FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 december 2012

Dode door trein op station Middelburg

Op het station in Middelburg is zondagavond een persoon overleden die tussen een trein en het perron terecht was gekomen. Dat laat de politie weten.

Het voorval deed zich rond 21.00 uur voor. Of het een ongeval betreft of dat het gaat om zelfdoding kan een zegsvrouw van de politie nog niet zeggen. Ook over de identiteit van de dode is nog niets bekend.

Het treinverkeer tussen Goes en Vlissingen ligt stil. Spoorbeheerder Prorail meldt dat reizigers rekening moeten houden met een vertraging van meer dan een uur.

Golddigger trouwt Playboybaas in oude jurk

Crystal Harris draagt tijdens haar bruiloft met Hugh Hefner de jurk die ze vorig jaar al kocht toen ze met hem zou gaan trouwen. Eerder onthulde een bron tegenover de Amerikaanse website Radar Online dat de twee elkaar op oudejaarsavond eeuwige trouw beloven.

De 26-jarige Harris nam vorig jaar in juni enkele dagen voor ze met Hefner zou trouwen de benen. In de zomer werd bekend dat ze haar relatie met de 86-jarige Playboybaas weer nieuw leven had ingeblazen. Volgens de ingewijde komen er minder gasten naar de ceremonie, die plaatsvindt in de Playboy Mansion, dan vorig jaar de bedoeling was.

Spaanse gehandicapten betogen tegen bezuinigingen

Zo'n tienduizend lichamelijk gehandicapte Spanjaarden - velen in rolstoel of met blindengeleidehond - zijn zondag in Madrid de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering. Het snijden in overheidsuitgaven leidt tot de sluiting van centra voor mensen met een handicap en verzorgers komen zonder werk te zitten, aldus de betogers.

De gezondheidszorg in Spanje valt onder de regionale overheden. Veel daarvan gaan onder een zware schuldenlast gebukt. In sommige regio's worden medische centra niet meer betaald, wat ten koste gaat van de dienstverlening. Volgens een van de betogers is de hulp voor gehandicapten ernstig teruggeschroefd of zelfs helemaal verdwenen. "We willen niet veertig jaar terug in de tijd gaan", aldus Manuel Gonzalez.

Eerder op de dag vormden duizenden mensen hand in hand kringen om ziekenhuizen om hun steun te betuigen voor de Spaanse gezondheidszorg. Volgens de autoriteiten toonde de actie aan hoezeer mensen begaan zijn met hun ziekenhuizen, maar zijn de bezuinigingen nodig om ziekenhuizen en andere medische instellingen voor erger te behoeden.

Een blinde betoger, de 54-jarige Francisco Vicente, zei dat de overheid gehandicapte mensen op allerlei manieren negeert. Zo is het voor blinden gevaarlijk om zich in het openbaar vervoer of op de stoep te begeven, aldus Vicente. "We tellen niet mee voor de machthebbers, behalve wanneer ze onze stem willen."


Spaanse gehandicapten betogen tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Beroofd goudtransport CuraÁao was legaal

Het goudtransport dat vrijdagochtend werd overvallen in de haven van Curaçao was legaal. Dat bevestigt de douane van het Caribische eiland. De lading goud op de Summer Bliss werd donderdag al elektronisch ingeklaard, nog voordat het schip de haven binnenvoer.

Het transport werd vrijdag na aankomst spectaculair overvallen in de haven van Willemstad. De overvallers wisten er in de vroege ochtenduren vandoor te gaan met zeventig goudstaven met een gewicht van 216 kilo. Het goud is negen miljoen euro waard.

De lading was op weg naar Miami. Waar het vandaan komt is niet duidelijk. Aanvankelijk werd gemeld dat zowel het schip als de lading uit de Guyaanse hoofdstad Georgetown kwam. De Guyaanse minister van natuurlijke hulpbronnen Robert Persaud zegt op de nieuwssite demerarawaves.com vermoedelijk uit Suriname komt.

Normaal gesproken worden bijzonder transporten voorzien van goede beveiliging. Waarom dat op Curaçao niet is gebeurd, wordt onderzocht. Op beelden van de bewakingscamera's in de haven is te zien dat het schip onmiddellijk na binnenkomst werd overvallen.

De overvallers droegen jacks met 'Police' op de rug. Bewakers dachten dat het om douanemedewerkers ging en lieten hen door. Op het moment van de overval waren vier bemanningsleden uit Guyana aan boord. Een van hen raakte gewond toen een overvaller hem met een geweer in het gezicht sloeg.

Kansas City speelt ondanks zelfmoord

De Kansas City Chiefs hebben vandaag gewoon hun thuiswedstrijd gespeeld in de NFL. Gisteren pleegde een linebacker van de American Football-club in het trainingscomplex van het stadion zelfmoord voor de ogen van de technische staf.

De 25-jarige Jovan Belcher kwam tot zijn daad nadat hij eerst thuis zijn vriendin had doodgeschoten, waarna zijn moeder, die ook in het huis was, de politie belde. De drie maanden oude baby van het paar blijft achter als wees.

Ondanks de tragedie speelden de Chiefs vandaag tegen de Carolina Panthers, een wedstrijd die ze met 27-21 wonnen. Daarmee komt hun verliesreeks van acht wedstrijden op rij ten einde. Er stond eigenlijk een demonstratie gepland tegen de coaches van het team, maar die werd door de dood van Belcher afgelast.

Belcher stond in alle elf wedstrijden van de Chiefs in de basis.

Tieners slaan grensrechter ziekenhuis in

Een grensrechter van voetbalclub Buitenboys uit Almere is zondagmiddag na een wedstrijd in Amsterdam in elkaar geslagen. Dat meldt de voetbalclub op Twitter. De daders zouden een aantal spelers van 15 en 16 jaar zijn van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Ze namen de grensrechter na de wedstrijd te grazen.

Omroep Flevoland meldt dat een kluitje van vier of vijf B-junioren de grensrechter tegen de grond werkten en trapten. Toen hij wist op te staan en weg te rennen, gingen ze achter hem aan en werd hij nogmaals geschopt en geslagen. Enkele uren later werd de grensrechter onwel en zakte hij in elkaar. Daarop werd hij naar een ziekenhuis gebracht.

De grensrechter is onder constante behandeling van de artsen, zo laat de club weten. "Wij zijn er nu echt klaar mee", aldus het moedeloze commentaar.

Asielzoekers kunnen in gekraakte kerk terecht

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag het tentenkamp in Amsterdam moesten verlaten, kunnen de komende tijd terecht in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. Dat maakte een groep genaamd De Vluchtkerk zondagavond bekend.

De Jozefkerk aan de Erik Roodenstraat in Bos en Lommer staat sinds mei leeg. Op uitnodiging van De Steunkerk hebben de illegalen de kerk betrokken, om die als uitvalsbasis te gebruiken gedurende de komende weken. Het gaat om ongeveer 80 uitgeprocedeerde asielzoekers die, nadat hun tentenkamp werd ontruimd, bij elkaar bleef. Dit weekend verbleven ze onder meer in een bunker in het Vondelpark.

Asielzoekers kunnen in gekraakte kerk terecht
Asielzoekers kunnen in gekraakte kerk terecht (Foto: ANP)

Starbucks gaat belasting betalen

Starbucks is bereid om iets te doen aan de belastingafdracht in Groot-Brittannie. Dat heeft de Amerikaanse koffieketen zondag laten weten. Of Starbucks daadwerkelijk meer belastingen gaat betalen, zoals de krant The Sunday Times schrijft, wilde het concern niet bevestigen.

Starbucks meldde in een verklaring dat het bedrijf "goed heeft geluisterd naar de berichten van de klanten en werknemers". En heeft besloten dat "om het vertrouwen te herwinnen en te behouden wij meer moeten doen". Starbucks liet weten in gesprek te zijn met de belastingdienst en het ministerie van Financien.

Afgelopen week werd bekend dat Starbucks, zonder een wet te breken, de afgelopen jaren nauwelijks belastingen in Groot-Brittannie heeft betaald. Dat was mogelijk door verscheidene belastingconstructies. Ook een onderneming als Google draagt in Europa nauwelijks belasting af.

Bersani blijft leider Democratische Partij ItaliŽ

De verkiezingen om het leiderschap van de Italiaanse Democratische Partij is zondag in de tweede ronde gewonnen door zittend leider Pier Luigi Bersani. Italië gaat volgend jaar naar de stembus.

Burgemeester van Florence Matteo Renzi, Bersani's uitdager, erkende kort na het sluiten van de stembussen zijn nederlaag op Twitter. "Het was juist om dit te proberen en het was prachtig om het samen te doen. Uit de grond van mijn hart, dank jullie wel."

Kremlin-brief Napoleon naar Frans museum

Een gecodeerde brief waarin de Franse keizer Napoleon pocht dat zijn Grande Armée het Kremlin gaat opblazen is zondag geveild voor 187.500 euro. De brief, die op 20 oktober 1812 werd geschreven, gaat naar het Museum van Brieven en Manuscripten in Parijs. Van tevoren was de waarde van de brief geschat op een tiende van de uiteindelijke verkoopprijs.

Volgens experts is de gecodeerde brief uniek. Napoleon gebruikte vaak een numerieke code om te voorkomen dat de inhoud van brieven - vaak over zijn strijdplannen - kon worden achterhaald door zijn vijanden. Uit de brief blijkt tevens dat de campagne in Rusland een zware wissel trok op Napoleon en zijn troepen. "Om 03.00 uur, op de 22e, ga ik het Kremlin opblazen", schrijft Napoleon. "Mijn cavalerie ligt aan flarden, veel paarden zijn stervende."

De gecodeerde brief maakte deel uit van een veel grotere partij die zondag werd geveild. Onder meer een essay van Napoleon over het bouwen van versterkingen in landelijke gebieden ging onder de hamer. Dit stuk bracht 375.000 euro op.

Vannacht plaatselijk glad

Doordat zondagnacht in bijna heel Nederland de temperatuur daalt tot onder het vriespunt, kan het lokaal glad worden. Daarvoor waarschuwt de ANWB zondagavond. Ook de politie waarschuwt automobilisten voor gladde wegen.

In het oosten en noordoosten van Nederland daalt het kwik zondagnacht tot 3 graden onder nul, zo verwacht het KNMI. In het westen ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt. In de loop van de ochtend gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Ook kan er natte sneeuw vallen, die overgaat in regen. Later op de dag wordt het warmer.

Automobilisten die de weg op gaan bij mogelijke gladheid kunnen het best voorzichtig rijden en niet onnodig van rijstrook wisselen. Ook is het belangrijk voldoende afstand te houden.

[Bundesliga] Dost speelt gelijk tegen Bruma

VfL Wolfsburg heeft vanavond voor eigen publiek met 1-1 gelijkgespeeld tegen Hamburger SV. Bij Wolfsburg stond Bas Dost in de basis, terwijl Jeffrey Bruma bij HSV zijn opwachting maakte.

HSV, dat het nog steeds zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart moet stellen, kwam via een doelpunt van Maximilian Beister op voorsprong. Simon Kjær wist echter namens Wolfsburg de verdiende gelijkmaker te scoren.

Door de puntendeling staat HSV na dit weekend op de negende plek. Wolfsburg, dat nu al drie competitiewedstrijden op een zege wacht, staat teleurstellend vijftiende.

Zivkovic op drie na jongste Eredivisie-debutant

Richairo Zivkovic maakte vandaag als jongste speler van FC Groningen ooit zijn debuut in de Eredivisie. De aanvaller was zestien jaar en 88 dagen oud. Landelijk maakten slechts drie spelers nog eerder hun opwachting op het hoogste niveau in het Nederlandse betaalde voetbal.

Wim Kras geldt nog altijd als de jongste debutant ooit in de Eredivisie. Hij was vijftien jaar en 290 dagen jong toen hij voor het eerst in de hoofdmacht van FC Volendam speelde. Michel Mommertz (16 jaar, 9 dagen) en Mark van Bommel (16 jaar, 23 dagen) debuteerden ook zeer jong bij respectievelijk Roda JC en Fortuna Sittard.

Sneijder en Inter praten maandag over contract

Wesley Sneijder en Internazionale gaan maandag praten over zijn contract. De Italiaanse club wil dat de Nederlandse spelmaker een deel van zijn salaris inlevert. Naar verluidt wordt Sneijder aan de kant gehouden tot hij een contractswijziging accepteert, maar trainer Andrea Stramaccioni ontkent dat.

De Italiaanse coach zegt dat hij Sneijder op eigen initiatief buiten de selectie voor de wedstrijd tegen Palermo (1-0) heeft gelaten. "De voorzitter heeft mij niet verteld hem niet te gebruiken. Het is mijn keuze, en ik deed het omdat andere spelers beter in vorm zijn", licht hij toe. "U mag er zeker van zijn dat er geen sprake is van chantage."

Sneijder was twee maanden uit de roulatie met een blessure, maar is inmiddels alweer een tijdje fit. Een vertrek uit Milaan lijkt door het conflict aanstaande. Onder meer Manchester United, stadgenoot City en het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink zouden bijzonder geïnteresseerd zijn in de diensten van de geboren Utrechter.


Sneijder en Inter praten maandag over contract (Foto: Novum)

Nog vijf F1-stoeltjes vrij

Het deelnemersveld van de Formule 1 in 2013 is al bijna compleet. Er moeten nog vijf stoeltjes worden ingevuld voor volgend seizoen. Dat blijkt uit de voorlopige startlijst die de internationale federatie FIA dit weekeinde vrijgaf.

Force India moet zijn twee coureurs voor volgend jaar nog aanstellen, terwijl Lotus, Caterham en Marussia hun tweede rijder nog moeten bevestigen. Het startveld telt vooralsnog 11 teams,één minder dan dit seizoen. Het in geldnood verkerende Spaanse HRT is niet opgenomen in de deelnemerslijst.

Voor het tweede stoeltje van Caterham is de Nederlander Giedo van der Garde een serieuze gegadigde. De Limburger Robin Frijns is komend jaar reservecoureur voor Sauber.

'Bouwplannen IsraŽl fatale klap voor vrede'

VN-chef Ban Ki-moon heeft de Israëlische bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden zondag "bijna een fatale klap voor ieder vooruitzicht op vrede" genoemd.

"De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht", vervolgde Ban. Hij liet weten dat de kansen op een tweestatenoplossing vrijwel worden weggevaagd als Israël zoals gepland gaat bouwen in het zeer omstreden gebied E1. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 15

Dit weekend werd de vijftiende speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Het affiche van dit weekend was uiteraard het duel tussen Ajax en PSV. De Amsterdammers wonnen in de eigen ArenA verdiend met 3-1. Lees hier het verslag terug van deze wedstrijd. Door deze uitslag schoof de top-vijf weer een beetje in elkaar. Ook onderin werden de verschillen kleiner. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Ajax wint van PSV, FC Twente profiteert en is nieuwe koploper

FC Twente is na de veertiende speelronde de nieuwe koploper in de Eredivisie. De ploeg van Steve McClaren won in eigen huis moeizaam van ADO Den Haag; 2-0. De Tukkers speelden bijna een helft lang tegen tien man - Tjarron Chery kreeg een rode kaart na een harde charge op Robbert Schilder - maar hadden desondanks moeite om ADO over de knie te krijgen.

Dusan Tadic opende weliswaar snel na de rode kaart van Chery de score, maar de ploeg verzuimde vervolgens de score op te hogen. ADO kreeg in de slotfase nog een aantal kansen, maar het was Dmitry Bulykin die een eind maakte aan de spanning. Hij scoorde tegen zijn voormalige club de 2-0.

De Tukkers profiteerden vervolgens van de nederlaag van PSV. De Eindhovenaren gingen in de Amsterdam ArenA kansloos met 3-1 onderuit tegen Ajax. Lees hier het verslag van dit duel. Door de nederlaag van PSV heeft Twente na dit weekend een voorsprong van één punt op de Eindhovenaren, die zelfs naar de derde plek zakten.

Ook Vitesse wist namelijk drie punten bij te schrijven voor in eigen huis van Roda JC te winnen. Marco van Ginkel opende al na tien minuten de score. Jonathan Reis maakte kort voor rust de 2-0 en na een uur spelen wist de Braziliaan de 3-0 aan te tekenen. Ajax en Feyenoord, dat door twee treffers van Graziano Pellè met 2-0 won van RKC Waalwijk, volgen op de vierde en vijfde met vier punten achsterstand op koploper Twente.


