het loonstrookje is met ingang van dit jaar eenvoudiger gemaakt. Dat moet werkgevers veel rompslomp besparen. De ziektekostenbijdrage wordt nu bijvoorbeeld verrekend met de loonbelasting. Daar merken de meeste werknemers niets van, maar militairen hebben een aparte ziektekostenregeling. Daardoor worden de ziektekosten bij hen niet verrekend met de loonbelasting en valt die belasting dus hoger uit.

Het afgelopen weekeinde kregen alle vijftigduizend militairen een brief waarin de gevolgen worden uitgelegd. Dat leidde volgens de militaire vakbond ACOM tot honderden verontruste reacties. Voorzitter Jan Kleian spreekt in de krant van 'geklungel van de bovenste plank'. Defensie had volgens de bonden meer aandacht moeten hebben voor de bijzondere positie van militairen.

Achter de schermen hebben de vakbonden de afgelopen maanden vergeefs geprobeerd de maatregel terug te draaien. In de brief aan de militairen wordt volgens voorzitter van vakbond AFMP Wim van de Burg de suggestie gewekt dat de korting het gevolg is van de economische crisis. "Terwijl ze zelf hebben geblunderd in de ontwerpfase van het nieuwe loonstrookje", zegt hij in de krant. Dat heeft volgens hem veel kwaad bloed gezet.

Defensie zegt in de krant met een oplossing te komen door de terugval te dempen met vijftig miljoen euro uit eigen budget. De terugval zou dan nog maar anderhalf procent zijn. De vakbonden zijn niet tevreden omdat nog altijd sprake is van een terugval en omdat het geld uit het eigen budget moet komen. Zij vrezen dat dit andere bezuinigingen tot gevolg heeft.

[Dakar] De Rooy: "Een fantastische special"

Gerard de Rooy boekte gisteren zijn tweede etappezege in de Dakar Rally. Daardoor verstevigde hij zijn leidende positie in het algemeen klassement. Na afloop van de proef sprak De Rooy van "een fantastische special".

"Voor de trucks was dit een fantastische special: lekker vlot, mooi zand. Bij het waypoint dat niemand kon vinden, hebben wij ook een kwartier rondgereden. Robby Gordon, Erik Wevers, Erik van Loon: iedereen reed daar door elkaar", liet De Rooy weten.

Hij vervolgt: "We hadden vrij vlot in de gaten dat we er links uit moesten. Hans Stacey reed met ons mee; die heeft daar veel tijd gewonnen. Helaas heeft hij die tijd later weer verloren. Kort voor het einde van de proef viel onze dieseldruk weg en konden we niet harder dan 80 kilometer per uur in plaats van 140. We hadden dus nog meer tijd kunnen pakken."

Stacey eindigde op maar liefst 25 minuten achterstand van De Rooy in de achterhoede. "Op 50 kilometer voor de finish kwamen we bij een rivierbedding. Ik reed in het spoor van Gerard toen de rand van de bedding wegzakte bij mijn voorwiel. Daardoor zakte ik scheef in de rivierbedding. We hingen daar een beetje onhandig op half zeven, maar Miki Biasion kon ons snel weer recht trekken", legt Stacey uit.

"We hebben daar een half uurtje verloren. Dat is jammer, want die win je niet zomaar terug. Zonder dat akkefietje had ik de etappe waarschijnlijk gewonnen. Het is me blijkbaar niet gegeven", aldus de nummer twee van vorig jaar bij de trucks.

'Nieuwe Bizarre Creations game was in de maak'

De voormalige baas van Bizarre Creations, Chris Davie, heeft op zijn Tumblr-pagina twee videos gepost van een nog niet aangekondigde game. Hij noemt het niet Blur 2, maar het lijkt er verdacht veel op. In het eerste filmpje laat hij weersomstandigheden zien tijdens het racen. De tweede film laat een nieuwe tweede game-engine zien die nog niet gebruikt is.

