Breda trekt stekker uit biomassacentrale

Breda krijgt toch geen biomassacentrale. Het gemeentebestuur is tot de conclusie gekomen dat het niet langer verantwoord is om een dergelijke centrale van zes megawatt te realiseren. Sinds 2008 was al ruim 3,5 miljoen euro uitgegeven aan voorbereidingskosten.

Tijdens overleg tussen corporaties, de gemeente en energiemaatschappij Essent over de mogelijkheden voor verduurzaming van het warmtenet bleek donderdag dat geen van de partijen er nog brood in ziet. Het aantal beoogde nieuwbouwaansluitingen van tweeduizend bleek te hoog gegrepen. Bovendien maken veranderingen in de regels het leveren van 'groene warmte' te duur.

"Hoe moeilijk dit besluit ook is, de risico's van doorgaan zijn te groot", zegt wethouder Selçuk Akinci (GroenLinks). "Alle risico's bij elkaar opgeteld en wetend dat de betrokken partijen op dit moment hun handtekening niet kunnen zetten, betekent dat maar één ding: stoppen nu het nog kan."

De biomassacentrale had eraan moeten bijdragen om Breda in 2044 een klimaatneutrale stad te laten zijn. Het college zoekt alternatieven om de duurzaamheidsambitie alsnog te kunnen realiseren.