FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 november 2012

[GSOD] Van Gerwen verslaat 'dronken' Hankey

Michael van Gerwen heeft kinderlijk eenvoudig zijn derde partij gewonnen in de groepsfase van de Grand Slam of Darts. Ted Hankey, die dronken op het podium leek te staan, werd met 5-0 van het podium geveegd.

Hankey stond met diep rode ogen op het podium en stond constant in zijn ogen te wrijven. Daarnaast gooide The Count als een beginneling zijn pijltjes in het bord, wat een fluitend publiek als gevolg kreeg. Op Twitter ging snel het verhaal rond dat Hankey zat op het podium stond en daar leek het inderdaad op.

Door de groepswinst neemt Van Gerwen het in de volgende ronde op tegen de nummer twee van Groep A, Phil Taylor. Hij verloor in zijn laatste partij verrassend met 5-2 van Scott Waites, die zich daarmee kroonde tot groepswinnaar.

Ook verrassend te noemen is de uitschakeling van Simon Whitlock. De Australiër verloor de laatste wedstrijd met 5-1 van Dean Winstanley. Daardoor eindigde Whitlock op doelsaldo als derde in zijn groep.

Cohen twittert ouders over reljeugd Haren

Oud-leider Job Cohen van de PvdA probeert via Twitter in contact te komen met ouders van wie de kinderen betrokken zijn geweest bij het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren eind september.

Cohen, die namens politie, justitie en de gemeente Haren onderzoek doet naar de Project X-rellen in het Groningse dorp, twitterde dinsdag: "Ik kom graag in contact met ouders die met hun kinden bespraken of ze al dan niet naar Haren moesten gaan. info@commissieharen.nl."

De commissie-Cohen onderzoekt niet alleen het optreden van politie en gemeente voor en tijdens de rellen, maar ook wat de rol was van de (sociale) media.

GroenLinks: kabinet laat zwaksten in de steek

GroenLinks is zeer kritisch over het beleid dat het kabinet voert ten aanzien van asielzoekers, migranten en ontwikkelingslanden. GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik laakte dinsdag het strafbaar stellen van illegaliteit, het verlengen van het aantal jaren voordat migranten mogen stemmen en de bezuiniging op ontwikkelingshulp.

"De VVD en de PvdA slaan geen bruggen naar alle Nederlanders", zei Van Ojik dinsdag in het debat over de regeringsverklaring. "De boodschap tegen de meest kwetsbaren is keihard: u hoort er niet bij."

Van Ojik is fel gekant tegen het schrappen van een miljard euro voor ontwikkelingshulp. Hij vindt het 'niet te verteren dat de allerarmsten in de wereld van dit kabinet de rekening gepresenteerd krijgen'.

De groene ambities van het kabinet van VVD en PvdA zijn ook volstrekt onvoldoende, meent Van Ojik. "Waarom maakt het kabinet niet serieus werk van natuur? Waarom draait het kabinet de bezuinigingen van staatssecretaris Henk Bleker niet terug?"

Desondanks wil Van Ojik het kabinet constructief tegemoet treden. "Mijn fractie is beperkt in numerieke omvang, maar het kabinet kan veel baat hebben bij onze ideeën. Zo zijn er doelen gesteld voor duurzame energie, maar ontbreken de maatregelen die daarbij horen. Bij de uitwerking van zulke doelstellingen zoeken wij graag de samenwerking met het kabinet."

Toch weer auto in brand gestoken in Weert

In Weert is dinsdagavond vermoedelijk toch weer een auto in brand gestoken. Dat meldt de politie. Vorige week werd nog een 23-jarige man aangehouden voor een autobrand in de Limburgse plaats en meldde de politie nog uit te gaan zoeken of de man ook achter het in brand steken van tientallen auto's de afgelopen jaren in Weert zit.

Het vuur brak dinsdag omstreeks 20.00 uur uit aan de Oude Laarderweg. De brandweer wist de brand snel te blussen. Niemand is gewond geraakt. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

De 23-jarige man werd ongeveer anderhalve week geleden aangehouden, nadat op de Louise de Colignystraat een auto in brand was gestoken. De Limburger werd op de Graafschap Hornelaan in zijn auto aangehouden. De politie stelde toen dat er voldoende aanwijzingen waren om de man met de brand in verband te brengen.

Vanwege de branden surveilleren 's nachts extra agenten en buitengewone opsporingsambtenaren in de plaats.

Vonn met darmklachten in ziekenhuis

Skiester Lindsey Vonn blijft in het ziekenhuis in Colorado. De Amerikaanse heeft last van ernstige pijn als gevolg van darmklachten, meldt haar woordvoerder. Vonn werd maandag opgenomen in Vail. Ze blijft opgenomen in afwachting van de resultaten van enkele onderzoeken.

Vonn's skitechnicus Heinz Hämmerle meldt dat de Amerikaanse al meerdere keren naar het ziekenhuis in Vail was getogen vanwege de pijnen. "Ze vertelde me dat ze zich slecht voelt en pijn door haar hele lichaam en in haar botten heeft."

Hämmerle benadrukte dat Vonn geen botbreuken of skiblessurres heeft. Hoe lang de Amerikaanse, die vorig seizoen vier wereldbekerklassementen won, aan de kant staat is nog onduidelijk.


Vonn met darmklachten in ziekenhuis (Foto: Novum)

Van rails gehaalde vrouw toch overleden

De 37-jarige vrouw uit Vught die eind oktober, bij een zelfmoordpoging, door een man  van het spoor werd gehaald, is alsnog aan haar verwondingen bezweken. Dat meldt de politie dinsdag. De 59-jarige man uit Zeist die de vrouw probeerde te redden, kwam destijds al meteen om, de vrouw raakte zwaargewond.

De man had de vrouw bij het sluiten van de spoorbomen op de rails zien staan toen hij met zijn auto aan kwam rijden bij een spoorwegovergang in Vught. De 57-jarige man trok de vrouw weg, maar kwam toch samen met haar onder een passerende trein terecht.

Verjaring zware misdrijven afgeschaft

De verjaring van misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer, wordt definitief afgeschaft. De Eerste Kamer ging dinsdagmiddag akkoord met een voorstel daartoe.

De afschaffing geldt eveneens voor ernstige zedenmisdrijven gepleegd met kinderen. Misdrijven waarop een gevangenisstraf van 8 jaar of meer staat, verjaren minder snel: pas na 20 jaar in plaats van 12.

Een van de overwegingen is dat moderne opsporingsmiddelen als DNA-onderzoek het mogelijk maken om ook na langere tijd bewijs te vinden.

Verjaring zware misdrijven van de baan
Verjaring zware misdrijven van de baan (Foto: ANP)

De man

We schrijven 8 november 2012. Mevrouw Columns2011 was jarig. Aan mij de schone taak om iets passends op poten te zetten. ‘Over 10 minuten voor Carré, zie je daar!’, smste ik haar, waarop zij reageerde met ‘Check!’. Dat uitroepteken verried dat ze doorhad dat het geen avondje theater zou worden. De opgewektheid die doorklonk in de afgemeten reactie liet zien dat ze bereid was het spel mee te spelen.

Zaak-Petraeus breidt zich uit

Het seksschandaal dat tot het aftreden van CIA-directeur David Petraeus heeft geleid, heeft zich dinsdag uitgebreid. Het Pentagon liet weten een onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal van de mariniers John Allen, wegens 'onbehoorlijke communicaties' met de vrouw die van Petraeus' minnares dreigmailtjes ontving.

Een defensiemedewerker zei dat meer dan twintigduizend pagina's documenten en e-mails tussen Allen en Jill Kelley tegen het licht worden gehouden. Een deel van de berichten kan volgens de zegsman als 'flirterig' worden beschouwd. Of Allen flirtte met Kelley of andersom, liet hij in het midden.

Allen volgde Petraeus in juli 2011op als bevelhebber in Afghanistan. Het Witte Huis liet dinsdag weten nog altijd vertrouwen in hem te hebben, maar zijn beoogde nominatie als commandant van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Europa is voorlopig in de ijskast gezet. Woordvoerder Tommy Vietor van de Nationale Veiligheidsraad maande de Senaat tot spoed met de geplande benoeming van generaal Joseph Dunford als opvolger van Allen in Afghanistan.

De ophef rond de generaal komt terwijl de VS voor enkele lastige beslissingen in Afghanistan staan. Allen heeft minister van defensie Leon Panetta onlangs verschillende opties voorgelegd voor hoeveel Amerikaanse militairen dienen achter te blijven als in 2014 een eind komt aan de inzet van de internationale coalitie. Hij moet Panetta binnenkort ook adviseren over het tempo van de Amerikaanse troepenterugtrekkingen in 2013.

Agenten van de FBI doorzochten dinsdag de woning van Paula Broadwell, de 40-jarige biografe met wie Petraeus een verhouding had die afgelopen vrijdag tot zijn abrupte aftreden leidde. Waarnaar ze precies op zoek waren is niet bekendgemaakt.

Het aftreden van Petraeus en zijn bekentenis van de affaire betekenden het even zo abrupte einde van een tot dan smetteloze en veelbelovende carrière, die volgens sommigen zelfs had kunnen eindigen in het Witte Huis. De 60-jarige ex-generaal leidde de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan voordat hij de leiding kreeg over de CIA.

Het waren de dreigmailtjes van Broadwell aan Kelley, een 37-jarige vrouw uit Tampa die bij de familie Petraeus over de vloer kwam, die de FBI op het spoor zetten van het boodschappenverkeer tussen Broadwell en Petraeus waaruit bleek dat ze een affaire hadden.

Allen zegt niets te hebben misdaan; mocht hij een affaire met Kelley hebben gehad, dan kan hij op grond van de militaire gedragscode vervolgd worden voor overspel. Dat de FBI het onderzoek aan het Pentagon heeft overgedragen, geeft aan dat er in hun berichtenverkeer waarschijnlijk geen vertrouwelijke informatie is prijsgegeven.

Congresleden zijn ontzet dat zij niet eerder van de affaire van Petraeus met Broadwell op de hoogte zijn gebracht. Zij willen weten wat de FBI wist en wanneer leden van de regering-Obama zijn ingelicht. Het Witte Huis werd pas tegen de avond op verkiezingsdag, 6 november, van het FBI-onderzoek naar Petraeus op de hoogte gebracht. Voorzitter Dianne Feinstein van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten zegt er pas eind vorige week via de media van te hebben gehoord, waarna zij het vrijdag in een telefoontje met de CIA-directeur bevestigd kreeg. Obama aanvaardde het ontslag van Petraeus op vrijdag.

De FBI valt onder het ministerie van justitie, dat niet geacht wordt gedetailleerde informatie over zijn strafrechtelijke onderzoeken met het Witte Huis te delen.

De FBI heeft ook onderzocht of het e-mailverkeer tussen Petraeus en Broadwell gevoelige informatie betrof. Volgens een anonieme federale agent stelde de FBI al vrij snel, op zijn laatst aan het einde van de zomer, vast dat dit niet het geval was. Daardoor was de dienst niet verplicht het Congres of het Witte Huis eerder in te lichten.

Buitenechtelijke affaires worden vooral voor inlichtingenofficieren als een veiligheidsrisico beschouwd. Ze zijn niet strafbaar, maar kunnen wel aanleiding geven tot chantage.

De FBI opende een onderzoek naar anonieme dreigmailtjes die Kelley sinds eind mei had ontvangen. Zij en haar echtgenoot Scott waren al langer bevriend met Petraeus en diens vrouw Holly. Het spoor van de mailtjes leidde naar Broadwell en de FBI-onderzoekers ontdekten ook dat zij intieme boodschappen uitwisselde via een Gmail-adres dat, onder een alias, aan Petraeus toebehoorde.

Agenten vertelden Petraeus later dat Broadwell Kelley in haar boodschappen op dreigende toon waarschuwde van Petraeus af te blijven. Petraeus zou daar geschokt op gereageerd hebben. Volgens vrienden en voormalige medewerkers heeft Petraeus hun verzekerd dat zijn relatie met Kelley platonisch was. Petraeus en Broadwell verbraken hun relatie ongeveer vier maanden geleden.

Kelley en haar echtgenoot organiseerden vaak feestjes voor Petraeus en andere hoge militairen van het U.S. Central Command in Tampa toen Petraeus daar van 2008 tot 2010 commandant was. Zij bleven regelmatig contact onderhouden toen Petraeus de leiding kreeg over de oorlog in Afghanistan. Deze bijna dagelijkse boodschappen kwamen binnen op accounts die medewerkers van Petraeus uit hoofde van hun taken ook onder ogen kregen en waren niet romantisch van aard, zeggen de medewerkers.


Zaak-Petraeus breidt zich uit (Foto: Novum)

Tramverkeer Amsterdam chaos na botsing

Een botsing tussen twee trams op het Damrak in Amsterdam verstoort het openbaar vervoer in de hoofdstad. Dat meldde vervoersbedrijf GVB dinsdagavond.

Tram 16 en 5 botsten op elkaar op de weg bij het Centraal Station van Amsterdam. Daardoor raakte niemand gewond, maar tram 5 ontspoorde wel. Bovendien is er flinke schade aan beide trams. De doorgaande tramroute over het Damrak is daardoor gestremd. Verschillende trams worden omgeleid. Andere reizigers kunnen uitstappen op het Damrak en het laatste stukje lopen; weer anderen wordt geadviseerd de metro of de bus te pakken.

Schoten gelost bij achtervolging leden jeugdbende

De politie heeft dinsdag schoten gelost tijdens de achtervolging van twee Arnhemmers die worden verdacht van deelname aan een jeugdbende. Agenten wisten de twee op de Waalkade in Nijmegen in hun auto klem te rijden en konden ze daarop aanhouden, meldt de politie.

De twee verdachten zijn mannen van 19 en 29 jaar. Voor hun arrestatie werd een arrestatieteam ingezet. De mannen reden in een gestolen auto. Ze sloegen op de vlucht toen ze doorkregen wat stond te gebeuren.

Rondom de jeugdbende die actief zou zijn in Zaltbommel werden al eerder arrestaties verricht. De broer van een eerder opgepakte verdachte bedreigde na de arrestatie van zijn familielid de burgemeester van Zaltbommel en werd daarom in september gearresteerd. De politie sluit nog meer arrestaties niet uit.

'Van Ginkel in de basis tegen Duitsland'

Volgens Voetbal International lijkt Marco van Ginkel zich op te kunnen maken voor een basisplaats in het Nederlands elftal. De debutant zou samen met Nigel de Jong en Rafael van der Vaart het middenveld moeten vormen in de oefeninterland tegen Duitsland.

Tim Krul keert weer terug in het doel ten koste van de geblesseerde Maarten Stekelenburg. De verdediging wordt gevormd door Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi.

Klaas-Jan Huntelaar wordt in de aanval geflankeerd door Arjen Robben en Dirk Kuijt. Kuijt zal tevens als aanvoerder aan de aftrap verschijnen.

Satudarah-lid verdacht van moordpoging Apeldoorn

Een 40-jarig lid van motorclub Satudarah uit Apeldoorn wordt verdacht van poging tot moord op een 42-jarige plaatsgenoot in augustus. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zutphen dinsdag. Zijn slachtoffer is aspirant-lid, zogeheten hangaround, van de Amsterdamse afdeling van Satudarah.

De verdachte loste volgens justitie 4 augustus bij een flatwoning aan de Rietzangerweg in Apeldoorn meerdere schoten op zijn slachtoffer. De man raakte daarbij zwaargewond. De verdachte meldde zich een dag later op het bureau, waarop hij werd aangehouden.

De verdachte heeft voorafgaand aan de schietpartij met leden van Satudarah in Enschede overlegd over zijn ruzie met het slachtoffer, zo bleek uit onderzoek. Volgens het OM kan uit dat overleg blijken dat de man zijn plannen voor de schietpartij van tevoren heeft beraamd en er dus sprake is van voorbedachten rade en daarmee poging tot moord. De man wordt ook verdacht van wapenbezit.

Het onderzoek naar het overleg van de clubleden is nog gaande. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat 8 februari van start.

Ook woensdag minder treinen door wisselstoring

Treinreizigers tussen Utrecht en Den Haag en de domstad en Rotterdam moeten ook woensdag rekening houden met vertraging. Vanwege een defecte wissel rijden er minder intercity's, meldt de NS dinsdagavond.

De problemen ontstonden eerder dinsdag al. Volgens de NS moeten onderdelen worden vervangen. Treinreizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een halfuur. De NS verwacht dat de storing woensdag rond 22.00 uur weer is verholpen.

Pechtold: kabinet ontbeert missie

De VVD en de PvdA hebben wel een gezamenlijk kabinet, maar geen gedeelde visie. "Dit missionaire kabinet heeft geen missie", zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Pechtold hekelde de manier van onderhandelen van de VVD en de PvdA, waarbij wensen tegen elkaar werden uitgeruild. Hij wreef de twee coalitiepartijen de gebroken verkiezingsbeloftes in en memoreerde dat de VVD in de campagne waarschuwde voor het 'gevaar van de socialisten' en de PvdA af wilde van 'Rutte's rotbeleid'.

"Mensen begrijpen dat politici compromissen sluiten", zei Pechtold. "Mensen begrijpen niet dat politici hun belangrijkste beloften niet nakomen."

De D66-voorman prijst de plannen van het kabinet om hervormingen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het openbaar bestuur door te voeren. Wel wil hij dat het kabinet afrekenbare doelen formuleert en de sociale partners erbij betrekt.

Felle kritiek uitte Pechtold op de beperkte groene ambities van het kabinet en het ontbreken van een duidelijke visie op de toekomst van Europa. Ook het korten op ontwikkelingssamenwerking is D66 een doorn in het oog. Verwijzend naar het gedoe rond de zorgpremie besloot Pechtold met een oproep aan het kabinet: "Geen gedonder meer, aan de slag!"


Pechtold: kabinet ontbeert missie (Foto: Novum)

Chelsea: "Clattenburg zei 'aap' tegen Mikel"

Scheidsrechter Mark Clattenburg heeft John Obi Mikel een aap genoemd. Dat zegt Chelsea-voorzitter Bruce Buck dinsdag in de krant London Evening Standard. Zowel Mikel als zijn collega-middenvelder Ramires heeft de opmerkingen van de scheidsrechter gehoord, vertelt Buck. Het is de eerste keer dat Chelsea details geeft over het incident eind oktober.

Chelsea kreeg veel kritiek dat het zijn beklag deed over de scheidsrechter terwijl de club eerder vierkant achter de van racisme beschuldigde aanvoerder John Terry bleef staan. Buck vindt die kritiek onterecht. "Stel dat we dit stil hadden willen houden en tegen de spelers hadden gezegd 'Dit is niet zo erg en de pers gaat ons aanvallen, misschien willen jullie je bedenken'. Als dat was uitgelekt waren we echt gekruisigd."

Opvallend is dat Bucks interview op dezelfde dag verscheen als het bericht dat de Londense politie de zaak laat rusten. De politie begon een onderzoek nadat de Society of Black Lawyers aangifte deed tegen Clattenburg, maar de Cheslea-spelers stapten niet naar de politie waardoor die geen bewijzen en slachtoffers had.

[GSOD] Stompé en Dekker uitgeschakeld

Co Stompé en Jan Dekker hebben de groepsfase van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton niet overleefd. Later vanavond komt Michael van Gerwen, die zijn eerste twee partijen in de groepsfase eenvoudig won, nog in actie tegen Ted Hankey.

Stompé wist zijn laatste partij tegen Mark Webster weliswaar knap met 5-2 te winnen, maar de overwinning was niet voldoende om bij de beste twee in de groep te eindigen. Onze landgenoot verloor namelijk de andere twee partijen van Phil Taylor (5-1) en Scott Waites (5-1). Zij gaan beiden door naar de laatste zestien.

