Rot op met je christenbus

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de kosten van het Reformatorisch schoolvervoer.

Vorige week maakte ik in deze rubriek herrie over die totaal bespottelijke halalwoningen in Amsterdam. Met name omdat ik vind dat mensen die om geloofsredenen wat bijzonders willen, de kosten daarvan zelf moeten dragen. Maakt dat mij dus tot een Moslimhater? Dat hoop ik niet.

Ik ben eerder een soort van uitwassenhater. Dus ook wanneer het gaat om extremisten uit de gereformeerde hoek. Want wij, als samenleving, draaien op voor het vervoer naar hun reformatorische oogkleppenscholen. De zwartekousenbusjes rijden van uw en mijn belastingcenten. Het zou beter zijn, om die busjes te bekostigen via de collectezak in de kerk, in plaats van dat dat geld wordt weggegeven aan zendingswerk in Verweggistan.

Natuurlijk: kinderen met een handicap moeten ook naar school kunnen. En als er dan een speciaal rolstoelbusje voor nodig is om ze naar die aangepaste school te brengen: prima. Daar betaal ik graag aan mee. Maar kinderen die prima naar de basisschool om de hoek kunnen, doch van hun vader naar een school met het juiste merk bijbel moeten, soms meer dan honderd kilometer verderop: laat papa dan ook maar de rekening betalen. Helemaal eens met de PvdA en de VVD die van die onzin af willen. Dat financieren is geen taak voor de overheidskassa.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar al aangegeven dat gemeenten niet voor de kosten zouden moeten opdraaien. En terecht. Er is amper geld om het gewone OV overeind te houden. Reisvoorzieningen voor bejaarden en gehandicapten zijn fors ingekrompen. En dan blijven we wel gewoon het lange-afstandsschoolvervoer van de kinderen van Christenfundamentalisten betalen? Mooi niet.

Ik ben sowieso fel tegenstander van onderwijs op katholieke, gereformeerde of islamitische grondslag. Gewoon openbaar en neutraal onderwijs, dát moet de norm zijn. Geen lesuren verspillen aan het op de mouw spelden van kinderen dat zij aanhanger zijn van de enig juiste religie. Weg ermee! Gewoon taal en rekenen op de basisschool, en scheikunde op het voortgezet onderwijs. En een uurtje per week een neutraal vak, dat kinderen informeert over alle godsdienstige en politieke stromingen die onze wereld rijk is. Het daarnaast bijbrengen van gedetailleerde kennis van de bijbel, de koran of de talmoed is prima, maar niet op school en niet op kosten van de samenleving.

De gezondheidsfreak die onbespoten tomaten wil, de designgek die geen lelijke IKEA-bank in zijn huis wil, de man die een probleem met zijn ego krijgt als hij niet minimaal een BMW rijdt: ze betalen hun principes uit eigen zak. En zo hoort het.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns