'Overstap bij eigen verzekeraar levert 65 euro op'

Dat wisselen van zorgverzekeraar geld kan opleveren is bekend, maar ook het afsluiten van een andere verzekering bij de eigen verzekeraar kan lucratief zijn. Zorgverzekeraars proberen klanten binnenboord te houden door goedkopere internetpolissen aan te bieden. Voor een basisverzekering scheelt dat op jaarbasis gemiddeld 65 euro.

Uit een overzicht van vergelijker verzekeringssite.nl blijkt dat het verschil in premie jaarlijks kan oplopen tot 103 euro. Dat bedrag geldt voor mensen met een basisverzekering van Agis die overstappen op de internetbasispolis van dezelfde maatschappij. Zij betalen dan 1196 euro per jaar in plaats van 1299.

Ook CZ en Zilveren Kruis bieden internetvarianten van het basispakket aan. Bij hen scheelt overstappen respectievelijk 44 en 48 euro.

De samenstelling van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus overal gelijk. De reden dat de onlineverzekeringen goedkoper zijn is dat over het algemeen alleen wordt gecommuniceerd via internet of e-mail, en dat herhaalrecepten bij een online apotheek moeten worden besteld.