Voor Dekker eindige het toernooi helemaal in mineur. De 22-jarige Emmenaar won geen enkele van zijn drie partijen. Vanavond moest hij zijn meerdere erkennen in de Engelsman Arron Monk (5-1).

Het toernooi in Wolverhampton, waar de beste spelers van de BDO en PDC aan meedoen, heeft een prijzengeld van 500.000 euro. De winnaar mag een cheque van zo'n 125.000 euro mee naar huis nemen.

Vermoeide Sana krijgt meer rust

Tobias Sana heeft bij Ajax-trainer Frank de Boer aangegeven vermoeid te zijn. De Zweedse vleugelaanvaller voelt zich door de vele wedstrijden de afgelopen tijd niet honderd procent fit.

De Boer heeft besloten om Sana wat meer rust te gunnen. "Ik heb veel gespeeld de laatste tijd, maar ik heb een goed gesprek gehad met trainer Frank de Boer. Ik heb hem laten weten dat ik moe ben na alle wedstrijden van de afgelopen periode", aldus Sana,  die afgelopen weekend tegen PEC Zwolle al negentig minuten aan de kant bleef.

"Ik heb hem ook verteld dat het niet te ver moest gaan. Het is belangrijk om in balans te blijven. Hij begreep me en zei dat ik wat extra rust zou krijgen, dat is mooi", besloot de Zweed.

Moslimbroeders hekelen aanvallen Israël op Gaza

De Egyptische Moslimbroederschap heeft dinsdag felle kritiek geleverd op de luchtaanvallen die Israël de afgelopen dagen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Volgens de Moslimbroederschap probeert Israël, met het oog op de aanstaande verkiezingen, het conflict te escaleren om punten bij kiezers te scoren. Israël kiest 22 januari een nieuw parlement.

De jongste geweldsuitbarsting tussen Israël en Gaza begon zaterdag, met raketaanvallen op Israël van militanten in Gaza en vergeldingsaanvallen van Israël. Sinds het weekeinde zijn meer dan honderd raketten in Israël geëxplodeerd. De wederzijdse beschietingen leken dinsdag te zijn afgenomen.

De Partij van Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke arm van de Moslimbroederschap, noemde Israël in haar verklaring een 'zionistische bezetter' en een 'racistisch land'. De Moslimbroederschap deed zelf ook een verklaring uitgaan, waarin het Israël een 'leugenaar' noemt.

Swings: "Goede tips van Bart Veldkamp"

Komend weekend begint met de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen het internationale schaatsseizoen. Dit geldt ook voor de Belg Bart Swings, voor wie het zwaartepunt op het einde van het seizoen ligt.

"Ik ben klaar voor de start van het seizoen. De overstap van het skeeleren naar het schaatsen heb ik goed verteerd", aldus Bart Swings aan Sporza. "Vooral technisch heb ik vorderingen gemaakt. Ik sta erg stabiel op het ijs. En mijn beste ronde gaat sneller en sneller. Bart Veldkamp heeft enkele dagen met ons op het ijs gestaan. Hij heeft me goede tips gegeven. Ook de volgende wereldbekers zal hij mijn techniek bijschaven."

"Ik rijd dit jaar alle wedstrijden van de wereldbeker, maar het zwaartepunt ligt op het einde van het seizoen. In maart wil ik goed presteren op het WK afstanden in Sochi", zegt Swings. "Ik houd dit seizoen een repetitie voor de Olympische Spelen. In de wereldbekerwedstrijden mag ik nog fouten maken, als ik op het einde van het seizoen maar super ben in Sochi. Op het WK wil ik in de top 10 of de top 8 eindigen. Als dat me lukt, ben ik meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van 2014 in Sochi."

VN veroordelen embargo tegen Cuba

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag voor het 21e jaar op rij het Amerikaanse embargo tegen Cuba veroordeeld.

Maar liefst 188 landen stemden voor de veroordeling. Alleen de Verenigde Staten, Israël en Palau toonden zich nog steeds voorstander van het embargo tegen het communistische eiland. Twee landen stemden niet.

De uitslag van de stemming was nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Toen werd het 186-2, met drie landen die zich van stemming onthielden.

Het embargo stamt uit 1960, toen de Cubaanse regering besloot bezit van Amerikaanse burgers en bedrijven te nationaliseren. Sancties tegen Cuba werden in de jaren daarna aangescherpt en in 1962 was het embargo praktisch alomvattend.

De Cubaanse minister van buitenlandse zaken Bruno Rodriguez trok in de Algemene Vergadering van leer tegen het embargo. Hij noemde het beleid van de VS 'onmenselijk, mislukt en niet van deze tijd'.


VN veroordelen Amerikaans embargo tegen Cuba (Foto: Novum)

Beyond Good and Evil 2 nog steeds in ontwikkeling

Het is alweer een hele tijd geleden dat we iets van Beyond Good and Evil 2 hebben gehoord. Gelukkig heeft ontwikkelaar en uitgever Ubisoft vandaag weer iets te melden over Beyond Good and Evil 2.

De bestuursvoorzitter van Ubisoft, Yves Guillemot, heeft aangegeven dat Beyond Good and Evil 2 nog steeds in ontwikkeling is. De progressie daarentegen loopt erg langzaam. Guillemot heeft aangegeven dat hoofdontwikkelaar Michel Ancel druk bezig is met verschillende projecten tegelijkertijd.  

“What’s very important is that Michel Ancel is kind of doing too many things at the same time. He was working on Rayman Origins last year, and he’s working a lot on Rayman Legends this year. So, you know, when he does that, he kind of puts too much of his time on the other projects that he has. So the fact is, that working on Legends is slowing the process on Beyond Good and Evil 2", aldus Yves Guillemot.

Wanneer Beyond Good and Evil 2 uitkomt is nog niet bekend. 

Beyond Good and Evil 2

   

Scheidsrechters Afrika Cup in afzondering

De scheidsrechters worden tijdens de Africa Cup of Nations in Zuid-Afrika weggehouden bij het publiek. Dat heeft het organiserend comité (LOC) dinsdag gemeld. Het LOC hoopt op die manier het zogeheten match-fixing te voorkomen.

De arbiters worden onder beveiliging van het hotel naar de stadions en terug geëscorteerd. De CAF, de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond, heeft de maatregelen goedgekeurd. Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika werden de scheidsrechter ook al in een apart hotel gestopt. Ook toen had niemand toegang tot dat hotel. Het continentale Afrikaanse kampioenschap begint op 19 januari. 

Giro d'Italia hoofddoel Nibali in 2013

Vincenzo Nibali zal als vanouds van de Giro d’Italia zijn hoofddoel maken. De Italiaanse wielrenner, komend seizoen uitkomend voor Astana, moest afgelopen seizoen de Italiaanse wielerronde laten schieten vanwege sponsorbelangen.

Nibali kwam daardoor wel in actie in de Tour of California en de Tour de France. In de Tour eindigde hij knap als derde, maar hij verkiest er nu toch voor om in zijn thuisland te starten. Hij zal zijn seizoen starten in Argentinië, waar hij voor de vierde keer in vijf jaar in actie komt bij de Tour de San Luis.

Ubisoft wil THQ-games overnemen

Het gaat niet goed met THQ. Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat de developer van onder andere Saints Row en WWE honderd miljoen dollar nodig heeft om te overleven. Vandaag krijgt THQ 'steun' uit onverwachte hoek; Ubisoft heeft namelijk aangegeven interesse te hebben in enkele game-reeksen.

Ubisoft-CEO Yves Guillemot gaf in een interview met GI International aan dat de situatie omtrent THQ niet fijn is, maar wel onderdeel van de business. Ubisoft wil de tegenpartij graag helpen door enkele game-reeksen over te nemen, maar Guillemot gaf niet aan welke reeksen hij bedoelt. 

"What happened to [THQ] is something that happens regularly when we have transition. Some can make it, some decide to go in different direction. It happened with Atari and Midway and also Acclaim last generation. … It’s something that happens in this industry and that’s the way the industry consolidates.”

“They have good things. We are always interested in good brands. For sure, it’s something we can consider, but I can’t tell you more.”

Een opmerking die zeer apart te noemen is, gezien het feit dat ook Ubisoft vorig jaar flink verlies heeft geleden. De hoop is dat de verkopen van Assassin's Creed III en Far Cry 3 de cijfers voor komend jaar wat kunnen opkrikken.

Bianchi wil racestoeltje bij Force India

Jules Bianchi denkt dat hij klaar is voor een racezitje in de Formule 1. De coureur kwam dit jaar als testrijder voor Force India in actie tijdens de vrije trainingen en werd achter onze Robin Frijns tweede in de Formula Renault 3.5 klasse.

"Ik heb dit jaar veel geleerd door het rijden van vrije trainingen", vertelde Bianchi op de site van Ferrari, waar hij in de opleidingsprogramma zit. "Voor dit seizoen had ik al wel tijdens enkele rookietestdagen gereden, maar het is toch anders als je tijdens een echt raceweekend aan de slag moet. Ik heb dan ook de indruk dat ik door mijn ervaringen van dit jaar een stuk meer volwassen ben geworden en ik er nu klaar voor ben om Grands Prix te gaan rijden."

"Ik hoop dan ook dat ik een racezitje kan bemachtigen, want ik voel me er niet alleen klaar voor, maar heb ook het gevoel dat ik een stoeltje verdien, gebaseerd op wat ik zowel bij Force India als in de Formula Renault heb laten zien", aldus Bianchi, die met onder andere Adrian Sutil, Charles Pic en Sébastien Buemi strijdt om een racestoeltje bij Force India.

'Kosten voor next-gen worden twee keer zo hoog'

Enkele weken geleden kwam Take Two-topman Strauss Zelnick met nieuws dat hij verwacht dat development voor de next-gen consoles niet veel duurder zal worden dan nu het geval is. Epic Games denkt daar echter anders over; Chief Technology-adviseur Tim Sweeney denkt dat de kosten twee keer zo hoog zullen worden.

Dit verklaarde Sweeney tijdens de Montreal International Game Summit; een kostenplaatje van twee keer zoveel is overigens een 'decent result'. In 2011 kwam Epic Games met de eerste beelden van next-gen-materiaal in de vorm van een drie minuten durend filmpje genaamd Samaritan. Dat filmpje zorgde ervoor dat Epic Games goed ging nadenken over de productiekosten; die drie minuten heeft namelijk een team van 30 man vier maanden bezig gehouden. 

Epic denkt dat de kosten voor een volledige game zullen vergroten met een factor twee, drie of zelfs vijf. Hierdoor is het bedrijf gaan werken om efficiënter om te gaan met resources waar ze nu al profijt van hebben. 

EpicGames

Rob Wijnberg weg bij NRC en nrc.next

Rob Wijnberg vertrekt bij NRC Handelsblad en nrc.next. De voormalige hoofdredacteur van nrc.next gaat niet in op de uitnodiging om als columnist voor de kranten te blijven schrijven. Hoofdredacteur van NRC Media Peter Vandermeersch laat dinsdag weten die beslissing te betreuren.

Wijnberg was in onderhandeling met de hoofdredactie om aan te blijven als columnist, maar die gesprekken liepen op niets uit, meldt NRC Handelsblad. De 30-jarige filosoof wil zich nu verder ontwikkelen als 'journalistiek pionier', voor zichzelf beginnen en een nieuwe 'digitale krant van de toekomst' opzetten. De hoofdredactie sluit niet uit dat NRC Media en Wijnberg daarvoor in de toekomst de handen ineen zullen slaan.

Vandermeersch maakte eind september bekend dat Wijnberg niet langer aanbleef als hoofdredacteur van nrc.next. De ochtendkrant moest zich weer meer richten op nieuws en was volgens de Vlaamse hoofdredacteur te ver afgedreven van NRC Handelsblad. Bij de aanstelling van Wijnberg twee jaar geleden kreeg nrc.next nog juist de opdracht meer af te wijken van NRC Handelsblad.

Nrc.next wordt nu geleid door Marcella Breedeveld en Gretha Pama. Breedeveld was al lid van de hoofdredactie. Pama leidde eerder de binnenlandredactie van NRC Handelsblad.

De hoofdredactie van NRC Handelsblad liet verder weten dat verslaggever Jannetje Koelewijn heeft besloten vooralsnog bij de krant aan te blijven. Ze kondigde in oktober nog aan te vertrekken nadat zij veel kritiek kreeg over haar foutieve verslaggeving over het skiongeluk van prins Friso. De NRC zegt verheugd te zijn dat Koelewijn blijft.

Tienduizenden kippen dood bij schuurbrand

In een schuur van een pluimveebedrijf in de Utrechtse plaats Hekendorp heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed. De 48 duizend kippen die in de schuur zaten overleefden de brand niet, meldt een woordvoerder van de brandweer. Bij de brand raakten geen mensen gewond.

De melding van de brand aan de Hekendorpse Buurt kwam even voor 15.30 uur binnen. Er werd met groot materieel uitgerukt vanwege een mogelijk tekort aan water in het landelijke gebied.

De tachtig meter lange schuur werd volledig door de vlammen verwoest. Twee naastgelegen kippenschuren en een woonhuis bleven gespaard. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar uit metingen bleek dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Het sein brand meester kon om 18.00 uur worden gegeven. Een uur later was de brandweer nog bezig met nablussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Zodra het pand wordt vrijgegeven start de politie met onderzoek.

De redactie van FOK.nl verwacht als reactie op dit bericht voornamelijk veel afgezaagde grappen met als onderwerp zaken als 'gebraden kip' en 'Kentucky Fried Chicken'. Dieren zijn namelijk pas zielig als ze een beetje knuffelbaar zijn en slachtkippen staan niet bekend om hun aaibaarheidsfactor.

Samsom aangevallen op principiële punten

Diederik Samsom is dinsdag door D66-leider Alexander Pechtold scherp bekritiseerd over het immigratiebeleid van het kabinet. Pechtold vroeg de PvdA-leider waarom hij op zo'n principieel punt heeft kunnen onderhandelen met de VVD.

Samsom nam het vorige kabinet geregeld onder vuur vanwege het stringente asiel- en immigratiebeleid. "Ik zie een inconsequentie tussen de Samsom van voor de verkiezingen en de Samsom na de verkiezingen", zei Pechtold tijdens het debat over de regeringsverklaring.

De D66-leider wees erop dat van het huidige kabinet mensen niet vijf maar zeven jaar in Nederland moeten zijn alvorens ze mogen stemmen. Samsom antwoordde dat daar geen principieel verschil tussen zit. Hij wees op het kinderpardon voor gewortelde minderjarige asielzoekers, dat is opgenomen in het regeerakkoord. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob sprak schande van het strafbaar stellen van illegaliteit, wat het kabinet invoert.

Samsom kwam ook onder vuur van ChristenUnie, D66 en GroenLinks vanwege de bezuinigingen op ontwikkelingshulp waarmee hij heeft ingestemd. D66-leider Alexander Pechtold confronteerde Samsom ermee dat hij de internationale norm van 0,7 procent van het bbp eerder een 'fatsoensnorm' noemde. Slob hield Samsom voor dat er straks meer kinderen zullen 'doodgaan van de honger'.

Samsom erkende dat Nederland inmiddels onder de 'fatsoensgrens' zit, en zei dat hem dat 'als een steen op de maag ligt'. Hij herhaalde dat het resterende budget beter moet worden besteed dan voorheen gebeurde.

Ook SP heeft kritiek op Samsom
Van de SP kreeg Samsom forse kritiek over de bezuinigingen op het sociale beleid van het nieuwe kabinet. SP-leider Emile Roemer noemde de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen de 'sociaaldemocratie onwaardig'.

Het kabinet bezuinigt op de sociale werkplaatsen. Wel komt er een quotum voor bedrijven om verplicht arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Daarnaast krijgen gemeenten de ruimte om zelf 'beschut werk' te organiseren. Volgens Roemer leiden de plannen er echter toe dat deze mensen 'langdurig aan het werk' worden gezet onder het minimumloon.

Volgens de SP-leider heeft Samsom voor de verkiezingen bovendien beloofd dat hij de sociale werkplaatsen in stand zou houden. Samsom sprak dit tegen. Hij herhaalde dat hij in aanloop naar de verkiezingen geen enkele belofte heeft gedaan. Bovendien is het voor veel arbeidsgehandicapten belangrijker dat ze een echte baan hebben. "Mensen zeggen: het gaat niet om het loon, het gaat om de baan, het gaat om het werk."

Het nieuwe systeem zorgt er bovendien voor dat niemand tussen de wal en het schip raakt, zei Samsom. Naarmate het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening afneemt, neemt het aantal reguliere plaatsen voor arbeidsgehandicapten namelijk toe, zo staat in het regeerakkoord.

Skate-off 1.500 meter van de baan

De geschillencommissie van de KNSB heeft bepaald dat de beoogde skate-off op de 1.500 meter voor wereldbekerplaatsen niet doorgaat. Rhian Ket en Thomas Krol hadden dit geschil aangespannen en kregen gelijk.

Beide schaatsers zullen nu de tickets verdelen tijdens het eerste deel van de wereldbekerseizoen. Ket en Krol werden gedeeld vierde bij het afgelopen NK afstanden, wat normaal gesproken voor beide genoeg had moeten zijn voor plaatsing. De KNSB besloot echter Koen Verweij aan te wijzen, die tijdens de 1.500 meter werd gediskwalificeerd, maar wel de snelste tijd noteerde.

Ket en Krol hadden vervolgens morgen in actie moeten komen op een skate-off met Lucas van Alphen en Pim Schipper, maar die is door de beslissing van de commissie van de baan.

Verdachte gruwelijke dood bejaarde langer vast

Een 35-jarige man die is aangehouden voor de dood van een 86-jarige man, wiens lichaam vorige maand in een sloot in het Zeeuwse Westdorpe werd gevonden, blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Middelburg heeft dinsdag besloten dat de man in ieder geval nog negentig dagen mag worden vastgehouden.

Van een andere verdachte, een 32-jarige man uit Axel, werd het voorarrest al eerder met negentig dagen verlengd. Beide verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaten.

Het Openbaar Ministerie maakte al eerder bekend dat uit sectie is gebleken dat het 86-jarige slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. De man is verschillende keren gestoken met een mes.

De politie is nog op zoek naar bezittingen van het slachtoffer en spullen uit zijn auto. Het vermoeden bestaat dat deze mee zijn genomen door voorbijgangers.

Nieuwe Kamervoorzitter wekt ergernis

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg heeft dinsdag kritiek gekregen van verschillende fractievoorzitters van de oppositie. Van Miltenburg leidde het debat over de regeringsverklaring te strak en stond te weinig interrupties toe, was de klacht.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ontstak in woede toen zij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ondervroeg over het klimaatbeleid, maar werd afgekapt door Van Miltenburg. Thieme beende naar het bureau van Van Miltenburg, maar werd straal genegeerd. Vervolgens stormde ze de plenaire zaal uit.

Later maakten ook Thiemes collega's Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) bezwaar toen hun door Van Miltenburg het woord werd ontnomen.

SP-leider Emile Roemer viel zijn collega's bij. "Er zijn erbij die vaak aan de microfoon staan. Ik hoor daarbij. Ik begrijp dat u mij kort houdt. Maar er zijn ook collega's die zich maar op een paar onderwerpen in het debat willen mengen. Ik roep u op voor hen flexibeler te zijn", richtte Roemer zich tot Van Miltenburg.

Van Miltenburg, Kamervoorzitter sinds eind september, verdedigde zich door te stellen dat het haar taak is te zorgen dat het debat niet uitloopt tot diep in de nacht. Het debat over de regeringsverklaring, dat dinsdag en woensdag plaatsvindt, is het grootste Kamerdebat dat zij tot nu toe heeft voorgezeten.