FC Twente is na dit weekend de nieuwe koploper (Foto: Pro Shots)

AZ zakt steeds verder weg, rode lantaarn komt dichterbij

AZ heeft voor de vijfde keer op rij puntverlies geleden. Ditmaal werd met 2-1 verloren van FC Utrecht. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek staat na dit weekend met slechts veertien punten uit vijftien duels op de twaalfde plaats, slechts vier punten boven hekkensluiter Willem II.

De laatste competitieoverwinning van AZ dateert van 28 oktober. Destijds werd Vitesse met 1-2 verslagen. Sindsdien werd er puntverlies geleden tegen VVV-Venlo (1-2 verlies), ADO Den Haag (2-2 gelijkspel), FC Groningen (1-1 gelijkspel) en Feyenoord (0-2 verlies). Ook vandaag ging het weer mis.

Leon de Kogel strafte na rust slecht uitverdedigen van Johan Berg Gudmundsson genadeloos af; 1-0. Etienne Reijnen profiteerde halverwege het tweede bedrijf weliswaar van een fout van Utrecht-goalie Robbin Ruiter, maar het slotakkoord was voor Jacob Mulenga. Met een schitterende volley scoorde de Zambiaan de bevrijdende 2-1.

AZ zag onder meer PEC Zwolle, VVV-Venlo, NAC Breda en Willem II naderen. Zwolle en VVV deelden de punten (0-0 gelijkspel), terwijl ook NAC Breda tegen N.E.C. Nijmegen niet verderkwam dan 1-1. Willem II won knap met 3-1 van het zwalkende sc Heerenveen. De ploeg van trainer Marco van Basten vinden we terug op een teleurstellende dertiende plek.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
PEC Zwolle VVV Venlo 0-0
FC Twente ADO Den Haag 2-0
Feyenoord RKC Waalwijk 2-0
Willem II SC Heerenveen 3-1
Ajax PSV 3-1
NEC NAC Breda 1-1
FC Groningen Heracles Almelo 2-0
FC Utrecht AZ 2-1
Vitesse Roda JC Kerkrade 3-0


Stand:

  Club Wed. w g v p v - t
1 FC Twente 15 10 4 1 34 29-9
2 Vitesse 15 10 4 1 34 30-11
3 PSV 15 11 0 4 33 50-16
4 Ajax 15 8 6 1 30 36-18
5 Feyenoord 15 9 3 3 30 30-18
6 FC Utrecht 15 7 4 4 25 20-17
7 NEC 15 6 5 4 23 23-25
8 ADO Den Haag 15 4 7 4 19 25-25
9 FC Groningen 15 5 4 6 19 17-24
10 Heracles Almelo 15 4 6 5 18 31-30
11 RKC Waalwijk 15 4 5 6 17 20-20
12 AZ 15 3 5 7 14 21-28
13 SC Heerenveen 15 3 5 7 14 20-30
14 PEC Zwolle 15 3 4 8 13 14-25
15 NAC Breda 15 3 3 9 12 12-29
16 VVV Venlo 15 2 5 8 11 17-33
17 Roda JC Kerkrade 15 2 4 9 10 14-31
18 Willem II 15 2 4 9 10 14-34


Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1. Bony Vitesse 15
2. Finnbogason sc Heerenveen 11
3. Pellè Feyenoord 10
4. Altidore AZ 9


Programma:

Datum Thuis Uit
vr 7 dec, 20:00 Heracles Almelo FC Utrecht
za 8 dec, 18:45 RKC Waalwijk NEC
za 8 dec, 19:45 ADO Den Haag PEC Zwolle
za 8 dec, 19:45 AZ Willem II
za 8 dec, 20:45 Ajax FC Groningen
zo 9 dec, 12:30 SC Heerenveen Roda JC Kerkrade
zo 9 dec, 14:30 NAC Breda Feyenoord
zo 9 dec, 14:30 VVV Venlo Vitesse
zo 9 dec, 16:30 PSV FC Twente

Doden bij geweld in noordoosten Nigeria

Bij aanvallen van de radicaalislamitische sekte Boko Haram in het noordoosten van Nigeria zijn zondag zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij de Nigeriaanse autoriteiten gezegd.

De aanvallen waren onder meer gericht op het dorpje Chibok in de deelstaat Borno, waar een kerk en een groep wegwerkers op de korrel werden genomen. In het dorpje Gamboru werden overheidsgebouwen in brand gestoken.

De aanvallen van Boko Haram in Borno hebben het afgelopen jaar al aan honderden mensen het leven gekost.

Exitpoll: ex-premier nieuwe president SloveniŽ

LJUBLJANA - De voormalige Sloveense premier Borut Pahor heeft zondag de Sloveense presidentsverkiezingen in een tweede ronde gewonnen. Uit de eerste exitpolls blijkt dat Pahor ruim 67 procent van de stemmen heeft gekregen. Daarmee heeft hij zittend president Danilo Turk overtuigend verslagen.

De stembusgang viel samen met groeiend ongenoegen onder de bevolking over bezuinigingen die de regering had doorgevoerd. Vrijdag liepen demonstraties tegen de bezuinigingen en corruptie uit op gevechten.

Volgens Pahor heeft Slovenië behoefte aan 'vertrouwen, respect en verdraagzaamheid'. De 49-jarige centrumlinkse politicus voegde toe dat 'er geen probleem is dat niet kan worden opgelost als we samenwerken'.

Varkensboeren protesteren tegen kortingseis Jumbo

Varkensboeren protesteren maandagochtend bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel tegen een prijsverlaging die de supermarktketen heeft opgelegd. Dat meldt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zondag. Jumbo eiste in september ongeveer tegelijk met Albert Heijn extra korting van zijn leveranciers.

Jumbo heeft veel nieuwe vestigingen geopend en om dat te bekostigen wil de supermarktketen met terugwerkende kracht over dit jaar een korting van 1,25 procent van zijn leveranciers. NVV heeft in een gesprek met Jumbo aangegeven dit onacceptabel te vinden omdat varkenshouders al weinig winst maken.

Toen de supermarkt vroeg met een alternatief te komen, heeft de NVV voorgesteld samen uit te rekenen wat varkenshouders nu eigenlijk nog overhouden. Jumbo heeft volgens de varkenshouders pas een dag na kerst tijd om weer met hen in overleg te gaan.

De varkensboeren vinden dat onacceptabel omdat de kortingsmaatregelen al eerder ingaan. Zij vinden dat zij niet serieus worden genomen. De NVV kondigt aan maandag een signaal af te geven dat de macht van de supermarkten niet langer wordt geaccepteerd door de varkenshouders.

Europarlementariër Kartika Liotard gaf in september al aan dat de kortingseisen van Jumbo en Albert Heijn mogelijk in strijd zijn met EU-regels. De supermarktketens hebben samen een marktaandeel van 55 procent in Nederland. Ze zouden hun machtspositie misbruiken door tegelijk een extra korting te eisen.

De directoraten-generaal voor mededinging en interne markt van de Europese Commissie gaven echter aan niet bevoegd te zijn hier een onderzoek naar in te stellen.

Fraude pgb's kost tientallen miljoenen

De fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) loopt mogelijk in de tientallen miljoen euro's. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Inspectie SZW, de FIOD en de politie. De grootschalige fraude door malafide bureaus is mogelijk doordat goede controle op de pgb's ontbreekt.

De pgb's, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, worden aangevraagd op naam van mensen die van niets weten, meldt de nieuwsrubriek. Daarbij wordt gebruikgemaakt van valse diagnoses die worden gesteld door psychiaters en andere artsen. Slechts bij vijf procent van de aanvragers van een pgb wordt goed gekeken of het geld juist is besteed.

Enkele gevallen van fraude op deze manier werden al eerder bekend. De schade daarvan liep in de miljoenen euro's. Het is echter de eerste keer dat is onderzocht hoe fraudegevoelig het pgb nu eigenlijk is.

President Niger zegt hulp aan Mali toe

Niger staat klaar om Mali te helpen het noorden van dat land te heroveren op islamistische rebellen. Dat heeft de president van Niger, Mahamadou Issoufou, zondag gezegd.

Issoufou sprak zondag met de Malinese president Dioncounda Traoré. Beide leiders riepen alle rebellen in Mali op de gewapende strijd op te geven, zich te distantiëren van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida en de territoriale integriteit van Mali te respecteren.

De presidenten deden ook een oproep aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een militaire interventie in Noord-Mali goed te keuren. Als de Veiligheidsraad die stap zou nemen zouden duizenden Afrikaanse militairen een jaar worden uitgezonden.

Toen de democratisch gekozen regering van Mali in maart sneuvelde door een militaire coup, maakten Toeareg-rebellen dankbaar gebruik van de chaos. Binnen enkele weken hadden ze, met hulp van islamistische strijders, het noorden van het land overgenomen. De islamisten verdreven vervolgens echter de Toearegs en maken er sindsdien de dienst uit.

Sexy nepagente krijgt negen maanden cel

Een jonge vrouw zit op bed gekleed in onderbroek, een politiepet en -overhemd, terwijl ze juist haar panty uitdoet. Voor sommigen misschien een spannend beeld, maar nou ook weer niet zo spannend dat je moet vrezen voor de echte politie.

Tenminste, dat dacht Wang Xiomeng uit China toen ze in politie-uniform een fotoshoot deed ter promotie van een detectiveroman. Ze was zelfs zo trots dat ze foto's uploadde op China Weibo, een microbloggingsite. Ze voegde nog een begeleidende tekst toe: "Als de nieuweling in mijn stadje, moet ik de basics leren. Als een van de bloemetjes van het korps, sta ik onder druk. Ik moet iedere dag iets gaan eten en drinken met hoge ambtenaren."

De foto's vielen kennelijk in de smaak, want ze werden pardoes 500 maal gedeeld door andere bloggers. Maar zoals altijd zaten er ook een paar zuurpruimen tussen die de pret voor iedereen moesten verpesten. Zij meldden Wangs kiekjes bij de heilige hermandad, die besloot Wang aan te klagen wegens het zich voordoen als een politieagent.

Toen Wang met haar 23 lentes voor de rechter in haar thuisstad Beijing stond, probeerde ze zich nog te verweren: "Het kostuum was slechts een theaterattribuut, ik was zo onwetend". Haar charmes konden de rechter slechts ten dele vermurwen: ze kreeg negen maanden celstraf, maar wel voorwaardelijk.

Wangs carrière als wetshandhaver is dus maar van korte duur geweest. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Bosz: "Scheidsrechter heeft Vejinovic verkeerd verstaan"

Peter Bosz, trainer van Heracles Almelo, liet na afloop weten dat Marko Vejinovic onterecht een rode kaart heeft gehad. Volgens de oefenmeester heeft scheidsrechter Dennis Higler de speler van Heracles verkeerd verstaan.

"Marko zou tegen de scheidsrechter (Dennis Higler, red.) hebben gezegd: 'je lult'. Hij zou echter hebben verstaan: 'je bent een lul'. De arbiter heeft het dus verkeerd gehoord", aldus Bosz, die met zijn ploeg met 2-0 verloor van FC Groningen.

Bosz neemt Vejinovic, die ook nog in eigen doel schoot, in bescherming. "Alle ploeggenoten van Marko die in de buurt stonden, bevestigen dit verhaal. Ik geloof mijn spelers, dus dat is er dan gebeurd", bestloot de trainer.

Velen bij antinazibetoging Hongarije

Duizenden Hongaren zijn zondag de straat opgegaan voor een antinazidemonstratie die was georganiseerd door joodse groepen en burgerbewegingen. Aanleiding voor de betoging waren de uitlatingen van een extreemrechtse politicus, die wil onderzoeken hoeveel joden er in de regering en het parlement zitten.

Het was een ongebruikelijke bijeenkomst, aangezien politici van zowel de regering als de oppositie samen op het toneel verschenen. Ook de ambassadeurs van Israël en de Verenigde Staten waren bij de betoging aanwezig.

Gyöngyösi, lid van de extreemrechtse partij Jobbik, zei maandag in het parlement dat het jongste hoofdstuk van het conflict tussen Israël en de Palestijnen een uitgelezen moment is om te vast te stellen 'hoeveel mensen van joodse afkomst er zijn die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van Hongarije'. Gyöngyösi deed zijn uitlating in het parlement terwijl hij het ministerie van buitenlandse zaken hekelde vanwege het steunen van Israël in plaats van de Palestijnen.

Neeskens op straat gezet door Mamelodi Sundowns

John Neeskens is niet langer trainer van Mamelodi Sundowns. De Zuid-Afrikaanse ploeg heeft besloten om de Nederlandse trainer op straat te zetten. De ploeg pakte dit seizoen in de eerste twaalf competitieduels slechts tien punten.

Zaterdag ging de ploeg in het Zuid-Afrikaans bekertoernooi met 1-0 onderuit tegen Bloemfontein Celtic. Neeskens werd de laatste tijd diverse keren bedreigd vanwege de tegenvallende resultaten. Eenmaal liep de situatie zo erg uit de hand dat de politie hem moest beschermen tegen de eigen aanhang.

De 61-jarige Neeskens was anderhalf jaar in dienst bij Mamelodi Sundowns, de ploeg met de duurste selectie van Zuid-Afrika. Onze landgenoot wist echter geen enkele prijs te winnen met de ploeg.

Megafile in Russische sneeuw

Duizenden Russische automobilisten en vrachtwagenchauffeurs staan al een paar dagen vast in een tientallen kilometers lange file ten noordwesten van Moskou. Ze zijn verrast door onverwacht hevige sneeuwval en harde wind, meldden Russische media zondag.

De problemen begonnen donderdag. Vrijdag was de snelweg M-10 compleet verstopt door vastgelopen voertuigen. De M-10 verbindt de twee grootste steden Moskou en Sint-Petersburg met elkaar. Zo'n 175 reddingswerkers en 100 sneeuwschuivers zijn naar het gebied in de buurt van de stad Tver gestuurd.

Megafile in Russische sneeuw
Megafile in Russische sneeuw (Foto: ANP)

Gemengde berichten over begrotingen

Overheden van Europese landen blijven worstelen met hun begrotingsproblemen. Alleen Duitsland lijkt het braafste jongetje van de klas, het tekort is daar eerder dan verwacht verdwenen en lijkt uit te komen op 0 procent. Spanje en Groot-Brittannie lieten daarentegen doorschemeren niet op schema te liggen met het wegwerken van de tekorten. Intussen zouden de gesprekken in de VS over de 'fiscal cliff' zijn vastgelopen.

Duitsland heeft waarschijnlijk al dit jaar geen begrotingstekort meer omdat de belastinginkomsten hoger uitvallen dan geschat, zo bleek zondag uit een prognose van het Duitse ministerie van Financiën. Afgelopen zomer schatte minister van Financiën Wolfgang Schäuble nog dat het overheidstekort in 2012 een half procent van het bruto binnenlands product zou beslaan.

In Spanje lijken de problemen juist ernstiger dan gedacht. De doelstelling voor het begrotingstekort die voor dit jaar is gesteld, 6,3 procent, zal het land mogelijk niet halen. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei zondag in een interview met de krant La Razon dat het "heel erg moeilijk" is om het tekort in een jaar met 2,6 procentpunt te laten zakken. Daar zijn volgens Rajoy de recessie, de hoge financieringskosten en de problemen met de inkomsten debet aan.

Ook in Groot-Brittannië, dat niet tot de eurozone behoort, duurt het wegwerken van het tekort "langer dan gepland", zo zei de Britse minister van Financiën George Osborne zondag. Volgens Osborne maakte de overheid wel flinke vorderingen bij het verminderen van het tekort. Het herstel van de Britse economie laat op zich wachten, zo gaf Osborne aan.

In de VS lijkt intussen geen schot te zitten in de gesprekken tussen Republikeinen en het Witte Huis over de zogenoemde 'fiscal cliff'. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei zondag dat de gesprekken "nog nergens" zijn. Volgens John Boehner heeft het Witte Huis "met vrijwel niets" geantwoord op een voorstel van de Republikeinen.

Als de twee kampen voor het einde van het jaar geen overeenstemming bereiken over het terugdringen van het begrotingstekort, treedt er begin januari automatisch een enorm pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die de economie mogelijk schade zal berokkenen. Minister van Financien Timothy Geithner legde de verantwoordelijkheid bij de Republikeinen. Zij moeten met een respons komen op voorstellen van het Witte Huis. Er zal "geen akkoord komen zonder belastingverhogingen", aldus Geithner.

