Joepie/Kut*, we gaan nooit meer dood!

Het klinkt mooi en is dichterbij dan we voor mogelijk achtten. Eeuwig leven, oftewel, je gaat nooit meer dood. Maar je schoonmoeder en je ex ook niet. Mochten we 21 december overleven, dan zit de kans erin dat we nooit meer de pijp uitgaan. Duitse wetenschappers hebben namelijk het gen voor eeuwig leven ontdekt.

Wetenschappers uit Kiel zijn erin geslaagd het gen te identificeren dat de menselijke veroudering beïnvloedt. De Duitsers hebben dit FoxO-gen gedoopt. En het leuke is: alle dieren en mensen op onze aardkloot dragen dit gen in zich.

De wetenschappers van de Christian-Albrechts-Universiteit en het Academisch Ziekenhuis Sleeswijk-Holstein deden de ontdekking toen ze de kleine zoetwaterpoliep hydra onderzochten. Het diertje is slechts een paar millimeter lang, woont in de lokale vijvers, meren en rivieren en is potentieel onsterfelijk.

Tot voor kort was het onbekend hoe de hydra zijn stamcellen fit houdt. De onderzoekers ontdekten echter een verband tussen de vergrijzing en het FoxO-gen. "Aangezien de actiefste FoxO-genen werden ontdekt in meer dan honderd jaar oude mensen, is het waarschijnlijk een belangrijke factor in de vergrijzing bij de mens", zo laat een woordvoerder weten. De wetenschappers hebben echter nog wel enige tijd nodig voor ze het gen volledig hebben uitgeplozen.