Nieuwe Kamervoorzitter wekt ergernis (Foto: Novum)

VVD-achterban tevreden over akkoord

VVD-kiezers zijn in meerderheid positief over de aanpassingen van het regeerakkoord waarover VVD en PvdA het maandag eens werden. Van de VVD-kiezers is 61 procent tevreden, blijkt dinsdag uit opinieonderzoek van het tv-programma Eenvandaag.

Van de tienduizend ondervraagden zijn vierhonderd lid van de VVD. Twee derde van hen zegt vertrouwen te hebben in VVD-leider Mark Rutte als premier. Vier op de tien vinden wel dat de VVD ook in het nieuwe akkoord te veel tegemoet is gekomen aan de wensen van de PvdA.

Van alle ondervraagden vindt driekwart het een goede zaak dat Rutte maandagavond publiekelijk excuses heeft gemaakt voor de ophef waartoe de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie hebben geleid.


VVD-achterban tevreden over akkoord (Foto: Novum)

Politie sluit onderzoek Clattenburg af

De Londense politie heeft het onderzoek naar vermeende racistische uitlatingen van scheidsrechter Mark Clattenburg afgesloten. Gebrek aan bewijs is daar de reden van. Clattenburg zou eind oktober tijdens de wedstrijd tussen Chelsea en Manchester United Chelsea-speler John Obi Mikel racistisch hebben bejegend. Bij de politie meldde zich echter geen slachtoffer.

De politie begon het onderzoek na een aangifte, maar stelt dat geen onderzoek kan worden gedaan zonder bewijs en slachtoffer. Als die situatie verandert, wordt het onderzoek mogelijk heropend, laat de politie weten.

Clattenburg wordt nog wel onderzocht door de Engelse voetbalbond FA. Sinds het vermeende incident heeft hij daarom geen wedstrijd meer gefloten.

Speel met Lara Croft

Het is algemeen bekend dat veel gamers het warm krijgen van Lara Croft. Gelukkig snapt Square Enix dat ook en hebben ze twee special editions vrijgegeven. Een van deze twee special editions bevat namelijk een figurine van Lara Croft, een perfecte item voor de liefhebber van Tomb Raider.

De Survival Edition bevat een artbook met exclusieve art, een dubbelzijdig poster en map van het eiland, een waterbestendig tasje, een soundtrack en downloadbare content. Daarnaast is er ook een Collector's Edition die een figurine van Lara bevat, die ongeveer twintig centimeter hoog is. Dit is allemaal in een blikken survivalbox gestopt zodat je veilig bent als je hopeloos alleen op een eiland zit zoals Lara Croft. Een prijs is voorlopig nog niet bekendgemaakt. Tomb Raider ligt vanaf 5 maart in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Tomb RaiderTomb Raider

Castelen duikt op bij Birmingham City

Romeo Castelen is op proef bij Birmingham City. De 29-jarige vleugelaanvaller maakte dinsdag zijn opwachting in de wedstrijd van Jong Birmingham en scoorde het enige doelpunt voor de Blues. Het duel tegen de jongelingen van Coventry City ging uiteindelijk met 2-1 verloren.

Castelen hoopt bij de Engelse club, die uitkomt in de een na hoogste divisie in Engeland, een vervolg te geven aan zijn voetbalcarrière. De tienvoudig international, sinds het gedwongen vertrek deze zomer bij Hamburger SV zonder club, was tijdens zijn loopbaan veelvuldig geblesseerd. In vijf jaar kwam de oud-Feyenoorder tot zeventien competitieduels voor de Duitsers, waarin hij eenmaal scoorde.

Eerder was Castelen onder meer op proef bij Espanyol en Middlesbrough, dat net als Birmingham City uitkomt in de Championship. Een akkoord met zijn oude club ADO Den Haag ketste deze zomer om financiële redenen op het laatste moment af.

Hari 'teleurgesteld' om vonnis

Badr Hari is 'teleurgesteld' over het feit dat hij opnieuw vast is gezet door Justitie. Dit heeft Hari's advocaat Bénédicte Ficq dinsdagavond laten weten. Ficq zelf omschreef het vonnis als 'bijzonder jammer voor haar cliënt'.

De rechtbank in Amsterdam besloot kickbokser Badr Hari dinsdag opnieuw vast te zetten. Dit nadat Hari, die net vorige week vrijdag was vrijgelaten, de schorsende voorwaarden van zijn vrijlating had geschonden. Hij vertoonde zich in de horeca en had contact met getuigen. Vooral dit laatste wordt hem door de rechtbank zwaar aangerekend.

Volgens Ficq betreft het getuigencontact echter het bezoek van twee vrienden. 'Het gaat om iemand die privé langskwam om hem te feliciteren met het feit dat hij was vrijgelaten. Dat is heel wrang. Maar het is jammer genoeg gebeurd en dit heeft hem genekt', stelt Ficq.

De 27-jarige vechtsporter Badr Hari zat tot afgelopen vrijdag in voorarrest omdat Justitie hem verdenkt van poging tot doodslag op Koen Everink. Tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena zou Hari Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt.

Abu Qatada op vrije voeten gesteld

De radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada is dinsdag door de Britse autoriteiten op vrije voeten gesteld. De rechter bepaalde maandag dat hij niet mag worden uitgeleverd aan Jordanië dat hem wil berechten voor een aantal bomaanslagen. Dinsdag vertrok Abu Qatada met een grote glimlach op zijn gezicht uit de zwaarbewaakte gevangenis Long Lartin in Worcestershire.

De Britse regering poogt al sinds 2001 Abu Qatada uit te leveren, maar werd herhaaldelijk de voet dwars gezet door Europese en Britse rechters. Maandag won Abu Qatada een beroepszaak over zijn uitzetting. De Special Immigration Appeals Commission verbood de uitzetting van de geestelijke, omdat gevreesd wordt dat Abu Qatada aan marteling zou worden onderworpen en geen eerlijk proces zou krijgen. Hij werd op borgtocht vrijgelaten.

De geestelijke is nu op borgtocht vrijgelaten, maar er zijn strenge voorwaarden aan zijn borgtocht gesteld. Zo moet hij een enkelband dragen, mag hij geen internet gebruiken en mag hij geen contact met bepaalde personen opnemen.

De Britse regering heeft al gezegd tegen de uitspraak van de Special Immigration Appeals Commission, een semigeheime rechtbank, in beroep te gaan. "We willen deze man koste wat kost op het vliegtuig naar Jordanië zien. Hij hoort hier niet", aldus vicepremier Nick Clegg.


Abu Qatada op vrije voeten gesteld (Foto: Novum)

Europees parlement praat niet over EU-budget

Het Europees Parlement schuift dinsdag niet aan bij de bespreking van het budget voor de Europese Unie voor volgend jaar. Dat meldde voorzitter Martin Schulz dinsdag. Schulz wil niet meepraten zolang er onder de EU-lidstaten nog geen onderlinge overeenstemming is over het budget.

Voor volgend jaar is er een groot tekort van bijna tien miljard euro. De lidstaten weigeren dit tekort echter aan te vullen. Afgelopen vrijdag liepen de gesprekken hierover stuk.

Het Europees Parlement stelt dat er wel bijgelegd moet worden, omdat de meeste verplichtingen hierover al eerder zijn aangegaan. Onder meer Nederland vindt dat de Europese Commissie maar moet gaan snijden. "Wij moeten in Nederland ingrijpende maatregelen nemen", zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag. "Ik kan en wil het dan niet uitleggen dat in Europa ondertussen het budget zou stijgen."

Gestolen kunst Zuid-Afrika gevonden op kerkhof

Vier schilderijen die zondag werden gestolen uit een museum in Johannesburg zijn dinsdag teruggevonden op een privaat kerkhof, honderden kilometers verderop. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Een van de gestolen schilderijen is nog altijd spoorloos.

De dieven deden zich zondag voor als bezoekers. Ze kochten kaartjes en vroegen aan een van de suppoosten van het museum waar bepaalde schilderijen hingen. Vervolgens trokken ze pistolen, bonden ze de suppoost en bezoekers vast en gingen ze er met hun buit ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro vandoor.

De politie ontving dinsdag een tip die leidde naar een kerkhof in Port Elizabeth, zo'n elfhonderd kilometer van het museum in Pretoria. Daar werden de schilderijen onder een bankje bij een gedenkmuur gevonden.

Hoewel er nog tests worden uitgevoerd om de authenticiteit van de schilderijen vast te stellen, gaat de politie ervan uit dat het om de gestolen schilderijen gaat. Eén gestolen kunstwerk, een olieschilderij van het leven in een township ter waarde van ongeveer 630 duizend euro, ontbreekt nog. Tot dusver zijn geen verdachten aangehouden.


Gestolen kunst Zuid-Afrika gevonden op kerkhof (Foto: Novum)

Saudiër krijgt levenslang voor terreurcomplot

Een Saudische scheikundestudent is dinsdag in de Verenigde Staten tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens terreurplannen.

De 22-jarige Khalid Ali-M Aldawsari had materiaal voor bommen ingeslagen en mogelijke doelwitten verkend, waaronder het huis in Dallas van de vorige president George Bush. Ook had hij informatie verzameld over kerncentrales in de VS en de woningen van drie voormalige soldaten die dienst hadden gedaan in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Hij werd in 2011 opgepakt nadat federale agenten in het geheim zijn appartement hadden doorzocht.


Saudiër krijgt levenslang voor terreurcomplot (Foto: Novum)

Toki Tori 2 heeft releasedatum gekregen

De Nederlandse ontwikkelaar Two Tribes heeft bekendgemaakt wanneer Toki Tori 2 uitkomt voor Wii U. Vanaf 20 december, drie weken nadat Nintendo's nieuwste op de markt is, kunnen gamers aan de slag met de titel.

Opvallend aan de ontwikkeling van Toki Tori 2 is dat het spel aanvankelijk enkel voor Steam zou worden uitgebracht. Later is besloten om er ook een Wii U-versie bij te maken. Desondanks komt de Wii U-versie wel eerder uit.

Wanneer de pc- en mac-versies uitkomen, is nog niet bekend. Eerst gaat het team vakantie houden.

Afellay wil terug naar Barcelona

Ibrahim Afellay acht de kans klein dat hij volgend seizoen bij Schalke 04 speelt. "Het is mijn doel om bij Barcelona terug te keren", zegt de 26-jarige speler dinsdag tegen de Duitse krant Bild. De middenvelder staat onder contract bij FC Barcelona, maar komt dit seizoen op huurbasis uit voor de Duitse club.

Afellay begint na een moeizame start steeds meer zijn draai te vinden onder trainer Huub Stevens."Het is ook belangrijk dat ik plezier heb in het voetbal. Dat gevoel is nu sterker dan ooit." De laatste weken is de 43-voudig international steeds meer verzekerd van een basisplaats en pikt hij zijn doelpunten mee.

De oud-PSV'er kwam vorig seizoen door een zware blessure weinig aan spelen toe in Spanje. "Het is niet vanzelfsprekend dat je gezond bent en op het veld staat. Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik kan het daarom meer waarderen dat ik fit ben."

Afellay bereidt zich momenteel met de selectie van het Nederlands elftal voor op de wedstrijd tegen Duitsland. Het vriendschappelijke duel wordt woensdag in de Amsterdam ArenA gespeeld.


Afellay wil terug naar Barcelona (Foto: Novum)

Samsom: redden euro staat voorop

Het definitief redden van de euro moet de komende jaren voorop staan. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring. Het afstaan van meer macht aan Brussel acht hij denkbaar.

"We kunnen elkaar hier uren en dagen de maat nemen over binnenlandse kwesties, hoe belangrijk ook, maar als we er niet in slagen euro van rand van afgrond weg te sturen is ieder regeerakkoord gedoemd tot mislukken", zei Samsom. "De offers die daarvoor gebracht moeten worden, willen we brengen."

Binnenkort moet een besluit vallen over Griekenland. Samsom sloot niet uit dat het land meer geld krijgt, of uitstel. Hij zei dat Griekenland moet bewijzen dat het land echt zijn best doet om te bezuinigen. Een rapport van de zogeheten trojka moet daar binnenkort helderheid over verschaffen. Samsom stelde dat er ook manieren zijn om Griekenland uitstel te geven zonder dat het andere landen geld kost.

Samsom zei een 'stijlbreuk' te willen ten opzichte van de Europese politiek van het vorige kabinet. "We gaan niet meer handelen vanuit wantrouwen jegens andere landen. Als we hulp bieden, doen we dat niet alleen om markt en munt te redden, maar ook omdat Europa een waardengemeenschap is."

Op vragen van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei Samsom dat hij het denkbaar vindt dat Nederland bevoegdheden overdraagt aan Brussel, als dat nodig is 'om de Europese economieën meer naar elkaar toe te laten groeien'.

[Upd] Hari blijft vastzitten tot proces

Het is niet aan vechtsporter Badr Hari te wijten dat hij maandag ondanks een horecaverbod een broodje heeft gegeten in een Amsterdamse horecagelegenheid. Dat zegt zijn advocaat Bénédicte Ficq dinsdag. Ze wil verder niet ingaan op de kwestie en kondigt aan haar standpunt dinsdag toe te lichten bij de rechtbank.

De rechtbank moet besluiten of Hari maandag terecht weer werd vastgezet. Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten. De rechtbank in Amsterdam besloot vrijdag dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Een van de voorwaarden was dat de K1-vechter geen horecagelegenheden zou bezoeken.

Maandagmiddag werd Hari echter in een restaurant in Amsterdam gezien met zijn partner Estelle Cruijff. In RTL Boulevard gaf hij die avond toe daar te hebben geluncht. Hij gaf aan dat hij niet had verwacht dat het horecaverbod daar betrekking op had. De vechtsporter dacht dat het verbod gold voor uitgaansgelegenheden, aangezien hij volgens het OM vooral daar in de fout zou zijn gegaan.

Kort daarop meldde justitie dat Hari was aangehouden omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft overtreden. De vraag is nu hoe het mogelijk is dat Hari niet wist dat hij zich daar niet mocht vertonen. Een mogelijkheid is dat hem dit niet goed duidelijk is gemaakt. Ficq zou de schuld daarvoor bij het Openbaar Ministerie of bij zichzelf kunnen neerleggen.

Update 16:49
Badr Hari heeft maandag niet alleen gegeten in een restaurant, hij is zondag ook in een café geweest.

Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd tijdens de behandeling van Hari's arrestatie. Ook heeft Hari contact gezocht met twee getuigen, terwijl ook dit hem uitdrukkelijk was verboden, zo meldt het OM.

Het OM heeft de rechtbank dinsdag verzocht de schorsing van Hari's voorarrest op te heffen. De vechtsporter werd onlangs vrijgelaten uit voorarrest, onder meer onder voorwaarde dat Hari zijn gezicht voorlopig niet in horecagelegenheden zou laten zien. Ook werd hem uitdrukkelijk verboden contact te zoeken met getuigen of verdachten in zijn zaak.

De 27-jarige vechtsporter zat tot afgelopen vrijdag in voorarrest omdat Justitie hem verdenkt van poging tot doodslag op Koen Everink. Tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena zou Hari Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bekijkt dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur of kickbokser Badr Hari inderdaad de voorwaarden waaronder hij vrijdag werd vrijgelaten, daadwerkelijk heeft overtreden. De uitspraak van de rechtbank volgt in de loop van de middag.

Update 18:02
Kickbokser Badr Hari blijft vastzitten, omdat hij de voorwaarden voor het in vrijheid afwachten van zijn strafproces heeft overtreden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie. Hari werd vrijdag vrijgelaten, maar maandag weer opgepakt. 

Boete voor Barbie's Baby

De makers van het tv-programma Barbie's Baby krijgen een boete van de Inspectie SZW omdat ze de Arbeidstijdenwet hebben overtreden. Er is namelijk geen toestemming gegeven voor het optreden van het kind. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag geantwoord op schriftelijke vragen van SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop.

In het RTL-programma worden de eerste dagen van de pasgeboren dochter van realityster Barbie gevolgd. De Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) had ontheffing moeten verlenen voor deelname van het kind, maar dat is niet gebeurd omdat er geen ontheffingsverzoek is ingediend. De programmamakers dachten dat dat niet nodig was omdat het programma om de ouders draait en niet om het kind.

Volgens de Arbeidstijdenwet is er nu sprake van kinderarbeid, zegt de inspectie. Ze gaat waarschijnlijk een boete opleggen. Hoe hoog die wordt, is volgens een woordvoerster nog niet bekend.

Er zijn overigens geen zorgelijke signalen over de betreffende baby of haar opvoeding, laat Asscher de Kamer weten.

Boete voor Barbie's Baby
Boete voor Barbie's Baby (Foto: ANP)

Roemer roept op tot actie tegen kabinet

Tegenstanders van plannen van het nieuwe kabinet moeten actie gaan voeren, zegt SP-leider Emile Roemer. De gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft laten zien dat protesteren helpt, stelt hij.

"Als het protest luid genoeg is, worden de plannen aangepast: een mooie aansporing voor iedereen die niet blij is met de maatregelen die het kabinet gaat nemen", zei Roemer dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Hij riep met name thuiszorgmedewerkers, huurders, chronisch zieken, ouderen en mensen in de bouw op tot protest.

Roemer hekelde de gang van zaken rond de start van het kabinet. "Knullig, verwarrend en onprofessioneel", oordeelde Roemer. De formatieonderhandelingen gingen te snel en hebben geleid tot een 'ondoordacht regeerakkoord'. Het kabinet is volgens Roemer niet links, maar neoliberaal, omdat er hard wordt bezuinigd, en niet geïnvesteerd. Ook komt er meer marktwerking en minder sociale zekerheid.

Roemer hekelde onder meer de beperking van de WW-uitkering. Die leidt ertoe dat mensen 'wegwerpproducten' worden. Roemer wil er met de vakbeweging alles aan doen om te zorgen dat de plannen van tafel gaan. De SP-leider citeerde met instemming FNV-voorzitter Ton Heerts, die de maatregelen onlangs desastreus noemde en moeilijke tijden voor de PvdA voorspelde.

Frankrijk: geen luchtaanvallen in Mali

Frankrijk noch Europa zal militair ingrijpen in Noord-Mali, zelfs niet vanuit de lucht. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dinsdag gezegd. Frankrijk is wel bereid trainingen te verzorgen of Afrikaanse vredestroepen te voorzien van informatie, zei hij.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas keurde zondag een plan goed om drieduizend militairen naar Mali te sturen om dat land te stabiliseren. Militaire experts van de Verenigde Naties, Ecowas, Europa en de Afrikaanse Unie stelden een plan op om het noorden van het land te heroveren op de radicale islamisten die daar eerder dit jaar aan de macht kwamen.

De president van Niger, Issoufou Mahamadou, kon dinsdag nog niet zeggen hoe lang het duurt voor een militaire operatie in Mali van start gaat. "De troepenmacht is volgens mij gereed", zei Mahamadou. "Het plan wordt doorgespeeld aan de Afrikaanse Unie, waarna het naar de Verenigde Naties gaat. Dan wordt waarschijnlijk eind november of in december een resolutie ter tafel gebracht (...) De leden van Ecowas zijn klaar om troepen te sturen voor de interventiemacht."

Nederlander komt om in Zwitserse lawine

Een 40-jarige Nederlander is maandagmiddag in Zwitserland om het leven gekomen doordat hij werd meegesleurd door een lawine. De man was op de berg Diavolezza in de buurt van de plaats Pontresina buiten de piste gaan skiën. Twee mannen die met de Nederlander mee waren, bleven ongedeerd, meldt de Zwitserse politie.

De drie mannen wilden de hele dag buiten de piste skiën. Volgens de politie was het drietal daartoe ook goed uitgerust. De mannen wisten een paar keer naar het dal te skiën, maar toen ze nogmaals over een bepaalde steile route naar beneden probeerden te skiën, ging het mis en ontstond een lawine. De Nederlander werd zo'n honderd meter meegesleurd.