Gemengde berichten over begrotingen
Gemengde berichten over begrotingen (Foto: ANP)

Luchtaanvallen op buitenwijken Damascus

Het Syrische leger heeft zondag delen van de hoofdstad Damascus en enkele buitenwijken bestookt vanuit de lucht en met artillerie. Dat hebben activisten gezegd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten voerden gevechtsvliegtuigen twee aanvallen uit op de buitenwijk Daraya. Andere districten ten zuiden van Damascus werden met artillerie bestookt.

De luchtmacht voerde ook aanvallen uit op de noordelijke stad Aleppo, enkele steden in de noordelijke provincie Idlib en de kuststad Latakia, aldus het Observatorium.

De buitenwijken van Damascus zijn sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon bolwerken van de oppositie. De afgelopen weken heeft de regering de strijd hier flink opgevoerd. Volgens activisten heeft de opstand inmiddels aan meer dan veertigduizend mensen het leven gekost.

Genomineerden bekend voor Sportgala 2012

Vanavond zijn de nominaties bekendgemaakt voor het Sportgala 2012. De eretitels worden dinsdag 18 december tijdens het NOC*NSF Sportgala vergeven.

Schaatser Stefan Groothuis, surfer Dorian van Rijsselberge en turner Epke Zonderland strijden om de titel van 'Sportman van het jaar 2012'. Bij de vrouwen zijn zeilster Marit Bouwmeester, dressuuramazone Adelinde Cornelissen, zwemster Ranomi Kromowidjojo en wielrenster Marianne Vos in de race voor de titel van 'Sportvrouw van het Jaar 2012'.

De genomineerde sportploegen zijn de sprinters van het Nederlands estafetteteam 4x100m atletiek, de hockeydames en de 4x100m estafettezwemsters. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2012’ gaat tussen Max Caldas (hockey), Daniël Knibbeler (turnen) en Jacco Verhaeren (zwemmen).

De Young Talent Award gaat naar motorcrosser Jeffrey Herlings, BMX-ster Laura Smulders of atleet Tim Dekker. Genomineerd voor de titel van 'Gehandicapte Sporter van het Jaar 2012' zijn Marjolein Buis (rolstoeltennis), Marc Evers (zwemmen), Kathrin Goeken en Kim van Dijk (wielrennen), Mirjam de Koning (zwemmen), Marlou van Rhijn (atletiek), Michael Schoenmaker (zwemmen), het Sonar zeilteam, Lisette Teunissen (zwemmen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis).

Alle genomineerden zijn gekosten door een vakjury uit de sport. Onder meer Pieter van den Hoogenband en Leontien Zijlaard-van Moorsel maken hier deel van uit.

Nys wint WB-strijd Roubaix

Sven Nys is in het Franse Roubaix de winnaar geworden van de vierde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Hij bleef zijn landgenoten Kevin Pauwels en Niels Albert voor.

De Zwitser Julien Taramarcaz was de enige die bij de Belgen in de buurt kon blijven en finishte als vierde. Lars van de Haar won de sprint van een achtervolgend groepje en werd op de vijfde plaats de beste Nederlander. Twan van den Brand werd achtste en is door dat resultaat zeker van het WK. Van der Haar en Van Amerongen waren al verzekerd van een startplaats.

Voor Nys was het pas de eerste keer in zijn lange carrière dat hij won in Roubaix. "Deze wielerpiste is toch wel een historische plaats, ook al rijden we hem in omgekeerde richting op." Twee bochten voor het eind versnelde hij en liet hij de rest achter zich. "Ik wist dat ik met mijn versnelling geen grote kloof zou kunnen slaan, maar ik had aan de finish toch genoeg voorsprong om te kunnen winnen."

Uitslag Vitesse - Roda JC

Vitesse heeft vanmiddag goede zaken gedaan door met 3-0 van Roda JC te winnen. Aangezien PSV gisteren met 3-1 van Ajax verloor, staat de Arnhemse ploeg van trainer Fred Rutten na dit weekend op de tweede plek. Hieronder de karakteristieken van dit duel.


Roda JC-speler Mark Jan Fledderus snelt langs Vitesse-speler Marco van Ginkel (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Vitesse

3 - 0

Roda JC

 10' v. Ginkel
 42' Reis
 62' Reis
   
 
 Gele kaart: v. Ginkel (Vitesse), Hempte (Roda JC)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.357
Arbiter: Lardot (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Ibarra (Havenaar/59)
v. Ginkel (Mori/85)
Bony
Janssen
Kakuta
Reis (Cziommer/75)
  Kurto
Monteyne
Biemans
Kádár
Hempte
Hupperts (Delorge/73)
Danilo
Németh
Fledderus
Affane (Ramzi/81)
Malki

Netanyahu: IsraŽl bouwt waar het wil

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat hij zich weinig zal aantrekken van de internationale kritiek op nieuwe Israëlische bouwplannen in bezet gebied.

"We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en op alle andere plaatsen die voor Israël van strategisch belang zijn", aldus Netanyahu zondag. Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Israël kondigde vrijdag nieuwe bouwplannen aan voor duizenden huizen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat was een reactie op de erkenning van Palestina als niet-lidstaat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar Israël fel op tegen was.

Proces Manning uitgesteld tot maart

Het proces tegen de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie aan klokkenluiderswebsite Wikileaks is uitgesteld tot maart. Dat heeft een militaire rechter zondag bepaald.

Afgelopen week werd al een voorlopige hoorzitting gehouden. Het proces tegen Bradley Manning had eigenlijk 4 februari moeten beginnen. Dat wordt nu 16 of 18 maart, aldus de rechter.

In de voorlopige zitting moet worden bepaald of de wijze waarop Manning in gevangenschap is behandeld terecht was. Zijn advocaat meent dat het gevangenisregime - dat door een rapporteur van de Verenigde Naties is omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend - dusdanig streng was dat zijn cliënt moet worden vrijgelaten.

Twee psychiaters hebben getuigd dat de commandant van de militaire gevangenis in Virginia waar Manning vastzat erg streng heeft behandeld, ondanks het feit dat zij juist het tegenovergestelde adviseerden.

Manning wordt onder meer verdacht van het verlenen van steun aan de vijand. Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang krijgen.

Rebellen Congo dreigen Goma opnieuw in te nemen

De Congolese rebellenbeweging M23 neemt de stad Goma opnieuw in als de regering zich niet snel bereid toont te onderhandelen. Dat heeft een woordvoerder van M23 zondag gezegd.

M23 trok zaterdag zijn laatste strijders terug uit Goma. Dit was in overeenstemming met afspraken die M23 maakte met de Internationale Conferentie van het Grotemerengebied, een samenwerkingsverband van landen in de regio.

De woordvoerder zei zondag nog geen informatie te hebben ontvangen over wanneer onderhandelingen kunnen beginnen. Als de regering niet binnen 24 uur aanschuift aan de onderhandelingstafel neemt M23 Goma opnieuw in, aldus de woordvoerder.

De rebellen van M23, die eerder lid waren van een andere rebellenbeweging, werden in 2009 opgenomen in het Congolese leger. Ze eisen nu dat de regering afspraken die toen werden gemaakt nakomt. Dat is tot dusver niet gebeurd, aldus de rebellen.

Oppositie Koeweit legt lage opkomst uit als zege

De oppositie in Koeweit kraait victorie nu de opkomst bij de door de oppositie geboycotte parlementsverkiezingen fors lager blijkt uitgevallen dan tevoren. Iets meer dan veertig procent van de kiesgerechtigden is volgens verkiezingsfunctionarissen naar de stembus getogen. Bij de verkiezingen van februari kwam nog bijna zestig procent opdagen.

Ook regeringsgezinden werpen zich op als overwinnaars. Zij wijzen erop dat de grote meerderheid van de nieuwgekozen parlementariërs het bewind van de emir trouw steunt.

De verenigde oppositie, een monsterverbond van radicale islamisten en westersgezinde progressieven, nam niet deel aan de verkiezingen uit protest tegen wat zij machtsmisbruik door de regerende dynastie noemen. Vooral het decreet waarmee de emir eigenmachtig het kiesstelsel wijzigde is hen een doorn in het oog.

De regering van de door het Westen gesteunde emir gunde de oppositie in het vijftigkoppige parlement van Koeweit jarenlang betrekkelijk veel ruimte. Tot islamisten en geestverwante stammenleiders in februari een meerderheid veroverden en een grotere invloed op de regering eisten.

Nu de oppositie niet langer in het parlement, maar in het vervolg op straat een tegenstem wil laten horen neemt de onrust in Koeweit naar verwachting toe. De regering heeft politieke bijeenkomsten in het openbaar verboden, maar de oppositie heeft verklaard zich daarvan niets aan te trekken. Enkele demonstraties zijn de afgelopen maand uitgemond in rellen.


Oppositie Koeweit legt lage opkomst uit als zege (Foto: Novum)

Handbalkeeper

Dit weekend heb ik heel wat keepers in actie gezien. Bij voetbal uit de Eredivisie en de Premier League, hockey op de Champions Trophy en handbal bij zowel de NOS als Sporza. De Nederlandse hockeyers speelden 0-0 tegen Australië, vooral dankzij doelman Jaap Stockmann die heel wat Australische goals voorkwam. Ook in het voetbal zag ik keepers met belangrijke reddingen. Maar bij het handbal, daar heb ik niet genoten van keeperswerk.  Sterker nog, ik kreeg medelijden met alle handbalkeepers.

Opnieuw alarm bij vuurwerkwoning Opheusden

Bij een woning in Opheusden waar twee weken geleden een man zwaargewond raakte die op zolder met vuurwerk aan het knutselen was is opnieuw alarm geslagen. Een politiewoordvoerder laat weten dat er zondag een melding binnenkwam dat er vuurwerk in de woning lag. Uit voorzorg zijn meteen stevige maatregelen genomen.

De bewoners van twee naastgelegen woningen zijn uit hun huis gehaald. Nader onderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van ontploffingsgevaar. De 39-jarige man die twee weken geleden gewond raakte, ligt volgens de politie nog in het ziekenhuis.

Door de knal raakten bij de eerdere ontploffing de zolder en het dak van het huis aan de Fazantstaat zwaar beschadigd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie haalde daarna materiaal uit de woning waarmee vuurwerk gemaakt kan worden. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn onderlichaam, armen en gezicht.

Nabestaanden Bob Marley schikken met halfbroer

De familie van Bob Marley en Richard Booker hebben de strijdbijl begraven. Marleys weduwe Rita en negen van zijn kinderen wilden geld zien van de halfbroer van de reggaezanger omdat die Marleys naam onder meer gebruikt voor een restaurant en muziekfestival.

Booker diende een tegenaanklacht in tegen de familie Marley, waarin hij beweerde dat Bob hem vlak voor zijn dood toestemming had gegeven voor het gebruik van zijn naam. Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat de hele zaak van de baan is.

"Dit lag heel gevoelig, want de nalatenschap van een groot man stond op het spel", reageert Bookers advocaat Robert Scholz tegenover entertainmentsite TMZ. "Beide partijen zijn tevreden met de schikking die ze hebben getroffen."

Golfer Kaymer spekt bankrekening na toernooizege

De Duitse golfer Martin Kaymer mag een kleine één miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. De voormalig nummer één van de wereld won de Nedbank Golf Challenge, een invitatietoernooi in de Zuid-Afrikaanse stad Sun City.

Na een slotronde van 69 slagen behield Kaymer de koppositie en bleef in de eindstand de Zuid-Afrikaan Carl Schwartzel twee slagen voor. De Amerikaanse Bill Haas werd derde op vijf slagen van Kaymer. Het was tevens de eerste zege van 2012 voor de Duitser.

[Serie A] Zwak Inter wint, AS Roma verslaat Siena

Internazionale staat voorlopig op de derde plaats in de Serie A. De topclub kwam goed weg tegen Palermo (0-1). De eerste helft leverde een interessante strijd op. Palermo counterde er lustig op los, maar miste telkens de beslissende factor. Inter kon daar weinig tegenover stellen. De club speelde te verdedigend en toonde niet de wil om te winnen.

In de tweede helft kwam die overwinning er toch. De werkgever van Wesley Sneijder werd in het zadel geholpen door Palermo. Santiago Garcia werkte de bal in de 74ste minuut in zijn eigen doel, waardoor de 0-1 voor Inter op het scorebord kwam te staan. Tot die tijd was Palermo de bovenliggende ploeg geweest.

Inter leefde daarna op. De club ging op zoek naar een tweede treffer, maar Samir Ujkani redde Palermo. De doelman was enkele malen attent en voorkwam daarmee een grotere nederlaag. De aanvalslinie van zijn ploeg slaagde er echter niet meer in om de score gelijk te trekken.

Door de zege passeert Inter Fiorentina op de ranglijst van de Serie A. De concurrent komt vanavond echter nog in actie en kan dan op de derde plek terugkeren. Palermo incasseerde de twaalfde achtereenvolgende uitnederlaag en blijft op de vijftiende plaats staan.

Roma wint zonder Stekelenburg
AS Roma heeft zondagmiddag een 1-3 zege geboekt op Siena. Mattia Destro speelde een sleutelrol in de overwinning. Roma had drie punten nodig om zicht te houden op de bovenste plaatsen in de Serie A. Ook concurrent Lazio kwam in actie. Doordat de stadsgenoot al bij de rust op een 2-0 voorsprong stond, was er in de tweede helft vuur bij Roma nodig.

Het zat de club echter niet mee. Siena was niet van plan om de drie punten zomaar af te staan en kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Luis Neto. Bij de treffer maakte doelman Mauro Goicoechea, de vervanger van Nederlander Maarten Stekelenburg, een slechte indruk.

Dankzij Destro kwam Roma uiteindelijk toch aan de winst. De aanvaller scoorde in de 63ste minuut de gelijkmaker en gaf zijn ploeg daarmee het benodigde vertrouwen. Toen hij in de slotfase ook nog de 1-3 maakte, was de zege binnen. Simone Perrotta maakte even daarvoor de 1-2.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Bologna Atalanta 2-1
Genoa Chievo 2-4
Lazio Roma Parma 2-1
Udinese Cagliari 4-1

[Jupiler League] Sparta pakt koppositie

Sparta Rotterdam is de nieuwe koploper in de Jupiler League. De Kasteelclub won thuis met liefst 5-1 van FC Oss en profiteert zo optimaal van het puntenverlies van MVV.

Sparta kon vanmiddag uitstekende zaken doen. De club zag concurrent MVV Maastricht vrijdag voor de derde keer op een rij punten morsen en kon zodoende de koppositie pakken in de Jupiler League. Dan moest de ploeg van trainer Michel Vonk zondag thuis wel winnen van FC Oss. De bezoekers uit Brabant stonden voorafgaand aan het duel op de veertiende plaats en wisten uit de eerste veertien competitiewedstrijden veertien punten te vergaren.

Calabro ontketend
De huidige vorm van de Rotterdammers gaf in ieder geval reden tot optimisme. Sparta won haar laatste vier duels, waaronder de kraker tegen MVV (0-1). Grote man dit seizoen aan Spartaanse zijde is Sandro Calabro. De aanvaller was dit seizoen goed voor maar liefst acht doelpunten. Ook zondagmiddag liet Calabro zich weer van zijn beste kant zien.

Calabro zorgde na tien minuten voor 2-0, nadat Donovan Deekman Sparta al binnen een minuut op voorsprong had gezet. Nog voor rust gooide Roald van Hout het duel in het slot. Net als vorige week tegen FC Dordrecht gingen de Rotterdammers met een comfortabele 3-0 voorsprong rusten.

Met zijn tweede treffer van de middag - en zijn tiende van het seizoen - zorgde Calabro na vijf minuten in de tweede helft voor 4-0. De Ossche eretreffer kwam van de voet van Tim Nelemans, waarna het slotakkoord een kwartier voor tijd aan Jens van Son was (5-1).

China bestraft intimidatie mondige burgers

Een rechtbank in Beijing heeft een aantal mannen veroordeeld voor het illegaal gevangen houden van burgers die hun beklag wilden doen bij de regering. Dat heeft de Chinese staatspers zondag gemeld.

De rechtbank van het district Chaoyang in de Chinese hoofdstad legde één verdachte anderhalf jaar gevangenisstraf op. Negen anderen kregen celstraffen van enkele maanden.

