Meer reizigers RET ondanks bezuinigingen

Redactie

Het aantal reizigerskilometers bij de Rotterdamse vervoerder RET is ondanks een reeks bezuinigingen in 2012 met vier procent toegenomen. De toename is vooral te danken aan de Randstadrail, laat het bedrijf maandag weten.

Begin vorig jaar moest vanwege de bezuinigingen het buslijnennet aangepast worden en werden enkele lijnen helemaal geschrapt. Het aantal ritten werd met achttien procent verminderd, wat uiteindelijk tien procent minder busreizigers opleverde. Die daling werd echter ruim gecompenseerd door de groei van de metro, aldus RET.

Het openbaarvervoerbedrijf zag verder het aantal zwartrijders in 2012 dalen tot twee procent. Dat is voornamelijk het gevolg van de invoering van de OV-chipkaart, denkt directeur Petro Peters. "De invoering van de OV-chipkaart is alleen al door dit onverwacht goede en snelle resultaat een succes. De resultaten blijken structureel te zijn", zegt hij in een verklaring.

Volgens RET zorgt ?die kleine harde kern zwartrijders' die nog overblijft wel voor zichtbare overlast en agressie. Hoewel reizigers aangeven zich veiliger te voelen in het openbaar vervoer rondom Rotterdam vindt Peters dat er aandacht, tijd en geld voor dit onderwerp nodig blijft.