Restschuld wordt tien jaar aftrekbaar

De hypotheekrente op restschulden moet tien jaar aftrekbaar zijn. VVD en PvdA dienen donderdag een voorstel in dat dat regelt, bleek woensdag.

In het regeerakkoord staat nog dat de aftrekbaarheid van restschuld vijf jaar mogelijk moet zijn. De maatregel is bedoeld om huiseigenaren tegemoet te komen als ze na het verkopen van hun woning met een schuld blijven zitten.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) stuurden vorige week hun eerste plannen daarover naar de Tweede Kamer, maar voor veel huishoudens zou vijf jaar te kort zijn om hun restschuld te kunnen wegwerken. Onder meer het CDA had voorgesteld de periode waarin de rente over de schuld mag worden afgetrokken te verlengen.

"Rente op restwaarde bij verkoop van huis met verlies blijft langer aftrekbaar", twitterde Neppérus woensdag. "Goed voor woningmarkt." Het Kamerlid juicht verder de beslissing van Blok toe dat de starterslening voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen voorlopig blijft bestaan.

Blok besloot daarnaast om de aftrekbaarheid van de restschuld met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf de presentatie van het regeerakkoord op 29 oktober.