'Bepalen veilige afstand veehouderij onmogelijk'

Het is onmogelijk om een landelijke 'veilige' minimumafstand vast te stellen tussen veehouderijen en woningen. Dat stelt de Gezondheidsraad in een vrijdag gepubliceerd advies. Zo'n afstand is volgens de raad niet te bepalen omdat het niet bekend is tot welke afstand omwonenden van veehouderijen verhoogde gezondheidsrisico's lopen.

Volgens de raad zijn er aanwijzingen dat wonen in de buurt van veehouderijen gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. De aard en omvang van die risico's zijn echter niet precies bekend. Daarom kan ook geen wetenschappelijk onderbouwde norm worden vastgesteld voor een veilige afstand tussen een veehouderij en woningen.

Omwonenden van veehouderijen zijn vaak ongerust over de risico's voor hun gezondheid. De uitbraak van Q-koorts heeft die ongerustheid verder versterkt. Die ongerustheid verdient serieuze aandacht, vindt de raad. Gemeenten zouden daarom lokaal beleid moeten ontwikkelen met minimumafstanden.

Milieudefensie vindt het vreemd dat de raad aanbevelingen doet over afstandsnormen op lokaal en niet op nationaal niveau. "De risico's gelden voor de provincie Noord-Brabant net zo goed als voor de provincie Groningen, dus landelijk beleid is logisch", zegt een woordvoerder.