Davie heeft het volgende er op te zeggen: “When we were told the project was being canned and that the studio was facing closer, I bloody mindedly decided to keep working on the art on this track, so much work had gone into the game already, it seemed a shame that nobody would get to play a finished track, even the dev team, so my goal was to get this Dubai track as close to final as I could before the lights went out for good.” 

Davie geeft nog verder aan dat de tracks nog niet af zijn. Zo ontbreken er nog objecten die kapot kunnen en een deel van het landschap.

'Treinmachinisten gaan zuinig rijden'

Treinmachinisten van de NS krijgen de komende tijd training in zuinig rijden. Zij krijgen in de cockpit instructies op welke baanvakken ze de trein van de elektriciteitsleiding kunnen loskkoppelen om hem uit te laten rollen, schrijft De Telegraaf vandaag.

De veiligheid en de punctualiteit van de dienstregeling blijven voorop staan, zegt het spoorwegbedrijf in de krant. Uit een proef zou blijken dat met het vaker laten uitrollen van de treinen veel geld kan worden bespaard. Dit jaar moeten alle 2850 machinisten daarom zuiniger leren rijden.

Waar het mogelijk is rollen de treinen straks zonder stroom het station binnen. Door met het volle gewicht af te remmen, zou er een dynamowerking ontstaan die energie oplevert. Dat moet jaarlijks vele tonnen kilowatt aan gratis energie opleveren. Dit betekent echter niet dat de prijzen voor treinkaartjes omlaag gaan.

Spoorwegbond FNV zegt in de krant enthousiast te zijn over het plan. "Het ziet er goed uit", zegt bestuurder Roel Berghuis. Wel tekent hij aan dat zuiniger rijden geen invloed mag hebben op de concentratie van de machinisten. "Denk daarbij aan het missen van seinen."

Patriots op weg naar Turkije

De Nederlandse Patrioteenheden vertrekken maandag naar Turkije. De luchtafweerraketten worden maandag vanuit hun thuisbasis in Vredepeel (Limburg) naar de Eemshaven in Groningen gereden voor scheepstransport. Naar verwachting arriveert het materieel op 22 januari in Turkije.

De Patriots gaan Turkije beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië. De eerste militairen vertrekken dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. De hoofdmacht volgt op 21 januari.

Patriots op weg naar Turkije
Patriots op weg naar Turkije (Foto: ANP)

Assad vangt bot met toespraak

Ook de Verenigde Staten en Egypte hebben zware kritiek geleverd op de Syrische president Bashar al-Assad na de toespraak die hij zondag in Damascus hield. Eerder haalden Groot-Brittannië en de Europese Unie al uit.

Assad noemde de oppositie in zijn rede voor duizenden aanhangers "vijanden van God en marionetten van het Westen". De rebellen die al bijna twee jaar zijn verwikkeld in een bloedige strijd met zijn troepen noemde hij "moordenaars". Assad sloot onderhandelingen met de gewapende opstandelingen uit. "Het is een conflict tussen het volk aan de ene kant en moordenaars en criminelen aan de andere kant", aldus de president in zijn eerste openbare toespraak sinds maanden.

Woordvoerder Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de toespraak van Assad ,,een nieuwe poging om zich aan de macht vast te klampen.” De Verenigde Staten willen dat Assad aftreedt. Die mening is ook de Egyptische president Mohammed Mursi toegedaan. Hij vindt dat Assad voor het Internationaal Strafhof terecht moet staan voor het plegen van oorlogsmisdaden, zo zei hij tegen CNN.

Eerder uitten de Europese Unie en Groot-Brittannië al zware kritiek. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, beschuldigde Assad ervan hypocriet te zijn. Diens hervormingsvoorstellen deed hij via Twitter af als loze beloften waar niemand intrapt. EU-buitenlandchef Catherina Ashton liet via een woordvoerder weten dat Assad moet opstappen wil er een politieke oplossing komen van het bloedige conflict.