De twee vrienden van de man gingen direct naar hun kompaan op zoek. Ze vonden hem dankzij zijn speciale lawinepieper snel, maar de man bleek al te zijn overleden.


Nederlander komt om in Zwitserse lawine (Foto: Novum)

Waxinelichthouderwerper komt vrij

Erwin L. komt woensdag op vrije voeten. De voorlopige hechtenis van de waxinelichthouderwerper wordt opgeheven. Vlak voor afgelopen Prinsjesdag werd L. opnieuw in hechtenis genomen. Volgens justitie hield hij zich niet aan de voorwaarden die hij kreeg opgelegd toen zijn voorlopige hechtenis in juli werd opgeheven.

Het hoger beroep tegen L. is aangehouden, zo laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. L. wordt onder meer vervolgd voor belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij zaten in de Gouden Koets toen L. op Prinsjesdag 2010 de houder tegen het rijtuig gooide.

Het voorwerp ketste af op een ruit. L. gooide de houder omdat hij betwijfelt of Beatrix wel echt koningin is. Volgens de man was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. Wilhelmina kan volgens L. dus niet zijn dochter zijn, waardoor ook Beatrix niet van hem afstamt.

De rechtbank in Den haag bepaalde vorig jaar, conform de eis van het OM, dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg hij geen straf. L. ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Eerder wraakte L. de rechters van het hof in Den Haag, omdat alle rechters door de Kroon zijn benoemd. Daarom moesten ze als partijdig moeten worden beschouwd. Het wrakingsverzoek werd afgewezen en de rechters mochten blijven zitten.

Papieren kaartje blijft voor incidentele reizigers

Het papieren treinkaartje blijft bestaan voor incidentele treinreizigers. Dat laat de NS weten in antwoord op vragen die het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) eerder stelde over de plannen van het treinbedrijf om papieren kaartjes vanaf volgend jaar stap voor stap te vervangen door de OV-chipkaart.

De consumentenorganisaties die zich verenigd hebben in Locov, waaronder de ANWB, Rover en de Consumentenbond, zeiden eerder dat het aanschaffen van een OV-chipkaart en het betalen van de borg van twintig euro voor het reizen een te hoge drempel is voor incidentele reizigers.

De NS laat nu weten dat de papieren kaartjes voor een enkele reis, dagretour en railrunner beschikbaar blijven bij de balie, in de kaartautomaat en online. Ook papieren dagkaarten voor de fiets en hond blijven te koop aan de balie en in de kaartautomaat. De papieren kaartjes worden overigens wel voorzien van een chip waarmee moet worden in- en uitgecheckt.

Vanaf woensdag wordt de kaartautomaat aangepast zodat reizigers worden aangestuurd op het gebruik van de OV-chipkaart. In de loop van volgend jaar moeten reguliere reizigers geleidelijk alleen nog de OV-chipkaart gaan gebruiken. In maart volgend jaar moeten houders van een voordeelurenkaart overstappen op de OV-chipkaart.

Vijfduizend euro voor gouden tip marteldood kat

Een Rotterdammer heeft vijfduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak rond de dood van een kat. Dat meldt de politie dinsdag. Het dier was onder de motorkap van een bestelauto vastgebonden.

Toen de bestuurder woensdag in de Sumatrastraat in Zwolle merkte dat er iets niet in orde was, was het al te laat voor het dier. De eigenaar van de auto heeft volgens de politie part noch deel gehad aan het incident.

Israël wil Gaza-leiders liquideren

Israël overweegt de omstreden praktijk van het liquideren van opstandelingenleiders op de Gazastrook te hervatten. De hoop is dat daarmee raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit Gaza een halt worden toegeroepen. Dat hebben anonieme bronnen bij het leger dinsdag gezegd.

De afgelopen dagen zijn meer dan honderd raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Israël voerde daarop bombardementen uit in Gaza, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Sommige Israëliërs menen dat het leger hard moet ingrijpen, net zoals vier jaar geleden toen Israël de Gazastrook binnentrok. Anderen menen dat Israël Hamas-leiders moet liquideren, een methode die tien jaar geleden ook werd ingezet en toen aan tientallen opstandelingen het leven kostte.

Voorstanders van de liquidaties noemen het een afschrikwekkend middel, zonder de complicaties die onvermijdelijk zijn bij een grondoffensief in Gaza. Bovendien menen ze dat toekomstige aanslagen voorkomen worden door de breinen achter de aanslagen onschadelijk te maken.

Critici menen dat moordacties leiden tot vergeldingsacties en mogelijk zelfs tot moordaanslagen op Israëlische regeringsleiders. Volgens oppositiepoliticus Zehava Galon hebben de liquidaties die in het verleden werden uitgevoerd 'niets bewezen'. "We hebben gemoord en er hadden meer aanslagen plaats." Toch lijkt het er volgens de anonieme bronnen bij defensie op dat Israël neigt naar het hervatten van de liquidaties. Het leger krijgt daarbij steun van twee voormalige legerchefs die ervaring hebben met dergelijke acties, Shaul Mofaz en Moshe Yaalon.

"Ik ben voor gerichte liquidaties", zei Mofaz maandag op de radio. "Het is een beleid dat ertoe leidde dat Hamas begon in te zien dat het de prijs moest betalen voor het voortzetten van zelfmoordaanslagen."

Yaalon is er eveneens van overtuigd dat liquidaties een juiste oplossing zijn. "Het is duidelijk dat er de afgelopen dertien jaar voortdurend oorlog heeft gewoed, maar er waren ook lange periodes van rust. Toen ik chef-staf was, leidden de liquidaties van Hamas-leden tot lange periodes van rust", aldus Yaalon.

Maandag bracht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met buitenlandse ambassadeurs een bezoek aan de zuidelijke stad Ashkelon. De stad heeft zwaar te lijden onder raketbeschietingen. "We nemen de maatregelen die nodig zijn om hier een eind aan te maken", aldus Netanyahu. "Dit is niet slechts ons recht, het is ook onze plicht." Netanyahu staat onder grote druk. Met de verkiezingen voor de deur is de regering gedwongen maatregelen te treffen. Deze maatregelen hebben in het verleden echter geleid tot scherpe kritiek uit het buitenland.

Opstandelingen in de Gazastrook bedienen zich ook van stevige taal. Volgens Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum 'wachten het Palestijnse volk en de verzetsgroepen niet af, maar verdedigen ze zich op alle mogelijke manieren'. "Ze (Israël, red.) erkennen de omvang van de macht van het verzet in Gaza en de veranderde situatie in de regio", aldus Abu Ahmed van de militaire tak van de Islamitische Jihad. Het dreigement van Israël werd weggewuifd als 'psychologische oorlogsvoering'. "Dreigen met liquidaties en moorden maakt ons niet bang en breekt ons moreel en onze vastberadenheid niet", aldus de premier van Hamas, Ismail Haniyeh.

Sommige medewerkers van het Israëlische ministerie van defensie denken dat Hamas niet zo eenvoudig kan worden aangepakt als vroeger. Waar de Hamas-strijders vroegen gebruik maakten van simpele, zelfgemaakte raketten, kunnen ze nu terugvallen op geavanceerde raketten uit Iran, Libië en andere landen in het Midden-Oosten.

Klokkenluider VUmc niet terug als afdelingshoofd

Het VUmc hoeft longarts Piet Postmus niet terug te laten keren als afdelingshoofd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald in een kort geding dat Postmus had aangespannen.

Postmus werd eind augustus op non-actief gesteld toen hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd over de gang van zaken op de longafdeling. Door een slepende ruzie zou de veiligheid van de patiënten niet gewaarborgd zijn.

Door eerst naar de inspectie te stappen en de problemen niet intern te bespreken, heeft hij volgens de rechter niet goed gecommuniceerd. Daarom vindt de rechtbank het redelijk dat hij niet mag terugkeren als leidinggevende.

Postmus mocht van het VUmc terugkeren als longarts, maar niet als afdelingshoofd. Ook zou hij zich na zijn terugkeer enkele maanden niet bemoeien met de interne gang van zaken, zodat het ziekenhuis een reorganisatie kon doorvoeren. Daarna wilde Postmus echter weer afdelingshoofd worden.

Volgens de advocaat van Postmus, Felix Chorus, is dat voor het VUmc onbespreekbaar. Volgens de raadsman wil het ziekenhuis de klokkenluider 'definitief uit zijn functie zetten'.

Het VUmc laat weten kennis genomen te hebben van de uitspraak. Postmus kan wat het ziekenhuis betreft spoedig weer aan de slag als staflid en longarts. Het ziekenhuis wacht zijn reactie af. Een andere klokkenluider, longchirurg Rick Paul, zit sinds juli ziek thuis.

A. Schleck begint al in Australië

Wielrenner Andy Schleck zal zijn seizoen al in januari aan gaan vangen. Normaal rijdt de Luxemburger pas in februari zijn eerste wedstrijd, maar op 20 januari zal de coureur van RadioShack al in de Tour Down Under opstappen, zo melden de Franse media.

Schleck viel dit jaar in de Dauphiné, waardoor hij zijn heiligbeen brak. De Luxemburger moest onder meer de Tour de France en de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan.

Wat is polonium en hoe werkt het?

Het radioactieve isotoop polonium-210 kwam in 2006 voor het eerst in het nieuws nadat het was gebruikt om de Russische spion Aleksander Litvinenko te vermoorden in Londen. Binnenkort wordt het lichaam van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat opgegraven om te onderzoeken of ook hij door polonium om het leven is gekomen. Op kleding die Arafat voor zijn dood in 2004 zou hebben gedragen zijn sporen van de isotoop gevonden. Maar wat is polonium nu eigenlijk en hoe gevaarlijk is het?

Wat is Polonium?
Polonium-210 is een van de zeldzaamste elementen ter wereld. Het metaal werd in 1898 ontdekt door Marie en Pierre Curie en is vernoemd naar Marie's land van herkomst, Polen. Het komt in zeer lage concentraties van nature voor in de aardkorst en wordt ook geproduceerd in kernreactoren. In kleine hoeveelheden kan het in de industrie gebruikt worden om statische elektriciteit in apparaten te voorkomen.

Is het gevaarlijk?
Het is zeer gevaarlijk. Als je het binnen krijgt is het al in extreem kleine doses dodelijk: minder dan een gram van het zilverkleurige poeder is voldoende. Uit Brits onderzoek in 2007 is gebleken dat als de isotoop eenmaal in de bloedbaan terecht is gekomen, de gevolgen bijna niet te stoppen zijn. Organen zoals de lever en nieren vallen uit doordat ze van binnenuit bestookt worden door alfastraling en ook het beenmerg krijgt het zwaar te verduren. De symptomen die Litvinenko vertoonde - misselijkheid, haaruitval, een opgezwollen keel en bleekheid - zijn gebruikelijk bij een poloniumvergiftiging.

Wie kan polonium in handen krijgen?
Gelukkig gaat dit om een kleine groep mensen. Polonium kan een bijproduct zijn van de chemische bewerking van uranium, maar wordt doorgaans geproduceerd in een kernreactor of een deeltjesversneller. Dergelijke faciliteiten worden echter streng bewaakt en moeten zich aan internationale regelgeving houden.

Volgens John Croft, een Britse expert op het gebied van straling die betrokken was bij de zaak-Litvinenko, is een dosis polonium die groot genoeg is om een mens te doden waarschijnlijk afkomstig uit een land met civiel of militair nucleair vermogen. Zo'n land is Rusland, dat volgens sommigen achter de dood van Litvinenko zit, maar ook Israël, niet bepaald een vriend van Arafat. Er zijn nog tientallen andere landen die polonium kunnen produceren, waaronder de Verenigde Staten.

Waarom zou polonium aantrekkelijk zijn voor moordenaars?
Het is een effectief wapen. De alfastralen gaan niet door de huid heen en laten stralingsdetectoren dan ook niet afgaan. Daardoor is het relatief simpel om het metaal de landsgrenzen over te smokkelen. Polonium kan via een open wond in het lichaam terechtkomen of worden ingeademd. Om iemand om het leven te brengen is het echter het effectiefst om het in het eten of drinken van het doelwit te doen. De thee die Litvinenko dronk in een hotel in Londen bleek polonium te bevatten.

Wie zijn er zoal door polonium om het leven gekomen?
Poloniumvergiftiging is dusdanig zeldzaam dat het enkele weken duurde voordat Litvinenko's artsen een diagnose konden stellen. Deskundigen hebben moeite een ander geval voor de geest te halen. Meer dan vijf jaar na Litvinenko's dood is er nog altijd niemand gearresteerd. De Britse autoriteiten verdenken een voormalige KGB-agent, Andrej Loegovoj, maar Rusland weigert hem uit te leveren.

Sommige mensen denken dat Irene, de dochter van Marie en Pierre Curie die aan leukemie overleed, wellicht kanker kreeg doordat ze was blootgesteld aan polonium in het laboratorium van haar ouders.

De Israëlische auteur Michal Karpin beweert dat enkele Israëlische wetenschappers die aan kanker overleden waren blootgesteld aan een stralingslek bij het Weizmann Institute of Science in 1957. Israël heeft dit nooit erkend.

Kan er bewezen worden dat Arafat om het leven is gebracht met polonium?
De sporen die op de kleding van Arafat zijn aangetroffen zijn op zich niet voldoende bewijs dat hij met polonium is vergiftigd, zeggen wetenschappers. Zijn lichaam opgraven kan wellicht uitsluitsel bieden. Derek Hill, een stralingsexpert bij University College London, zegt dat acht jaar na Arafats dood eventuele sporen van polonium in zijn lichaam al flink minder radioactief zouden zijn. Polonium heeft een halfwaardetijd van 138 dagen. Toch zouden, als Arafat is vergiftigd, de stralingsniveaus een stuk hoger liggen dan normaal voorkomt in de natuur. Door middel van een autopsie kan dan ook 'met grote waarschijnlijkheid' worden vastgesteld of Arafat wel of niet is vermoord, aldus Hill.

Dj's Beelen, Ekdom en Veenstra in Glazen Huis

Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom worden dit jaar opgesloten in het Glazen Huis. De dagen dat de dj's er zich bevinden, zenden ze 24 uur per dag live uit, zonder iets te eten. Ze doen dat in het kader van Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis voor een goed doel.

De drie zaten ieder al een keer of meerdere keren in het Glazen Huis, maar nog nooit met elkaar. Ekdom is de eerste dj die voor de vierde keer op rij van de partij is. "Het went nooit", zei hij dinsdagmiddag in de radioshow van Coen en Sander. "Het is elke keer weer een nieuwe trip, een nieuwe achtbaan. Het is gewoon echt elke keer weer anders."

Het Glazen Huis staat dit jaar van 18 tot en met 24 december in Enschede, zo werd eerder al bekendgemaakt. Vorig jaar werd geld opgehaald voor moeders in oorlogsgebieden, dit jaar richt de actie zich op babysterfte. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen.

Gamers krijgen Mass Effect 2 bij Black Ops 2

Vandaag is Call of Duty: Black Ops II uitgekomen en sommige pc-gamers kregen een nogal opmerkelijke verassing tijdens het installeren van de game, disc 2 bevat namelijk een kopie van BioWares Mass Effect 2

Verschillende mensen hebben gemeld dat ze de game gewoon hebben gekocht, maar toen ze werden gevraagd om schijf 2 te plaatsen tijdens de installatie, bleek de schijf een kopie van Mass Effect 2 te zijn.

Als oplossing kunnen ze ervoor kiezen om het spel te installeren via Steam en de ontbrekende bestanden van schijf 2 te downloaden, maar blijkbaar is dit niet echt een geweldige oplossing voor mensen met een trage internetverbinding.

Van Gaal ziet duel tegen Duitsland als ijkpunt

Louis van Gaal ziet de vriendschappelijke interland van woensdag tegen Duitsland als een belangrijke test voor zijn team. "Deze wedstrijd is een ijkpunt. Duitsland is van een hoger niveau dan de ploegen waar we tot nu toe tegen hebben gespeeld", concludeert de bondscoach van het Nederlands elftal.

Het gegeven dat er aan beide kanten afmeldingen zijn, zegt Van Gaal weinig. "De mensen die voor Duitsland gaan spelen, komen bijna allemaal uit in de Champions League. Dit is echt geen tweederangs elftal. Hetzelfde geldt voor Nederland."

Met Joachim Löw komt Van Gaal woensdag in de Amsterdam Arena een oude bekende tegen. Tijdens zijn periode bij Bayern München had hij regelmatig met de Duitse bondscoach te maken. "We zijn altijd contact blijven houden. Bovendien speelt hij sinds twee jaar in hetzelfde systeem als ik destijds met Bayern München. Je ziet dat nu ook terug bij Borussia Dortmund en Schalke 04."

Vrouw in rolstoel blijkt bolletjesslikker

Een 56-jarige Nederlandse vrouw in een rolstoel is zondag op Schiphol opgepakt voor drugssmokkel. De vrouw kwam met het vliegtuig uit het Caribisch gebied. De douane kreeg tijdens de controle het vermoeden dat de vrouw bolletjes met vermoedelijk cocaïne had geslikt, waarop de marechaussee haar aanhield.

De vrouw werd overgebracht naar een ziekenhuis, omdat de marechaussee geen ruimte heeft voor mensen met beperkingen als die van de vrouw. De eerste bolletjes zijn inmiddels 'veiliggesteld', aldus de marechaussee dinsdag.

CDA: VVD heeft 'stupide' onderhandeld

De VVD heeft 'stupide' onderhandeld met de PvdA, wat heeft geleid tot een crisis in de eigen gelederen. Die kritiek kreeg fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) woensdag van het CDA tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Zijlstra wees erop dat het op orde brengen van het huishoudboekje het belangrijkste punt is van de VVD dat nu wordt gerealiseerd. De komende jaren wordt zestien miljard euro bezuinigd. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wees er echter op dat de PvdA ook 15,2 miljard euro wilde bezuinigen.

Buma vroeg daarom wat de VVD eigenlijk heeft binnengehaald. "U heeft achthonderd miljoen aan bezuinigingen binnengehaald een daarmee een diepe crisis in uw partij veroorzaakt", zei de CDA'er. "Uw onderhandelaars hebben ontzettend stupide zitten onderhandelen. Zij hebben alles weggegeven en bijna niets binnengehaald", concludeerde hij.

Buma wees erop dat de VVD aanvankelijk akkoord is gegaan met de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie en een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Voor de verkiezingen presenteerde de VVD het behoud van de hypotheekrenteaftrek nog als 'topprioriteit'. De omstreden plannen voor de zorgpremie gingen uiteindelijk van tafel nadat binnen de VVD een storm van kritiek was opgestoken.

Ook D66-leider Alexander Pechtold hekelde het inleveren van de verkiezingsbeloftes aan de PvdA. VVD heeft met een helder verkiezingsboodschap mensen naar de stembus gelokt, maar die beloftes zijn inmiddels 'stuk voor stuk' vervallen, zei hij.

Zijlstra weersprak dat. Hij gaf toe dat er concessies zijn gedaan, maar dat hoort bij het vormen van coalities. Maar ook de PvdA heeft dat gedaan. "Het is een programma waar beide partijen punten hebben ingeleverd en punten hebben binnengehaald." Het resultaat is een 'evenwichtig geheel'. Er staan zaken in die Zijlstra 'niet graag had gewild', maar hij staat voor het totaalpakket.

Hij hamerde verder op het belang van bezuinigen. Dat is van belang om het land klaar te stomen voor de toekomst. De rekening mag niet worden doorgeschoven naar toekomstige generaties, zei Zijlstra. Van Emile Roemer (SP) kreeg hij daarop het verwijt dat hij zich blindstaart op de bezuinigingen. "U staat erbij alsof dat een doel op zich is."

Volgens Roemer loopt door de harde bezuinigingen de werkloosheid op en neemt het vertrouwen erdoor af. Het gaat 'veel te hard en veel te snel'. Dan wordt er alleen nog 'afbraak' doorgestuurd naar de volgende generaties, aldus de SP'er.