De veroordeelde mannen hadden een aantal mensen uit de provincie Henan opgesloten die naar Beijing waren gereisd in de hoop dat de landsregering zich over hun grieven zou willen buigen, schrijft staatsnieuwssite Guangmingwang. Dergelijke hinderlijk mondige burgers worden vaak onderschept door agenten van lagere overheden. Die houden de klagers vervolgens vast in ongure hostels, die in de volksmond 'zwarte gevangenissen' heten.

De politie viel in mei een pand in het noordoosten van Beijing binnen en bevrijdde daaruit tientallen gevangen klagers. Die verklaarden dat ze waren mishandeld en bedreigd omdat ze bij de regering wilden aankloppen, schrijft Guangmingwang.

De Chinese regering erkent sinds kort het bestaan van de zwarte gevangenissen, en probeert aan de praktijken een einde te maken. Een doorslaand succes is de campagne vooralsnog niet. Plaatselijke overheden trokken zich niets aan van het bevel van de regering hun kantoren in Beijing, die ontevreden burgers op hun weg naar de loketten van de centrale overheid oppikken, te sluiten.

Aanhouding voor misbruik meisje Drachten

De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Drachten aangehouden voor het misbruiken van een 6-jarig meisje in die Friese plaats. De man kon worden aangehouden na onderzoek, meldt de politie zondag.

Direct na het incident, dat zich vorige week zondag afspeelde bij een speeltuin aan de Westerwird in de wijk De Wiken, ging de politie er nog van uit dat het meisje onzedelijk was betast. Inmiddels is duidelijk dat er meer is gebeurd, licht een politiewoordvoerder desgevraagd toe.

Het meisje was op bezoek bij bekenden in Drachten en was naar buiten gegaan om te spelen. In de namiddag werd ze door de man benaderd en vervolgens misbruikt.

De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien wat in of rond de speeltuin is gebeurd. De verdachte zit vast

Delta Airlines aast op Virgin

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines heeft naar verluidt een bod gedaan op de aandelen van Virgin Airlines die Singapore Airlines in handen heeft. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

Als Singapore Airlines het bod accepteert zal Delta waarschijnlijk vervolgens proberen een deel van de aandelen van Richard Branson, de oprichter van Virgin die 51 procent van de aandelen bezit, in handen te krijgen. Delta en zijn Europese partner, Air France-KLM, waren in februari 2011 dichtbij een deal met Virgin. Er kon echter geen overeenstemming worden bereikt over de prijs en de rechten van Branson over het merk Virgin. Branson, die de luchtvaartmaatschappij in 1984 oprichtte, zou al een paar jaar spelen met het idee om Virgin te verkopen.

Virgin heeft veertig toestellen in haar vloot en vervoert jaarlijks zo'n zes miljoen reizigers. Singapore Airlines bemachtigde haar belang in Virgin in 1999 en het is geenszins zeker dat het bedrijf bereid is haar aandelen in Virgin van de hand te doen.

Nieuwbakken vader Jim Bakkum weer aan het werk

Jim Bakkum is zondag na een korte onderbreking wegens de geboorte van zijn zoon Lux weer aan het werk. "Twee shows Wicked in Scheveningen", twittert de zanger. "Benieuwd of ik op mijn benen kan blijven staan."

"Weet je wat nou ultiem geluk is?", gaat de 25-jarige Jim, die vorige week donderdag voor het eerst vader werd, verder. "Je vrouw met je zoon in haar armen je zien uitzwaaien voor het raam." Bij de musical Wicked werd Bakkum naar eigen zeggen overladen met cadeautjes voor Lux. "Wat lief zeg!"

Chaos op A58 door winters weer

De snelweg A58 is in de richting van Vlissingen tijdelijk afgesloten geweest na meerdere ongelukken. Ook in de andere richting vonden er botsingen en slippartijen plaats door winterse weersomstandigheden. Dat meldden de politie en de ANWB zondagmiddag. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen.

De ongelukken gebeurden in de omgeving van het Zeeuwse Goes tussen knooppunt De Poel en Heinkenszand. De politie adviseert weggebruikers om de snelheid te matigen en extra op te letten in verband met de gladheid.

De snelweg is inmiddels in beide richtingen open. Wel is er nog een rijstrook afgesloten, omdat er zeven auto's weggetakeld moeten worden.

Chaos op A58 door winters weer
Chaos op A58 door winters weer (Foto: ANP)

Haneke's'Liefde' beste Europese flim

Het drama Liefde van Michael Haneke is op het 25e festival van Europese Filmprijzen verkozen tot beste film. De film kreeg verder prijzen voor beste regisseur, actrice en acteur. Dat maakte de jury zaterdag tijdens het gala-evenement in Malta bekend.

De 70-jarige filmmaker zelf kreeg de prijs voor beste regisseur. De 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva won de prijs voor beste actrice voor een van de twee hoofdrollen in de film. Riva kon door ziekte de prijsuitreiking niet bijwonen.

De prijs voor beste acteur ging naar Jean-Louis Trintignant. De 81-jarige Fransman werd voor zijn prestaties in Liefde geëerd door regisseur Michael Haneke. Ook Trintignant was niet aanwezig bij de ceremonie. Haneke's film was met zes nominaties al de grote favoriet.

De Nederlandse film Kauwboy van Boudewijn Koole kreeg op het festival de Europese Ontdekkingsprijs.

Twee andere winnaars waren al voor aanvang van het gala bekend. De Britse actrice Helen Mirren werd geëerd voor haar bijdrage aan de wereldcinema. De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci ontvangt een prijs voor zijn levenswerk.

Duits begrotingstekort nog dit jaar weggewerkt

Dankzij een flinke groei van de belastinginkomsten bereikt Duitsland al dit jaar een begrotingsevenwicht. Dat blijkt uit ramingen van het ministerie van financiën, meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel.

De gezamenlijke balans van de federale, deelstaat- en gemeentelijke overheid vertoont eerder dan verwacht zwarte cijfers. Afgelopen zomer rekende minister Wolfgang Schäuble van financiën voor dit jaar nog op een tekort van een half procent van het bbp.

De meevaller komt niet alleen op het conto van een grotere belastingafdracht. Omdat het noodfonds voor de euro de Duitse schatkist minder kostte dan geraamd hoefde Berlijn minder schulden te maken.

Abbas als held onthaald op Westoever

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is teruggekeerd op de Westelijke Jordaanoever nadat hij donderdag de status van waarnemerstaat voor de Palestijnen bij de Verenigde Naties had binnengesleept. Abbas werd door de bevolking van de Westoever als een held onthaald.

Zo'n vijfduizend mensen stonden zaterdag te dringen op het plein voor het hoofdkwartier van de Palestijnse regering op de Westoever. Velen droegen de Palestijnse vlag en ballonnen in de kleuren van de vlag met zich mee. "We hebben nu een staat', zei Abbas tegen de menigte. Volgens de president heeft de wereld ingestemd met een onafhankelijke Palestijnse staat. De Palestijnen hopen dat hun onderhandelingspositie wordt verstevigd door hun nieuwe VN-status.

De opwaardering van de status van de Palestijnen verandert op korte termijn weinig aan de situatie in de regio. Israël is niet te spreken over de diplomatieke manoeuvre van de Palestijnen en maakte zondag bekend zo'n tachtig miljoen euro aan belastingen die Jeruzalem namens de Palestijnen int niet te zullen overdragen aan de Palestijnse autoriteiten.

Woningen ontruimd bij brand parkeergarage Rotterdam

Door een brand in een parkeergarage onder een Rotterdams wooncomplex zijn zondagmiddag enkele woningen ontruimd. Meerdere voertuigen hebben vlam gevat. Om hoeveel woningen in het complex, dat vier woonlagen telt, het gaat is onbekend.

De eerste melding van de brand in de afgesloten garage aan de Raephorststraat in het Oude Noorden kwam rond 15.45 uur binnen bij de hulpdiensten. Of er slachtoffers zijn gevallen, kan een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond rond 16.30 nog niet met zekerheid zeggen.

Roda JC in shirts van Arnhemse Boys

Roda JC speelt op dit moment in de shirts van de Arnhemse Boys tegen Vitesse. De Belgische scheidsrechter Lardot keurde de uitshirts van de Limburgse ploeg af omdat de achterkant teveel leek op het shirt van Vitesse.

Roda JC treedt daarom aan in het roodwitte tricot van de lokale amateurploeg Arnhemse Boys. Deze shirts waren toevallig aanwezig in het Gelredome. Volgens Eredivisie Live had Roda JC gevraagd of Vitesse in de uitshirts wilde spelen, maar de ploeg had hier geen trek in.

Klik hier voor een voorbeeld van de tenues.

[Loting FA Cup] Arsenal naar Swansea, Chelsea treft Southampton

Vanmiddag werd de loting verricht voor de derde ronde van de FA Cup. In deze ronde treden de clubs uit de Premier League en Championship, het tweede niveau, toe tot het bekertoernooi. De wedstrijden worden op zaterdag 5 en zondag 6 december afgewerkt.

Van alle Engelse topclubs heeft Arsenal wellicht de lastigste loting. The Gunners mogen op bezoek bij Swansea City. Afgelopen zaterdag waren The Swans in Londen nog met 0-2 te sterk. Manchester  United mag op bezoek bij West Ham United, terwijl Manchester City in eigen huis aantreedt tegen Watford. Chelsea mag naar Southampton.

Hieronder de loting voor de derde ronde van de FA Cup:

Thuis Uit
Crystal Palace Stoke City
Brighton & Hove Albion Newcastle United
Tottenham Hotspur Coventry City
Wigan Athletic AFC Bournemouth
Fulham Blackpool
Aston Villa Ipswich Town
Charlton Athletic Huddersfield
Draw Barrow/Macclesfield Cardiff City
Barnsley Burnley
Manchester City Watford
Swansea City Arsenal
Leicester City Burton Albion
Millwall Preston North-End
Cheltenham/Hereford Everton
Derby County Tranmere Rovers
Crawley Town Reading
Aldershot Town Rotherham/Notts County
Middlesbrough Harrogate/Hastings United
Accrington/Oxford Sheffield United
Southampton Chelsea
Queens Park Rangers West Bromwich Albion
Petersborough United Norwich City
Lincoln/Mansfield Liverpool
Bolton Wanderers Sunderland
Nottingham Forest Oldham Athletic
West Ham United Manchester United
Hull City Alfreton Town/Leyton Orient
Blackburn Rovers Bristol City
Leeds United Birmingham City
Bury/Southend United Bradford/Brentford
Luton Town Wolverhampton Wanderers
Sheffield Wednesday Milton Keynes Dons

Uitslagen Eredivisie 02/12/2012

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Groingen versloeg Heracles Almelo met 2-0 terwijl FC Utrecht met 2-1 te sterk was voor AZ. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Heracles Almelo speler Samuel Armenteros in duel met FC Groningen speler Kees Kwakman (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

2 - 0

Heracles Almelo

 60' Vejinovic (e.d)
 63' De Leeuw
   
 
 Gele kaart: Kieftenbeld, De Leeuw, Kirm, (FC Groningen), Duarte, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Vejinovic (90 2) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Johansson (Bakker/90)
Kieftenbeld
De Leeuw (Bos/82)
Ajilore
Kirm
Texeira (Zivkovic/84)
Bacuna
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra (Davidson/56)
Dorda
Quansah
Vejinovic
Overtoom
Duarte
Castillion
Armenteros
Everton

FC Utrecht

2 - 1

AZ

 48' De Kogel
 83' Mulenga
   50' Reijnen 
 
 Gele kaart: , Henriksen, Elm, Viergever (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Zullo
Sarota
Kali
Asare
Oar
Gerndt (De Kogel/46)
Mulenga (heerings/90)
  Esteban
Lam (Falkenburg/84)
Reijnen
Viergever
Elm
Maher
Henriksen
Gorter (Wijnaldum/76)
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/68)

Veldrijdster Van Paassen tweede in Roubaix

Sanne van Paassen heeft vandaag naast de zege in de wereldbekercross in Roubaix gegrepen. Onze landgenote eindigde achter de Amerikaanse Katie Compton als tweede.

De Zwitserse Jasmin Achermann completeerde het podium door als derde over de eindstreep te komen. Compton maakte het verschil in de laatste ronde van de cross, die deels over de befaamde wielerbaan ging.

Met haar zege verstevigde de Amerikaanse de leiding in het klassement. Compton heeft een voorsprong van vijftig punten op Van Paassen.

Sint zorgt voor drukte in de winkels

Crisis? Welke crisis? "Je hoort de mensen er wel over praten, maar er is nu niet veel van te merken", aldus verkoopmanager Peter Swenneker van speelgoedketen Intertoys. De winkels van de speelgoedketen stroomden dit weekend vol met mensen die sinterklaasinkopen kwamen doen.

Volgens Swennekers is de eindspurt van de sinterklaasinkopen begonnen. Vooral gezelschapsspellen doen het volgens hem goed. Ook bij de Bijenkorf was het dringen om cadeaus te kopen. "De sinterklaasverkopen zijn ongeveer gelijk aan die van vorig jaar", aldus een woordvoerster. "We zien wel de tendens dat er meer praktische cadeaus worden gekocht, bijvoorbeeld kinderkleding."
 
Vroom en Dreesmann sprak zaterdag al van een enorme drukte. Toen stonden er rijen mensen voor de kassa's. Zondag was het aanzienlijk minder druk bij het grootwinkelbedrijf. Volgens een woordvoerster is een van de redenen dat veel mensen zaterdag het sinterklaasfeest al hebben gevierd.


Sinterklaasgedachtes

Keet! en Ben boos op boeven

Keet! is woest. Bij de zangeres is voor de vijfde keer in anderhalf jaar tijd ingebroken in de garage onder haar huis.

"Dit keer is de hele ruit eruit", schrijft de vriendin van Ben Saunders op Twitter over haar auto. "En m'n hele navigatiesysteem eruit. Aan de criminelen: teringlijers, ik geloof in karma. Jullie ook?"

De 25-jarige blondine, die eigenlijk Yvonne Coldeweijer heet, is daarnaast laaiend op haar woningbeheerder. "Leuk dat jullie na vorige keer nog steeds niks hebben gedaan. Ik verhuis per direct en ik betaal niks, geen ene cent meer."

Saunders uit ook zijn ongeloof over de inbraak. "Gewoon weer bij Keet! ingebroken! Schatje kom maar bij mij wonen in 0229, dat is safe en warm", verwijst hij naar zijn woonplaats Hoorn.

Doden door autobom bij moskee SyriŽ

De ontploffing van een bomauto heeft zondag ten minste zeven mensen het leven gekost bij een moskee in het Syrische Homs. De auto vol springstof explodeerde vlakbij de Omar Bin al-Khattabmoskee in de wijk al-Hamra, bericht staatspersbureau SANA.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sluit niet uit dat het dodental nog oploopt. Enkele gewonden die bij de bomaanslag zijn gevallen zijn er slecht aan toe.

Het centraal gelegen Homs was tijdens de opstand tegen het bewind van president Bashar Assad al meermalen het toneel van een felle strijd. De staatspers meldde zondag dat het Syrische leger bij een operatie aan de rand van de stad tientallen rebellen heeft gedood.

Hof Egypte legt werk neer om haat

Het Opperste Grondwettelijke Hof van Egypte legt tot nader order het werk neer. Met de staking wil het hof protesteren tegen 'psychische druk'. In een 'atmosfeer vol haat' kunnen de rechters hun werk niet doen, stelt een verklaring die zij zondag hebben doen uitgaan.

Eerder op de dag had de hoogste rechtbank van Egypte al uitstel aangekondigd van zijn uitspraak over de wettigheid van de commissie die de nieuwe grondwet heeft ontworpen. Het hof zou zondag een oordeel vellen, maar de rechters konden het gerechtsgebouw niet in omdat ze vreesden voor hun veiligheid.

In afwachting van de uitspraak van het hof hadden zaterdagavond duizenden aanhangers van president Mohammed Morsi zich rond het gerechtsgebouw, aan de Nijloever in de hoofdstad Caïro, verzameld. De boze menigte belette zondagochtend enkele rechters de toegang tot het pand.