Volgens de VN zijn er tot nu toe meer dan 60.000 mensen omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.

Assad vangt bot met toespraak
Assad vangt bot met toespraak (Foto: ANP)

'Horeca speelt in op zuinige consument'

De Nederlandse horeca speelt goed in op de zoekzocht naar 'goedkoop' van de consument. Zo is een gemiddeld driegangenmenu in Nederland flink in prijs gedaald. In 2012 betaalde de restaurantbezoeker daarvoor 27,45 euro, een daling van ruim 15 procent in 1 jaar tijd.

Deze conclusie trekt het Food Service Instituut Nederland (FSIN) op basis van de analyse van marktgegevens op de vakbeurs Horecava die maandag in de Amsterdamse RAI is begonnen.

Nederlanders gaven vorig jaar in totaal 43 miljoen euro (0,1 procent) meer uit aan eten en drinken. Dat is vooral te danken aan de consumptie thuis, die steeg met 242 miljoen. "Vooral dankzij de supermarkten. Hun omzet steeg met 511 miljoen euro, ofwel 1,8 procent. Speciaalzaken zagen hun verkoopcijfers echter dalen met 179 miljoen."

Buiten de deur werd wel minder geld besteed aan eten (-1,1 procent), maar dat was minder dan gevreesd. Over de hele linie, inclusief horeca, bedroeg de daling 199 miljoen euro. De totale consumentenuitgaven daalden met 2,1 miljard (-0,9 procent).

De dalingen van de 'buitenhuisconsumptie' zijn vooral te wijten aan het extreem lage consumentenvertrouwen waardoor die de hand op de knip houden, stelt FSIN. Dit betekent dat ze ook minder vaak buiten de deur eten. Toch is het percentage consumenten dat ook dit jaar minder wil uitgeven aan eten buiten de deur, gezakt van 63 procent naar 57 procent. Op duurzame artikelen zoals meubels, tv's en auto's wordt meer bezuinigd.

De consument ziet buitenhuis eten kennelijk wel als iets dat bij de gewenste manier van leven hoort, concludeert FSIN. Daar profiteren vooral ondernemers van met een aantrekkelijk prijs-kwaliteitsaanbod. De klassieke horecaondernemers (met een relatief duur aanbod) lijden het meest, aldus het onderzoek.

'Horeca speelt goed in op zuinige consument'
'Horeca speelt goed in op zuinige consument' (Foto: ANP)

Twee kinderen omgekomen bij brand in Maastricht

Bij een brand in Maastricht zijn zondagnacht twee kinderen omgekomen. Hun moeder raakte gewond en is opgenomen in een ziekenhuis, meldt het Limburgs Dagblad.

De brand in het rijtjeshuis aan de Aalmoezenier Roumenstraat brak rond 01.45 uur uit. De vriend van de moeder en vader van het oudste kind was volgens de krant niet thuis.

Twee omliggende woningen zijn ontruimd. De huizen zijn beschadigd en het is nog niet bekend wanneer de bewoners terug kunnen.

Voor de buurtbewoners is slachtofferhulp ingeschakeld.

Mansfield ziet Suárez niet als valsspeler

Mansfield Town werd zondag door Liverpool uitgeschakeld in de FA Cup. De handsbal van Luis Suárez was geen reden voor manager Paul Cox om de spits te bekritiseren.

Vijfdedivisionist Mansfield kon goed meekomen met Liverpool en wist de schade lange tijd te beperken tot één tegendoelpunt. Suárez wist de voorsprong in de tweede helft te verdubbelen. Voorafgaand aan zijn treffer raakte de spits de bal met de hand. Volgens de arbitrage deed de Uruguyaan dat niet met opzet, waardoor de 0-2 bleef staan.

Cox voelt zich niet bestolen door Suárez of de arbitrage. "Ik vind Suárez geen valsspeler. Het zou ook niet chic zijn om te zeggen dat hij dat wél zou zijn. Als wij zo hadden gescoord, hadden we het ook gewoon geaccepteerd. Dit is de charme van de FA Cup. Soms heb jij geluk, soms niet", relativeert de manager van Mansfield Town.