Ministers zeggen vrijwel alle bijbanen op

De bewindslieden van het nieuwe kabinet hebben al hun nevenfuncties neergelegd, op enkele uitzonderingen na. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte (VVD) aan de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), voormalig hoogleraar, blijft slapend lid van de wetenschappelijke organisaties KNAW en KHMW. Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) is al jarenlang frontman van de coverband John-Boy & The Waltons, en blijft dat. Rutte zelf blijft twee uur per week lesgeven op een school.

Alle overige nevenfuncties zijn opgezegd. Zo is minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) niet langer commissaris bij het bouwbedrijf Scholtens Groep en is minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vertrokken als commissaris van de voetbalclub Roda JC. De bewindspersoon die de meeste nevenfuncties had, is staatssecretaris van Volksgezondheid Michiel van Rijn (PvdA). Hij had er tien.

Drie bewindslieden hebben een regeling getroffen om te voorkomen dat financiële en zakelijke belangen de schijn van belangenverstrengeling wekken, meldt Rutte verder. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) laat zijn aandelen door een bank beheren. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft een lege bv, die zij laat ontbinden. Verdaas heeft laten vastleggen dat hij alleen nog optreedt als zijn politieke werk dat toelaat.

Een aantal bewindslieden bezit bovendien woningen die geheel of gedeeltelijk worden verhuurd. Dat zijn volgens Rutte 'geen relevante zakelijke belangen die een bijzondere regeling vergen'.

De Tweede Kamer had Rutte om meer informatie over de nevenfuncties en de zakelijke belangen van bewindslieden gevraagd.

Dubbelfunctie viel Verhaeren te zwaar

Jacco Verhaeren kon het niet langer opbrengen om de functies van bondscoach en technisch directeur bij de zwembond te combineren. "Dat werd me te veel. Ik wist direct na de Olympische Spelen al dat ik een van beide zou laten vallen", lichtte hij zijn besluit om op te stappen als bondscoach toe.

Verhaeren ging bij zijn beslissing niet over één nacht ijs, zo vertelde hij dinsdag op een persconferentie in Eindhoven. "Ik heb veel nagedacht over mijn eigen rol. Het was een heel moeilijke beslissing." Verhaeren legt zich vanaf nu volledig toe op zijn rol als technisch directeur. Marcel Wouda volgt hem op als bondscoach.

De 43-jarige Brabander, die wel het estafetteteam blijft trainen, is trots op wat hij heeft bereikt. "Ik kijk terug op een geweldige carrière als coach. Hopelijk kan ik als technisch directeur mijn ervaring doorgeven."

Verhaeren is door de zwembond niet onder druk gezet om een keuze te maken. "Het was volledig mijn eigen beslissing. Ook Ranomi heeft niet geprobeerd om me op andere gedachten te brengen."

Ranomi Kromowidjojo won op de Olympische Spelen van Londen onder leiding van Verhaeren twee keer goud. Eerder boekte de trainer al successen met onder anderen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. De lat voor zijn opvolger Marcel Wouda ligt dan ook hoog. "Ik heb er lang over nagedacht toen Jacco me vroeg", zegt de nieuwe bondscoach. "Maar het is een geweldige baan en ik ga er echt iets moois van maken."

Rio de Janeiro wil Braziliaanse GP organiseren

Rio de Janeiro wil er alles aan gaan doen om vanaf 2016 de Grand Prix van Brazilië te gaan organiseren. Momenteel vindt de Formule 1-race nog plaats op Autódromo José Carlos Pace in São Paulo.

De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, wil eerst de mogelijkheden voor een tweede Braziliaanse GP onderzoeken. Mocht dit niet lukken dan moet São Paulo het haasje worden. "Wees maar voorbereid São Paulo. Ik ga de Formule 1 van jullie afpakken!"

Mochten de plannen van Rio de Janeiro doorgaan dan zal er niet gereden gaan worden op Jacarepaguá dat tussen 1978 en 1989 tienmaal de Braziliaanse GP organiseerde. De baan maakt plaats voor faciliteiten voor de Olympische Spelen van 2016. Nabij Deodoro wordt in 2013 een gloednieuw circuit opgetrokken ter waarde van ruim 57 miljoen euro. De bouw start in januari en moet elf maanden later in december afgerond gaan worden.

Jongetje misbruikt in toilet fastfoodketen

Een 6-jarig jongetje is door een nog onbekende man misbruikt in een fastfoodketen in Den Haag. Hij werd op het herentoilet gedwongen tot 'onzedelijke handelingen'. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het voorval vond in augustus al plaats, maar de politie kwam er niet eerder mee naar buiten. Op camerabeelden is te zien dat de vermoedelijke dader op de bewuste dag meerdere malen in de fastfoodketen aan het Spui is geweest en ook in een restaurant aan de overkant van de straat.

Het jongetje was er met zijn ouders aan het eten toen hij naar het toilet moest. Het kind ging vervolgens alleen naar de wc. De moeder kreeg argwaan toen hij wel erg lang wegbleef. Toen ze een kijkje kwam nemen vertelde hij direct wat er was gebeurd. Ze sprak de vermoedelijke dader aan maar die wist weg te komen. Hij is nog altijd niet gevonden.

Woningen Aalsmeer ontruimd om gaslek

Vier woningen in Aalsmeer zijn dinsdagmiddag ontruimd vanwege een gaslek. Ook is de straat afgezet, meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin. De brandweer probeert met het leggen van een watergordijn boven het lek het gas laag te houden.

Het gaslek aan de Hortensialaan ontstond rond 16.15 uur door heiwerkzaamheden. Monteurs zijn volgens de zegsvrouw bezig het lek af te sluiten. Wanneer de problemen verholpen zullen zijn, is nog onbekend.

Starcraft 2-uitbreiding 12 maart verkrijgbaar

Vanaf 12 maart is de Heart of the Swarm-uitbreiding voor het strategiespel Starcraft 2 verkrijgbaar. Naast de uitbreiding zelf is een verzamelaarseditie te koop waarbij gamers onder meer een Baneling als World of Warcraft-huisdier krijgen. Dat laat gamebedrijf Blizzard Entertainment weten via de eigen webwinkel.

Dat Starcraft 2: Heart of the Swarm in maart verschijnt, mag een verrassing genoemd worden. Blizzard Entertainment en moederbedrijf Activision Blizzard hielden altijd vol dat er in het lopende boekjaar maar twee games op de markt zouden komen. Diablo III verscheen in mei, terwijl World of Warcraft: Mists of Pandaria eind september verscheen.

Van Starcraft 2: Wings of Liberty zijn grofweg zes miljoen exemplaren verkocht. In Heart of the Swarm draait het verhaal niet om de Terran, maar om de Zerg. Het spel speelt zich af twee jaar na Wings of Liberty en wordt gespeeld vanuit het perspectief van Sarah Kerrigan, de koningin van de Zerg.


Starcraft 2-uitbreiding 12 maart verkrijgbaar (Foto: Novum)

Balotelli niet bezig met vertrek bij City

Mario Balotelli wil niet vertrekken bij Manchester City. Volgens zijn zaakwaarnemer Mino Raiola wil de Italiaanse spits zijn contract uitdienen bij The Citizens. Onder manager Roberto Mancini heeft Balotelli dit seizoen geen vaste basisplaats. Hij moet het voorlopig doen met invalbeurten. Kun Aguero, Carlos Tevez en Edin Dzeko staan hoger in de pikorde.

Balotelli werd eerder dit jaar nog in verband gebracht met een vertrek uit Manchester. Paris Saint-Germain en zijn oude club Inter zouden hem willen inlijven. Aan een vertrek denkt Balotelli niet meer. Hij wil zijn plek in de basis terugverdienen bij Manchester City. "Hij wil niet weg", zegt Raiola in de Engelse media. "Er is geen sprake van een transfer. Hij zal hard blijven werken tot aan het einde van zijn contract. Er is geen speler die blij is als hij niet speelt. Maar hij accepteert de situatie zoals het is. Het is onderdeel van het spelletje."

Celstraffen voor oplichtersechtpaar

Een oplichtersechtpaar is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot acht maanden cel. De 62-jarige vrouw en haar tien jaar jongere partner hebben samen met hun twee kinderen tussen 2007 en 2010 in Friesland en Drenthe talloze bedrijven en middenstanders voor tienduizenden euro's gedupeerd.

De familie runde in totaal vijf dierenspeciaalzaken die stuk voor stuk op de fles gingen. De winkels werden compleet verbouwd en ingericht. Bouw- en klusbedrijven en leveranciers konden vervolgens naar hun centen fluiten.

De 23-jarige zoon en de 37-jarige dochter werden veroordeeld tot werkstraffen van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De ouders kregen een halfjaar voorwaardelijk. De familie moet aan zes gedupeerden ruim 41 duizend euro terugbetalen.

Wilders wil veel meer excuses van Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) moet nog veel vaker sorry zeggen, niet alleen voor de zorgpremie maar ook voor tal van andere maatregelen uit het regeerakkoord. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders dinsdag betoogd tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Wilders refereerde aan de excuses die Rutte maandagavond maakte voor de verwarring die hij had gezaaid met het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Ik hoop dat het het begin is van een groot aantal sorry's voor de middenklasse", zei Wilders.

Volgens de PVV-leider, de eerste fractievoorzitter die tijdens het debat het woord mocht voeren, moet 'rooie Rutte' sorry zeggen voor de nivellering, het hogere eigen risico, de btw-verhoging, de hogere huren, voor het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en voor de flits-ww. "En zo kan ik nog wel een uur doorgaan", zei Wilders.

Rutte is ook excuses verschuldigd aan de mensen die VVD hebben gestemd om de socialisten uit het kabinet te houden, omdat nu een VVD-premier een beleid van socialistische nivellering gaat uitvoeren. Volgens Wilders had Rutte moeten opstappen, zoals de PVV-leider zelf eerder vertrok uit de Catshuis-onderhandelingen. "Dat is karakter, niet het pluche plakken dat u doet", richtte hij zich rechtstreeks tot Rutte.

Wilders omschreef het nieuwe kabinet als de 'opperste Sovjet van de Nederlandse Volksrepubliek in oprichting'. "Het kabinet zet de frontale aanval in op Nederland. De klassenstrijd is ingezet, rooie Rutte gaat de barricades op."

Rutte ziet steun voor bezuinigingen

Nederlanders begrijpen 'meer dan ooit' dat bezuinigingen en andere moeilijke maatregelen nodig zijn om de economische crisis op te lossen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd in de regeringsverklaring die hij dinsdag aflegde in de Tweede Kamer.

"Grote beslissingen zijn nodig en pijnlijke maatregelen zijn onvermijdelijk. Daar is de samenleving diep van doordrongen", zei Rutte. "Mensen beseffen meer dan ooit dat de crisis niet vanzelf overwaait. In dit breed gedragen maatschappelijk besef ligt de basis van het regeerakkoord."

Rutte ging ook in op de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie van de afgelopen weken. "De bereidheid van mensen om een bijdrage te leveren is niet vanzelfsprekend. Dat heeft de politieke actualiteit van de afgelopen twee weken laten zien", zei Rutte. "Juist als de politiek veel van mensen vraagt, is rust belangrijk."

De zorgpremie was vooral bij de VVD-achterban omstreden omdat hoge inkomens veel koopkracht inleverden. Met de maandag gepresenteerde oplossing blijven er negatieve effecten, zei Rutte. "Dat kan niet anders. Maar het is wel een oplossing die rekening houdt met alle inkomensgroepen."

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil 'geen dogma's, maar doorbraken', zei Rutte. Hij plaatste zijn tweede kabinet in een traditie van enkele roemruchte eerdere kabinetten. Hij memoreerde de pacificatie in 1917, toen het kabinet onder leiding van zijn liberale voorganger Pieter Cort van der Linden het bijzonder onderwijs en het algemeen kiesrecht regelde.

Ook noemde hij de kabinetten na de Tweede Wereldoorlog van Willem Drees en het kabinet dat in 1983 het Akkoord van Wassenaar sloot. "In die traditie staat dit kabinet, een traditie van besluitvaardigheid en niet weglopen voor problemen."

Rutte herhaalde de drie pijlers waarop dit kabinet is gestoeld: een solide begroting, evenwichtige inkomensverdeling en economische groei. Ook ging hij kort in op de problemen in de eurozone. De premier onderstreepte het belang van een goed werkende interne Europese markt en een stabiele euro. Het kabinet is 'bereid de helpende hand uit te steken naar andere landen, maar niet tegen elke prijs', zo waarschuwde hij.

Stankabsorberende onderbroek wint terrein in Japan

In Japan wint de scheet-absorberende onderbroek steeds meer terrein. Vooral Japanse zakenmensen hebben er baat bij, zij zijn de grootste afnemers.

De 'deodorizing' onderbroek is gemaakt van het materiaal Inodore Quick en fabrikant Seiren ontwikkelde het in eerste instantie voor toepassing in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Tot verbazing van de producent echter, zien zakenlui de onderbroek als een ideale mogelijkheid om tijdens hun werk ongemerkt scheten te kunnen laten zonder dat ze geroken worden.

Maar natuurlijk alleen als ze stilletjes flatuleren.

'Winkel beste informatiebron voor nieuwe aankoop'

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens vindt een bezoek aan de winkel de beste manier om zich te informeren over een nieuwe aankoop. Dat meldt marktonderzoeksbureau Experian Marketing Services dinsdag op basis van een onderzoek onder bijna vierduizend consumenten.

Met 58 procent voert winkelbezoek de ranglijst aan van de meest nuttige informatiebronnen bij het aanschaffen van een product of dienst. In de top drie volgt de 52 procent die aangeeft huis-aan-huisfolders door te pluizen, nog voor bijna een kwart van de consumenten die het internet raadpleegt als informatiebron. Ruim twaalf procent haalt de gewenste informatie het liefst van de televisie en bijna vijftien procent uit de krant.

Slechts 4,9 procent grijpt naar social media voor meer informatie over een nieuwe aankoop. Opvallend weinig, volgens het marktonderzoeksbureau. "Mensen blijken social media toch vooral voor privécontacten te gebruiken. Ook wanneer je vraagt op welke manier er bij voorkeur contact wordt gezocht met bedrijven, blijkt dat vaker te gebeuren via internet of e-mail dan via social media", licht een woordvoerder van Experian toe.

Staatsloterij zoekt winnaar 'Oudejaars-ton'

Ergens in Nederland loopt iemand rond die 100.000 euro rijker is, maar dit bedrag nog niet op zijn bankrekening heeft staan. De Staatsloterij liet dinsdag weten op zoek te zijn naar de winnaar van de ton. Het winnende lotnummer EM 090109 deed mee in de trekking met oudjaar vorig jaar. Het bedrag is tot op de dag van vandaag niet geclaimd.

Het betreffende Oudejaarslot is verkocht bij een Brunawinkel in Gorinchem.

De winnaar moet overigens wel snel zijn om zijn prijs nog te krijgen: winnaars bij de Staatsloterij hebben één heel jaar om de gewonnen prijs te innen. Deze winnaar heeft dus nog tot en met maandag 31 december om zich te melden.

Staatsloterij zoekt winnaar'Oudejaars-ton'
Staatsloterij zoekt winnaar'Oudejaars-ton' (Foto: ANP)

Afzeggingen deren Duitse bondscoach niet

Bondscoach Joachim Löw van Duitsland is niet rouwig om de vele afzeggingen die hij kreeg voor de vriendschappelijke interland van woensdag tegen Nederland. "Het is een mooie kans om andere spelers aan het werk te zien", vertelde hij op een persconferentie in Amsterdam. Belangrijke krachten als Miroslav Klose, Mesut Özil en Bastian Schweinsteiger meldden zich met lichte kwaaltjes af.

Löw kijkt er niet van op dat niet iedereen oren heeft naar een oefeninterland. "De speelkalender is overvol. Bovendien is in november de kans op blessures groter", toont hij zich begripvol. "Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Mijn voorgangers hadden er ook mee te maken."

Nederland, dat net als de Duitsers met veel afzeggingen kampt, is volgens Löw op de goede weg. "Louis van Gaal heeft het goed neergezet na het voor Nederland verloren EK, waar ze nul punten pakten. Hij is een zeer goede trainer met veel ervaring. Dat hij zich in 2002 niet voor het WK heeft geplaatst, doet daar niets aan af."

Monic Hendrickx speelt verzetsheldin Kenau

Monic Hendrickx gaat de hoofdrol spelen in Kenau. De Nederlandse speelfilm onder regie van Maarten Treurniet, die onlangs De Heineken Ontvoering maakte, gaat over de Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaer die het tijdens de Tachtigjarige Oorlog opnam tegen de Spaanse bezetter. Dat schrijft het AD.

Hasselaer, die leefde van 1526 tot 1589, leverde hout voor de schepen die in verbinding stonden met Willem van Oranje. Volgens sommige Duitse ooggetuigen vocht ze persoonlijk aan het hoofd van een vrouwenleger en vandaag de dag staat zij bekend om haar heldhaftige verzet tegen de Spanjaarden. Ook stond ze bekend om haar opvliegende karakter. Haar naam, Kenau, is nog altijd een term voor 'manwijf'.

De opnames van Kenau vinden plaats in Bulgarije, Letland en Roemenië. De film verschijnt volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.

Saw-regisseur maakt MacGyver-film

James Wan is in beeld om een film te maken gebaseerd op de tv-serie MacGyver uit de jaren tachtig en negentig. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De horrorregisseur is vooral bekend van enkele Saw-films, Dead Silence en Insidious.

De MacGyver-film gaat net als de actieserie over Angus MacGyver, een agent bij de fictieve Phoenix Foundation. Het personage staat erom bekend nooit een wapen te dragen. Hij is met alles wat in het dagelijks leven voorhanden is, en zijn immer aanwezige Zwitserse zakmes en rol duct tape, elke boevenbende de baas.

Over de cast is nog niets bekend. Wan legt momenteel de laatste hand aan Conjuring, over een familie die in een Engels landhuis woont waar de geesten welig tieren. Die film, met onder anderen Patrick Wilson en Vera Farmiga, gaat volgend jaar in première.

MacGyver, waarvan van 1985 tot en met 1992 zeven seizoenen werden gemaakt, leidde al tot twee televisiefilms. Een geplande nieuwe serie, Young MacGyver uit 2003, kwam nooit van de grond.

Heemskerk wil weer in Nederland trainen

Zwemster Femke Heemskerk overweegt weer in Nederland te gaan trainen. Dit liet Jacco Verhaeren, technisch directeur van de zwembond KNSB, weten. Ze gaat zich mogelijk aansluiten bij de trainingsgroep in Eindhoven waartoe onder meer tweevoudig olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo behoort. Deze staat onder leiding van Marcel Wouda die Verhaeren opgevolgd heeft.

Heemskerk trainde eerder in Amsterdam onder leiding van Martin Truijens, maar besloot vorig jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen naar Frankrijk te verhuizen. Ze bereidde zich in Marseille op Londen voor en was met een zilveren medaille op de 4x100 meter vrije slag succesvol.

[Upd] Platini wil EK 2020 in 12 landen organiseren

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft voor het Europees kampioenschap 2020 een bijzondere constructie in gedachten. De Fransman overweegt namelijk het evenement, dat dan 60 jaar bestaat, in twaalf landen te gaan organiseren. Aan het toernooi doen 24 landen mee en de ranglijst bepaalt waar gespeeld zal gaan worden.

Platini kwam tijdens het afgelopen EK in Polen en Oekraïne met het idee, waarna het verder uitgewerkt is. Theo Zwanziger, lid van het dagelijks bestuur van de UEFA, bracht vandaag de plannen in Bild naar buiten. In de op de ranglijst twaalf hoogst genoteerde landen zal gespeeld gaan worden. De nationale voetbalbonden moeten er nog mee instemmen. "Er is nog niets bekrachtigd, maar hij heeft me wel de details prijsgegeven."

