Frituurpan lijkt oorzaak fatale brand Maastricht

De woningbrand waarbij zondagnacht twee jongens van 3 en 5 jaar omkwamen in Maastricht begon in de keuken. Mogelijk is een frituurpan de oorzaak, laat het Openbaar Ministerie maandag weten. Dat de vader van een van de kinderen de brand heeft gesticht wordt echter niet uitgesloten.

De moeder had zaterdag aangifte gedaan van huiselijk geweld door haar ex- partner, de vader van een van de omgekomen kinderen. Hij zou haar hebben mishandeld en bedreigd en spullen hebben vernield. De officier van justitie gaf direct na de aangifte toestemming om de verdachte aan te houden.

De politie heeft dat zaterdag en daarna geprobeerd, maar de man was tot maandagochtend onvindbaar, waarop hij is aangehouden. De voormalige partner is voorlopig in een cel gezet. Alle mogelijke scenario's worden onderzocht, waaronder brandstichting, aldus het OM.

Toch lijkt de oorzaak de frituurpan te zijn. Hoewel dat nog niet definitief kan worden vastgesteld, komen de bevindingen van de brandweer en forensische politieonderzoekers overeen.

De woning is maandag doorzocht onder leiding van een onderzoeksrechter. Het onderzoek wordt dinsdag vervolgd.

Bij de brand in de rijtjeswoning Aalmoezenier Roumenstraat kwamen twee kinderen van 3 en 5 jaar om het leven. Op hun lichamen wordt dinsdag sectie verricht.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes zegt erg mee te leven met de familie. Hij had een emotionele eerste werkdag in het nieuwe jaar, laat hij via Twitter weten. Hij hoopt dat er dinsdag in de loop van de dag meer duidelijkheid is.