Vermeulen: "Gretigheid en honger bij iedereen"

De Nederlandse hockeymannen zijn al bijna anderhalf jaar onafgebroken aan het hockeyen. Maar Oranje-aanvoerder Klaas Vermeulen bespeurt nog geen hockeymoeheid in de ploeg. "Sinds het EK in Duitsland (augustus 2011, red.) hebben we bijna geen rust meer gehad", aldus Vermeulen direct nadat Oranje de openingswedstrijd van de Champions Trophy met 3-1 van Pakistan had gewonnen.

"‘Na het EK begon de competitie, daarna de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland en de oefenstage in Australië. Toen begon de competitie weer en daarna stonden de Olympische Spelen alweer voor de deur. En nu staan we dus weer hier. Ja, het is best veel allemaal en het is lekker dat we over iets meer dan een week eindelijk vakantie hebben."

"Maar voor dit toernooi is iedereen nog fris", zo laat Vermeulen optekenen. "Ik merk dat iedereen nog gretig en hongerig is. Logisch ook, want een Champions Trophy blijft speciaal. En er is natuurlijk ook een nieuwe dynamiek in de ploeg. Sommige jongens spelen pas hun eerste of tweede Trophy en andere spelers – zoals ik – hebben een andere rol, waardoor het ook weer een beetje nieuw is."

Vermeulens nieuwe rol is die van aanvoerder. Een hele verantwoordelijkheid, maar de centrale middenvelder gaat er nuchter mee om. "Het is een hele mooie eer, maar eerlijk gezegd is er voor mij niet veel veranderd. Ik had al natuurlijk vorig jaar ook al een centrale positie en praatte altijd al veel. Alleen wordt er nu naar me geluisterd."