Update 14.57 uur
Bild heeft meer over de plannen gemeld. Er zou in de volgende steden gespeeld gaan worden: Amsterdam, Athene, Basel, Berlijn, Brussel, Lissabon, Londen, Madrid, Moskou, Parijs, Rome en Zagreb. Voor de halve finales en de finale zou bovendien een dertiende stad worden aangewezen, en hiervoor zou Istanbul favoriet zijn.

Tom Hardy zou drooglegging niet overleven

Tom Hardy had de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig en dertig naar eigen zeggen niet aangekund. "Ik zou waarschijnlijk nooit meer zijn gestopt met drinken", zegt de acteur met een drankverleden voor de camera van Novum Nieuws.

"Er waren toen nog geen afkickklinieken, dus je bleef gewoon dronken", gaat hij verder. "Ik zou waarschijnlijk ergens in een portiek te vinden zijn." Hij zou ook wel weten hoe hij aan alcohol zou moeten komen. "Waarom dronken ze toen geen aftershave?", vraagt de Brit zich af. "Dat deed ik vroeger altijd. Daarom ruik ik altijd zo lekker."

De 35-jarige Hardy, die dit jaar te zien was als de inslechte Bane in The Dark Knight Rises, heeft de hoofdrol in de misdaadthriller Lawless, die gaat over drie broers die tijdens de drooglegging binnenlopen met hun illegale drankhandel. Hardy speelt de oudste van de drie broers, naast Shia LaBeouf en Jason Clarke. De familiehandel komt in gevaar als een FBI-agent, gespeeld door Guy Pearce, ten tonele verschijnt.

De Australische muzikant en schrijver Nick Cave is verantwoordelijk voor het scenario van Lawless. Ook hij begrijpt de grootschalige handel in illegale alcohol wel. "Zeker in die tijd, toen was alles pure ellende. Je had de Grote Depressie en alles viel uit elkaar, dan wil je dronken worden."

"En dat geldt nu ook nog steeds", gaat Cave verder. "Onze wereld wordt voor onze ogen door de wc gespoeld en mensen willen high worden." Hij pleit dan ook voor legalisering van drugs, zodat mensen gewoon stoned kunnen worden en niet naar de gevangenis worden gestuurd. "Dan kan dat geld aan iets nuttigs worden besteed."

Lawless draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Nieuw fractiebestuur PvdA

De PvdA-fractie heeft een nieuw fractiebestuur gekozen. Met de benoeming van Jeroen Dijsselbloem tot minister van Financiën was het bestuur, dat de fractievoorzitter bijstaat en nadenkt over de te bepalen koers van de fractie, incompleet geworden. Martijn van Dam is benoemd tot vicefractievoorzitter en volgt daarmee Dijsselbloem op.

Fractieleider Diederik Samsom (PvdA) blijft de voorzitter van het fractiebestuur. Fractiesecretaris is Roos Vermeij. Myrthe Hilkens is belast met de communicatie en Jacques Monasch zal zich bezighouden met de permanente campagne en het onderhouden van het contact met de partij.


Nieuw fractiebestuur PvdA (Foto: Novum)

Gesmokkelde cobra's onderschept in Thailand

De Thaise autoriteiten hebben zeshonderd gesmokkelde cobra's in beslag genomen. De dodelijke slangen waren waarschijnlijk afkomstig uit Maleisië en bedoeld voor medicinaal gebruik of voor consumptie.

De douane zei dinsdag dat de cobra's werden gevonden achterin een pick-uptruck, die werd staande gehouden bij een controlepost. De slangen zijn zo'n dertienduizend euro waard.

De smokkelaar heeft inmiddels bekend. Hij was van plan de slangen naar het noordoosten van het land te brengen. Vervolgens zouden ze naar Laos worden gesmokkeld.


Gesmokkelde cobra's onderschept in Thailand (Foto: Novum)

Eerste second screen bioscoopfilm App aangekondigd

De thriller App is de eerste bioscoopfilm ter wereld die ondersteund wordt door een revolutionaire second screen applicatie. De opnames voor het project zijn inmiddels van start gegaan, zo laat MVSP vandaag weten.

Via het tweede scherm volgt de kijker in de bioscoop een parallelle verhaallijn die op keyscènes van de film op het grote doek en een mobiele device samenkomen. De kijker zal worden verrast met intrigerende foto's, geluiden en extra filmscènes die volledig synchroon lopen met de film en die optimaal in het scenario zijn geïntegreerd. De unieke combinatie van second screen als integraal onderdeel van een bioscoopfilm is ontwikkeld in samenwerking met Civolution en Service2Media.

"Het is een ambitieuze uitdaging om deze techniek te introduceren. De inhoud van onze film sluit naadloos aan bij deze primeur in de bioscoop", aldus Robin de Levita.

De psychologie studente Anna Rijnders (Hannah Hoekstra) gaat na een verkeersongeval, waarbij haar jongere broer Stijn (Alex Hendrickx) verlamd is geraakt, helemaal op in haar eigen virtuele wereld. Ze is verslaafd aan apps, social media en haar smartphone. Studente Sophie (Isis Cabolet) is haar beste vriendin en ze heeft een relatie met Daan (Matthijs van de Sande Bakhuyzen).
 
Na een wild feest, waar ze zich weinig van kan herinneren, ontdekt Anna dat een onbekende op haar smartphone een mysterieuze APP heeft geïnstalleerd, die een antwoord heeft op alle vragen die ze heeft. Niet alleen op wetenschappelijke en historische vragen, maar ook op die betrekking hebben op haar persoonlijk leven en dat van vrienden. Als ze via de scherpzinnige APP cryptische teksten en codes ontvangt, die samenhangen met de plotselinge en raadselachtige dood van mensen uit haar omgeving, dringt langzaam maar zeker het besef door dat het meer is dan een handige APP.

De bioscoopfilm App is de eerste van een serie speelfilms die wordt ontwikkeld en geproduceerd door filmproductiemaatschappij 2CFILM, een onderdeel van Imagine Nation, de nieuwe joint venture van Robin de Levita en Kees Abrahams. De regie is in handen van Bobby Boermans. Vanaf 21 februari 2013 is App te zien in de Nederlandse bioscoop.

Veertig tips over seksueel misbruik scholiere Ede

De politie heeft zo'n veertig tips binnengekregen over de middelbare scholiere die vorige week maandag in Ede seksueel werd misbruikt. Dat laat een politiewoordvoerder dinsdag weten. De politie is op zoek naar de jongeman die haar belaagde.

Het incident vond plaats in de buurt van de Lunterseweg in Ede. Het meisje, dat vanuit Lunteren fietste, sneed een stuk af door het bos richting de N224, toen haar belager toesloeg en haar van haar fiets trok. Vervolgens ging de dader er op zijn fiets vandoor.

In april werd in Ede ook al een 6-jarig meisje verkracht. Dat gebeurde in een bosje bij een speelplaats aan de Spinozastate in de Gelderse plaats. Ook daar was de dader een jongeman met een fiets. "Er zijn echter nog geen concrete aanwijzingen dat het om dezelfde dader gaat", licht de zegsman toe. In de zaak van het 6-jarige meisje kwamen tot nu toe ruim twintig tips binnen.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag voor de tweede keer aandacht aan de verkrachting van het 6-jarige meisje. De officier van justitie in Arnhem heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

Trucker kreeg prent voor 246 km/u

De politie heeft eind oktober een boete uitgeschreven omdat een vrachtwagen met 246 kilometer per uur over de A15 bij Hoogvliet zou hebben gescheurd. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dinsdag.

De foto's van alle voertuigen die te snel reden zijn twee keer gecontroleerd op juistheid, maar toch is de ongeloofwaardige snelheid van de vrachtwagen niet opgevallen. Het Centraal Justitieel Incassobureau stuurde de eigenaar van de truck een fikse boete.

Inmiddels is de bekeuring vervallen verklaard. Het bedrijf krijgt een excuusbrief. Hoe de bizarre snelheid ooit kon worden gemeten blijft vooralsnog een raadsel. Het zou volgens het KLPD kunnen dat de snelheid van 82 kilometer per uur is verdrievoudigd door spiegeling of doordat een ander voertuig kort voor de camera voorbijvloog.

Brabander geplet onder vallende kast

Een 41-jarige man uit Tilburg is dinsdagochtend om het leven gekomen toen hij onder een vallende kast terechtkwam. Het slachtoffer van het arbeidsongeval overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.

De man wilde de kast met een heftruck verplaatsen op een bedrijventerrein in Waalwijk, maar sprong uit de wagen toen de kast dreigde te vallen. Hij probeerde de wankelende kast tegen te houden, maar dat lukte niet. De Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld.

Capcom geeft meer informatie over Devil May Cry-DLC

De reboot van de Devil May Cry-serie zal, zoals bekend, niet alles uit het verleden retconnen: de broer van Dante is, net als in Devil May Cry 3, speelbaar. Desalniettemin is de informatie die Capcom gisteren bekend heeft gemaakt, enigszins als nieuw te bestempelen.

Eerder heeft Capcom aangegeven dat Dante en Vergil samen zullen vechten tegen The Order. Hier is ook een aparte trailer van vrijgegeven. Gisteren leek Capcom hier op terug te komen door bekend te maken dat Vergil als DLC beschikbaar zal komen en in zijn eigen hoofdstuk zal spelen. Deze uitbreiding krijgt als naam 'Vergil's Downfall' en zal het verhaal vertellen van, natuurlijk, de broer van Dante. Dit alles zal zich afspelen naast het hoofdverhaal. Ook heeft Capcom aangegeven dat het geen kleine uitbreiding zal worden: 'Vergil's Downfall' geeft mogelijk meerdere uren speelbaarheid.

DMC: Devil May Cry zal op 15 januari 2013 het levenslicht zien in Noord-Amerika en Europa voor de Xbox 360 en Playstation 3.

Naast Dante in DMC: Devil May Cry ook zijn broer Vergil speelbaar

Bruce Springsteen vraagt fans om filmideeën

Bruce Springsteen heeft zijn fans op zijn website gevraagd een bijdrage te leveren aan zijn nieuwe documentaire Springsteen and I. De fans mogen hun eigen filmpjes met gedachtes over The Boss insturen. De producenten, onder wie Ridley Scott, bekijken dan of ze in de film gebruikt kunnen worden.

"We zijn op zoek naar een grote diversiteit aan spannende, visuele interpretaties van Bruce Springsteen", schrijft een van de producenten. "Of je nou al sinds 1973 een hardcore Tramp bent of pas vandaag je eerste nummer van Bruce hebt gehoord."

Fans kunnen hun bijdragen van maximaal vijf minuten tot en met 29 november insturen. Springsteen and I verschijnt ergens volgend jaar in de bioscopen.


Bruce Springsteen vraagt fans om filmideeën (Foto: Novum)

Tanja Nijmeijer de knuffelterrorist

Tanja Nijmeijer zou graag weer op bezoek willen naar Nederland, zo zei ze tegen de linkse Columbiaanse media. Ze zou zich nostalgisch voelen bij het horen van het Nederlandse volkslied. Het arme schaap. Als ze nou haar familie, de kroketten, gebrek aan openbaar geweld en zelfmoordaanslagen zou missen, vooruit. Maar nee, mevrouw zou eigenlijk graag naar Nederland willen komen om haar motieven uit te leggen, en zich als de nieuwe Che Guevara te profileren.

Verhaeren stopt als bondscoach zwemmers

Jacco Verhaeren stopt als bondscoach van de Nederlandse zwemploeg. De 43-jarige Brabander maakte dinsdag tijdens een persconferentie in Eindhoven bekend zijn contract niet te verlengen. Hij blijft wel aan als technisch directeur van de zwembond KNZB. Marcel Wouda volgt hem op als bondscoach.

Onder leiding van Verhaeren pakte Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen van Londen twee gouden medailles. Eerder vierde hij successen met onder meer Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. In augustus werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nog geen helderheid over verdacht pakketje Enschede

Het is nog niet duidelijk wat er in het verdachte pakketje zit dat maandag werd aangetroffen bij een advocatenkantoor in Enschede. Het pakketje werd maandagavond onschadelijk gemaakt, maar de inhoud wordt nog steeds onderzocht, laat een politiewoordvoerder dinsdagochtend weten.

De zegsman kon niet aangeven of de inhoud gevaarlijk was of niet. Ook is niet bekend wie er achter het pakketje zit en wanneer meer duidelijkheid kan worden verschaft. RTV Oost meldde eerder dat het om een pakketje ging met zwarte tape, bedrading en een knipperend lichtje.

Het pakketje werd gevonden bij het kantoor van Bolwerk Advocaten aan de Laaressingel. Uit voorzorg werden panden in een straal van honderd meter ontruimd. Explosievenexperts ontmantelden het pakketje tegen het eind van de avond. Daarna werd het gebied vrijgegeven en konden de bewoners terug naar hun huizen.


Nog geen helderheid over verdacht pakketje Enschede (Foto: Novum)

Haase stijgt twee plaatsen op wereldranglijst

Robin Haase is zonder te spelen gestegen op de wereldranglijst. De Hagenaar boekt twee plaatsen winst en staat nu 56e. Igor Sijsling levert juist twee plaatsen in en zakt van 67 naar 69. Beide spelers zetten eerder al een punt achter hun tennisseizoen.

Thiemo de Bakker is de derde Nederlander op de wereldranglijst. Hij stijgt van 126 naar 125. Jesse Huta Galung (225), Boy Westerhof (231), Thomas Schoorel (232) en Matwé Middelkoop (256) staan op ruimere afstand.

In de top tien van de wereldranglijst zijn geen verschuivingen. Wel komt Novak Djokovic door het winnen van de ATP World Tour Finals steviger op de eerste plaats te staan. Verliezend finalist Roger Federer staat tweede. Andy Murray, Rafael Nadal en David Ferrer zijn de nummers drie, vier en vijf.

Assassin's Creed-film volgend jaar in bioscoop

De verfilming van de gamereeks Assassin's Creed moet volgend jaar in de bioscoop te zien zijn. Dat heeft marketingmanager Geoffroy Sardin van gamebedrijf Ubisoft in een interview met de website Gamesindustry. De hoofdrol van sluipmoordenaar Altaïr, bekend uit de eerste game van de reeks, wordt gespeeld door Michael Fassbender.

Sardin versprak zich toen hij het had over het aanbieden van verschillende Assassin's Creed-producten. "Een aanbod via verschillende media is zeer belangrijk. Het draait niet alleen om de games, maar ook om het speelgoed, de boeken en de film die volgend jaar verschijnt", citeert Gamesindustry.

Officieel heeft Ubisoft nog geen uitingen gedaan over de releasedatum van de bioscoopfilm. Het gamebedrijf is op dit moment nog veel te druk met de verkoop van Assassin's Creed 3. Deze actiegame is sinds deze maand verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3. De pc- en Wii U-versie liggen later deze maand in de winkel.


Assassin's Creed-film volgend jaar in bioscoop (Foto: Novum)

Univé keert alle schade 'Haren' uit

Verzekeraar Univé zal alle schade vergoeden die zijn klanten hebben opgelopen tijdens de Project X-rellen in Haren eind september, ook als die buiten de polis valt. De verzekeraar heeft ongeveer 20 mensen daarover een brief gestuurd.

"Het was zo'n extreme situatie dat we hebben besloten coulant met de meldingen om te gaan", zegt een woordvoerster van Univé dinsdag. Het gaat om zo'n 15 meldingen van schade aan opstal en inboedel en de rest aan auto's. Het is voor gedupeerden lastig, zeker in een specifieke situatie als rellen, om aan te tonen hoe de schade is ontstaan, aldus de woordvoerster. Wel is elke melding per geval bekeken en beoordeeld.

In totaal zijn bij de politie 160 aangiftes van vernielingen gedaan na de rellenavond en -nacht. Het totale schadebedrag wordt door het Verbond van Verzekeraars op enkele miljoenen geschat.

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert in ieder geval een deel van de schade te verhalen op de daders. Het OM eist dat elke veroordeelde relschopper een bedrag (500 euro voor meerderjarigen, 250 euro voor minderjarigen) stort in een speciaal fonds voor gedupeerde inwoners van Haren. Daarover loopt voor het gerechtshof in Leeuwarden nog een zaak.

Onderzoek naar topcommandant VS inzake Petraeus

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een onderzoek ingesteld naar generaal John Allen, de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. Allen zou 'ongepaste conversaties' hebben gehad met Jill Kelley, de vrouw die hatelijke e-mails zou hebben ontvangen van de minnares van de teruggetreden CIA-directeur David Petraeus.

De FBI heeft de kwestie zondag overgedragen aan het Pentagon, liet minister van defensie Leon Panetta aan boord van zijn ambtsvliegtuig weten. Panetta gaf maandag opdracht tot het onderzoek naar Allen.

Kelley is volgens een militaire bron liaison op de luchtmachtbasis MacDill in Florida, het hoofdkwartier van het Amerikaanse Centrale Commando. Ze zou hatelijke e-mails hebben ontvangen van Paula Broadwell, biografe van Petraeus. Broadwell zou Kelley als rivale hebben beschouwd in de strijd om de gunst van Petraeus en haar hebben gewaarschuwd bij hem uit de buurt te blijven. Kelley maakte melding van de bedreigende e-mails en zette daarmee het onderzoek in gang dat de val van Petraeus inluidde. Petraeus diende vrijdag zijn ontslag omdat hij tot vier maanden geleden een buitenechtelijke affaire met Broadwell had.

FBI-agenten doorzochten maandag de woning van Broadwell in Charlotte, in North Carolina. Waar ze precies naar op zoek waren is niet bekendgemaakt.

Allen, een viersterrengeneraal van de marine, volgde Petraeus in juli 2011 op als hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. Waar Allen precies van verdacht wordt, is niet bekend. Twintig- tot dertigduizend e-mails en andere documenten van Allens conversaties met Kelley uit de periode van 2010 tot en met 2012 zouden tegen het licht worden gehouden.

Allen staat op de nominatie het bevel te krijgen over het Europese commando van het Amerikaanse leger. Zijn benoeming is in afwachting van het onderzoek in de ijskast gezet.

Geen lijk in tuin burgemeester Terneuzen

In het onderzoek naar een vermiste Vlaamse is geen lijk gevonden in de tuin van de burgemeester van Terneuzen Jan Lonink. Er zijn ook geen andere aanwijzingen gevonden die het onderzoek naar de vermoedelijke moord verder helpen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Antwerpen dinsdag.

Sinds donderdag zochten Belgische rechercheurs naar sporen van Vera Van Laer, die sinds 1996 wordt vermist. De 30-jarige woonde destijds in het huis in het Zeeuwse Philippine, waar nu de burgemeester woont. De 57-jarige Marc De S., met wie Van Laer samenwoonde, wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning. Hij werd onlangs opnieuw aangehouden.

De Belgische justitie hoopte met modernere middelen meer aan het licht te kunnen brengen dan in 1996, maar het onderzoek in het huis werd maandagavond zonder resultaat afgerond. De burgemeester heeft zijn huis in het Zeeuwse Philippine weer voor zichzelf. De schade die onder meer aan de vloeren in de stallen is toegebracht moet nog op kosten van de Belgische justitie worden gerepareerd.

Lonink heeft overigens niets met de zaak te maken. Het huis wisselde al een keer van eigenaar voordat hij het in 2005 kocht.

Halo 4 haalt 220 miljoen dollar binnen

Het schietspel Halo 4 voor de Xbox 360 heeft binnen een dag 220 miljoen dollar opgeleverd. Sinds vorige week is er in totaal ruim driehonderd miljoen dollar op de bankrekening van Microsoft bijgeschreven. Daarmee beleeft het vierde deel in de reeks de beste lancering van alle Halo-spellen, maakte Microsoft maandagnacht bekend.