"Wat Suárez deed, was denk ik een reflex. Hij is een doelpuntenmaker en doelpuntenmakers willen altijd scoren, hoe dan ook. Hij is gewoon een geweldige speler. Ik zou elke week willen betalen om hem te zien spelen. Hij is briljant en we zijn blij dat we hem in dit land hebben", zei Cox tegen Sky Sports.

FOK! wat een weer...Overal weer bewolkt

Goedemorgen! Een schitterende dag was het gisteren in het westen en noordwesten van het land en ik geef eerlijk toe dat ik dat absoluut niet voorzien had. Doordat de wind toenam ontstond er een groot opklaringsgebied boven de Noordzee en daar profiteerden de kustprovincies dus van. Ik zag dat gebeuren, maar ik dacht dat het gebied met opklaringen meteen weer vol zou gaan lopen met nieuwe bewolking.

In de opklaringen ontstond gisteravond plaatselijk mist en laaghangende bewolking en zodoende beginnen we dag overal weer grijs. Dit blijft waarschijnlijk de hele dag zo en ook in de zonnige gebieden van gisteren is de kans erg klein dat de zon er nog doorheen komt. Op veel plaatsen kan er ook wat lichte regen of motregen vallen en met 9 graden blijft het erg zacht weer. De wind stelt heel weinig voor.

De weerkaarten beginnen er op langere termijn wat kouder uit te zien Details zijn nog heel lastig te geven, want er zitten nog een aantal addertjes onder het gras. De eerstkomende dagen verlopen nog overwegend bewolkt en de kans op regen neemt iets toe. Pas vanaf vrijdag gaan de temperaturen wat naar beneden toe.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar [email protected] en de weercrew maakt je weer wijzer.

Noord-KaapStrakblauwe lucht boven Zuid-Afrika. Wijhenke maakte deze mooie foto.Captain's Log, Stardate 20131.3

“Data, analyse.”
“De warpdrive is uitgevallen door de klap, alsook vrijwel alle andere vitale systemen, op levensondersteuning na. Tevens worden we met 800 km/u richting een planeet geslingerd; zijdelingse impact verwacht in 120 seconden.”
“Welke planeet?”
“Sensoren indiceren dat we zijn aanbeland in het Alphakwadrant, Sector 001, Sol. Op de planeet voor ons meet ik zeven miljard menselijke wezens. Het lijkt erop, dat we op aarde aankoersen. We are going home, Sir.”

'Ook Boulahrouz gaat scheiden'

Na Rafael van der Vaart gaat ook collega-voetballer Khalid Boulahrouz scheiden. Dat heeft zijn vrouw Sabia gezegd tegen Bild, meldt het boulevardblad maandag. Sabia vierde oud en nieuw met Van der Vaart en diens aanstaande ex Sylvie Meis. Op het feestje zou Van der Vaart zijn vrouw een klap hebben gegeven.

Tegen Bild zegt Sabia Boulahrouz: "Het klopt. Ons huwelijk bestaat niet meer. Khalid en ik pasten op den duur niet meer bij elkaar. We waren simpelweg te verschillend. Maar we zijn nog niet gescheiden."

Khalid en Sabia Boulahrouz leerden elkaar in 2005 kennen. Ze hebben samen twee kinderen. Tijdens het Europees kampioenschap van 2008 kreeg Sabia een miskraam. Het Nederlands elftal speelde daarom met rouwbanden tijdens de kwartfinale tegen Rusland.

Bild: ook Boulahrouz gaat scheiden
Bild: ook Boulahrouz gaat scheiden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
N-iX doet veel
review
NBA 2K19
preview
Blood Bowl: Death Zone
review
Immortal: Unchained
review
The Meg
preview
Transference
©FOK.nl e.a.