Het oordeel van het hof, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad, leek op een rechtstreekse confrontatie met de islamistische president uit te draaien. Morsi's Moslimbroederschap en zijn bondgenoten klagen dat de rechtbanken wemelen van trawanten van de ten val gebrachte president Hosni Mubarak. De president stelde zich daarom onlangs per decreet boven de rechterlijke macht.

Nu het Opperste Grondwettelijke Hof in staking is lijkt ook een vonnis over de wettigheid van het hogerhuis van het parlement voorlopig van de baan. Ook in die zogeheten Shuraraad delen aanhangers van Morsi de lakens uit.

Morsi heeft de oppositie tegen zich in het harnas gejaagd door onlangs op eigen houtje alle macht naar zich toe te trekken en met zijn bondgenoten in de grondwetscommissie het grondwetsontwerp versneld erdoor te jassen. Hij schreef voor 15 december een referendum uit over het grondwetsconcept, waarin hij een reuzenstap naar democratisch bestuur zegt te zien.

De woedende oppositie vreest onder meer dat het grondwetsontwerp minderheden in Egypte in het nauw brengt. Christelijke en seculiere leden van de grondwetgevende vergadering trokken zich eerder terug omdat de islamisten die zouden hebben gekaapt. De oppositie heeft zijn hoop nu vooral gevestigd op de rechterlijke macht, een haard van verzet tegen de Moslimbroederschap.

Zalm: te vroeg voor kwijtschelden Griekse schulden

Het is nu nog te vroeg om te praten over het kwijtschelden van de Griekse schulden. "Daar moet je pas over spreken als de Grieken de boel op orde hebben", zei vicevoorzitter van ABN Amro en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) zondag in Buitenhof.

Als te vroeg wordt begonnen over het kwijtschelden van schulden is er volgens Zalm bij Griekenland geen gevoel van urgentie meer om hervormingen door te voeren. Hij verwacht dat die hervormingen over een paar jaar zijn doorgevoerd.

De schulden hoeven van hem dan niet per se te worden kwijtgescholden. "Je kunt ook iets met de rente doen of met de aflossingstermijn." Hij wees erop dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog een schuld had van meer dan honderd procent van het Bruto Binnenlands Product. "Dat konden we dragen omdat de rente toen redelijk laag was en omdat de economie groeide."

Die condities moeten er volgens Zalm in Griekenland ook komen. "Maar die zijn er nu nog niet."

Griekenland uit de euro zetten, zoals deze week werd voorgesteld in een onderzoek van de ChristenUnie, is volgens Zalm een slecht idee. "De financiële markten zullen niet geloven dat het dan een eenmalige zaak is. Dan zullen ze kijken wie de volgende is en daar wordt dan op gespeculeerd. Dan is Spanje het volgende land, dan Portugal, dan Italië."

Hij vergeleek het met een nummer van Drs. P. uit 1974 over een Russisch gezin dat met de trojka op weg is naar Omsk. Als de trojka wordt aangevallen door een groep wolven, gooit de vader een van zijn kinderen voor de wolven om tijd te winnen. De wolven halen de trojka echter weer in en uiteindelijk wordt het hele gezin verorberd.


Zalm: te vroeg voor kwijtschelden Griekse schulden (Foto: Novum)

Duitse vliegtuigbemanning verongelukt in Egypte

Vijf Duitsers en drie Egyptenaren zijn zondag omgekomen bij een verkeersongeluk in de buurt van de Egyptische badplaats Hurghada. De vijf Duitse slachtoffers maakten deel uit van de bemanning van een lijnvliegtuig. Een zesde bemanningslid is gewond geraakt.

De Duitse bemanning was onderweg naar het vliegveld van Hurghada toen hun minibusje op een ander minibusje botste. Onder de slachtoffers zijn ook de beide Egyptische chauffeurs.

Chris Martin wil Coldplay-bassist veilen

Chris Martin wil Coldplay-bassist Guy Berryman veilen voor het goede doel. "Een date met hem moet toch minstens een miljoen pond opleveren", vertelt de zanger aan de Britse boulevardkrant The Sun.

"Ken je Indecent Proposal?", gaat Martin verder over de film uit 1993, waarin een man zijn vrouw voor een miljoen dollar een nacht laat doorbrengen met een ander. "Zoiets willen wij volgend jaar ook gaan doen."

Coldplay zamelt momenteel geld in voor Kids Company, een organisatie die ondersteuning biedt aan zeventienduizend kwetsbare Londense kinderen. De Britse band houdt in de Londense wijk Camden een tentoonstelling, waar kunst te zien is die is gebruikt voor de hoes van hun laatste album Mylo Xyloto.

Mutan Mudds volgende week verkrijgbaar voor iOS

Ontwikkelaar Renegade Kid brengt vanaf volgende week het spel Mutant Mudds uit voor iPhone, iPad en iPod touch. Volgens Renegade Kid-medewerker Jools Watsham hoeven gamers niet bang te zijn dat de controls niet goed werken op een iOS. 

"I have played through all 60 levels numerous times and found it to be a pleasurable experience. If the controls did not work out as well as they did, we would not have released the game. Mutant Mudds means too much to me to send it out in a bad state", aldus Whatsham.

Mutant Mudds voor iOS is vanaf 6 december verkrijgbaar via de App Store en kost €0,99. De Wii U-versie wordt verwacht ergens in het eerste kwartaal van 2013.  

Mutant Mudds
Mutant Mudds

Nederlanders zien niets in downloadverbod

Het merendeel van de Nederlanders is tegen een downloadverbod. Liever betalen ze wat meer bij de aankoop van apparaten zoals laptops en tablets om zo de schade van downloaden voor auteursrechthebbenden te compenseren. Uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van nu.nl, blijkt dat 48 procent van de 1200 ondervraagden, kiest voor een zogenoemde thuiskopieheffing.

Het downloadverbod heeft de voorkeur van 18 procent van de mensen. 34 procent van de Nederlanders weet niet wat te kiezen.

Het onderwerp is weer actueel, omdat de PvdA heeft aangegeven het idee van de VVD voor een verbod niet langer te blokkeren.

Nederlanders zien niets in downloadverbod
Nederlanders zien niets in downloadverbod (Foto: ANP)

Zwartrijder dreigt uit rijdende trein te springen

Een conductrice heeft zaterdag aan de noodrem getrokken toen een zwartrijder naar buiten dreigde te springen terwijl de trein nog 140 kilometer per uur reed. Na de noodstop rende de man tussen Breukelen en Amsterdam de weilanden in, maar dankzij een politiehelikopter die toevallig in de buurt was werd hij snel opgespoord, meldt de politie.

De 47-jarige man uit Den Haag werd op weg naar Amsterdam ter hoogte van Baambrugge gecontroleerd. Toen bleek dat hij geen vervoersbewijs bij zich had, schold hij de vrouw uit en liep naar het balkon. Daar sloeg hij het ruitje van een noodknop in, waardoor hij de treindeuren kon opentrekken.

Hij leek uit de trein die nog in volle vaart reed te willen springen. Daarop trok de conductrice aan de noodrem om de trein tot stilstand te brengen. Door de hulp van de helikopter kwam de man niet ver. Hij werd op de Rijksstraatweg in Baambrugge aangehouden.

Profvoetballer veegt achterwerk af met geld

Liam Ridgewell, een 28-jarige verdediger van het Engelse West Bromwich Albion, heeft de woede van zijn supporters op de hals gehaald. Op een foto, die via Engelse media is verspreid, is te zien hoe hij zijn billen op het toilet afveegt met een stapel bankbiljetten.

In totaal is er op de foto zo'n 1000 pond aan biljetten te zien. Ridgewell strijkt bij WBA een bedrag van 20.000 pond per week op. De foto is genomen in zijn villa, die zo'n 2 miljoen euro kost.

Ridgewell heeft direct na het uitlekken van de foto zijn excuses aangeboden. "Deze foto werd al een hele tijd geleden genomen. Het was als grap bedoeld om een vriend op stang te jagen. Ik had namelijk net een weddenschap met hem gewonnen. De bedoeling was dat alleen hij die foto ooit te zien zou krijgen"

"Helaas is de foto uitgelekt en ik begrijp dat mensen zich gekwetst kunnen voelen door het beeld. Ik verontschuldig me dan ook als ik iemand beledigd zou hebben", aldus het fotomodel.

West Bromwich Albion liet weten geen genoegen te nemen met de excuses van Ridgewell: "De foto heeft de club in een slecht daglicht geplaatst. We zullen deze zaak dus intern onderzoeken. We moeten wel zeggen dat Liam sinds hij 11 maanden geleden naar deze club kwam, zich voorbeeldig heeft gedragen."

Benieuwd naar de foto? Klik hier.


Liam Ridgewell in actie voor West Bromwich Albion (Foto: Pro Shots)

Badstuber vijf maanden eruit met knieblessure

Holger Badstuber moet de komende vijf maanden zijn team Bayern München vanaf de tribune aanmoedigen. De Duitse centrumverdediger scheurde zaterdag in de topper tegen Borussia Dortmund de kruisband van zijn rechterknie. Maandag wordt hij geopereerd.

De 23-jarige Badstuber botste tegen zijn ploeggenoot Javi Martinez en moest daarop het veld verlaten. "Hij zei dat zijn schoenen bleven steken in het gras, hij voelde het onmiddellijk", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge op de clubwebsite. De international kent tot nu toe een erg ongelukkig seizoen. Hij was net hersteld van een dijbeenblessure.


Badstuber vijf maanden eruit met knieblessure (Foto: Novum)

Moslims protesteren tegen Kardashian

De aanwezigheid van Kim Kardashian heeft zaterdag rellen veroorzaakt in Bahrein. Enkele uren nadat de realityster op Twitter haar bewondering had uitgesproken over het Golfstaatje gingen mensen de straat op om te protesteren.

De oproerpolitie gebruikte traangas om de meer dan vijftig orthodoxe moslims die protesteerden in toom te houden. De 32-jarige Kardashian was in Bahrein om daar een vestiging van haar Millions of Milkshakes-winkel te openen. Toen ze arriveerde bij de winkel, waren de herrieschoppers al verdreven.

Vorige week was Kardashian in Koeweit, waar haar komst ook al voor ophef zorgde. "Haar normen en waarden botsen met de tradities die wij als religieus volk hebben", zei prediker Mohammad al Tabtabai tegen Gulf News. "Haar bezoek kan ondeugd verspreiden onder onze jeugd."

Handbalsters kwalificeren zich voor play-offs WK

Na overwinningen op Slovenië (24-23) en Israël (47-20) hebben de Nederlandse handbalsters de play-offs om deelname aan het WK gehaald door in de laatste poulewedstrijd Oostenrijk te verslaan.

In Apeldoorn wonnen de Nederlandse dames hun derde en laatste partij met 30-18. Door deze overwinning kroonde Nederland zonder puntverlies als groepswinnaar. Van der Heijden en Groot waren met ieder zes treffers het meest op schot. De play-offs voor deelname aan het WK worden volgend jaar juni afgewerkt.

Hiddink doet goede zaken met Anzhi

Guus Hiddink heeft zich met Anzhi Makhachkala aan kop van de Russische competitie genesteld. De ploeg won de topper tegen CSKA Moskou met 2-0.

Anzhi beschikt over een beter doelsaldo en staat daardoor na dit weekend op de eerste plaats. CSKA Moskou volgt met hetzelfde aantal punten op de tweede plek.

De treffers van Anzhi kwamen pas laat in de tweede helft op het scorebord. Lacina Traoré en Mbark Boussoufa waren de doelpuntenmakers. CSKA stond op dat moment al met tien man, nadat Aleksandrs Cauna twee keer geel kreeg in de eerste helft.

Regerend landskampioen FC Zenit, dat afgelopen vrijdag met 2-4 won van Spartak Moskou, staat met drie punten achterstand op de derde plaats.

Uitslag N.E.C Nijmegen - NAC Breda

Vanmiddag werd in Nijmegen de eredivisiewedstrijd N.E.C. Nijmegen - NAC Breda gespeeld. Na een doelpuntloze eerste helft scoorden beide ploegen in de tweede helft ieder eenmaal; 1-1. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

NAC Breda

 81' Platje    59' Lurling 
 
 Gele kaart: Pálsson (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will (Cmovs/74)
v.Eijden
Breuer (Stutter/68)
Amieux
George
Pálsson
Foor
Rieks (Conboy/70)
Platje
Ten Voorde
  Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
v.d.Weg
Gudelj
Gilissen
Leugers
Hooi
Lurling
Verbeek

[Serie A] Napoli haalt uit tegen Pescara

Napoli heeft hekkensluiter Pescara zondag in de Serie A met 5-1 aan de kant gezet en blijft daardoor op twee punten achterstand van koploper Juventus. Edinson Cavani en Gökhan Inler vonden allebei twee keer het net voor de Napolitanen. De Slowaakse spelmaker Marek Hamsik nam ook een goal voor zijn rekening.

In de Spaanse competitie kwamen degradatiekandidaten Granada en Espanyol in Andalusië niet tot scoren. De ploeg uit Barcelona blijft met tien punten onderaan bungelen. Granada doet het met twee punten meer niet veel beter.

Man geliquideerd in Diemen

Een man is zondagochtend dood gevonden in een auto in Diemen-Noord. Dat meldt de politie. Volgens misdaadsite camilleri.nl is het slachtoffer geliquideerd. Het zou gaan om Patrick Brisbane, een bekende van vechtsporter Badr Hari.

Brisbane zou zijn doodgeschoten voor zijn woning aan de Rietzangerweg. Buurtbewoners zeggen tegen stadszender AT5 dat hij nog rechtop achter het stuur zat. Een zijruit van de auto was volgens hen kapot. Sommigen zouden rond 04.00 uur schoten hebben gehoord, maar dachten dat het vuurwerk was.

Het slachtoffer zou eerder dit jaar nog door de politie van zijn bed zijn gelicht. De Nieuwe Revu schreef vorige week op basis van politieverhoren dat Hari over Brisbane zei dat het algemeen bekend is dat er geld in zijn plafond zat. Ook zou hij hebben gezegd dat er geruchten gaan dat hij aan 'transporten' doet.

IsraŽl keert belastingafdracht Palestijnen niet uit

De Israëlische regering houdt een kleine tachtig miljoen euro aan belastingen achter die zij namens de Palestijnse Autoriteit heft. Israël zegt de Palestijnen zo te straffen voor hun geslaagde gooi naar erkenning van hun staat door de Verenigde Naties. Het belastinggeld wordt nu gebruikt om de Palestijnse schuld aan onder meer het Israëlische elektriciteitsbedrijf af te lossen, liet minister van financiën Yuval Steinitz zondag weten.

De Israëlische ministerraad besloot zondag bovendien dat zij niet aan de onderhandelingstafel aanschuift als de VN-resolutie van donderdag, die sprak van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, als uitgangspunt van de besprekingen dient. Vrijdag kondigde de Israëlische regering ook al een vergeldingsmaatregel aan. Zij gaf toen groen licht voor de bouw van duizenden nieuwe woningen op de Westoever.

Donderdag liet de Algemene Vergadering van de VN 'Palestina' toe als waarnemerstaat. Dat is tegen het zere been van de Israëlische regering, die stelt dat vrede alleen kan worden bereikt door rechtstreekse onderhandelingen, niet door eenzijdige stappen.

[WB] Canada wint ploegenachtervolging, Nederland derde

Canada heeft de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana gewonnen. Blondin,  Nesbitt en Schussler reden de zes ronden in 2.58,40. Zuid-Korea werd tweede en Nederland met Leenstra, Valkenburg en De Vries derde. 

De Nederlanders reden in de slotrit tegen de Duitsers, de winnaars van twee weken geleden. Nederland klokte 3.00,71 terwijl de Duitse dames met Beckert, Ost en Pechstein zesde werden. Ze noteerden 3.03,52. In het algemeen klassement staat Canada nu één voor Nederland en Duitsland. Er worden zijn vier races dit wereldbekerseizoen. De top8 van het wereldbekerklassement mag naar het WK in Sochi. 

Uitslag

# Land Tijd Verschil
1 Canada 2.58,40  
2 Zuid-Korea 3.00,55 2,15
3 Nederland 3.00,71 2,31
4 Polen 3.01,49 3,09
5 Noorwegen 3.03,26 4,87
6 Duitsland 3.03,52 5,12
7 Japan 3.04,16 5,76
8 Kazachstan 3.12,13 13,73
9 Rusland DSQ  

Klassement

# Land Punten
1 Canada 170
2 Nederland 150
3 Duitsland 145
4 Zuid-Korea 130
5 Polen 120
6 Noorwegen 90
7 Japan 85
8 Kazachstan 35
9 Rusland 35
10 VS 30

Bengtsson loopt gebroken neus op

FC Twente-verdediger Rasmus Bengtsson heeft aan het met 2-0 gewonnen thuisduel tegen ADO Den Haag een gebroken neus overgehouden. De Zweed moest zich halverwege de tweede helft laten vervangen vanwege de blessure.