Halo: Reach, dat twee jaar geleden uitgegeven werd voor de Xbox 360, was met ruim tweehonderd miljoen dollar in een dag tijd de vorige recordhouder. In de Halo-reeks is nu voor bijna 3,4 miljard dollar aan producten verkocht.

Hoewel niet veel spellen dergelijke verkoopcijfers halen, is Halo 4 niet het populairste spel van dit moment. Sinds dinsdag is Call of Duty: Black Ops 2 verkrijgbaar voor verschillende spelcomputers. De verwachting is dat deze nieuwe Call of Duty het oude record, vierhonderd miljoen dollar binnen een dag, weet te verbreken.


Halo 4 haalt 220 miljoen dollar binnen

Nieuw huis voor negen gezinnen na zedenzaak

Negen gezinnen die betrokken waren bij de Amsterdamse zedenzaak zijn met hulp van de gemeente Amsterdam verhuisd. De families kregen een urgentieverklaring, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag.

Het gaat zowel om gezinnen waar het seksueel misbruik door Robert M. in huis plaatsvond als om gezinnen die dicht bij de plek van het misbruik woonden. "Zij werden zo dag in dag uit met het misbruik geconfronteerd", aldus de woordvoerder.

M. werd in mei wegens het seksueel misbruiken van 67 kinderen veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Donderdag gaat het hoger beroep tegen Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. van start met een zogenoemde regiezitting.

Boer vindt handgranaat tussen aardappelen

Een aardappelboer in Dronten heeft maandagmiddag een handgranaat tussen zijn oogst gevonden. Het explosief is vermoedelijk afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog en was nog volledig intact, meldt de politie dinsdag.

Het ging om een Amerikaanse fragmentatiegranaat die onder een dikke laag klei lag op het land van het bedrijf aan de Staalwijk. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben het explosief ontmanteld.

Palestijnen openen graf Arafat

Palestijnen zijn dinsdag begonnen het graf te openen van oud-leider Yasser Arafat. Een bron dichtbij de familie van Arafat heeft dat aan het Franse persbureau AFP laten weten.

Het lichaam van Arafat wordt naar verwachting binnen twee weken opgegraven voor een moordonderzoek. Hij ligt in een mausoleum in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Arafat, leider van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), stierf in 2004 op 75-jarige leeftijd in een Frans militair ziekenhuis in Parijs. Het verhaal gaat dat hij is vergiftigd.

Schadelijke software op sites NRC

Op de websites van dagblad NRC heeft dinsdagochtend schadelijke software gestaan. Besmette advertenties werden via een extern advertentienetwerk op nrc.nl en nrcnext.nl geladen, meldt de krant.

Het probleem is opgelost door alle advertenties uit te schakelen. Hierdoor zijn de websites volgens de krant weer veilig te bezoeken. De krant raadt mensen die de website voor 07.00 uur hebben bezocht aan voor de zekerheid een extra virusscan uit te voeren.

Via codes in de advertenties kon malware op de computers van bezoekers worden gezet. Malware kan onder meer worden gebruikt om anderen toegang te geven tot een computer, gegevens op een computer door te geven aan anderen of een computer te infecteren met ongewenste pop-ups.

Vlemmix door het stof voor Moszkowicz

Johan Vlemmix heeft zijn nummer voor Bram Moszkowicz aangepast. De feestzanger vreesde voor een rechtszaak, omdat Moszkowicz' uitspraken verwerkt waren in het nummer Advocaatje Leef Je Nog. "We hebben het veranderd, zijn stem is niet meer te horen", vertelt Vlemmix aan Novum Nieuws.

Via via vernamen Vlemmix en De Gangmakers, met wie Vlemmix het nummer opnam, dat Moszkowicz niet kon lachen om de tekst. Advocaatje Leef Je Nog, op de melodie van het kinderliedje Papegaaitje Leef Je Nog?, haakt in op de ophef rondom Moszkowicz. Ook de gestrande relatie van de advocaat en presentatrice Eva Jinek passeert de revue.

"We hebben van behoorlijk wat mensen gehoord dat hij niet blij was", vertelt Vlemmix, die toegeeft dat het nummer 'een beetje lullig' was. "We zouden een rechtszaak aan ons broek kunnen krijgen. Voordat het zo ver zou komen, hebben we het nummer aangepast. Moszkowicz is nu niet meer te horen, nu kan hij er niets meer tegen doen."

Vlemmix wil zijn excuses ook persoonlijk aanbieden aan Moszkowicz. De feestzanger hoopt de advocaat deze week te kunnen strikken met een bos bloemen en de nieuwe versie van Advocaatje Leef Je Nog. Ook hoopt Vlemmix nog steeds dat Moszkowicz te porren is voor een rolletje in de videoclip bij het nummer.

Vlemmix nam Advocaatje Leef Je Nog op om Moszkowicz een hart onder de riem te steken. De advocaat kreeg twee weken geleden te horen dat hij geen advocaat meer mag zijn. In afwachting van het beroep dat hij aantekende blijft Moskowicz echter werken.

Daags voordat Moszkowicz werd geschorst, werd bovendien bekend dat zijn relatie met Jinek voorbij is. De opbrengst van Advocaatje Leeft Je Nog, wat volgens Vlemmix 'best een aardig bedrag' kan zijn, gaat naar Moszkowicz.


Uncensored...

Overmars: "Eriksen wil niet verlengen bij Ajax"

De kans wordt steeds groter dat Christian Eriksen aan zijn laatste seizoen bezig is bij Ajax. De Deense middenveler heeft volgens Marc Overmars een contractverlenging afgewezen. De huidige verbintenis van Eriksen loopt nog tot medio 2014.

"We willen hem graag langer vastleggen, maar daar wil hij niet op ingaan", aldus Overmars tegenover Sporten.dk. "We blijven natuurlijk met hem in gesprek. We zullen zien wat er na de winter gebeurt." Verder laat Overmars weten nog wel hoop te hebben, maar is zich ervan bewust dat het steeds moeilijker zal worden om Eriksen voor de club te behouden.

Concrete aanbiedingen voor de Deense spelers zouden er nog niet zijn. "Voor Christian is het belangrijk om de juiste club te kiezen en ik ben ervan overtuigd dat Ajax en Christian gezamenlijk zullen kijken wat het beste voor hem is", liet Overmars weten.

Eriksen liet zelf weten dat hij een aanbod van Ajax niet zou hebben afgewezen. "Ik heb geen 'nee' gezegd, maar ik wil mijn opties openhouden als er een moment komt dat het de juiste tijd voelt om te vertrekken. Er komt een moment dat dat zover is."

"Ik heb nog een contract tot 2014 en ik voel me heel goed bij Ajax. Ik begrijp dat de club mijn contract wil verlengen, maar ik voel ook dat er een moment komt, dat ik de volgende stap wil maken", aldus de speler van Ajax.

Mocht Eriksen zijn contract niet verlengen en Ajax wil nog een leuk bedrag aan hem verdienen, dan lijkt de kans groot dat Eriksen komende zomer de club zal verlaten.

Bony wil weg vanwege Nederlandse overheid

Wilfied Bony wil Vitesse in de winterstop al gaan verlaten om een stap hogerop te maken. De reden dat de Ivoriaan weg wil uit Nederland is dat de Nederlandse overheid hem dwarszit. De topscorer van de Eredivisie laat aan NUsport weten dat zijn vader, moeder, broer en zus hem niet mogen bezoeken.

"De band met hen is hecht. Ik zou ze graag veel vaker zien, maar dat kan niet zolang ik in Nederland speel. Ik heb twee keer geprobeerd mijn broer over te laten komen, maar beide keren kreeg hij geen visum. Dat is toch niet normaal? Ik ben daar heel boos over. Zelfs een paar dagen langskomen mag blijkbaar niet. En er wordt niet eens bij gezegd waarom. Ik zie mijn familie nu dus alleen wanneer ik naar Ivoorkust reis. Dat is een ramp, het maakt me verdrietig."

Het is ook de reden dat hij uit Arnhem wil vertrekken. "Vitesse kan er niks aan doen, maar ik wil Nederland verlaten zodra ik de kans krijg. Als ik bijvoorbeeld bij een Engelse club speel, dan kan mijn familie mij tenminste bezoeken. Ik bel ze elke dag, mis hen heel erg. Zij vragen: 'We willen je zien, wanneer vertrek je uit Nederland?' Maar dat kan niet van de ene op de andere dag."

De 23-jarige Bony is dit seizoen een sterk aanspeelpunt in de voorhoede van Vitesse. De Ivoriaan is een plaag voor de Nederlandse verdedigers, want hij heeft in twaalf duels al twaalf maal gescoord. Dit heeft de interesse van vele clubs gewekt. "Na de wedstrijd tegen Ajax, waarin ik twee keer scoorde, heb ik mijn telefoon moeten uitzetten omdat ik zoveel berichten kreeg over clubs die me zouden willen aantrekken."

Wiegel prijst aangepast akkoord

VVD-erelid Hans Wiegel is te spreken over de manier waarop VVD en PvdA het regeerakkoord hebben aangepast. Er wordt weliswaar nog steeds genivelleerd, maar de middeninkomens worden minder zwaar aangepakt. Op Radio 1 noemde Wiegel dat dinsdag een verbetering.

VVD en PvdA maakten maandagavond bekend dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt vervangen door een systeem waarbij wordt genivelleerd via de belastingen. Die aanpassing kwam na een storm van kritiek uit met name VVD-hoek. Wiegel verzette zich ook fel tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij noemde het plan 'buiten elke proportie' en de regering nivellerender dan het kabinet-Den Uyl.

Wiegel, jarenlang voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, maakte dit weekeinde al duidelijk dat hij blij is dat de inkomensafhankelijke premie van tafel zou gaan. "Dat is zonder meer winst", herhaalde hij maandag. Maar met de maatregelen die daarvoor in de plaats komen, kan hij dus ook leven. "Met name toch de middeninkomens zullen minder zwaar worden aangepakt dan in het oorspronkelijke plan", zei hij. "In ieder geval is dit een verbetering."

Te spreken is hij ook over het besluit om 250 miljoen euro vrij te maken om de maatregelen die het kabinet neemt rondom de WW aan te passen. Het oorspronkelijke voorstel noemde hij 'draconisch'. "Dat dat ook een beetje wordt verzacht, vind ik ook een goed plan", aldus het erelid.

Geen treinen Schipholtunnel door rook

Het treinverkeer van en naar Schiphol is dinsdagochtend op last van de brandweer stilgelegd. In de Schipholtunnel is sprake van rookontwikkeling, meldt een woordvoerder van de NS. Wat er precies aan de hand is, is nog niet duidelijk. Afgelopen tijd werd het treinverkeer al meerdere keren stilgelegd door meldingen van rook.

De NS laat weten dat de extra reistijd zo'n zestig minuten bedraagt. Het bedrijf verwacht dat de treinen rond 13.00 uur weer door de tunnel kunnen.

Begin september werd door machinisten in twee dagen tijd in totaal drie keer melding gemaakt van rook en een brandlucht in de tunnel. Het bleek in alle gevallen loos alarm, maar het treinverkeer rond de luchthaven lag telkens stil.

Mallya heeft nog geen rijderskeuze gemaakt

Force India-teambaas Vijay Mallya wacht net als vorig seizoen lang met het maken van een rijderskeuze voor het komend jaar. Paul di Resta lijkt te mogen blijven, terwijl Nico Hülkenberg naar Sauber verkast. Adrian Sutil lijkt de grootste kanshebber te zijn om na een jaar afwezigheid weer in te mogen stappen bij het Indiase team.

"We maken onze rijders altijd aan het einde van het seizoen bekend, dat zal dit jaar niet anders zijn. Er is geen ook reden om haast te maken hiermee. We hebben een verlanglijstje en nemen onze tijd om ervoor te zorgen dat we volgend jaar de snelste twee beschikbare coureurs in de auto's hebben zitten."

Manolev wil weg bij PSV

Stanislav Manolev wil koste wat het kost in de winterstop bij PSV vertrekken, zo weet Voetbal International te melden. De Bulgaarse international is in Eindhoven op het tweede plan geraakt en komt alleen in het eerste in actie als er spelers geblesseerd zijn.

"Ik ben er klaar mee. Dit kan ik absoluut niet tot het einde van het seizoen volhouden." Manolev heeft moeite met zijn positie in de selectie. De verdediger kreeg een basisplaats in het Europa Leagueduel tegen AIK Solna, maar werd hierna voor het Eredivisieduel tegen Heerenveen weer naar de bank verwezen.

PSV wil wel meewerken aan een transfer van de 26-jarige international. Dat zijn contract vorig seizoen met twee jaar verlengd werd had te maken met het behouden van de transferrechten. Technisch manager van PSV, Marcel Brands, wil zo de speler niet gratis de deur uit laten lopen, maar toch nog een transfersom voor hem ontvangen.

Verder wil PSV af van Orlando Engelaar. De middenvelder is op het tweede plan geraakt en komt slechts zelden in actie. Zijn contract loopt nog tot komende zomer door, maar PSV overweegt dit af te kopen. Daarnaast zouden ook Jagos Vukovic en Stef Nijland deze winter uit Eindhoven mogen vertrekken.

Hockeyster Goderie stopt als international

Hockeyster Maartje Goderie zet een punt achter haar interlandcarrière. De 28-jarige middenveldster kan het niet opbrengen om aan een nieuw olympisch traject te beginnen. Dat vertelt ze dinsdag aan het Brabants Dagblad. Goderie won in 2008 en in 2012 olympisch goud met Oranje. Ze gaat voorlopig wel verder bij haar ploeg Den Bosch.

Goderie debuteerde in 2003 onder bondscoach Marc Lammers in het Nederlands team. Na negen jaar vindt ze het welletjes geweest. "Ik weet wat een proces richting de Spelen inhoudt en ook wat je opzij moet zetten. Ik kan dat op dit moment niet meer. En iets half of met minder dan honderd procent doen, past niet bij mij."

Haar sportieve hoogtepunt beleefde Goderie in de olympische finale van 2008. Tegen gastland China (2-0) scoorde ze de beslissende tweede goal.

Yolanthe geniet van familieleven

Yolanthe Sneijder-Cabau vindt het heerlijk als de zoon van haar man Wesley Sneijder komt logeren. "Een keer in de drie weken is hij bij ons dat is zo fantastisch", zegt de actrice dinsdag in het AD. "Ik geniet echt van het familieleven."

Yolanthe was maandagavond bij de Beau Monde Awards, waar ze de Cover Girl Award won. "Ik geniet hiervan, maar het allerliefst ben ik met Wesley."

De voetbalvrouw vertelt dat ze nooit haar carrière boven haar relatie verkiest. "Mijn huwelijk staat op nummer één. Wes en ik zien elkaar heel vaak niet, maar mijn manager probeert mijn klussen zo te plannen dat we wel van elkaar kunnen genieten."

Jan de Hoop zit er doorheen

Jan de Hoop zit er helemaal doorheen. De nieuwslezer heeft last van oververmoeidheid en heeft een week vrij genomen om bij te komen. "Ik moet echt even gas terugnemen", zegt De Hoop in het AD.

"Ik sta al 23 jaar om half vier 's nachts op om vanuit Rotterdam op tijd in Hilversum te zijn en ik ben ook de jongste niet meer", vertelt de 57-jarige nieuwslezer van RTL. De Hoop besloot vrijdag een week niet te werken.

Toch hoeft niemand zich zorgen te maken, zegt De Hoop. "Het gaat goed met me, ik ben alleen moe", legt hij uit. "Nu een weekje rustig aan. Lekker uitslapen, wandelen met mijn hond Bob de Boxer. Volgende week dinsdag ben ik gewoon weer op mijn plek bij het nieuws."

Ajax moet Babel maand missen

Ajax zal zeker een maand niet kunnen beschikken over Ryan Babel. De aanvaller moest afgelopen zondag in het competitieduel tegen PEC Zwolle al vroeg gewisseld worden omdat zijn arm uit de kom ging. Onderzoek in het VU-ziekenhuis bracht niets ernstigs aan het licht, maar Ajax neemt geen risico met Babel.

Winny Haatrecht, de zaakwaarnemer van de aanvaller, laat weten waarom. "De club wil voorkomen dat het een chronische aandoening wordt. Kolbeinn Sigthórsson is wel doorgegaan nadat zijn arm uit de kom was geweest en ondervindt daar nu de gevolgen van."

Vrouw afgeslacht na slechte seks

Imam Abu Shaleeta is in de boeien geslagen wegens de gruwelijke moord op zijn vrouw. De 37-jarige Egyptenaar heeft zijn echtgenote snoeihard in mootjes gehakt. Zij had namelijk de bedprestaties van de beste man de grond ingeboord.

De jonge aannemer kreeg in bed ruzie met zijn wederhelft. Zij beschimpte zijn potentie en financiële status. Ook vergeleek zij hem met haar ex-man, die volgens haar wel wist hoe hij de lakens moest uitdelen in bed.

De op zijn pik getrapte Shaleeta ontstak hierop in woede en hielp zijn vrouw met een hakmes om zeep. Even later hakte hij haar niet alleen in vier stukken, maar verwijderde hij ook haar tong. De lichaamsdelen werden vervolgens buiten het dorp gedumpt.

Na de vondst van het lijk opende de Egyptische politie een klopjacht waarna de beste man al vrij snel in de kraag werd gevat. Shaleeta heeft bekend zijn vrouw te hebben vermoord omdat ze hem uitlachte om zijn bedprestaties. Hij toont geen enkel berouw en heeft gezworen het in de toekomst weer te doen als een vrouw hem bespot.

Tim Knol zingt titelsong Koning van Katoren

Tim Knol heeft de titelsong voor de familiefilm Koning van Katoren gemaakt. De jonge muzikant schreef het nummer 'May Take Long' speciaal voor de film die begin december in première gaat in de Nederlandse bioscopen. Dit heeft Excelsoir Recordings vandaag bekendgemaakt.

De zanger, die op FOK! bekend is onder de username Mr. Spaceman, is enthousiast over de totstandkoming van de titelsong: "Het was voor mij heel verfrissend om op basis van een film een liedje te schrijven. Ik vind het erg leuk als een titelsong qua sfeer en tekst goed bij een film past en volgens mij is dat met May Take Long best wel goed gelukt." In de film zitten verder onder meer nummers van Anne Soldaat, Triggerfinger, Moss, Happy Camper en The Upsessions. Momenteel werkt Knol aan zijn volgende album, dat in 2013 zal verschijnen.

In de film Koning van Katoren van regisseur Ben Sombogaart waagt de 17-jarige Stach (Mingus Dagelet) zich aan vijf onmogelijke opdrachten om de nieuwe koning van Katoren te worden. Hij wordt hierin bijgestaan door de jonge journaliste Kim (Abbey Hoes). De film Koning van Katoren, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw, draait vanaf 5 december in de bioscopen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Mingus Dagelet en Abbey Hoes. Andere rollen worden voor rekening genomen door o.a. Catherine ten Bruggencate, Beppe Costa, Glenn Durfort, Gerardjan Rijnders en Frits Lambrechts.

[NBA] Hoofdrol James bij zege Miami in Houston

LeBron James heeft Miami Heat in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA aan een overwinning geholpen bij Houston Rockets. Dankzij 38 punten van de sterspeler won de landskampioen met 113-110. Miami handhaaft zich dankzij de zege op de tweede plaats in de Eastern Conference, achter koploper New York Knicks.

Voor James was het zijn hoogste score van het seizoen. Met respectievelijk 24 en negentien punten waren ook Chris Bosh en Dwyane Wade goed op dreef. Bij Houston Rockets werd Candler Parsons topscorer met 25 punten, het hoogste aantal in zijn carrière.

