Barney exit, Van Gerwen door in Minehead

Michael van Gerwen heeft als enige Nederlandse darter de laatste 16 bereikt in de Players Championship Finals in Minehead. Raymond van Barneveld werd vrijdagavond uitgeschakeld. Vincent van der Voort werd in de middag al uitgeschakeld.

Van Gerwen, al enkele maanden uitstekend in vorm, was duidelijk te sterk voor titelverdediger Kevin Painter. Het werd 6-3. De 23-jarige Brabander verloor de eerste leg maar domineerde daarna. Zijn Engelse opponent kwam nog terug van 4-1 tot 4-3, het was een tijdelijke opleving. Van Gerwen sloot af met een 13-darter.

Van Barneveld begon tegen Steve Beaton slecht. Pas bij 0-4 kreeg de Hagenaar de geest. Hij pakte vijf legs op rij. De beslissing kon hij evenwel niet forceren. In de beslissende leg begon de Engelsman met 2x180. De kans op een 9-darter liet hij liggen. Barney had zich kunnen redden door 170 uit te gooien. Dat lukte bijna. Zijn laatste pijl raakte het ijzer van de bull.

Van der Voort moest zijn meerdere erkennen in de Belg Kim Huybrechts. De Noord-Hollander verloor met 3-6, na met 3-2 te hebben voorgestaan. Aan het slottoernooi van de Player Championship,serie mochten de beste 32 spelers van de PC-Order of Merit van de profbond PDC meedoen. De Player Championship bestaat uit 20 vloertoernooien in het Verenigd Koninkrijk en 5 Europese Tours. De winnaar vangt 50.000 Engelse pond, zo'n 62.000 euro.

Speler Speler Score
Ian White Michael Smith 5-6
Colin Lloyd Peter Wright 5-6
Justin Pipe Colin Osbourne 6-3
Kim Huybrechts Vincent van der Voort 6-3
Robert Thornton Mark Walsh 6-1
Terry Jenkins Mervyn King 5-6
Ronnie Baxter Paul Nicholson 6-5
Andy Hamilton Andy Smith 6-2
Dave Chisnall Wayne Jones 0-6
James Wade Brendan Dolan 4-6
Adrian Lewis Richie Burnett 6-3
Michael van Gerwen Kevin Painter 6-3
Raymond van Barneveld Steve Beaton 5-6
Phil Taylor Mark Webster 6-2
Wes Newton Gary Anderson 4-6
Simon Whitlock Jamie Caven 6-3