'Kleine middelbare school vaker ondermaats'

Kleine vestigingen van middelbare scholen scoren vaak veel minder goed dat grote vestigingen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Zo'n 16,9 procent van de scholen met minder dan 750 leerlingen presteert onder de maat, terwijl dat bij grotere scholen met meer dan 1500 scholieren ruim 4,5 procent is.

Waarom kleinere scholen vaker ondermaats presteren, is nog niet duidelijk. De VO-raad vermoedt dat grote instellingen het beter doen omdat ze groot zijn. "Om het betaalbaar te houden moet je klassen hebben van gemiddeld 25 leerlingen. Dat lukt grote scholen veel beter", zegt voorzitter Sjoerd Slagter tegen RTL.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zegt dat de overheid meer invloed wil op scholen die het slecht doen. "Als een school zeer zwak is, krijgt die wat mij betreft een jaar om het probleem op te lossen. Als er dan geen verbetering in zit, moet je kunnen zeggen: jongens, zo gaat het niet langer, en moet je over kunnen gaan tot sluiting."

De Inspectie van het Onderwijs heeft een onderzoek ingesteld naar de prestaties van kleine scholen. Zo moet duidelijk worden of de omvang van invloed is op de kwaliteit van het onderwijs.