Kauwboy wint European Film Award

Kauwboy heeft op Malta de European Discovery Award gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste regiedebuut. Het Franstalige drama Amour won zaterdagavond in totaal vier 'Europese Oscars'. Michael Haneke won de prijzen voor beste film en zijn regie van Amour, Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva voor hun acteerwerk.

De jeugdfilm Kauwboy van Boudewijn Koole kwam in februari uit en heeft al talloze prijzen gewonnen. De film over een jongetje dat de dood van zijn moeder moet verwerken, is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars. Amour won eerder op het festival van Cannes de Gouden Palm voor beste film.

De Belgische komedie Hasta La Vista won op Malta de publieksprijs voor beste film. Spionagefilm Tinker Tailor Soldier Spy won twee Europese filmprijzen voor beste componist en ontwerp.

Het drama Shame van de Brit Steve McQueen won ook twee European Film Awards in de technische categorieën cinematografie en montage. Helen Mirren werd geëerd met een European Achievement in World Cinema Award. De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci kreeg ook een oeuvreprijs.

De European Film Awards werden voor de 25e keer uitgereikt. Wim Wenders opende de ceremonie op Malta en comédienne Anke Engelke verzorgde de presentatie. De uitreikers waren vertegenwoordigers uit de filmwereld uit zeventien Europese landen. Voor Nederland reikte Carice van Houten de prijs uit.