Bengtsson is inmiddels door de medische staf van Twente behandeld en kan naar verwachting volgende week in de topper tegen PSV gewoon weer meedoen. Mogelijk kunnen de Tukkers dan ook weer beschikken over aanvaller Nacer Chadli en doelman Nikolai Michailov die enige tijd in de lappenmand zaten.

Eerste blijvende sneeuw in Limburg

In de hoger gelegen gebieden in het zuiden van Limburg wordt het landschap voor het eerst deze winter gesierd door een witte sneeuwlaag. Op de Vaalserberg bij het drielandenpunt, ruim driehonderd meter boven NAP, bleef zondagochtend een laagje van enkele centimeters sneeuw liggen, zegt een meteoroloog van weeronline.nl. Het is de vraag hoe lang de sneeuw blijft liggen. "Op veel bergjes zal het inmiddels al gesmolten zijn."

Het sneeuwen begon zaterdagavond en is in de nacht doorgegaan. Er was vooral sprake van natte sneeuw, maar in hoger gelegen gebieden viel droge sneeuw. In Zuid-Holland en Zeeland zag het soms ook even wit, maar dat kwam vooral door hevige buien met hagel en natte sneeuw die niet bleef liggen.

In België heeft het winterweer van zaterdagnacht voor problemen in het verkeer gezorgd. In het noorden zijn wegen glad door regen en smeltende sneeuw. In het zuiden kunnen hevige sneeuwbuien plaatselijk gevaar opleveren, melden Belgische media. Op de snelwegen zijn al meerdere ongelukken gebeurd.

In Nederland kan het maandagochtend in het midden en oosten van het land plaatselijk glad zijn. "Het wordt een heldere nacht met lichte vorst. In die regio bestaat de kans dat de ruiten 's ochtends moeten worden gekrabd", zegt de meteoroloog. In het westen blijft de overlast door bewolking beperkt. In het oosten kan maandag droge sneeuw vallen.

Dinsdagochtend kan het in het noordwestelijk kustgebied tot een zuidwesterstorm komen met veel neerslag. Vanaf woensdag worden winterse buien verwacht. "Het gaat dan niet hard waaien, dus Sinterklaas kan met pakjesavond veilig het dak op", zegt de meteoroloog.

Het blijft voorlopig winters kwakkelweer. "Overdag is het rond de vier graden, 's nachts een of twee graden onder nul en dan blijf je regen en natte sneeuw houden. Een dik pak sneeuw zit er voorlopig niet in."


Eerste blijvende sneeuw in Limburg (Foto: Novum)

Mike Tyson betrapte ex met Brad Pitt

Mike Tyson heeft zijn ex-vrouw Robin Givens ooit in bed betrapt met Brad Pitt. Dat vertelde de voormalige bokser, die eind jaren tachtig een jaar getrouwd was met de actrice, tegen Graham Bensinger op Yahoo! Sports.

"We gingen scheiden, maar ik ging iedere dag nog naar haar huis en dan hadden we seks", aldus de 46-jarige Tyson, die in 2009 trouwde met zijn derde vrouw Lakiha Spicer. Op een dag trof hij Pitt echter aan met zijn ex. "Ik was laaiend. Je had zijn gezicht moeten zien toen ik hem betrapte."

De ex-bokser vertelde daarnaast dat hij onder invloed van cocaïne was tijdens opnamen voor de film The Hangover uit 2009, waarin hij een rolletje speelt. "Ik zat er helemaal doorheen. Ik was te zwaar, ik was een varken en ik gebruikte cocaïne."

Stilte

Stilte. Daar zou Fred Teeven zich eens aan moeten wagen. Maar in plaats daarvan brult de grootste macho van het binnenhof over zaken waar hij geen verstand van heeft. Fred stapte ooit eens uit de VVD om zich te voegen tot Leefbaar Nederland. Toen deze partij uitelkaar viel mocht hij zonder al te veel problemen weer terug komen bij de VVD. Fred heeft geluk gehad en ook het gevoel gekend altijd een huis te hebben. Maar Fredje denkt nu dat iedere uitgeprocedeerde asielzoeker ook wel terug kan en wil hij illegaliteit daadwerkelijk bestraffen.

[WB] Bergsma verslaat De Jong op 10000 meter

Jorrit Bergsma heeft de 10.000 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana. Hij klokte 12.50,40, een baanrecord. Hij reed in de slotrit tegen Jan Blokhuijsen die met 13.11,62 zevende werd. Bob de Jong reed in de rit ervoor en zette 12.51,22 neer. Het brons is voor olympisch kampioen Seung-Hoon Lee. 

De Nooren vielen naast het podium. Bøkko werd vierde en Pedersen vijfde. Ted Jan Bloemen werd tiende met 13.16,03. Rob Hadders won eerder vandaag de B-groep met 13.14,47. Bergsma neemt de leiding over in het klassement van Sven Kramer die zich niet gekwalificeerd heeft voor de tien kilometer. Bob de Jong is derde. 

Uitslag

# Schaatser Land Tijd Verschil
1 Jorrit Bergsma Ned 12.50,40  
2 Bob de Jong Ned 12.51,22 0,82
3 Seung-Hoon Lee ZKo 13.07,06 16,66
4 Håvard Bøkko Noo 13.07,54 17,14
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 13.08,82 18,42
7 Jan Blokhuijsen Ned 13.11,62 21,22
10 Ted-Jan Bloemen Ned 13.16,03 25,63

Klassement lange afstanden

# Schaatser Land Punten
1 Jorrit Bergsma Ned 250
2 Sven Kramer Ned 200
3 Bob de Jong Ned 200
4 Jan Blokhuijsen Ned 190
5 Seung-Hoon Lee ZKo 152
8 Ted-Jan Bloemen Ned 91
22 Rob Hadders Ned 32

Shorttracker Knegt pakt olympische nominatie

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de 1.500 meter in Nagoya een olympische nominatie in de wacht gesleept. De Fries zorgde met zijn derde plaats in Japan voor de eerste individuele medaille van het seizoen voor de Nederlandse shorttrackploeg.

De zege ging op deze afstand naar de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Jinkyu Noh die in de slotfase sterk versnelde. Zijn landgenoot Da Woon Sin werd tweede, voor Knegt die de enige was die de Koreanen nog kon volgen.

Op de aflossing werden de Nederlandse mannen tweede achter de Zuid-Koreanen die ongenaakbaar waren. Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Knegt wisten in de strijd om het zilver China achter zich te houden. De Nederlandse vrouwen, Lara van Ruijven, Jorien ter Mors en Yara en Sanne van Kerkhof, werden zevende.

Ter Mors deed op de 1.500 meter lang mee om het goud. De Twentse lag in de finale achter de de Britse Elise Christie op plaats twee toen ze bij het aanzetten met de punt in het ijs terechtkwam en viel. Hierdoor greep ze naast de medailles. De Zuid-Koreaanse Soyoun Lee won nipt voor Christie, terwijl de Chinese Xue Kong brons pakte. Tot slot werd Breeuwsma negende op de 500 meter.

[NBA] Boete deert Spurs niet in topper

San Antonio Spurs heeft zaterdag in de NBA de topper in de Western Conference gewonnen van Memphis Grizzlies. Na een verlenging stond de 99-95 eindstand op de borden. Bij de Spurs deden alle toppers die een duel eerder tegen Miami Heat nog rust kregen weer mee. De Texaanse club had daarvoor een boete gekregen.

Miami Heat, de koploper in de Eastern Conference, won ondertussen met 102-89 van Brooklyn Nets. Met 34 punten nam Dwyane Wade de ploeg uit Florida op sleeptouw. LeBron James bleef daar met 21 punten ruim op achter.

Overige uitslagen NBA zaterdag
Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 117-118
Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 93-88
New Orleans Hornets - Oklahoma City Thunder 79-100
Houston Rockets - Utah Jazz 124-116
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 91-88
Dallas Mavericks - Detroit Pistons 92-77
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 116-81
Golden State Warriors - Indiana Pacers 103-92


Boete deert Spurs niet in topper (Foto: Novum)

Nederlanders vinden VVD-campagne te enthousiast

Bijna driekwart (73 procent) van de Nederlanders vindt dat de VVD in de verkiezingscampagne terughoudender had moeten zijn met toezeggingen. Een kleine meerderheid van 54 procent vindt datzelfde van de PvdA, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling. De VVD-kiezers onder de ondervraagden wijken hier weinig af van het gemiddelde.

De helft (52 procent) van de ondervraagden noemt het logisch dat partijen meer toezeggen dan ze kunnen waarmaken. Met de huidige economische situatie hadden de partijen volgens een meerderheid toch terughoudender moeten zijn.

Twee derde geeft aan dat het vertrouwen in premier Mark Rutte (VVD) de laatste maanden aanzienlijk is gedaald. De helft zou het beter vinden als iemand anders premier was. Vier op de tien verwachten dat het vertrouwen in de loop van deze regeerperiode stijgt.

In de wekelijkse zetelpeiling staan VVD, SP en PVV alle drie op 22 zetels. De VVD leverde een zetel in, de PVV steeg een zetel en de SP bleef op 22 zetels staan. De PvdA levert ook een zetel in, maar is met 24 zetels nog altijd de grootste.

Drie weken geleden was de PVV in de peiling ook al even groot als de VVD. Het valt te betwijfelen of deze zetelverdeling er echt uit zou komen als er daadwerkelijk verkiezingen zijn, omdat veel mensen dan toch besluiten strategisch te stemmen. In een peiling geven ze sneller hun voorkeur aan.

Man zeikt tegen politiebus

Een 18-jarige stapper heeft zaterdagnacht in het Noord-Brabantse Moergestel tegen een politiebus geplast. De beschonken man koos daar geen verstandig moment voor uit. Er zaten nog agenten in de bus aan het Rootven, meldt de politie.

De man uit Oirschot werd na het legen van zijn blaas dan ook snel aangehouden en in de beplaste bus meegenomen naar het bureau. Daar kreeg hij een boete van tweehonderd euro voor baldadig gedrag.

Genoeg katten voor iedereen in Mew-Genics

Ontwikkelaar Team Meat, bekend van het spel Super Meat Boy, is momenteel bezig met het poezenspelletje Mew-Genics. Elke week geeft Team Meat ons informatie over de game Mew-Genics, ook deze week komen ze weer met een nieuwe feature.

Dit keer onthult Team Meat dat de game beschikt over, schrik niet, 12,207,031,250,000,000,000 katten. Volgens Edmund Mcmillen, ontwikkelaar binnen Team Meat,  is dit getal niet lukraak verzonnen. Met een getal zo groot is het haast onmogelijk om twee keer dezelfde kat te krijgen. 

Wil je meer weten over Mew-Genics? Bekijk dan hier alle wekelijkse details.  

Mew-genics
Mew-genics

Bijna miljoen kijkers Junior Songfestival

Het Junior Eurovisie Songfestival is zaterdag door minder dan een miljoen mensen bekeken. In totaal zagen 855 duizend mensen op Nederland 1 hoe de Oekraïense Anastasiya met de titel aan de haal ging.

De liedjeswedstrijd valt daarmee net buiten de top tien van best bekeken programma's van de dag. Ik Hou van Holland voert de lijst aan met ruim 2,1 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Studio Sport Eredivisie staat tweede met bijna 1,8 miljoen toeschouwers en de top drie wordt afgesloten door Ushi and the Family, waarnaar bijna 1,7 miljoen mensen keken.

FOK!gamers willen mini-buik

Vorige week zondag vroegen wij jullie wat jullie graag mini wilde zien. De reden hiervoor was dat Nintendo met een mini-uitvoering gaat komen van de Wii. Er zijn in het verleden al vaker mini-versies van consoles gekomen en wij van FOK!games waren geïnteresseerd wat jullie mini wilden zien. Het resultaat? De mini-buik.

De mini-buik is de miniatuurversie van de huidige FOK!gamer-buik. Een buik die gedurende de jaren flink gegroeid is door gaming, Mountain Dew en Doritos. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de meeste FOK!gamers dit buikje graag in een miniatuur-versie willen zien. Wellicht dat mevrouw FOK!gamer dit ook wenst, maar dit komt niet terug in de poll. Andere onderwerpen die men mini wil zien zijn onder andere de mini-dashboard voor Xbox 360, mini-null (na een foutje van mijn kant) en een mini-Xbox 360.

Enkele quotes:

Morthill: "oprecht, een mini-Xbox 360 ter vervanging van mijn stervende launch-360"

MisterWolf: "mini bierbuik. Er moeten wat kilo's af "

___Saviour___: "Een mini null lijkt me wel wat. Het concept van het huidige model is enorm tof natuurlijk, maar het is gewoon net een stukje te lomp en groot."

EvertJan: "Mini Game Boy"

Albert Verlinde richt theaterfonds op

Albert Verlinde heeft het Nationaal Theaterfonds in het leven geroepen. Hij wil met de stichting theaters en gezelschappen ondersteunen die het moeilijk hebben door bezuinigingen op cultuur. "Wij willen de grootschaligheid in stand houden", zei Verlinde in Eva Jinek op Zondag.

"Reizen door het land met een grote productie is duur", licht Verlinde verder toe op de website van het theaterfonds. "Theaters kunnen vaak het geld niet meer opbrengen om zo'n voorstelling voor hun publiek aan te kopen."

Gezelschappen en producenten die een beroep doen op het fonds, moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de voorstelling grootschalig zijn en moeten er minstens acht mensen op het toneel staan. Het vermogen van het Nationaal Theaterfonds wordt onder meer gevormd door donaties van particulieren en bedrijven. "Ik hoop echt dat de mensen gaan geven uit betrokkenheid, uit hun hart, omdat ze, net als ik, van theater houden."

Advocaat: "Een complete offday"

PSV verloor zaterdag met 3-1 bij Ajax en dat was verdiend, vond Dick Advocaat. De trainer sprak na afloop van een volkomen offday."Volkomen verdiend", was Advocaats oordeel over de nederlaag, in gesprek met Eredivisie Live. "We hadden een complete offday. Ajax deed het heel goed", gaf de coach de Amsterdammers de complimenten. Ajax dichtte het gat met PSV tot drie punten.

"In de eerste 30, 35 minuten speelden ze heel erg goed. Ze komen verdiend op voorsprong en wij komen vervolgens prachtig maar gelukkig op gelijke hoogte. Al was dat natuurlijk niet verdiend", toonde Advocaat zich eerlijk.

Waar vorige week tegen Vitesse scherpte voor de goal het probleem was, zat het probleem van PSV nu dieper in het spel verboren. "In de rust heb ik gezegd dat ze de bal eens naar elkaar toe moesten spelen. Daar zijn we normaal gesproken wel goed in, maar vandaag niet."

[WB] Nesbitt klopt Leenstra in slotrit

Christine Nesbitt heeft Marrit Leenstra verslagen in de slotrit van de wereldbekerwedstrijd 1500m in Astana. De Canadese won in 1.57,18. Leenstra werd tweede met 1.57,29. Linda de Vries werd derde op twaalf hondersten van Nesbitt.

Diane Valkenburg werd vierde, op dertien hondersten van Nesbitt en daarmee stonden de Nederlandse dames zeer dicht bij elkaar. Lotte van Beek werd zesde met 1.57,69. Marije Joling werd achttiende met 2.00,55. Nesbitt verstevigt hiermee haar voorsprong in het wereldbekerklassement, Leenstra blijft tweede voor Sáblíková. 

