Jaap de Witte stopt met 3JS

Jaap de Witte moet vanwege een neurologische aandoening stoppen met de 3JS. "Ik kan mijn hand niet meer naar behoren aansturen", vertelt de Volendamse muzikant aan De Telegraaf. Jaap wordt opgevolgd door zijn zoon Jan.

"Na veelvuldig onderzoek en een operatie aan mijn linkerhand, die tevergeefs bleek, is vastgesteld dat ik een neurologisch probleem heb", vertelt de 58-jarige muzikant. "Het signaal vanuit mijn hersenen wordt niet meer doorgegeven naar mijn vingers. Dat frustreerde me zo, dat ik de laatste tijd met een grote boog om mijn gitaar heen liep."

De Witte noemt het een ramp voor een gitarist. "De laatste twee optredens gingen zo slecht dat ik dacht: dit kan zo niet verder. Met veel moeite heb ik daarna de knoop doorgehakt", vertelt de muzikant, die het naar eigen zeggen niet meer kon verbloemen. "Voor mij werd optreden iets waar ik zo tegenop ging zien, dat ik als persoon, zowel thuis al op het podium, ook de leukste niet meer was."

Donderdag start de theatertour de 3JS, Bronnen. "Jaap gaat deze toer nog meedoen, alleen zal hij geen gitaar meer spelen", vertelt zijn collega Jaap Kwakman. "Wel doet hij zijn zangpartijen en andere dingen." Zo kunnen fans afscheid nemen van Jaap. "Ik weet niet of ik het droog zal houden", vertelt De Witte, die doorgaat met nummers schrijven en componeren. "Dat kan je ook zonder dat je vingers willen."