Adellijke diamant levert zeventien miljoen euro op

De beroemde 'Aartshertog Jozef-diamant' is dinsdagavond in Genève geveild voor 16,9 miljoen euro. Niet eerder werd op een veiling zoveel betaald voor een kleurloze diamant, meldde veilinghuis Christie's.

De 76.02 karaats edelsteen met de adellijke naam is een van de twee spectaculaire diamanten die deze week in Genève worden geveild. Bij veilinghuis Sotheby's wordt een zeldzame diepblauwe diamant geveild voor een verwachte waarde van tussen de 2,7 en 3,5 miljoen euro.

De prijs die voor de Aartshertog Jozef-diamant werd betaald, lag ongeveer twee miljoen euro boven de geschatte waarde en betekende een verdriedubbeling van de veilingwaarde ten opzichte van twintig jaar geleden. De nieuwe eigenaar wil de edelsteen in bruikleen geven aan een museum.

De diamant is vernoemd naar Jozef August van Oostenrijk, een afstammeling van zowel een Heilige Roomse keizer en een Franse koning. Hij gaf de edelsteen aan zijn zoon Jozef Frans, die de diamant in een bankkluis stopte. In 1961 dook de steen weer op bij een veiling in Londen, om in 1993 in Genève geveild te worden voor omgerekend ongeveer vijf miljoen euro.


Adellijke diamant levert zeventien miljoen euro op (Foto: Novum)