Uitslag

# Schaatser Land Tijd Verschil
1 Christine Nesbitt Can 1.57,18  
2 Marrit Leenstra Ned 1.57,29 0,11
3 Linda de Vries Ned 1.57,30 0,12
4 Diane Valkenburg Ned 1.57,31 0,13
5 Yekaterina Shikova Rus 1.57,57 0,39
6 Lotte van Beek Ned 1.57,69 0,51
18 Marije Joling Ned 2.00,55 3,37 

Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Christine Nesbitt Can 270
2 Marrit Leenstra Ned 260
3 Martina Sáblíková Tsj 146
4 Yekaterina Shikova Rus 130
5 Claudia Pechstein Dui 124
6 Lotte van Beek Ned 115
7 Linda de Vries Ned 95
10 Marije Joling Ned 85
15 Laurine van Riessen Ned 61
16 Diane Valkenburg Ned 60

Roemer kritisch op rol inspectie bij Amarantis

De rol van het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie bij de misstanden bij onderwijsgroep Amarantis moet worden bekeken. "Waarom hebben zij al die jaren niet ingegrepen?", vroeg SP-leider Emile Roemer zich af in Eva Jinek op Zondag.

Er moet volgens Roemer worden gesproken over schaalverkleining in het onderwijs. "De menselijke maat moet terugkomen." Bij scholen waarbij er één bestuur is voor één school kennen leraren en leerlingen elkaar, legde hij uit. Daardoor zouden problemen sneller aan het licht komen.

De misstanden bij hogeschool Amarantis zijn volgens hem het ultieme bewijs voor het faillissement van de schaalvergroting in het onderwijs. "Het is duidelijk dat schaalvergroting bij veel instanties tot perverse prikkels leidt."

Roemer noemde het gedrag van de bestuurders 'te schandalig voor woorden'. Hij zei dat de bestuurders 'absoluut' aansprakelijk moeten worden gesteld.

Er moet volgens de SP-leider een schot komen tussen wat wordt besteed aan onderwijs en wat aan huisvesting en andere zaken. Hij wees erop dat hij veel ROC's heeft bezocht waar de helft van de leraren niet voor de klas staat.

"Het was de afgelopen jaren alleen maar schaalvergroting. Ook in de zorg hebben ze nu kantoren op de duurste industrieterreinen. De thuiszorg is afgebroken."

In een conceptrapport over de val van Amarantis zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs, schreef de Volkskrant zaterdag. De onderwijsmoloch werd dit jaar opgesplitst vanwege financiële problemen.

Bij de onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werkten, zijn signalen binnengekomen van directieleden en adviseurs die naast hun ov-kaart en taxivergoedingen ook twee leaseauto's van de zaak hadden. Ook zou het hoofd huisvesting zijn woning hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten. Het rapport wordt maandag gepresenteerd.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei zaterdag in Nieuwsuur dat er mogelijk aangifte wordt gedaan tegen de bestuurders. Ze wil sneller zicht krijgen op mogelijke problemen van onderwijsinstellingen. Ook moet er betere controle komen op schoolbesturen en de wijze waarop zij omgaan met onderwijsgeld.


Roemer kritisch op rol inspectie bij Amarantis (Foto: Novum)

Vonnis over grondwetscommissie Egypte uitgesteld

Het Opperste Grondwettelijke Hof van Egypte velt niet zondag, maar later pas een oordeel over de wettigheid van de commissie die de nieuwe grondwet heeft ontworpen. Het hof voert voor dat uitstel 'administratieve redenen' aan, lieten ingewijden zondag weten.

Of voor de uitspraak een nieuwe datum is vastgesteld konden de ingewijde overheidsfunctionarissen, die bedongen dat hun namen niet worden onthuld, niet zeggen. Het oordeel van het hof, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad, lijkt hoe dan ook tot een rechtstreekse confrontatie met de islamistische president Mohammed Morsi te zullen leiden.

Moslimbroeder Morsi heeft de oppositie tegen zich in het harnas gejaagd door per decreet alle macht naar zich toe te trekken en het grondwetsontwerp versneld erdoor te jassen. De woedende oppositie heeft zijn hoop gevestigd op de rechterlijke macht, een haard van verzet tegen de Moslimbroederschap.

Politie houdt 51 'strafontlopers' aan

De politie heeft zaterdag tijdens een grote actie in de provincies Groningen en Friesland 51 aanhoudingen verricht. De aangehoudenen zijn allemaal mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen.

Bij deze zogenoemde 'executieactie' bezocht de politie 86 adressen in Groningen en 180 in Friesland. In Groningen werden uiteindelijk 17 mensen aangehouden en in Friesland 34. Eén van hen had nog een gevangenisstraf open staan van 142 dagen.

Square Enix registreert All The Braves

Square Enix heeft een Europees trademark voor iets genaamd 'All The Bravest' ingediend.Er zijn ook twee domeinen voor de naam geregisteerd: allthebravest.com en allthebravest.net.

Bravery Default is een titel waar meteen aan gedacht wordt. Er zijn twee titels in de franchise: Bravely Default: Flying Fairy voor 3DS en een free-to-play ps-spel Bravely Default: Praying Brage. Een release voor het Westen staat voor geen van de twee games op de kalender, maar het kan net zo goed een nieuw spel in de franchise zijn. Of misschien is de naam misleidend en is het geheel iets anders, los van de Bravery Default-games. Afwachten dus maar weer.

Bravery Default: Flying Fairy

Brama: "Zege gewoon afgedwongen"

FC Twente won zaterdagavond eindelijk weer eens. ADO Den Haag werd in Enschede met 2-0 over de knie gelegd. Verdiend, vindt aanvoerder Wout Brama. "We hebben goed gespeeld en dit resultaat afgedwongen", zei Brama tegenover Eredivisie Live.

"Vanaf het begin hebben we de tegenstander in een hoog tempo onder druk gezet. Dan weet je dat het doelpunt wel een keer valt", analyseerde de aanvoerder. Lang stond het 0-0 in de Grolsch Veste. Pas toen de Hagenaren Tjaronn Chery weggestuurd hadden zien worden, opende Twente de score. "Wat dat betreft zat het mee, na een paar mindere weken. Voor die rode kaart hadden we echter al met 2-0 voor moeten staan", vindt Brama.

De zege komt als geroepen voor Twente. In november werd alleen Feyenoord verslagen (3-0). "We hebben de zege gewoon afgedwongen. Alleen hadden we er wel een paar meer mogen inschieten. Dat is misschien het enige puntje van kritiek."

Dam in aanbouw ingestort in Cambodja

Een dam in aanbouw in het westen van Cambodja is zondag deels ingestort. Vier bouwvakkers worden vermist. De hulpdiensten nemen aan dat ze zijn verdronken. Nog eens vier medewerkers raakten zwaargewond.

De hydro-elektrische dam in de rivier de Atay kon de waterdruk waarschijnlijk niet aan, zegt politiechef Theang Leng. De dam lekte volgens hem voordat hij instortte. Het werk aan de dam is stilgelegd. Onderzoekers bekijken de schade. Volgens een automonteur in de buurt worden ook vijf Chinezen vermist, maar de politiechef ontkent dit.

Elektriciteit is schaars in Cambodja, maar toch was er kritiek op het bouwen van dammen die elektriciteit moeten opwekken. Die kritiek richt zich vooral op de milieuproblemen en de sociale problemen die de dammen veroorzaken. Hele dorpen moeten worden verplaatst en de natuurlijke hulpbronnen waarvan veel dorpsbewoners afhankelijk zijn verdwijnen door de dam.

Het werk aan de dam, die 120 megawatt moet opwekken, is in 2008 begonnen. De dam had in mei volgend jaar klaar moeten zijn. Het project, dat 255 miljoen dollar kost, wordt uitgevoerd door een Chinees bedrijf.

Beckham met Galaxy naar MLS-titel

David Beckham heeft afscheid genomen bij Los Angeles Galaxy met de titel in de MLS. In de finale van de Amerikaanse voetbalcompetitie werd Houston Dynamo met 3-1 verslagen. Omar Gonzalez, Landon Donovan en Robbie Keane scoorden voor LA, van wie de laatste twee uit strafschoppen. Calen Carr had Houston vlak voor rust op voorsprong gezet.

In het eigen home Depot Center waren de betere kansen direct voor LA. Donovan had na twaalf minuten een dot van een kans na een door Beckham opgezette counter, maar hij schoof de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Even later mikte Mike Magee met een kopbal net voorlangs.

Houston nam vervolgens de regie over en kwam kort voor rust op voorsprong nadat Carr aan de buitenspelval was ontsnapt. Kort na rust leek Keane gelijk te maken, maar de Ier stond buitenspel. Nog een keer was Keane dicht bij de gelijkmaker, maar nu oordeelde de scheidsrechter dat Gonzalez in de fout was gegaan voordat de spits de bal kreeg en weer ging de treffer niet door.

Uiteindelijk nam Gonzalez na een uur de gelijkmaker voor zijn rekening. De verdediger torende boven zijn twee bewakers uit en kopte de bal buiten bereik van Houston-goalie Tally Hall binnen. Donovan benutte vervolgens een strafschop na hands van Ricardo Clark en in de blessuretijd werd Keane door Hall neergelegd. De Ier benutte de penalty zelf.

Voor LA, dat zichzelf opvolgt als de kampioen van de MLS, is het de vierde titel en daarmee deelt de club het record van DC United. De Californische club was bovendien vier keer verliezend finalist.

Van Gerwen geeft voorsprong weg

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd om de kwartfinale te bereiken van de Players Championship Finals. Mighty Mike kwam tegen tegen Andy Hamilton nog wel 4-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 8-10.

Van Gerwen opende direct met 170 en pakte de legs daarna op overtuigende wijze, maar na de 4-0 gaf Van Gerwen het initiatief weg. The Hammer finishte 116 in de vijfde leg en reeg daar nog 4 legs aan vast zodat hij 5-4 voor kwam. Van Gerwen maakt er nog wel 5-5 van, maar mist in de tweede helft van de wedstrijd te veel dubbels. Hamilton maakt daar heel goed gebruik van en won het duel met 10-8.

Simon Whitlock maakte heel veel indruk bij zijn 10-1 overwinning op Ronnie Baxter. Met een gemiddelde van 109,54 waarbij Whitlock ook nog een 170 finish gooide kwam Baxter er niet aan te pas tegen de Aussie. Door Whitlock zelf bestempeld als zijn beste TV wedstrijd ooit zal hij vol zelfvertrouwen uitkijken naar zijn confrontatie met Gary Anderson morgen.

De wedstrijd van de avond moest de partij worden tussen de nummers 1 en 2 van de wereld. Phil Taylor moest het al in ronde 2 van dit toernooi opnemen tegen Adrian Lewis, de huidige wereldkampioen. Lewis die vannacht nog vader was geworden en heel lang in een auto had gezeten om bij de bevalling te zijn moest het initiatief aan zijn leermeester laten in de partij. Taylor won de eerste 4 legs, allemaal onder de 15 darts en nam daarmee een voorsprong die voor Lewis niet meer overbrugbaar bleek. Jackpot kwam nog wel terug tot 6-8 en 7-9, maar kon het gat niet helemaal dichtten. Taylor wint met 10-7 met een gemiddelde noteren van bijna 106.

In de laatste wedstrijd van de avond stonden Mervyn King en Steve Beaton tegenover elkaar. Beaton had gisteren nog van Raymond van Barneveld gewonnen, maar kon die vorm vandaag niet benaderen. King Kwam snel op een 5-2 voorsprong en die ruimte gaf hij ook niet meer weg. Uiteindelijk werd het 10-7 voor The King die nu morgen tegen Justin Pipe mag aantreden in de kwartfinale.

Uitslagen tweede ronde

Michael van Gerwen 8-10 Andy Hamilton
Simon Whitlock 10-1 Ronnie Baxter
Phil Taylor 10-7 Adrian Lewis
Steve Beaton 10-7 Mervyn King

Justin Pipe 10-8 Brendan Dolan
Wayne Jones 7-10 Peter Wright
Michael Smith 6-10 Kim Huybrechts
Gary Anderson 10-6 Robert Thornton

Dead or Alive 5 naar Vita

Dead or Alive 5 wordt klaargemaakt voor de PlayStation Vita. Dit werd door Yosuke Hayashi, baas van Team Ninja, aangekondigd via de Youtube-channel IGN Pro League.

De versie van PlayStation Vita heet Dead or Alive 5 Plus en komt volgend jaar uit. Er zullen vast nieuwe features te vinden zijn, maar wat deze zijn is niet bekendgemaakt. Een tweede aankondiging is dat Dead or Alive 5 voor de consoles volgend jaar een patch krijgt die nieuwe features gaat brengen.

De beweeglijke borsten van de dames in het spel zullen dus volgend jaar ook mobiel te bewonderen zijn. Of er nog aanraakgevoelige features mee te doen zijn is nog even afwachten.

[CT] Uitblinker Stockmann: 'Ja, het ging wel lekker'

Vriend en vijand was het er zondagmiddag in het State Netball en Hockey Center over eens: Oranje-doelman Jaap Stockmann was de absolute uitblinker in de spannende topper tussen Australië en Nederland (0-0).

De lange keeper hield Nederland eind eerste helft en begin tweede helft met knappe reddingen overeind toen Australië het Nederlandse doel onder vuur nam. En ook in de allerlaatste minuut stond hij zijn mannetje toen de Aussies het duel alsnog dachten te beslissen.

"Ach, daar sta ik toch voor", zei de nuchtere Stockmann over zijn sublieme optreden tegen de regerend wereldkampioen. "Is dat te makkelijk? Nou ja, het ging inderdaad wel lekker. Mijn persoonlijke doel is altijd om de nul te houden. Het is fijn als dat lukt. Maar ik win liever dan dat ik de nul houd, dus ik ben nu niet heel blij of tevreden."

Maar de sluitpost van Bloemendaal en Oranje erkende dat zijn ploeg met het gelijke spel niet mocht klagen. "Als ik eerlijk ben was dit wel het hoogst haalbare voor ons. We hebben twee fases goed gespeeld, maar over de hele wedstrijd bekeken was Australië beter."

"Maar ja, we spelen hier wel tegen een ploeg die supergemotiveerd is om na de Spelen iets recht te zetten. En die ook nog eens thuis speelt in een vol stadion. Dan is een gelijkspel gewoon een prima resultaat."

V. Bommel: "Wilden mij rood aansmeren"

Mark van Bommel was zoals gewoonlijk 'not amused' na de nederlaag van PSV tegen Ajax (3-1). Ajax was oppermachtig in de eerste helft, maar pakte de winst pas later in de tweede helft. Mark van Bommel en Kevin Strootman vochten een verwoede strijd tegen Christian Eriksen en co. op het middenveld, maar moesten het onderspit delven.

Van Bommel weet goed dat PSV met winst naar een voorsprong van negen punten kon uitlopen. In plaats daarvan nadert Ajax de Eindhovenaren tot op drie punten. "Jammer dat we voor de tweede keer op rij verliezen, dit was onnodig. We hadden een leuke voorsprong kunnen hebben", vertelde hij aan diverse media.

Maar zoals vaker ging de aanvoerder ook nog in op het kaartennaaien. Hij voelde zichzelf benadeeld door zijn gele kaart. "Ja, daar kon je op wachten. Ze probeerden mij een tweede gele kaart aan te smeren en Kevin (Strootman) ook eentje." Van Bommel is nu geschorst voor de topper tegen FC Twente volgende week in Eindhoven.

[WB] Hadders wint B-groep 10 kilometer

Rob Hadders heeft de B-groep gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana. De marathonrijder noteerde met 13.14,47 een nieuw persoonlijk record. In de B-divisie van de dames 1500 meter deden geen Nederlanders mee. Daar ging de winst naar Hege Bøkko in 2.00,94.

Later vandaag worden de 1500 meter voor dames en de 10.000 meter voor heren nog in de A-divisie verreden. Daarna volgt nog de ploegenachtervolging voor dames.

R. Koeman: "Bij vlagen beste wedstrijd"

Ronald Koeman versloeg zaterdagavond met Feyenoord RKC Waalwijk van zijn broer Erwin. De Rotterdammers speelden een goede wedstrijd, oordeelde Koeman.

Pellè blijft scoren. Tegen RKC maakte hij zijn negende en tiende van het seizoen. Maar het was meer dan de wedstrijd van de Italiaan. "Onder moeilijke omstandigheden hebben we prima gespeeld. Bij vlagen was dit onze beste wedstrijd van het seizoen. Ons spel wordt steeds herkenbaarder", zei Koeman tegen Eredivisie Live.

Natuurlijk was Koeman zeer tevreden over Pellè, die bij AZ gek genoeg bekend stond om z'n improductiviteit. "Hij speelde zeer sterk", oordeelde de trainer. "Dat wil zeggen het eerste uur, want na zijn tweede doelpunt dacht hij geloof ik dat de Ladies Night in de Kuip al begonnen was", knipoogde de trainer.