Chicago Bulls leed in eigen stadion een pijnlijke nederlaag. Boston Celtics won, mede dankzij twintig punten van Rajon Rondo, met 101-95. Het was voor het eerst in zeven maanden tijd dat Chicago meer dan honderd punten moest incasseren.

Overige uitslagen NBA maandag

Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 87-95
Toronto Raptors - Utah Jazz 133-140 na verlenging
Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 90-92
Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 96-105
Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 82-90
Phoenix Suns - Denver Nuggets 110-100


Hoofdrol James bij zege Miami in Houston (Foto: Novum)

Nieuwe Mass Effect gebruikt Frostbite 2

BioWare Montreal is druk bezig met de plannen voor de volgende Mass Effect-game. De game zal in ieder geval gebruik gaan maken van de bekende FrostBite 2 Engine, die wie kennen van onder andere Battlefield 3 en Need for Speed: The Run.

"We zullen het Mass Effect-universum dat in de eerste drie games is opgebouwd respectvol behandelen, maar nu deze is afgelopen en we een nieuwe engine gaan gebruiken, willen we een nieuwe richting op, met zowel de gameplay als verhaal", aldus studio director Yanick Roy.

Frostbyte

Vijftal MODEL2-games naar PSN en XBLA

Afgelopen maand kondigde SEGA Japan aan dat een vijftal MODEL2-klassiekers een nieuw leven gaan krijgen op Sony’s PlayStation Network en Microsofts Xbox Live Arcade. De games Sonic the Fighters, Virtua Fighter 2 en Fighting Vipers staan zelfs nog gepland voor dit jaar.

MODEL2 staat voor het type Arcade board van SEGA uit de jaren 90 en is één van de voorlopers van het Naomi-board, dat later in de SEGA Dreamcast verscheen. De andere twee games zijn Virtua Striker & Virtual-On en zullen later in 2013 uitkomen. Bekijk de eerste beelden van deze MODEL2-games hieronder.

Henny Huisman was zwaar depressief

Henny Huisman kampte jaren geleden met een zware depressie. De 61-jarige presentator slikt tot de dag van vandaag medicijnen om zich niet meer te voelen als toen. Hij beschrijft de tweede helft van de jaren negentig als een 'afschuwelijke periode'.

"Het was toen de Surpriseshow torenhoge kijkcijfers kende", vertelt Huisman dinsdag aan De Telegraaf. "Ik was helemaal ingestort en kampte met enorme angstaanvallen. Omdat ik nooit meer wil voelen wat ik toen voelde, slik ik dagelijks een antidepressivum. Om de scherpe kantjes eraf te halen."

Volgens Huisman begreep niemand zijn depressie. "En ikzelf op dat moment al helemaal niet", aldus de presentator. Surpriseshow-producent Joop van den Ende zocht Huisman op in het ziekenhuis. "En hij riep verwonderd uit: hoe kan dit nou? Hij verdient goed, heeft succes, iedereen vindt hem aardig, hij doet wat hij leuk vindt en wat hij goed kan. Wat is nu precies het probleem?"

Zijn behandelend psycholoog vertelde Huisman dat iemand kan doordraven als diegene van zijn hobby zijn werk maakt. "Dat was precies wat mij was overkomen!"

Weer post gevonden in sloot De Meern

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd is maandag post gevonden in een sloot en een weiland in de Utrechtse wijk De Meern. Een postbode is op non-actief gesteld, schrijft het AD dinsdag. PostNL onderzoekt of hij schuldig is aan het dumpen van post.

Afgelopen weekeinde vond een gezin op de fiets al ongeveer honderd poststukken in een greppel. Daar zaten vertrouwelijke brieven, bankafschriften en pakketjes met kostbare spullen bij.

Het gezin waarschuwde de politie, maar pas maandagmiddag haalde PostNL de stukken bij het gezin op. Het postbedrijf stelt in de krant niet door de politie op de hoogte te zijn gebracht dat het gezin de post had meegenomen. Bewoners van De Meern klagen over de onregelmatige bezorging van post, maar volgens PostNL gaat het nu de goede kant op.

"We gaan proberen de schade te beperken en de gedroogde post, met excuusbrief, te versturen", zegt een woordvoerder in de krant.

Gewonden na bomaanslag Colombia

Bij een aanslag met twee bommen op een politiebureau in het zuidwesten van Colombia zijn zondag ten minste 25 mensen gewond geraakt. Zestig woningen liepen schade op. De politie legde de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de rebellenbeweging FARC.

De aanslag werd gepleegd in het stadje Suarez. De meeste slachtoffers liepen gehoorschade op, maar niemand hoefde in het ziekenhuis te worden behandeld.

De FARC begint donderdag in Cuba formele vredesonderhandelingen met de regering van Colombia. De regering heeft tot dusverre geweigerd in te stemmen met het verzoek van de rebellen om een bestand voor de duur van de onderhandelingen.

Buma: vertrouwen in kabinet niet zomaar terug

"Dit waait niet over. Als je op deze manier in 2 weken het vertrouwen van mensen verloren bent, dan krijg je dat niet zomaar in 2 jaar weer terug." Dat zegt CDA-voorman Sybrand Buma dinsdag in De Telegraaf naar aanleiding van de tumultueuze start van het kabinet .

"Zeg maar gerust dat het balletje-balletje was. Je zet je geld in en uiteindelijk weet je niet onder welk bekertje je moet kijken. Maar een ding weet je zeker: je geld zit er niet meer onder."

Over premier Mark Rutte zegt Buma: "Hij ruilt heel makkelijk zijn principes in voor die van een ander en verdedigt ze dan even hard."

Volgens Buma zijn de onderhandelaars 'de kiezer vergeten'.

Netsky is popidool in België

Netsky wordt in zijn thuisland België gezien als een waar idool. "Ik ben daar een soort popicoon", vertelt de drum and bass-dj aan Novum Nieuws. "Ik ben dat zelf ook nog niet gewend."

De 23-jarige Netsky, die eigenlijk Boris Daenen heet, merkt dat Belgen meer gewend zijn aan zijn muziekstijl dan Nederlanders. "Als ik in Nederland optreed, is er heel veel positieve energie", vindt de dj. "Het publiek heeft denk ik een hele tijd niet veel drum and bass gehoord, het zijn nog een soort 'virgins' op dat gebied."

"In België ben ik al heel succesvol", vervolgt Daenen, die remixen maakte voor onder meer Miike Snow, Pendulum en Jessie J. "Daar draaien ze me vaak op de radio en ben ik een soort popact."

Hoewel de Vlaming de hele wereld over toert met zijn muziek en regelmatig als een beroemdheid wordt onthaald, blijft hij naar eigen zeggen met beide benen op de grond staan. "Ze maken het artiesten echt naar de zin met een leuke backstage en je wordt wel eens met een mooie auto opgehaald", vertelt hij over de Verenigde Staten. "Maar het is ook een soort illusie waarin je leeft."

Volgens Daenen kom je in een andere wereld 'vanaf het moment dat je voet zet op Amerikaanse grond'. "In Miami heb ik het idee dat ik in een videospel ben beland. Ik zie het allemaal meer als een leuke vakantie en kom in Europa weer terug in de realiteit."

Netsky, die zaterdag in een uitverkochte Melkweg staat met een liveshow, ziet een groot optreden in Antwerpen volgend jaar 'een beetje als een droom die uitkomt'. "Als ik daar met de auto voorbijrijd, zie ik altijd die grote namen staan. Ik heb er nu al stress voor."

Minder Nederlanders naar kust

Het aantal Nederlanders dat een vakantie aan de eigen kust heeft doorgebracht is licht gedaald. In 2010 trok de kust 3,1 miljoen Nederlanders, vorig jaar drie miljoen, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen dinsdag.

Het aantal buitenlandse kustbezoekers steeg van 1,7 miljoen naar 1,75 miljoen. Al jaren komen de meeste buitenlandse kustgangers uit Duitsland. Vorig jaar waren dat er 1,3 miljoen. Het aantal Belgische bezoekers is na een jarenlange sterke stijging al enige tijd stabiel. In 2000 trok de kust nog 120 duizend Belgen. Sinds 2009 zijn dat er ongeveer een kwart miljoen.

De binnen- en buitenlandse toeristen die hun vakantie aan de kust doorbrengen besteden jaarlijks ongeveer een miljard euro in Nederland.

Provincie bedreigd om afschieten herten bij ecoduct

Bij de provincie Gelderland komen dreigmails binnen vanwege plannen om herten af te schieten bij een nieuw ecoduct tussen de Veluwe en landgoed Hulshorst. "Als er nog één hert wordt afgeschoten, kunnen er ook andere dingen worden afgeschoten", staat volgens het Nederlands Dagblad in een van de berichten.

De bedreigingen zijn niet eerder zo heftig geweest, zegt een woordvoerder van de provincie in de krant. Wel heeft ze via de mail al allerlei ziektes toegewenst gekregen. Er wordt geen aangifte gedaan omdat niemand persoonlijk is bedreigd.

Onder meer de Faunabescherming en de Partij voor de Dieren zijn fel tegen de plannen om de herten af te schieten. Het ecoduct is aangelegd om te zorgen dat dieren als het edelhert zich veilig kunnen verplaatsen tussen natuurgebieden. Het ecoduct moet ervoor zorgen dat de edelherten op de Veluwe naar landgoed Hulshorst kunnen trekken.

Boeren vreesden echter voor schade aan hun gewassen, daarom is afgesproken dat er maar een beperkt aantal edelherten het gebied in mag. De Faunabescherming protesteert zaterdag tegen de afschietplannen. Die vindt dat er een hek moet worden aangelegd waar kleine dieren onderdoor kunnen en het edelhert niet. Afschieten zou dan niet nodig zijn.

Volgens de provincie zijn er simpelweg te veel edelherten. De woordvoerder wijst erop dat al decennia jaarlijks duizenden zwijnen en herten worden afgeschoten. "Het doel van een ecoduct is het leefgebied van de dieren te vergroten, niet om te zorgen dat er meer dieren komen."

In de buurt van het ecoduct leeft een roedel van vijfentwintig herten. "Die lopen waarschijnlijk het eerste over, dus dat aantal moet worden teruggebracht naar een stuk of tien."


Provincie bedreigd om afschieten herten bij ecoduct (Foto: Novum)

Ben Afflecks Argo doet Skyfall niet wankelen

Het nieuwste James Bond-avontuur Skyfall was dit weekend wederom de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. Ben Afflecks Argo, die veelvuldig wordt genoemd als Oscarkanshebber, kon daar geen verandering in brengen. De thriller komt binnen op de derde plaats in de bioscooplijst van dit weekend.

Argo, met Affleck verantwoordelijk voor de hoofdrol, regie en productie, gaat over een CIA-agent die zes ondergedoken Amerikaanse ambassademedewerkers in Teheran in veiligheid moet brengen. Ook John Goodman en Alan Arkin zijn te zien in de film, die mede is geproduceerd door George Clooney.

De top drie wordt gecompleteerd door De Marathon. De komedie vertelt het verhaal van enkele Rotterdamse garagemedewerkers die de marathon lopen om hun garage te redden.

FOK! wat een weer...Vrij veel bewolking

Goedemorgen! De zon heeft inmiddels al niet zo veel kracht meer en dat merkten we gisteren ook al. De laaghangende bewolking bleef erg lang hardnekkig en ook in het westen van het land werd het na een zonnige ochtend weer helemaal bewolkt. Vandaag lijkt het erop dat er alleen het zuidoosten wat zon te zien zal zijn.

In het noorden en oosten valt er hier en daar nog wat lichte regen of motregen, maar elders zal het op de meeste plaatsen droog blijven. Of de zon ook nog weet door te breken is nog maar de vraag. De grootste kans hierop heeft het zuidoosten, want daar lijkt vanmiddag iets drogere lucht binnen te gaan stromen. Met een zuidenwind wordt er wel vrij zachte lucht aangevoerd, want het zal vanmiddag nog ruim 10 graden kunnen worden. De kans dat de zon overal even doorbreekt lijkt morgen toch wel iets groter te zijn, terwijl donderdag en vrijdag waarschijnlijk helemaal grijs zullen gaan verlopen. In de nachten koelt het soms af tot richting het vriespunt.

Helaas heeft het slechte weer in de Alpen tot een dodelijk slachtoffer geleid en is de schade erg groot. Plaatselijk viel er 100 tot 150 mm regen en dit is in bergachtig gebied natuurlijk iets te veel van het goede. Verder ook veel regen in het zuidoosten van Spanje en in Scandinavië.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Prachtig weerLovespell maakte deze geweldige foto aan de Westeinder Plas in Aalsmeer. Het was daar zondag prachtig weer.

Ubisoft-baas hoopt op snelle prijsdaling Wii U

Ubisoft-baas Yves Guillemot heeft de hoop uitgesproken dat Nintendo snel de prijs van de Wii U-console laat zakken. De console komt op 30 november uit in twee varianten, een basisvariant voor 300 euro en een premiumvariant voor 350 euro.

"Ik ben voorstander van lage prijzen, dus ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben", zegt Guillemot in een interview met het tijdschrift GamesIndustry International.

"Ik ben nooit blij als consoles duur zijn. Wat we moeten proberen te onthouden is dat het in vergelijking met een iPad goedkoop is. Met wat de console qua technische mogelijkheden brengt is het een koopje, maar ik hoop toch dat Nintendo op korte termijn de prijs verlaagt."

Guillemot reageert met zijn uitspraken op analysten die zeggen dat het prijsverschil na de feestdagen optisch gezien te groot kan gaan worden. De Xbox 360 en PlayStation 3 zitten aan het eind van hun levenscyclus en zullen naar alle waarschijnlijkheid verder in prijs gaan dalen. Hierdoor lijkt op het eerste gezicht de Wii U een stuk duurder dan haar concurrenten.

wii u
wii u

Over wat voetbal is.

Vlak na de aftrap kreeg ik een bal toegespeeld, vanaf links op het middenveld snelde ik vooruit, passeerde de tackels van een mannetje of vier die allemaal een stuk groter waren dan mijn toen nog fragiele figuurtje en schoot op doel. De bal rolde tergend langzaam langs de al gestrekte keeper en voor de zekerheid schoot onze spits het leder daar waar het hoorde: tegen het net. Het gras was net gemaaid want dat gebeurde elke vrijdag, de lucht was blauw want het was lente, de wedstrijd was 2 minuten oud en we stonden 1 – 0 voor. We verloren met 1 – 11. Maar het moment staat voor altijd in mijn geheugen. Vlak naast de eerste keer. En, net als de eerste keer wilde ik ook deze ervaring altijd opnieuw evenaren en daarom vind ik mijzelf op zondagochtend terug aan de kant van een lijn in Friesland. Ik geef aanwijzingen aan elf mannen in de donkere hoekjes van de kelders van het onbetaalde voetbal, die net als ik, toen vroeger nog een woord was voor de toekomst, een bal goed hebben geraakt en dat gewoon opnieuw willen doen.

[GSOD] Kist verslaat Van Barneveld

Lakeside-kampioen Christian Kist heeft Raymond van Barneveld verslagen tijdens de Grand Slam of Darts. Kist versloeg Barney met 5-4 en verzekerde zich van een plek bij de laatste zestien. 

Beide heren gooide niet goed, Kist gooide 83 gemiddeld en Van Barneveld kwam niet verder dan 85. Deze gemiddelden werden naar beneden gehaald door het missen van veel dubbels. Kist brak in de eerste leg nadat Barney drie pijlen op de dubbel had gemist. Uiteindelijk kwam Van Barneveld terug tot 3-3. Beide spelers wonnen de leg daarna die de tegenstander begon. Tijdens de beslissende leg kreeg gooide Kist de bull niet, Barney miste drie pijlen op tops waarna The Lipstick het alsnog uitgooide.

 De derde Nederlander die in actie kwam was Wesley Harms. Hij verloor met 5-2 van Wes Newton, bij Harms liepen de triples niet lekker. Harms zal in de groepswedstrijd tegen Martin Phillips met een zo groot mogelijk legverschil winnen om de kansen om zich te plaatsen te vergroten.

Van Barneveld zal zijn beslissende groepswedsrijd spelen tegen Wayne Jones, Bij overwinning is hij zeker van een plek bij de laatste zestien.  In groep E is wereldkampioen Adrian Lewis na twee nederlagen uitgeschakeld. Gary Anderson is met zijn zege op Tony O'Shea door naar de laatste zestien.  

Groep Speler Speler Uitslag
E Adrian Lewis John Part 2-5
E Gary Anderson Tony O'Shea 5-4
F Andy Hamilton Brendan Dolan 5-1
F Paul Nicholson Barrie Bates 5-0
G Terry Jenkins Martin Phillips 5-2
G Wes Newton Wesley Harms 5-2
H Christian Kist Raymond van Barneveld 5-4
H Mark Walsh Wayne Jones 5-4

Extreemrechts in de lift in oosten Duitsland

Het aantal mensen in het oosten van Duitsland dat er extreemrechtse denkbeelden op nahoudt is sinds 2006 ruim verdubbeld, van 6,6 procent naar 15,8 procent. Dat blijkt volgens het Duitse persbureau dapd uit onderzoek van de Friedrich Ebert Stichting.

In de jaren na de eeuwwisseling daalde het aantal extreemrechtse mensen juist in het oosten van het land. In het westen van Duitsland is het aantal mensen met een extreemrechts wereldbeeld sinds 2006 gedaald, van 9,1 naar 7,3 procent.

Als wordt gekeken naar heel Duitsland is er in de afgelopen zes jaar sprake van een lichte stijging: 8,6 naar negen procent. Evenwel is een overgrote meerderheid van de bevolking tevreden met het democratisch staatsbestel: 95,5 procent in het westen en 92,1 procent in het oosten.

De vicevoorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Thierse, noemde de conclusies van het onderzoek 'alarmerend'.

Politie staakt onderzoek naar schoten Cuijk

Het politieonderzoek naar twee schietincidenten in Cuijk op oudjaarsavond is stopgezet. Er zijn geen 'nieuwe onderzoeksmogelijkheden' meer, meldt de politie maandag. Een dader is niet gevonden.

Bij een van de incidenten raakte een 11-jarige jongen gewond. Hij was plotseling ineen gezakt. In het ziekenhuis bleek hij een kogel in zijn lichaam te hebben. Om ongeveer dezelfde tijd werd bij een woning in de buurt een kogelgat in een ruit gevonden.

De politie vermoedt dat de twee incidenten verband houden, maar heeft dat niet hard kunnen maken. Ook is niet duidelijk geworden of bewust op de jongen is geschoten, of dat hij per ongeluk is geraakt.

Het onderzoek wordt heropend als de politie bruikbare nieuwe informatie krijgt. Voor de gouden tip is eerder al een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd.

Verdacht pakketje Enschede onschadelijk gemaakt

Het verdachte pakketje dat maandag bij een advocatenkantoor in Enschede werd aangetroffen is onschadelijk gemaakt. De bewoners die waren geëvacueerd, kunnen weer naar huis, meldt de politie maandagavond.

Het pakketje werd gevonden bij het kantoor van Bolwerk Advocaten aan de Laaressingel. Uit voorzorg werd een gebied in een straal van honderd meter rondom het pakketje ontruimd. Mensen die hun woning niet in konden, werden vanaf ongeveer 15.00 uur opgevangen in een café in de buurt.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie wist het pakketje aan het einde van de avond te ontmantelen. Omstreeks 23.00 uur werd het gebied weer vrijgegeven en konden de bewoners weer naar huis.

Wie er achter het pakketje zit en wat er precies in zat, is niet duidelijk. RTV Oost meldde eerder dat het om een pakketje ging met zwarte tape, bedrading en een knipperend lichtje. Het zou er al sinds 08.30 uur hebben gelegen, zou een van de advocaten tegen de regionale omroep hebben gezegd.


Verdacht pakketje Enschede onschadelijk gemaakt (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.