Bank of America schikt in hypotheekzaak

Bank of America heeft ruim tien miljard dollar (7,6 miljard euro) uitgetrokken om claims af te kopen voor slechte hypotheekleningen, die waren verstrekt voor het uitbreken van de huizencrisis in de Verenigde Staten. Dat maakte de bank maandag bekend.

Bank of America betaalt 3,55 miljard dollar aan Fannie Mae, de partij die hypotheken van Bank of America's dochteronderneming Countrywide opkocht, verpakte en weer doorverkocht. Daarnaast koopt Bank of America voor 6,75 miljard euro dertigduizend leningen terug die de instelling tussen 2000 en 2008 aan Fannie Mae verkocht.

De leningen hadden oorspronkelijk een waarde van 1,4 biljoen dollar. Het uitstaande bedrag is nu nog driehonderd miljard dollar.

Fannie Mae werd tijdens de hypotheekcrisis in de VS gered door de Amerikaanse overheid. Net als branchegenoot Freddie Mac bezweek de hypotheekopkoper onder de vele slechte hypotheekleningen die in de VS waren verkocht, onder andere door Countrywide. Dat bedrijf werd kort voor het uitbreken van de crisis gekocht door Bank of America.

Bank of America kondigde daarnaast aan twee miljoen hypotheekleningen ter waarde van 306 miljard dollar te verkopen. De verkoop wordt naar verwachting in de loop van dit jaar afgerond.

De regelingen gaan ten koste van 2,5 miljard aan winst voor belasting bij Bank of America in het vierde kwartaal. De rest wordt betaald uit reserves. Volgens topman Brian Moynihan betekenen de regelingen 'significante stappen' in de afhandeling van de erfenis uit de hypotheekcrisis en zorgen ze voor flink minder kosten in de toekomst.


Bank of America schikt in hypotheekzaak (Foto: Novum)