Feyenoord blijft ondanks de zege vijfde op de ranglijst, want Ajax versloeg in eigen huis PSV. De achterstand op koploper FC Twente bedraagt vier punten, PSV heeft er drie meer en Vitesse kan morgen het gat met Feyenoord uitbreiden tot vier punten.

[CT] Nul treffers, wel spektakel bij Nederland-AustraliŽ

Nederland en Australië hebben zondag op de tweede speeldag van de Champions Trophy in Melbourne met 0-0 gelijkgespeeld. Maar saai was de wedstrijd allerminst.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en was in het eerste kwartier de bovenliggende partij. De Oranjemannen kwamen regelmatig in de buurt van het vijandelijke doel, maar de eindpass kwam steeds net niet aan, waardoor Nederland niet echt gevaarlijk werd.

Het thuisland nam halverwege de eerste helft het initiatief over en twaalf minuten voor rust was Eddie Ockenden dichtbij de 1-0, maar Oranjegoalie Jaap Stockmann redde spectaculair. Stockmann hield er daarna nog enkele schoten en strafcorners uit en daarmee zorgde hij ervoor dat het bij rust nog 0-0 was.

Na rust gingen de Aussies door met aanvallen, maar werd ook Nederland af en toe gevaarlijk. Sander de Wijn – zaterdag al twee keer trefzeker – zag zijn schot gekeerd worden door de Australische doelman en even later waren Bob de Voogd en Jeroen Hertzberger ook dichtbij de openingstreffer. Maar net als zijn collega Stockmann was ook Aussie-goalie George Bazeley in bloedvorm.

Nederland – dat een hele poos met de rug tegen de muur had gestaan – rook bloed en nam het initiatief weer over. Maar toen een Nederlandse goal uitbleef krabbelde de Aussies weer op, waardoor er in de slotfase geen zinnig woord over de afloop was te zeggen. Het spel ging op en neer en enkele seconden voor tijd leek Australië dan eindelijk toe te slaan, maar weer voorkwam uitblinker Stockmann een tegentreffer, waardoor de spectaculaire wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel eindigde.

De Boer: "Lieten PSV niet ademhalen"

Frank de Boer was een tevreden trainer na de 3-1 winst van Ajax op PSV. Zijn geplande tactiek werd goed uitgevoerd.

De trainer van de Amsterdammers stak maar wat graag de loftrompet over zijn ploeg na de winst. "We hebben vanavond een fantastisch Ajax gezien. We hebben heel veel druk gezet en daardoor heeft PSV geen adem kunnen halen", vertelde hij na afloop aan Eredivisie Live.

De Boer wilde graag dat de stormrammen van PSV op het middenveld werden geneutraliseerd. "Kevin Strootman en Mark van Bommel kwamen niet aan de bal. Net als de rest van PSV eigenlijk. Het is mogelijk dat we dat elke week doen."

De 18-jarige groeibriljant Viktor Fischer kende een uitstekende avond met een goal en een assist. De Boer voorziet een geweldige toekomst voor hem. "Fischer kan nog veel verder komen. Maar als je dit optreden vergelijkt met dat van hem in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV is dat een verschil van dag en nacht."

Herfst was laat dit jaar

De herfst was laat dit jaar. De bladeren verkleurden namelijk gemiddeld een tot twee weken later dan normaal, meldt De Natuurkalender zondag op basis van waarnemingen van vrijwilligers. De biologische herfst begint als de bladeren zijn verkleurd.

De verkleuring en bladuitval van de zomereik was gemiddeld een week later dan normaal en drie dagen later dan in de afgelopen tien jaar. Bij de beuk was de verkleuring en uitval twee weken later dan normaal, maar vergelijkbaar met de afgelopen tien jaar. Ook andere bomen waren later.

De Natuurkalender weet ook te melden dat de winter al ruim een week bezig is. De meteorologische winter is zaterdag begonnen. De astronomische winter begint later deze maand, maar de biologische winter is 22 november al begonnen.

Toen stonden de beuk en de eik namelijk allebei voor het eerst zonder blad. Daarmee hebben nu alle belangrijke Nederlandse boomsoorten geen blad meer en daarmee is wat De Natuurkalender betreft de winter begonnen.

Het moment van bladverkleuring en bladval wordt onder meer door de temperatuur beïnvloedt. Die lag hoger dan in de eerste helft van de vorige eeuw, daarom is het logisch dat de bladeren ook later verkleurden.

De herfst was dit jaar overigens niet extreem laat. In 2005 en 2006 was de biologische herfst nog twee weken later dan nu. Toen hadden veel bomen begin december nog veel groen blad. Het was toen in de herfst gemiddeld drie graden warmer dan nu.


Herfst was laat dit jaar (Foto: Novum)

Loodvrij alternatief voor vislood

Om vergiftiging van het zeeleven rond scheepswrakken tegen te gaan is een milieuvriendelijk alternatief voor vislood ontwikkeld. Dat meldt Bescherm een wrak zondag een samenwerking van natuurbeschermingsorganisaties, een duikersorganisatie en Sportvisserij Nederland.

Bij de duizenden scheepswrakken in de Noordzee wordt veel gevist omdat de omgeving vaak vol leven zit. De vissers verliezen nogal eens een stuk lood, bijvoorbeeld doordat hun haakje achter een visnet blijft hangen. Hierdoor verdwijnt volgens Bescherm een wrak jaarlijks tweehonderd ton lood in de kustwateren. Lood is giftig.

Nu zijn loodvrije gewichten ontwikkeld voor zoet en voor zout water. Begin oktober zijn ze voor het eerst beschikbaar gesteld op een charter, een boot vol met vissers die naar gunstige vislocaties reist. De loodvrije gewichten zijn bij meerdere hengelsportzaken vergkrijgbaar.

Aanval op Amerikaans-Afghaanse luchtmachtbasis

Talibanstrijders hebben een Amerikaans-Afghaanse luchtmachtbasis in het oosten van Afghanistan aangevallen. Nadat zelfmoordterroristen bij de ingang een autobom lieten afgaan, volgde een vuurgevecht dat twee uur aanhield. Amerikaanse gevechtshelikopters zijn ingezet om de strijders te verdrijven. De aanvallers werden uiteindelijk verslagen.

Nadat de autobom bij de luchthaven van Jalalabad was afgegaan, slaagden de aanvallers er volgens een talibanwoordvoerder in de basis binnen te dringen. Het Afghaanse ministerie bevestigt dat een autobom is gebruikt, maar een woordvoerder zegt dat geen enkele militant de basis is binnengedrongen. Ook de NAVO spreekt van een mislukte aanval.

Onder de aanvallers waren volgens een NAVO-woordvoerder meerdere zelfmoordterroristen. "We proberen nog een compleet beeld te krijgen, maar volgens de eerste berichten waren er drie zelfmoordterroristen." Volgens hem is een militair van het Afghaanse leger omgekomen. Meerdere buitenlandse troepen raakten gewond, maar de woordvoerder kon niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.

Vermisten na instorten tunnel Tokio

Zeker zeven mensen worden vermist nadat delen van een snelwegtunnel in het westen van Tokio zondag instortten. Twee mensen raakten gewond, van wie een lichtgewond. Doordat brand uitbrak konden de hulpdiensten aanvankelijk niet bij de auto's komen die in de tunnel vast waren komen te zitten. De 4,3 kilometer lange tunnel stortte over een lengte van honderd meter in.

Op videobeelden die zijn gemaakt na het blussen van het vuur is te zien hoe brandweermannen een weg door de ingestorte cementen dakdelen hakken om bij de voertuigen te komen. Volgens lokale media is het reddingswerk bij de Sasagotunnel, z'n tachtig kilometer buiten de stad, inmiddels stilgelegd uit vrees dat de tunnel verder instort.

Een vrouw die in een auto in de 4,3 kilometer lange tunnel vast kwam te zitten wist te ontsnappen. Ze zei tegen de hulpdiensten niet te weten hoe het is met de vijf andere mensen die bij haar in de auto zaten. Nog eens twee voertuigen zitten nog vast onder het puin. Daarom wordt er rekening mee gehouden dat zeker zeven mensen nog vastzitten.

Het is nog niet bekend waardoor de tunnel instortte.

Ongeluk door keeractie spookrijdende trucker op A16

Meerdere auto's zijn zaterdagavond bij knooppunt Galder op een vrachtwagen gebotst toen die midden op de snelweg wilde keren. De vrachtwagen was spookrijdend de A16 richting Breda opgereden, meldt Omroep Brabant.

Toen de chauffeur besloot om te draaien om zo de goede kant op te rijden, ging het mis. Zeker drie auto's botsten op de vrachtwagen. Een auto raakte de dieseltank en liep forse schade op. Er zouden gewonden zijn gevallen. De chauffeur is aangehouden.

De afslag is een tijd afgesloten geweest om de auto's te bergen.

FOK! wat een weer...Wisselvallig

Goedemorgen! Na een kille zaterdag met veel bewolking en van tijd tot tijd regen ziet het er vandaag weer wat vriendelijker uit buiten. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en er kan een enkele bui vallen. De kans op een bui is het grootst langs de kust, maar de buien zullen niet meer zo actief zijn als gisteren. Gisteren kwam het bij de buien plaatselijk tot onweer, hagel en natte sneeuw.

Later op de dag zal het op de meeste plaatsen droog worden en klaart het steeds verder op. De temperaturen zullen dan ook flink gaan zakken en in de avond onder het vriespunt uit gaan komen. Overdag loopt de temperatuur nog op tot 5 graden. Ook de noordwestenwind die in eerste instantie nog krachtig is langs de kust zal in de loop van de dag sterk gaan afnemen. De verwachting voor morgen is nog vrij onzeker, want het is mogelijk dat het in het zuidoosten en oosten wel eens een paar uurtjes zou kunnen gaan sneeuwen.

In de loop van de week lijkt het toch echt wat kouder te gaan worden. De eerste dagen merken we daar nog niet zo veel van, maar na dinsdag zal de temperatuur elke dag een paar graden moeten gaan inleveren en op vrijdag is het met 1 tot 3 graden toch echt een beetje winter. In de nachten gaat het dan vrijwel overal vriezen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst EemnesKlapMongeaul maakte deze fraaie foto van een zonsopkomst in november. Erg rustgevend!

Mesu boekt eerste marathonzege

Niels Mesu heeft in Assen in pas zijn achtste race op het hoogste niveau in het marathonschaatsen voor een primeur gezorgd. Hij is de eerste Zeeuw die een wedstrijd in de KPN Marathon Cup op zijn naam heeft geschreven.

Mesu was in de sprint van een zes man tellende kopgroep de snelste voor Bart de Vries en Ingmar Berga. Het drietal behoorde tot een kopgroep van zes die na een felle strijd halverwege de race wegreden en een ronde voorsprong pakten. In eerste instantie bestond de groep uit tien man, maar vier konden het tempo niet bijbenen en vielen terug. De kopgroep leek het niet te gaan redden tot Sjoerd Huisman, Durk Fabriek en Ruud Aerts zich terug lieten zakken en de rijders tot bij het peloton brachten.

In de slotfase sprong Johan Knol weg, maar hij werd achterhaald, waarna Mesu na een sprint zijn handen in de lucht kon steken. De Zeeuw deed dit vorig jaar op een lager niveau al veelvuldig en op het hoogste niveau was het na acht wedstrijden al raak.

Kauwboy wint European Film Award

Kauwboy heeft op Malta de European Discovery Award gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor het beste regiedebuut. Het Franstalige drama Amour won zaterdagavond in totaal vier 'Europese Oscars'. Michael Haneke won de prijzen voor beste film en zijn regie van Amour, Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva voor hun acteerwerk.

De jeugdfilm Kauwboy van Boudewijn Koole kwam in februari uit en heeft al talloze prijzen gewonnen. De film over een jongetje dat de dood van zijn moeder moet verwerken, is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars. Amour won eerder op het festival van Cannes de Gouden Palm voor beste film.

De Belgische komedie Hasta La Vista won op Malta de publieksprijs voor beste film. Spionagefilm Tinker Tailor Soldier Spy won twee Europese filmprijzen voor beste componist en ontwerp.

Het drama Shame van de Brit Steve McQueen won ook twee European Film Awards in de technische categorieën cinematografie en montage. Helen Mirren werd geëerd met een European Achievement in World Cinema Award. De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci kreeg ook een oeuvreprijs.

De European Film Awards werden voor de 25e keer uitgereikt. Wim Wenders opende de ceremonie op Malta en comédienne Anke Engelke verzorgde de presentatie. De uitreikers waren vertegenwoordigers uit de filmwereld uit zeventien Europese landen. Voor Nederland reikte Carice van Houten de prijs uit.

'Laat aidspatiŽnt taxirijder zijn in Madrid'

Veel Spanjaarden willen af van een verbod voor mensen met aids of het hiv-virus om een taxi te besturen in de hoofdstad Madrid. Een petitie tegen het verbod is door 80.000 mensen ondertekend, aldus activisten zaterdag.

"De regel is een vorm van discriminatie, die in een moderne en open stad als Madrid onacceptabel is", aldus de organisatie Cesida. De stad Madrid verbiedt dat mensen met een besmettelijke ziekte een taxivergunning kunnen krijgen.

Volgens de activisten wordt het hiv-virus echter door dusdanig 'specifieke praktijken' overgedragen dat van normaal besmettingsgevaar geen sprake is. De petitie was een van de acties ter ere van Wereld Aids Dag.

'Laat aidspatiënt taxirijder zijn in Madrid'
'Laat aidspatiënt taxirijder zijn in Madrid' (Foto: ANP)

[Primera Divisiůn] Real te sterk voor stadgenoot Atletico

Real Madrid heeft zaterdagavond de stadsderby tegen Atletico Madrid in de Primera División eenvoudig gewonnen. De ploeg van trainer José Mourinho was thuis met 2-0 te sterk. Cristiano Ronaldo opende de score na zestien minuten. In de 66e minuut gooide Mesut Özil het duel in het slot.

Barcelona rekende overtuigend af met Athletic Bilbao met 5-1. Lionel Messi was twee keer succesvol voor de Catalanen. De Argentijn is nog een treffer verwijderd van het record van Gerd Müller, die 85 doelpunten in een jaar maakte.

Barcelona leidde bij rust al met 3-0 dankzij Gerard Pique, Messi en Adriano. In de tweede helft deden de Basken iets terug via Ibai Gomez, maar Cesc Fabregas en Messi gaven het thuispubliek nog twee keer reden tot juichen.

Met veertig punten gaat Barcelona riant aan de leiding in Spanje. Atletico Madrid volgt op zes punten, terwijl Real Madrid derde staat met 29 punten.

Overige uitslagen
Getafe - Malaga 1-0
Valencia - Real Sociedad 2-5


Real Madrid te sterk voor stadgenoot Atletico (Foto: Novum)

[Serie A] Juventus de sterkste in stadsderby

Juventus heeft zaterdag de stadsderby tegen Torino met 3-0 gewonnen in de Serie A. De koploper opende in de 57e minuut de score via Claudio Marchisio, waarna Sebastian Giovinco de marge tien minuten later verdubbelde. Marchisio tekende in de slotfase voor zijn tweede treffer.

Andrea Pirlo had kort voor rust nog een strafschop gemist voor Juventus. Vier minuten eerder kwam Torino met tien man te staan na een rode kaart voor Kamil Glik.

De Oude Dame staat door de overwinning met 35 punten uit vijftien wedstrijden bovenaan. De voorsprong op nummer twee Napoli bedraagt vijf punten. Torino blijft veertiende.


Juventus de sterkste in stadsderby (Foto: Novum)

Painkiller: Hell and Damnation

In 2004 kwam developer People Can Fly met de game Painkiller. Een redelijk simpele Quake/Doom-achtige game. De oude Painkiller was een straigh-up shooter. Geen complexe verhaallijnen, geen verdieping in personages maar gewoon rondrennen en schieten op alles wat beweegt. De game had een schaarse community aan fans en in de loop der jaren hebben enkele andere developers geprobeerd om de gamereeks nieuw leven in te blazen. The Farm 51 besloot ook een gok te wagen met Painkiller: Hell & Damnation. Kan het bedrijf dit spel terugbrengen naar oude glorie met Painkiller: Hell & Damnation of moeten we maar de oude Painkiller uit de kast halen?

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.