AOb wil scherper toezicht op onderwijsfinanciering

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat er meer controle komt op schoolbesturen en de manier waarop zij met overheidsgeld omgaan. Dat stelt de bond zaterdag in een reactie op het uitgelekte conceptrapport over de gang van zaken bij onderwijsgroep Amarantis.

"Inspecteurs zitten in de klaslokalen heel gedetailleerd te kijken of er wel goed wordt lesgegeven. Maar of een schoolbestuur netjes met het overheidsgeld omgaat, wordt nauwelijks gecontroleerd", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Volgens de bond is op internet precies te vinden waar de onderwijskwaliteit zwak is, maar moet je je best doen om er achter te komen welk schoolbestuur onder financiële curatele staat. In totaal zijn er volgens de AOb nu zo'n zeventien schoolbesturen met een verhoogd of hoog financieel risico.

In de politiek is zaterdag geschrokken gereageerd op het rapport over Amarantis. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemt het een 'treurige werkelijkheid'. Hij vindt het schandalig dat schoolbestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan zelfverrijking.

Volgens SP-fractieleider Emile Roemer toont de enorme financiële puinhoop bij Amarantis het failliet aan van de schaalvergroting. "Het moet eens afgelopen zijn met de zelfverrijking door schoolbestuurders die alle ruimte krijgen om onderwijsgeld te verspillen", zegt hij.